Friday, January 11, 2008

ၾကက္ရုိးေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ဳိ


ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္ရုိးနဲ႕ ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ဳိ ခ်က္ေကၽြးမယ္ေနာ္။ ေခြးေတာက္ရြက္ ကုိ ျမန္မာအမည္ ေခြးေတာက္ (ေခြးမ်ားကုိ ေတာက္ေစသည္လုိ႕ တုိက္ရုိက္ဘာသာျပန္ဆုိႏုိင္ပါတယ္)၊ ရုကၡေဗဒ အမည္ကေတာ့ Dregea Voulubilis Benth.လုိ႕ ေခၚဆုိျပီး မ်ဳိးရင္းကေတာ့ Asclepiadaceae ျဖစ္ပါတယ္။
ေခြးေတာက္ရြက္က ခႏၶာကုိယ္မွာရွိတဲ့ ခ်ဳိး (အရက္၊ ကြမ္း၊ ေဆးလိပ္) ေတြ က်တယ္လုိ႕လည္း ေျပာၾကေတာ့ အိမ္က အစ္ကုိက ခဏခဏ ခ်က္ခုိင္းပါတယ္။ သူကေတာ့ ကြမ္းသမားဆုိေတာ့ ကြမ္းခ်ဳိးက်ေအာင္လုိ႕ေပါ့ေလ။ ေခြးေတာက္ရြက္ကုိ ၾကိတ္ျပီးေတာ့ ေရ ဒါမွမဟုတ္ အရက္တုိ႕နဲ႕ ေရာျပီး လိမ္းေပးရင္လည္း ျပင္ပထိခုိက္ရွနာနဲ႕ ေယာင္ယမ္းနာေတြကုိ သက္သာေပ်ာက္ကင္းတယ္လုိ႕လည္း ဆုိၾကျပန္ပါေသးတယ္ေနာ္။ ေခြးရူးျပန္ေဆး၊ ထိခုိက္ဒဏ္ရာနဲ႕ အပူေလာင္ျခင္းေတြအတြက္လည္း အသံုးျပဳၾကပါေသးတယ္ေနာ္။ ေခြးေတာက္ရြက္ကုိ ဘဲဥနဲ႕ ေၾကာ္စားရင္လည္း ခြန္အားကုိ တုိးပြါးေစပါတယ္တဲ့။

အခုေတာ့ ၾကက္ရုိးနဲ႕ ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ဳိခ်က္မွာမုိ႕ လုိအပ္တာေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။ ၾကက္ရုိး၊ ေခြးေတာက္ရြက္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပုဇြန္ငံျပာရည္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္ရုိးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးေတြ တံုးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္ရုိးကုိ ေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပုဇြန္ငံျပာရည္ေလးတုိ႕နဲ႕နယ္ပါ။ ေခြးေတာက္ရြက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ဖဲ့ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကုိထည့္၊ ေရထည့္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္သားေတြႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခြးေတာက္ရြက္ေတြ ထည့္ပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဟင္းအုိးခ်ျပီး ခ်ဳိခါးဆိမ့္ ေခြးေတာက္ၾကက္ရုိးဟင္းခ်ဳိေလးကုိ အသင့္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။

0 comments:

Post a Comment