Wednesday, January 9, 2008

ငါးဖယ္ကပတ္


ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ငါးဖယ္ကပတ္ခ်က္ေကၽြးပါမယ္။ (ဆိတ္သား/အမဲသား/သုိးသား/ၾကက္သား) စတဲ့ အသားေတြနဲ႕ခ်က္ရင္လည္း ရပါတယ္ေနာ္။ ငါးဖယ္ကပတ္ခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးဖယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ပူစီနံ (ဇီယာ)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအပြ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။ ျခစ္ျပီးသားငါးဖယ္ကုိ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ ေရာေထာင္းေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးဖယ္ကုိ အလံုး ဒါမွမဟုတ္ အျပားေတြျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အကြင္းလုိက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးထားေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အကြင္းလုိက္ လွီးထားေပးပါ။ ပူစီနံေတြကုိ အရင့္ပုိင္းေတြဖယ္ထုတ္ပစ္ျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းအပြေတာင့္ရွည္ကုိ ေရေဆးျပီး ခပ္ေစြေစြေလး လွီးထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိလည္း ေထာင္းေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ငါးဖယ္ကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္ျပီးသား ငါးဖယ္ေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေန ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္နီအကြင္းလုိက္ေတြကုိ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြ ႏြမ္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး သိပ္မၾကာခင္မွာ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြကုိထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး ေသခ်ာႏံွ႕ေအာင္ေမႊျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါေနာ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ေနျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးအဖံုးဖြင့္ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ပူစီနံကုိထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး ခ်ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပူစီနံနံ႕သင္းသင္းနဲ႕ ခ်ဳိခ်ဥ္ျပံဳးအရသာေလးနဲ႕ ငါးဖယ္ကပတ္ရပါျပီေနာ္။

1 comment:

  1. အဆန္းဘဲ ငါးဖယ္ကပတ္ မစားဘူးဘူး။ ျကက္၀က္ဆိတ္ ကပတ္ဘဲ စားဘူးတာ

    ReplyDelete