Monday, February 4, 2008

ငါးပုဏၰားေဆာ္ဆီ




ငါးပုဏၰားကုိ အဂၤလိပ္လုိ mango fish (Polymemus paradiseus) လုိ႕ ေခၚၾကပါတယ္။ ငါးရဲ႕အေရာင္က ေရႊနီေရာင္ေလး သန္းေနျပီး ႏႈတ္ခမ္းေမႊးက အျမီးထိ ရွည္ပါတယ္။ ငါးက ငါးပ်က္အေကာင္ေသးအရြယ္ေလာက္ ရွိျပီး အေၾကးခြံပါပါတယ္။ အေရျပား ေရႊနီေရာင္၊ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးရွည္ရည္နဲ႕ အသားႏုတဲ့ ငါးတစ္မ်ဳိးပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဥပါတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီငါးကုိ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ရျပီး ရန္ကုန္ဘက္ေတာ့ တစ္ခါတခါ ေစ်းထဲမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရန္ကုန္မွာ ရွိတဲ့ ငါးပုဏၰားက ေရႊေရာင္ေဖ်ာ့ေတာ့ေတာ့နဲ႕ မလတ္သလုိ ထင္ရပါတယ္။ ေဆာ္ဆီဆုိတာကေတာ့ ငါးကုိ ေၾကာ္ျပီး ျပန္ႏွပ္တာကုိ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္ကအေခၚက ငါးေဆာ္ဆီပါတဲ့။
အခု ငါးပုဏၰားေဆာ္ဆီလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကုိ ေျပာျပပါမယ္။ ငါးပုဏၰား၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။

ငါးပုဏၰားကုိ ေရေဆးျပီး ႏႈတ္ခမ္းေမႊးျဖတ္ပါမယ္။ ျပီးရင္ အေၾကးခြံျခစ္ထုတ္ပစ္ျပီး ေဘးနားက အေတာင္ေလးေတြကုိပါ ခုတ္ပစ္ပါ။ ငါးပါးဟက္ကုိ ဆဲြထုပ္ပစ္ပါ။ ငါးရဲ႕ လည္ပင္းဘက္ကေန ဗုိက္ထဲက အူနဲ႕ ကလီစာေတြကုိ ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ဥေတြကုိလည္း ဒီအတုိင္း ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ငါးကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ ေရတစ္ေခါက္ ထပ္ေဆးေပးျပီး ငါးကုိယ္ပုိင္းကုိ ဓားနဲ႕ သံုးမႊန္းေလာက္ မႊန္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ငံျပာရည္နဲ႕ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ ထည့္ျပီး ငါးထဲ အရသာ၀င္ေအာင္ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ နယ္ျပီး ႏွပ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါ။ မန္က်ည္သီးကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ထားျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ရေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ ငရုတ္ဆံထဲ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီေထာင္းထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ခပ္မ်ားမ်ားေလး ေထာင္းထားေပးပါေနာ္။ မန္က်ည္းႏွစ္သပ္သပ္ စစ္ထားေပးပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီက်က္ျပီဆုိတာနဲ႕ ငါးေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲ စီရီေနေအာင္ထည့္ျပီ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။ ငါးေၾကာ္တဲ့အခါမွာ အက်က္ညီ အၾကြပ္ညီျပီး ေၾက မသြားရေအာင္ တစ္ဖက္ကုိ ေသခ်ာၾကြပ္ျပီဆုိေတာ့မွ ေနာက္တစ္ဖက္ကုိ လွန္ရပါမယ္ေနာ္။ ငါးပုဏၰားေၾကာ္တဲ့ အခါ တစ္ခုသတိထားရမွာက ငါးဗုိက္ထဲမွာ ငါးဥေတြ ပါေနတာမုိ ႕ဆီအလြန္ေပါက္ပါတယ္။ မ်က္ႏွာ၊ မ်က္စိတုိ႕ကုိ ဆီပူမစင္ရေလေအာင္ သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ မီးသိပ္ျပင္းရင္လည္း အျပင္က တူးျပီး အထဲက မက်က္ျဖစ္တတ္သလုိ မီးသိပ္နည္းရင္လည္း ငါးေၾကာ္က မက်က္ႏုိင္ဘဲ ပ်င္းတြဲတြဲၾကီး ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ ငါးေၾကာ္ေတြရျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇကာေလးထဲထည့္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ။
ငါးေဆာ္ဆီလုပ္ဖုိ႕ကုိေတာ့ ငါးေၾကာ္ဆီနဲ႕ ျပန္သံုးမွာမုိ႕ ဆီမ်ားေနရင္ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဒယ္အုိးထဲ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီသတ္ေပးပါ။ ဆီသတ္နဲ႕ ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းႏွစ္နဲ႕ သၾကား၊ ဆားနည္းနည္းစီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ငါးေၾကာ္ေလးေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲ စီစီရီရီထည့္ျပီး ခုနက ေဆာ္ဆီ အႏွစ္ေတြနဲ႕ တစ္ေကာင္ခ်င္းစီကုိ ႏွံ႕ေအာင္ စိတ္ရွည္လက္ရွည္နဲ႕ မီးေအးေအးနဲ႕ လုပ္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္ဆံုးမွာ ငါးေၾကာ္ထဲကုိ ေဆာ္ဆီအႏွစ္အရသာေတြ ၀င္ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ငါးေဆာ္ဆီတစ္ခြက္ ရပါျပီေနာ္။ ငါးေဆာ္ဆီနဲ႕ လုိက္ဖက္တဲ့ ဟင္းအမယ္ေတြကေတာ့ အရြက္သုပ္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ ဟင္းခါးပူပူေလး တစ္မ်ဳိးေလာက္နဲ႕ပါ။ စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

0 comments:

Post a Comment