Monday, February 4, 2008

ဗယာေၾကာ္

ကၽြန္မရဲ႕ ညီမေလးတစ္ေယာက္က ဗယာေၾကာ္နည္းေလး ေျပာျပေပးပါဦးဆုိလုိ႕ ဗယာေၾကာ္နည္းေလး မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ရွင္။ ဗယာေၾကာ္ကုိ ခပ္၀ုိင္း၀ုိင္းအျပားလုိက္ေလးေတြေၾကာ္တာရယ္၊ ဗယာေၾကာ္လက္တုိရမယ္ဆုိျပီး လက္တစ္ဖက္မွာ မီးဖုိေလးတစ္လံုးရယ္၊ အေပၚကေန ဗယာေၾကာ္ဆီစစ္တဲ့ စကာေလးကုိ ကုိင္၊ က်န္တဲ့တစ္ဖက္မွာ မန္က်ည္းရည္အခ်ဥ္ဗူးေလး၊ လက္ႏွီးနဲ႕ လက္ေရးဖုိ႕ေရပံုေလးထည့္ထားတဲ့ ျခင္းေလးကုိင္ျပီး လုိက္လည္ျပီး ေၾကာ္ေရာင္းတတ္တဲ့ ခပ္ေသးေသး ဗယာေၾကာ္လံုးေလးေတြရယ္ဆုိျပီး ေၾကာ္တတ္ၾကပါတယ္။ ဘယ္အရြယ္ ဘယ္လုိပဲေၾကာ္ေၾကာ္ အေရးၾကီးတာက ဗယာေၾကာ္ဆုိရင္ ၾကြတ္ၾကြတ္ရြရြနဲ႕ ေမႊးေမႊးေလးျဖစ္ေနရင္ ပုိစားေကာင္းတယ္မဟုတ္လား။

ဗယာေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြ အရင္စုလုိက္ရေအာင္ေနာ္။ ဗယာေၾကာ္အတြက္ အဓိကလုိတာကေတာ့ ကုလားပဲေပါ့။ ပုဇြန္စာရြက္ ဒါမွမဟုတ္ ကန္ဇြန္းရြက္အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မာဆလာ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္အရွည္၊ စားဆုိဒါ ဒါမွမဟုတ္ မုန္႕ဖုတ္ဆုိဒါအနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။ အခ်ဥ္အတြက္ မန္က်ည္းသီးႏွစ္၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္နဲ႕ ဆားအနည္းတုိ႕ပါ။

ကုလားပဲကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ေပးထားပါေနာ္။ ကုလားပဲ ေရစိမ္တဲ့အခါမွာ ဆုိဒါအနည္းငယ္ကုိထည့္ျပီး စိမ္ေပးပါ။ ေနာက္တစ္ေန႕မနက္က်ရင္ေတာ့ ကုလားပဲကုိ ေရစစ္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ကုလားပဲကုိ ေရစိမ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ၾကာတာနဲ႕အမွ် ေထာင္းရတာလြယ္သလုိ ေၾကာ္တဲ့ အခါမွာလည္း ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေလး ရွိေစပါတယ္။ ငရုတ္ဆံုမရွိရင္ေတာ့ ၾကိတ္စက္ေလးနဲ႕ ၾကိတ္ေပးပါေနာ္။ ကုလားပဲကုိ ေလးပံုသံုးပံုေလာက္ ညက္တဲ့အထိ ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ (ၾကက္သြန္မ်ားမ်ားပါတာ ၾကိဳက္တတ္ရင္ မ်ားမ်ားထည့္ပါ)။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္နဲ႕ ပုဇြန္စာရြက္ ဒါမွမဟုတ္ ကန္ဇြန္းရြက္ေလးကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ကုလားပဲေထာင္းတဲ့အထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ငရုတ္သီး၊ၾကက္သြန္နဲ႕ အရြက္ေတြကုိ ထပ္ထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးမွ ငရုတ္ဆံုထဲက ေထာင္းထားတဲ့ပဲေတြကုိယူျပီး ဇလံုထဲကုိ ထည့္ပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ပါ။ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီပူလာေအာင္ေစာင့္ပါ။ မီးကုိ အရမ္းမျပင္းပါေစနဲ႕။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ အေၾကာ္ေၾကာ္ဖုိ႔ျပင္ပါေနာ္။ ဆီပူလာျပီဆုိတာနဲ႕ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္လံုးအရင္ေၾကာ္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္တဲ့ စကာေလးထဲ ထည့္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ဗယာေၾကာ္ကုိေတာ့ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့အရြယ္အစားေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လုပ္ျပီးေတာ့ ေၾကာ္ေပးပါ။ အျပားေလးေတြၾကိဳက္တတ္ရင္ အျပားေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လုပ္ေနာ္။ အလံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ဆုိရင္လည္း အလံုးေလးေတြ ညီညီေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လံုးျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အုိးမၾကပ္ပါေစနဲ႕၊ မီးမျပင္းပါနဲ႕။ စကာပါတဲ့ ေယာက္မေလးနဲ႕ ဟုိဘက္ဒီဘက္ အက်က္ညီေအာင္ လွန္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ အေၾကာ္အေရာင္ ေရႊအုိေရာင္ေလးေျပာင္းတာနဲ႕ မတူးေအာင္ သတိထားျပီး ဆီထဲကေန ဆယ္ေပးပါ။ အေၾကာ္အစအနေတြ မက်န္ေအာင္ ဆီထဲကေန ေသခ်ာစစ္ဆယ္ယူပါေနာ္။ တစ္အုိးျပီးတစ္အုိး ဆက္ေၾကာ္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ဗယာေၾကာ္ရပါျပီေနာ္။

အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့ မန္က်ည္းသီးကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားျပီး အႏွစ္ရေအာင္တုိက္ခ်ပါေနာ္။ ရလာတဲ့အႏွစ္ကုိမွ ေရက်က္ေအးေရာေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာထားျပီး မညက္တညက္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းထည့္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ မညက္တေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းထည့္ေပးပါ။ (မ်က္စိထဲ မစင္ရေအာင္ ဆားေလးထည့္ျပီး ေထာင္းေပးရင္ အညက္ျမန္သလုိ အျပင္ကုိလည္း မစင္ပါဘူးေနာ္။) ျပီးရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ေလးထည့္ပါ။ သတ္သတ္လြတ္သမားေတြအတြက္ ငံျပာရည္အစား ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ တုိ႕ကုိ ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ သၾကားထည့္၊ နံနံပင္ေလး အုပ္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ျဖံဳးေလးနဲ႕ မန္က်ည္းသီး အခ်ဥ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

ဗယာေၾကာ္ၾကြတ္ၾကြတ္ေလးကုိ မန္က်ည္းသီးအခ်ဥ္ရည္ေလးတုိ႔ျပီး ငရုတ္သီးေတာင့္ေလး ကုိက္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ဆတ္လတ္ရြက္ေလးနဲ႕ပါ တုိ႕စားပါေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးနဲ႕ဆုိရင္ေတာ့ အလုိက္ဖက္ဆံုး ေပါ့ေနာ္။ ဗယာေၾကာ္ၾကိဳက္တဲ့ ညီမေလးနဲ႕ က်န္တဲ့ေမာင္ႏွမေတြအားလံုး ႕ ႕ ႕ ေၾကာ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. ဗယာေၾကာ္ ေၾကာ္စားဖို႕ အေၾကာ္မႈန္႕ရွိျပီး ဘာေတြနဲ႕ ဘယ္လိုလုပ္ရမွန္းမသိတာ အေတာ္ဘဲျဖစ္သြားျပီ။ ေက်းဂ်ဴးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ အမေရ။

    ReplyDelete
  2. အားေကာင္းလိုက္တဲ႕ဗရာေၾကာ္၀ေအာင္စားသြားတယ္ေနာ္အခ်ည္ေလးကလဲေကာင္းမွေကာင္းအင္းယားကန္ေဘာင္ေပၚကကုလားကိုေတာင္သတိယတယ္ဟီးဟီး

    ReplyDelete