Saturday, February 23, 2008

၀ဥသုပ္ (ေတာသုပ္)



ဒီေန႕ေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႕လည္း ညီညြတ္ေအာင္၊ diet လုပ္ခ်င္သူေတြအတြက္လည္း
အဆင္ေျပသြားရေအာင္ ၀ဥသုပ္ေလး သုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ၀ဥကုိ အဂၤလိပ္လုိ yam
tuber လုိ႕ ေခၚပါတယ္။ သိပၸံအမည္ကေတာ့ Amorphophallus campanulata လို႕
ေခၚပါတယ္ေနာ္။ အခု ကၽြန္မသုပ္မယ့္ ၀ဥကေတာ့ သဘာ၀အတုိင္း ရလာတဲ့ ၀ဥကုိ
အခံြႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ၀ဥေတြကုိ မုန္႔ၾကိတ္သလုိၾကိတ္ျပီးေတာ့မွ
ျပန္ေပါင္းလုိ႕ရတဲ့ ၀ဥပါေနာ္။
၀ဥကုိ သုပ္စားတာအျပင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းနဲ႕ခ်က္တဲ့အခါတုိ႕၊
တာလေပါဟင္းခ်က္တဲ့အခါတုိ႕၊ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းေတြ ခ်က္တဲ့အခါမွာ အဓိကထားျပီး
သံုးၾကပါတယ္။ အခုတစ္ခါမွာေတာ့ ၀ဥသုပ္ေလး(ေတာသုပ္)ေကၽြးပါရေစေနာ္။


၀ဥသုပ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးအက်က္္မႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သံပုရာရည္တုိ႕ပါေနာ္။
(ဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕တုိ႕၊ ေရွာက္ရြက္၊
သခြါးသီးသုပ္တုိ႕နဲ႕လည္း သုပ္ႏုိင္ပါတယ္)။
ေစ်းက၀ယ္လာတဲ့ ၀ဥကုိ ေရေလးလုိက္ပါဦးေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ၀ဥကုိ
ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္အျပားလုိက္လွီးျပီး ဆားအနည္းငယ္နဲ႕လူးေပးပါ။
ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးကုိ
ဆီေလးနည္းနည္းသုပ္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ လွီးထားတဲ့ ၀ဥေလးေတြကုိ ဒယ္အုိးမွာ
စီစီရီရီတင္ျပီး ၀ဥကုိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေလွာ္ေပးပါေနာ္။
အဲ့ဒီလုိလုပ္လုိက္ရင္ ၀ဥထဲ အရသာေလးနည္းနည္း၀င္သြားျပီး
ေရဓာတ္နည္းနည္းခမ္းသြားတဲ့အတြက္ စားတဲ့အခါမွာ ထုတ္ထုတ္ ထုတ္ထုတ္နဲ႕
၀ါးလုိ႕ေကာင္းလွပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ၀ဥကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္
ျပန္လွီးေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးျပီး
ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ညွစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး
ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အစိပ္ေလးေတြ
စိပ္ေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ၀ဥ၊
ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕နဲ႕
သံပုရာရည္တုိ႕႕ကုိထည့္ျပီး လက္သန္႕သန္႕နဲ႕ နယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ
ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြပါထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။
ခပ္စပ္စပ္ေလးစားခ်င္ရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ
ေထာင္းထည့္လုိက္ပါဦးေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕
၀ဥသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ငရုတ္ေကာင္းဟင္းခါးေလးနဲ႕ တဲြျပီး
သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

2 comments:

  1. ဝဥသုပ္လဲ အရမ္းၾကိဳက္တာ မလုလုေရ။
    ရန္ကုန္မွာက ဝဥကို ေလးခ်ိန္နဲ႕ေရာင္းျပီး ေစ်းၾကီးေတာ့ လုံးဝ မတန္ဘူး။
    ဖားအံမွာေတာ့ အတုံးလိုက္ၾကီးကိုမွ တစ္ရာ(အရင္ကေစ်း)ေက်ာ္ေလာက္ ေပးရျပီး တအိမ္လုံး စားလို႕ရတယ္။ လြမ္းပါ့ ရႊတ္ဖတ္။
    ဒီမွာလဲ ဝဥရတယ္။ "ကြန္းညကု"လို႕ေခၚတယ္။ အရသာအတူတူေပမယ့္ ျပဳတ္တုန္း အနံ႕အေတာ္ျပင္းတယ္။ ေလွာ္လိုက္ေတာ့ ေပ်ာက္သြားတယ္။ အေတာ္ေတာ့ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေလွာ္ရတယ္။ အိမ္မွာတုန္းက ဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕တုိ႕၊ ေရွာက္ရြက္နဲ႕ သုပ္စားတယ္။ ဒီမွာ က်မေနတဲ့အနားမွာ ေရွာက္ရြက္မရေတာ့ လီမြန္အခြံကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီးထည့္လိုက္တယ္။ ဘေလာ့ထဲမွာလဲ တင္ဖူးေသးတယ္။

    ReplyDelete
  2. hello ma ma lu,

    We are staying in singapore.
    That's why I can't get " war oo"

    I like it a lot

    Can you tell me how to make it.

    I m waiting methad from you

    thanks

    ReplyDelete