Tuesday, January 8, 2008

၀က္သားေပါင္း

Reactions: 



၀က္သားေပါင္းစားခ်င္တယ္လုိ႕ ေျပာထားေတာ့ ညီမေလးအမြန္အတြက္ ၀က္သားေပါင္းလုပ္နည္းေလးကုိ ေျပာျပပါရေစေနာ္။ ၀က္သားေပါင္းလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္သားအသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္ဥ၊ ခ်င္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ေကာ္မႈန္႕ (corn flour)၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ (wheat flour)၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ႏွမ္းဆီ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႕ ဖက္ထုပ္ရြက္ (rice paper) တုိ႕ပါေနာ္။
၀က္သားေပါင္းနည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတဲ့အထဲက ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာ လူဦးေရမ်ားမ်ားနဲ႕ လုပ္စားျဖစ္တဲ့ နည္းေတြကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
၀က္သားအသားသက္သက္ (၅၀) က်ပ္သား ကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ ေရေဆးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းပါေနာ္။ ျပီးရင္ ခ်င္း (ျခစ္ျပီးသား စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း) နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ျခစ္ျပီးသား စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ ဇြန္း)ကုိလည္း ျပင္ထားေပးပါ။ ဂ်ဳံမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းနဲ႕ ေကာ္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ (၃) ဇြန္းနဲ႕ အၾကည္ (၃) ဇြန္းျပင္ေပးထားပါ။ တရုတ္မာဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း ျပင္ေပးထားပါေနာ္။ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ။ ၾကက္ဥ(၅)လံုးကုိလည္း အႏွစ္ကုိဖယ္ျပီး အကာေတြခ်ည္း ယူထားေပးပါ။ ႏွမ္းဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္းကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ

(ကက) ဇလံုတစ္ခုထဲကုိ ၀က္သားႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာေတြထည့္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ျခစ္ထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္၊ႏွမ္းဆီ၊ တရုတ္မာဆလာတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥအကာေတြကုိပါထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါေနာ္။ (ကေမၻာဒီးယား၀က္သားေပါင္းကေတာ့ အထက္မွာ ကၽြန္မေဖၚျပခဲ့တဲ့အတုိင္း ပါ၀င္ပစၥည္းေရာ လုပ္ပံုကုိင္နည္းပါ အတူတူပါပဲရွင္။ ထူးျခားတာကေတာ့ အဲ့ဒီ၀က္သားႏုတ္ႏုတ္စင္းထဲမွာ သူတုိ႕က ငါးဆားနယ္နည္းနည္းကုိပါ ေရာျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းထည့္ပါတယ္။ ကၽြန္မ အရမ္းကုိ အံ့ၾသသြားပါတယ္။ ၀က္သားနဲ႕ ငါးဆားနယ္ ဘယ္လုိမ်ား လုိက္ဖက္မလဲလုိ႕ေလ။ ဒါေပမယ့္ အရသာေရာ အနံ႕ပါ ထူးထူးျခားျခားေလး ျဖစ္ေနတာကုိ စားၾကည့္တဲ့အခါမွ သိရပါတယ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ စမ္းသပ္ၾကည့္လုိ႕ရေအာင္ ထည့္ေရးေပးလုိက္တာပါေနာ္။)

ပထမတစ္နည္းကေတာ့ ၀က္သားေတြကုိ ဇလံုထဲထည့္ျပီး ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ေပါင္းတဲ့နည္းကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ အဲ့ဒီအုိးထဲ ေရထည့္ျပီး ၀က္သားဇလံုကုိထည့္ပါ။ ျပီးရင္ အေပၚက အုိးအဖံုးဖံုးျပီး ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ၀က္သားေပါင္းေပးပါေနာ္။ ၾကက္ဥအကာမ်ားရင္ မ်ားသလုိ ၀က္သားေပါင္းက ပြတက္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတဲ့အခ်ိန္ကစျပီး အနည္းဆံုး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ။ ၀က္သားေပါင္းက်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရေႏြးအုိးအဖံုးကုိဖြင့္ျပီး ခဏေစာင့္ပါေနာ္။ (မ်က္ႏွာက ခ်က္ခ်င္း အုိးနား မကပ္လုိက္နဲ႕ေနာ္။ မ်က္ႏွာကုိ ေရေႏြးေငြ႕အပူေတြ ဟပ္ကုန္မွာစိုးလုိ႕။ ) ျပီးေတာ့မွ ၀က္သားေပါင္းဇလံုကုိ ထုပ္ယူလုိက္ျပီးေတာ့ အေပၚကေန တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ျဖဴးပါ။
အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့ ငရုတ္ဆီၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရင္ ငရုတ္ဆီနဲ႕ တုိ႕စားႏုိင္သလုိ သံပုရာရည္ ဒါမွမဟုတ္ ေရွာက္ရည္ထဲကုိ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ရယ္၊ ဆားေလးနည္းနည္းရယ္၊ သၾကားေလးနည္းနည္းရယ္ထည့္ျပီး ေမႊလုိက္ပါ။ ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ေတြကုိ ေရေဆးျပီး အေစ့ေတြဖယ္ကာ ေလးေထာင့္တံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ခရမ္းသီး ခပ္ႏုႏုခ်ဳိခ်ဳိေလးေတြကုိ ေရေဆးျပီး အစိမ္းအတုိင္း အ၀ုိင္းေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္လွီးေပးထားပါ။ ဆတ္လတ္ရြက္ကုိလည္း ေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ျပင္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းလည္း ျပင္ေပးထားပါ။
ျပီးေတာ့မွ ၀က္သားေပါင္းကုိ ဓားနဲ႕ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ ပံုစံေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ဆတ္လတ္ရြက္ေလးကုိ ေအာက္ခံ၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္ပြနဲ႕ ခရမ္းသီးေလးကုိထည့္၊ ၀က္သားေပါင္းကုိ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕အခ်ဥ္နဲ႕ တုိ႕ျပီး အေပၚကေနတင္ျပီး ဆတ္လတ္ရြက္နဲ႕ ျပန္ထုပ္လုိက္ျပီး အလြယ္တကူ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိပါ ကုိက္စားပါေနာ္။

