Wednesday, February 6, 2008

ငါးခူသံပုရာရည္ဆမ္းအစပ္ခ်က္

Reactions: 

သတ္သတ္လြတ္ဟင္းေတြခ်ည္း ဆက္ေနေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း ျငီးေငြ႕ေနေလာက္ေရာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕ ဒီေန႕မွာ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ငါးခူကုိ သံပုရာရည္ဆမ္းျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႕ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
အခု ငါးခူသံပုရာရည္ဆမ္းအစပ္ခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ ေျပာပါ့မယ္ေနာ္။ ငါးခူ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအပုေတာင့္အပြ၊ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (ကုလားေအာ္သီး)၊ သံပုရာသီး၊ ပင္စိမ္း၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါ။
ငါးခူကုိ အဂၤလိပ္လုိ cat fish လုိ႕ေခၚပါတယ္။ ငါးခူက အေၾကးခြံမပါတဲ့ ငါးမ်ဳိးပါ။ အေရခံြမည္းမည္း ေျပာင္ေခ်ာေခ်ာနဲ႕ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးကားကားနဲ႕ ငါးပါ။ အေၾကးခြံမပါတဲ့အတြက္ အေၾကးထုိးရ သက္သာေပမယ့္ ငါးအေရခြံက ခၽြဲက်ိေနတာမုိ႕ ေဆးေၾကာတဲ့အခါမွာ အခၽြဲေတြကုန္ေအာင္ ေတာ္ေတာ္ေလး ဂရုတစုိက္နဲ႕ ေဆးေၾကာရပါတယ္။

ငါးခူကုိ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္တဲ့အခါမွာ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးေတြကုိ အရင္ခုတ္ပစ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးခူကုိယ္လံုးကုိ မန္က်ည္းသီးမွည့္နဲ႕ ဆားနဲ႕နယ္ျပီး အက်ိအခၽြဲေတြကုန္ေအာင္ ခပ္နာနာေလး တုိက္ေဆးပစ္ရပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးခူကုိ ပက္လက္လွန္ျပီး လည္ပင္းဘက္ကေန လွီးျပီး ၀မ္းဗုိက္ထဲက အူနဲ႕ကလီစာေတြကုိ ထုပ္ယူပစ္ပါ။ ေခါင္းဘက္ကေနျပီး ပါးဟက္ကုိ ဆဲြထုတ္ပစ္ျပီး အက်ိအခၽြဲေတြကုန္စင္ေအာင္ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ေဘးနားက ဆူးေတာင္ေတြကုိ ခုတ္ထစ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးခူကုိယ္လံုးကုိ အကြင္းလုိက္ေလးေတြ လွီးပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း အရည္ညွစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ငါးခူကုိ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။
ငရုတ္သီးအပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ကပ္ေၾကးေလးနဲ႕ အသာညွပ္ျပီး ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ငရုတ္သီးထဲ ထည့္ေထာင္းလုိ႕ရေအာင္ မထူမပါးေလး လွီးေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိလည္း အခြံႏႊာေရေဆးျပီး လွီးေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရထဲကေန ဆယ္၊ ေရစင္ေအာင္ညွစ္ထုတ္ပစ္ျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္သီးညက္တာနဲ႕ ခ်င္းထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ စပါးလင္ကုိ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ေရာထည့္ေထာင္းပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ကုလားေအာ္သီးသံုးေတာင့္ကုိကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ အနီကုိ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ပင္စိမ္းရြက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး အရြက္ေလးေတြအခက္လုိက္ျဖစ္ေအာင္ ေခၽြေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိတာနဲ႕ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး အသာခပ္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးကုိ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီသတ္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးဆီသတ္တဲ့အခါ ေညွာ္မမိေအာင္ သတိထားျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတဲ့အခါ နယ္ႏွပ္ထားတဲ့ ငါးေတြကုိ စီစီရီရီထည့္ျပီး ငရုတ္သီးဆီသတ္နဲ႕အတူ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ လံုးေရလည္း နည္းနည္းထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ပဲ ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္ျပီး ဆီျပန္လာတဲ့အခါ ေရေလးနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ တည္ေပးပါေနာ္။ ဆီျပန္ခါနီးက်ရင္ ဟင္းအုိးအေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးၾကိဳက္ရင္ သံပုရာရည္ထပ္ထည့္ေပးပါ။ အရသာ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိေတာ့မွ ပင္စိမ္းေလး အေပၚကေန အုပ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးခူသံပုရာရည္ဆမ္းအစပ္ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။

1 comment:

  1. က်ေနာ့္ ဆုိဒ္ထဲမွာ ႏွတ္ခမ္းေမႊးနဲ ့ အေကာင္အေျကာင္း ေရးထားေသးတယ္ သူ ့ကုိျမင္တုိင္း ဂလု ဂလုနဲ ့ ဒီမွာ မ၀ယ္နုိင္ဘူး ေစ်းျကီးလို ့ မ်က္လံုးဘဲ ဆံုထားတယ္

    ReplyDelete