Monday, January 7, 2008

ဘဲေပါင္း


ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ ဘဲသားေပါင္းစားၾကရေအာင္ေနာ္။ ဘဲကုိ တစ္ေကာင္လံုးေပါင္းလုိ႕ရသလုိ ဘဲကုိ ခပ္ၾကီးၾကီး အတံုးေလးေတြ တံုးျပီးလည္း ေပါင္းလုိ႕ရပါတယ္။ ဘဲေပါင္းဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဘဲသား၊၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ (jew's ear fungus)၊ ပန္းေျခာက္ (dry lily buds)၊ ပဲျပားလိပ္ (dry bean curd)၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ရွာလကာရည္အနည္းငယ္၊ တရုတ္ပဲငါးပိ (black bean paste) အနည္းငယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ တရုတ္မဆလာအနည္းငယ္ တုိ႕ပါ။
ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ ကၽြန္မက ဘဲကုိ ခုတ္ထစ္ျပီး အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ေပါင္းမွာျဖစ္ပါတယ္။ (ဒါေပမယ့္ ဘဲတစ္ေကာင္လံုးကုိ ေပါင္းခ်င္တဲ့သူေတြ ေပါင္းလုိ႕ရေအာင္ နည္းလမ္းေလးလည္း မွ်ေ၀ေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဘဲသားခပ္ႏုႏုအေကာင္တစ္ေကာင္ကုိ ေရစင္စင္ေဆး၊ အေမႊးအမွ်င္ေတြသန္႕စင္ေအာင္ ဖယ္ရွားပစ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့ ရင္ကုိမခဲြဘဲကုိ အဆီဘူးအေပၚဘက္နားေလးကေန တစ္လက္မေလာက္ အရာေပးျပီး ခြဲလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ အူအသည္းေတြကုိ အသားေလး ႏႈတ္ယူပစ္ပါ။) ဘဲတစ္ေကာင္လံုး (ေကာင္လံုးျဖစ္ျဖစ္၊ အတံုးျဖစ္ျဖစ္) ကုိ ဆားလက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခဲြ၊ သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ရွာလကာရည္ ၂ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္းတုိ႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးအျပားလုိက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ခပ္ရိတ္ရိတ္ ထပ္လွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓါးျပားရုိက္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ဘေလာ့ဂ္တံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ ၾကြက္နားရြက္မႈိေျခာက္ကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ေပးပါ။ ပန္းေျခာက္ကုိ ေရစိမ္၊ အထဲက ၀တ္မႈန္တုိင္ေလးေတြကုိ ထုတ္ပစ္ျပီး အထံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ထံုးေပးထားပါ။ ပဲျပားေျခာက္ကုိ ေရစိမ္ထားေပးပါ။

အေကာင္လုိက္ေပါင္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ သမေအာင္နယ္ထားတဲ့အဆာေတြျဖစ္တဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲငါးပိ သံုးဇြန္းတုိ႕ကုိ ဘဲကုိ ဓါးနဲ႔ခဲြထားတဲ့ ေနရာကေန ထည့္ပါေနာ္။ အဆာသြပ္ျပီးတာနဲ႕ အဲ့ဒီခြဲထားတဲ့ေနရာကုိ ႏွီးနဲ႕ ျပန္ယက္ျပီး ပိတ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္အက်ဲ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၃) ဇြန္းစီကုိ ေရ လက္ဘက္ရည္တစ္ပန္းကန္လံုးနဲ႕ ေရာ၊ တရုတ္ပဲငါးပိ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္၊ ရွာလကာရည္ စားပြဲတင္တစ္ဇြန္းေလာက္နဲ႕ ေရာေဖ်ာ္ျပီး ဘဲတစ္ေကာင္လံုးနဲ႕ ေရာျပီး pressure cooker ထဲ ထည့္ျပီး ၁၀ မိနစ္ေပါင္းေပးပါ။ ၁၀ မိနစ္ျပည့္ျပီးရင္ ေပါင္းအုိးကုိ ၅ မိနစ္ေလာက္ခဏအေအးခံျပီး ဘဲကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ေပးပါ။ ဒီနည္းနဲ႕ ၁၀ မိနစ္တစ္ၾကိမ္ သံုးၾကိမ္ ေပါင္းေပးပါ။ သံုးၾကိမ္ျပည့္ျပီးလုိ႕ အေအးခံျပီးျပန္ဖြင့္တဲ့အခါ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္နဲ႕ ပဲလိပ္ေျခာက္ကုိ ထည့္ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ထပ္ေပါင္းေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ႏူးအိျပီး ခ်ဳိဆိမ့္ေနတဲ့ ဘဲေကာင္လံုးေပါင္းကုိ ရပါလိမ့္မယ္ေနာ္။
ဘဲသားတံုးေလးေတြကုိေပါင္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဘဲသား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ တရုတ္ပဲငါးပိ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္အက်ဲ၊ ရွာလကာရည္တုိ႕နဲ႕ အတူ နယ္ျပီး ေပါင္းအုိးထဲကုိထည့္ျပီး ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေပါင္းေပးပါ။ သူ႕ကုိလည္း ဘဲေကာင္လံုးေပါင္းသလုိ သံုးၾကိမ္ေပါင္းေပးပါ။ ေနာက္ေတာ့မွ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္နဲ႕ ပဲလိပ္ေျခာက္ကုိထည့္ျပီး ၁၀ မိနစ္ထပ္ေပါင္းေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ေတြေရာ ပဲျပားလိပ္ေတြ ဘဲသားနဲ႕အတူ ႏူးအိေနျပီး အရသာရွိလွတဲ့ ဘဲသားေပါင္းကုိ ရပါမယ္ေနာ္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တရုတ္နံနံတုိ႕ရွိရင္ အေပၚကေနျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

2 comments:

  1. ဘဲေပါင္း ခ်က္နည္းေလးဖတ္သြားပါတယ္.၀ယ္ထားၿပီးခ်က္နည္းမသိလို႕.
    .ေက်းဇူးပါမလုလုေ၇..

    ReplyDelete
  2. ဝက္သားတုတ္ထိုးလုပ္နည္းေလး ေျပာျပေပးပါလား ခင္ဗ်ာ ..အရမ္းလုပ္စားခ်င္လို႕ ... ေက်းဇူးေနာ္ အစ္မ လုလု

    ReplyDelete