ဒုတိယနည္းကေတာ့ (ကက) အတုိင္း ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြကုိ (rice paper) နဲ႕ ထုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ rice paper က မာေနတာမုိ႕ အသားနဲ႕ မထုပ္ခင္မွာ ေရနဲ႕စိမ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ့ rice paper ထည့္ျပီး အေပၚကေန ေရဖ်န္းေပးပါ။ အဲ့ဒီအရြက္ေပ်ာ့သြားတဲ့အခါ လက္မနဲ႕ လက္ညွိဳး အဲ့ဒီအရြက္ကုိထည့္ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ၀က္သားကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ ယူျပီး ဖက္ထုပ္ရြက္ရဲ႕ အလယ္ထဲကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ အသာေလး ဖိထည့္ေပးပါေနာ္။ အသားေတြကုိ အမ်ားၾကီး မထည့္ရဘူးေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ဖက္ထုပ္ရြက္ေလးေတြကုိ ႏႈတ္ခမ္းသပ္လုိက္ပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း အဲ့ဒီ၀က္သားလံုးအေပၚကေန ပဲစိမ္းလံုးေလးေတြ၊ ေျပာင္းဖူးေစ့ေလးေတြ ထည့္တတ္ပါတယ္ေနာ္။ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အလံုးအေရအတြက္ ရေအာင္လံုးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ၾကိမ္ျခင္းေလးေတြရွိရင္ ၾကိမ္ျခင္းေလးထဲကုိ ေအာက္ကေန ေဂၚဖီထုပ္ ဒါမွမဟုတ္ မုန္ညင္းျဖဴ ခံထည့္၊ အေပၚကေန ၀က္သားထုပ္ေလးေတြ တန္းစီထည့္ျပီး ၾကိမ္ျခင္းအဖံုးအုပ္ျပီး ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးပါေနာ္။ ႏွစ္ထပ္ေပါင္းအုိးနဲ႕လည္း ေပါင္းလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ေပါင္းအုိးမရွိခဲ့ရင္လည္း ပထမနည္းအတုိင္း ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ေပါင္းႏုိင္ပါတယ္။
သူ႕အတြက္ အခ်ဥ္စပ္နည္းကေတာ့ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲတင္ဇြန္း (၅) ဇြန္း၊ ရွာလကာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ျခစ္ထားတဲ့ ခ်င္း လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္တုိ႕နဲ႕ အတူေရာေဖ်ာ္ပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တရုတ္နံနံတုိ႕နဲ႕အတူ တြဲဘက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

3 comments:

  1. မမေရ..

    မြႏ္ ၀က္သားမစားဘူး။ အခ်စ္အတြက္ ေပါင္းေပးမလို႔ပါ။ ဟိဟိ

    ReplyDelete
  2. အမေရ ၀က္သားဒုတ္ထိုးလုပ္နည္းက မတင္ရေသးတာလား ရွာမေတြ့လို့ အမရ့ဲ ဘေလာ့မွာ သိခ်င္တာေတြကိုဘယ္လိုရွာရမလဲ အိမ္မွာ၀က္သားဒုတ္ထိုးလုပ္စား ဳကည့္မလို့ လုပ္ပါအံုး

    ReplyDelete
  3. ၀က္သားဒုတ္ထုိးလုပ္နည္းက http://lulucooking.blogspot.com/2007/12/blog-post_3286.html အဲ့ဒီလင့္ခ္မွာပါေနာ္။ ေနာက္ျပီး အစားအေသာက္ေတြကုိ ရွာေဖြခ်င္တယ္ဆုိရင္ ဘေလာ့ဂ္ရဲ႕ ဘယ္ဘက္မွာ ဟင္း၊ ဟင္းရံ၊ အရည္ေသာက္ စသျဖင့္ ေလဘယ္လ္ေလးတြ ေပးထားပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီထဲကေန တဆင့္သြားရွာလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete