ပဲျပားသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ပဲျပား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ မန္က်ည္းသီးနဲ႕ ဆီ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပဲျပားကုိ ေရေဆးျပီး အလယ္ကေန ႏွစ္ပုိင္းပုိင္းလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ထပ္ အစိပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျပီး ဆားေလးနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနဲ႕ နယ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလး လွီးေပးထားပါ။ သခြါးသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အ၀ုိင္းလုိက္အရင္လွီးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အ၀ုိင္းေလးေတြကုိ ကန္႕လန္႔ျဖတ္ ခပ္ရွည္ရွည္ ျပန္လွီးေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေဂၚဖီဖတ္ေတြကုိ တစ္ဖတ္ခ်င္းခြါ၊ ဆားေရထဲမွာ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ အနည္းဆံုးစိမ္ (ပုိးသတ္ေဆးေတြ၊ အပင္ေဟာ္မုန္းေတြရဲ႕ အႏၱရာယ္ကင္းေအာင္)၊ ျပီးေတာ့မွ ရုိးရုိးေရနဲ႔ျပန္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးျပီး ေရစစ္ထားေနာ္။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ မန္က်ည္းသီးကုိလည္း ေရေႏြးေလးနဲ႕ ၁၀ မိနစ္ေလာက္စိမ္ထားျပီးမွ နယ္ျပီး အႏွစ္ရေအာင္ စစ္ယူပါေနာ္။
မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးရင္ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ မီးအရမ္းမျပင္း အရမ္းမနည္းေစဘဲ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ီေတြ တူးမသြားေအာင္နဲ႕ အက်က္ညီေအာင္ ေမႊေပးဖုိ႕လည္း မေမ့နဲ႕ေနာ္။ ေရႊအုိေရာင္သန္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေနခ်ျပီး ဒယ္အုိးထဲမွာရွိတဲ့ ဆီခ်က္ေတြကုိ ဆက္ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲကုိ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ အဖတ္ေတြ ဆယ္ထည့္ျပီး ေအးေတာ့မွ ဆီေတြကုိ ေပါင္းထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္လံုးကုိ မီးဖုိေပၚ တင္၊ အုိးက ခပ္က်က္က်က္ပူျပီဆုိရင္ ပဲပင္ေပါက္ေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ေလွာ္ေပးပါ။ (ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးေဖ်ာရင္ အာဟာရဓါတ္ေတြ ေလ်ာ့သြားမွာ စုိးလုိ႕ ေလွာ္ျပီးသံုးတာပါေနာ္။) ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ထားလုိက္ပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ေၾကာ္ထားတဲ့ ပဲျပားေတြကုိ ညွပ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ လွီးထားတဲ့ သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီ၊ ပဲပင္ေပါက္တုိ႕ကုိထည့္၊ ျပီးေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္ထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕နဲ႕ ဆီခ်က္ႏုိင္ႏုိင္ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ။ အရသာအတြက္ကေတာ့ ကိုယ္ႏွစ္သက္မယ့္အတုိင္း ထည့္ပါေနာ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ႏွစ္သက္ရင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ထည့္ေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ ပဲျပားသုပ္ ရပါျပီေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္သမားေတြအတြက္တင္ မကဘဲ သတ္သတ္မလြတ္သူေတြကေတာ့ ပဲငံျပာရည္အစား ငံျပာရည္နဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ျပီး သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
ေရာင္းတဲ့ ပဲျပားသုပ္ကို က်ဴရွင္တက္ရင္းေဘာ္ေဘာ္ေတြ ၀ယ္လာတာ နွိုက္စားဘူးတယ္။ ဒန္ ့ဒန္ ့ဒန္ ့
ReplyDelete(အရင္က အျပင္စာ မစားတတ္ဘူး)အိမ္မွာဘဲ လုပ္စားတယ္။
thanks
ReplyDelete