Monday, February 11, 2008

ကင္ပြန္းရြက္နဲ႕ ပုတတ္စာဟင္း

ဒီေန႔ေတာ႔ ကၽြန္မရဲ႔ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ကင္ပြန္းရြက္နဲ႕ ပဒတ္စာကုိ ငါးက်ည္းနဲ႕ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ခ်က္ေပးပါမယ္ေနာ္။ ကင္ပြန္းရြက္ကုိ အဂၤလိပ္လုိ soap acacia leaves (Kaempferia candida)လုိ႕ ေခၚျပီး ပုတတ္စာ (ပဒတ္စာ) ကုိေတာ့ ginger wort လုိ႕ ေခၚပါတယ္။ ႏုိင္ငံရပ္ျခားမွာေနတဲ့သူေတြအတြက္ ကင္ပြန္းရြက္ေျခာက္ကုိ အလြမ္းေျပ ခ်က္စားလုိ႕ရေပမယ့္ ပုတတ္စာကုိေတာ့ ရွာရခက္ပါလိမ့္မယ္ေနာ္။
ကင္ပြန္းရြက္နဲ႕ ပုတတ္စာဟင္းခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ကင္ပြန္းရြက္၊ ပုတတ္စာ၊ ငါးက်ည္း (ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာငါး သုိ႕မဟုတ္ ပုဇြန္၊ ပုဇြန္ေျခာက္)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းတုိ႕ပါေနာ္။



ကင္ပြန္းရြက္ကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့မွ ေခြၽပါေနာ္။ ေခြၽတဲ့အခါမွာ ဆူးမစူးရေလေအာင္ ကုိင္းျဖာေလးေတြကုိ အရင္ ကပ္ေက်းနဲ႕ ညွပ္လုိက္ျပီးေတာ့မွ ကုိင္းျဖာေပၚက အရြက္ေလးေတြကုိ လက္နဲ႕ ေခြၽေပးပါေနာ္။ ပုတတ္စာက အျဖဴေရာင္ အပြင့္ေလးေတြပါေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ အျပင္က ပြင့္ခ်ပ္ခပ္မာမာေလးေတြကုိ ဖယ္ထုတ္ျပီးေတာ့မွ က်န္တဲ့ပြင့္ဖတ္ေတြကုိ ေသခ်ာေခြၽျပီးေတာ့မွ ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါေနာ္။ ငါးက်ည္းကုိေတာ့ ေခါင္းျဖတ္၊ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးျဖတ္ျပီးေတာ့ အက်ိအခြၽဲေတြ ကုန္ေအာင္ မန္က်ည္းသီးမွည့္နဲ႕ တုိက္ေဆးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးက်ည္းကုိ ႏွစ္ပုိင္းျဖတ္ျပီးေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္တုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓါးျပားရုိက္ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္ျပီး ငါးပိစိမ္းစားထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ နယ္ထားတဲ့ ငါးက်ည္းေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ကုိထည့္ျပီး ေပးဆူပါ။ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ဟင္းအိုးဆူတာနဲ႕ ကင္ပြန္းရြက္နဲ႕ ပုတတ္စာကုိထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ေနာက္တစ္ၾကိမ္ဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူျပီးတာနဲ႕ အေပါ့အငံအရသာကုိျမည္းျပီး စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ရင္ မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပုတတ္စာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ ကင္ပြန္းရြက္ဟင္းရည္ေသာက္ ရပါျပီေနာ္။ ကြၽန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ၾကိဳက္မယ္လုိ႕ ယံုၾကည္ပါတယ္ေနာ္။

2 comments:

  1. ဖတ္ျပီး ဂလုဂလု ျဖစ္ျပန္ျပီ။
    ကြန္ျပဴတာမွာ ေပၚလာတာေတြကုိ ယူစားလုိ႔ရရင္ ဂြတ္မွာပဲ။
    ၀က္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္လုပ္နည္း တင္ျပီးျပီလား။ တင္ျပီးရင္ လင့္ ေပးပါဦး။

    ReplyDelete
  2. အိ...အရမ္းၾကိဳက္တာပဲ ..

    ReplyDelete