Sunday, February 3, 2008
ၾကက္ အေရျပား အရုိးသုပ္
ၾကက္အေရျပားသုပ္နည္းေမးထားတဲ့ မဇာအတြက္ ဘယ္လုိလုပ္ရတယ္ဆုိတာကုိ ေျပာျပပါရေစေနာ္။ ၾကက္အေရးျပားတင္မဟုတ္ပါဘူး၊ ၾကက္ရုိး၊ ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ေခါင္း၊ ၾကက္ေတာင္ပံ၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္နဲ႕ ၾကက္အူေတြကုိပါ သုပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ၾကက္အေရျပားသုပ္ဖုိ႕အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းအတြက္ ၾကက္အေရျပား၊ အရုိး၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္၊ ၾကက္အူ၊ ကုလားပဲ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ မာဆလာ၊ ေရွာက္သီး၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္္႕အနည္းငယ္ နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။ ကုလားပဲကုိေတာ့ ညကတည္းက ေရစိမ္ေပးထားပါေနာ္။
ၿကက္အေရျပား၊ အရုိး၊ အသည္းအျမစ္၊ အူတုိ႕ကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ေရေဆးေပးပါ။ အေရျပားနဲ႕ အေတာင္ပံမွာ ရွိေနတတ္တဲ့ အေမႊးအမွ်င္ေတြကုိ ေသခ်ာသန္႕ရွင္းေရးလုပ္ေပးပါ။ ေျခေထာက္ကုိ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္တဲ့အခါ အေရခြံခြါရလြယ္ေအာင္ မီးေလးနဲ႕ျမိွဳက္ေပးျပီးမွ အေရခြံကုိခြာေပးပါ။ ျပီးေတာ့ ေျခသည္းေတြကုိလည္း ခုပ္ထစ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ အရုိးအသည္းအျမစ္အူတုိ႕ကုိ ခ်င္းအရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊နႏြင္း၊ မာဆလာ၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိေတာ့ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးထားပါ။ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေရွာက္ရြက္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိလည္း အခြံေလးႏႊာျပီး ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ ေရွာက္သီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ကုလားပဲကုိ ဆယ္ျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္၊ ျပီးရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္၊ မညက္တညက္ေထာင္းတားတဲ့ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္းထည့္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီနည္းနည္းကုိလည္းထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ဟင္းရည္အုိး တည္ထားေပးပါ။
ပဲဟင္းအုိးကုိလည္း မေ၀ေအာင္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ ပဲဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ဟင္းရည္ က်ေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပဲဟင္းအုိးခ်ခါနီးက်ရင္ အေပါ့အငံေလးျမည္း၊ မာဆလာေလးအုပ္ျပီးေတာ့ ခ်လုိက္ပါေနာ္။ တစ္ဖက္မွာလည္း ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္ရုိး၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္နဲ႕ အူတုိ႕ကုိ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ေရခမ္းျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သည္းနဲ႕ အူက အႏူးလြယ္တာမုိ႕ သူတုိ႕ကုိ အရင္ဆယ္ေပးပါေနာ္။ က်န္တဲ့အရုိးေတြနဲ႕ အျမစ္ေတြကိုေတာ့ ေရခမ္းတဲ့အထိ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပဳတ္ထားတဲ့ အေရျပား၊ အရုိး၊ အသည္းအျမစ္တုိ႕ကုိ အေအးခံျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လီွးျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲထည့္ပါ။ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ မာဆလာနဲ႕ ဆားအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ကုိထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ပဲဟင္းရည္ေလးကုိ ဆမ္းထည့္ပါ။ ေရွာက္သီးစိပ္ေလးကုိ ညွစ္ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ႏွံ႕ေအာင္ ဇြန္းေလးနဲ႕ နယ္ျပီး အေပါ့အငံျမည္းပါ။ အေပါ့အငံစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပၚကေန ေရွာက္ရြက္ေလးအုပ္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။ အစပ္မၾကိဳက္ရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းမထည့္ပါနဲ႕ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္ရုိးၾကက္အေရျပားသုပ္ ရပါျပီေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ကုလားသုပ္ကုိသတိရသြားျပီ သံပုရာရည္ မန္က်ည္းရည္ေလးနဲ ့ျငဳတ္သီးေလးနဲ ့ရွလြတ္
ReplyDeleteHello, Lu Lu.
ReplyDeleteHappy Chenese New Year 2008.
Peace for people of Myanmar.
Until always.
David Santos
ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ မူကြဲေလးလည္း လာစားပါဦး :)ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အလြယ္နည္းေပါ့။
ReplyDeleteRead More buttom does not work.
ReplyDeleteI can not read the whole post.
Please,,
ဒီေန.က်ားက်ားေခါင္းကိုက္ေန လို. ဘာလုပ္ေကၽႊးရမလဲ စဥ္းစားေနတာ...ဒါေလးလုပ္ၾကည္.လိုက္မယ္..ေက်းေက်း ညေလး
ReplyDelete