Tuesday, December 4, 2007
တူယွဥ္ဆင္ႏႊဲ ရာျပည့္ဟင္းပြဲ (သုိ႕) ၀က္သားတုတ္ထုိး
ကြၽန္မရဲ႕မီးဖုိေဆာင္္ေလးကုိ ၾသဂုတ္လ ေလးရက္ေန႕ကေနစျပီး ေမြးဖြားခဲ့တာပါ။ ကြၽန္မရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္ေလး စတင္ေမြးဖြားလာဖုိ႕အတြက္ အစစအရာရာ ကူညီေပးခဲ့တဲ့ ကြၽန္မရဲ႕ ခ်စ္ညီမေလး အမြန္ကုိ ပထမဦးဆံုး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္လုိ႕ နာမည္ေလးေရြးေပးခဲ့တဲ့ ကြၽန္မရဲ႕ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ကြၽန္မပုိ႕စ္ေတြ မတင္ႏုိင္ဘဲ အခက္အခဲျဖစ္ေနတုိင္း ကြၽန္မကုိ ကူညီျပီး ပုိ႕စ္တင္ေနေပးၾကတဲ့ ခ်စ္ညီမေလး အမြန္၊ ခ်စ္သူငယ္ခ်င္း တုတ္စ္ၾကီးနဲ႕ ယြန္းမင္းငယ္တုိ႕ကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ေနာက္ျပီး ကြၽန္မရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္ကုိ အလည္လာၾကတဲ့ ကြၽန္မရဲ႕ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ကြၽန္မရဲ႕ စီပံုးမွာတစ္မ်ဳိး၊ ေကာ္မန္႕မွာတစ္ဖံု ေမာင္ႏွမမ်ား လာေရာက္အားေပးအၾကံျပဳၾကတာေတြကလည္း ကြၽန္မအတြက္ ဘာနဲ႕မွ ႏႈိင္းယွဥ္ျပီးေျပာလုိ႕မတတ္တဲ့ အားေဆးတစ္ခြက္ပါ။ ကြၽန္မဘေလာ့ဂ္ကုိ အလည္လာျပီး အခြင့္အေရးမေပးလုိ႕ ဘာေျခရာေလးမွ မခ်န္ခဲ့ဘဲ ျပန္သြားၾကရတဲ့ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ကြၽန္မတတ္သမွ်နဲ႕ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းပြဲေတြကုိ အျမဲလာေရာက္အားေပး အၾကံျပဳၾကပါဦးလုိ႕လည္း ကြၽန္မက ထပ္မံဖိတ္ေခၚပါရေစရွင္ ႕ ႕ ႕ ႕ အားလံုးအတြက္ တံခါးဖြင့္ထားပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕
ကြၽန္မရဲ႕ သူငယ္ခ်င္းေမာင္ႏွမမ်ားကလည္း အၾကံေကာင္းမ်ားရွိခဲ့ရင္ မွ်ေ၀ေပးၾကပါဦးလုိ႕ ကြၽန္မ ထပ္ေလာင္း ေတာင္းဆုိပါရေစရွင္ ႕ ႕ ႕ ႕ ကြၽန္မဘက္က ပ်က္ကြက္တာမ်ား ရွိခဲ့ရင္လည္း နားလည္ခြင့္လႊတ္ေပးၾကပါေနာ္။
အခု ကြၽန္မရဲ႕မီးဖုိေဆာင္ေလးထဲမွာ ၀က္သားတုတ္ထုိးလုပ္ေကြၽးပါလုိ႕ ပူဆာထားတဲ့ အငတ္ၾကီး၊ ႏုစံနဲ႕ တကြ က်န္တဲ့ ေမာင္ႏွမသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးအတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး ဒီရာျပည့္ဟင္းပြဲကုိ တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
၀က္သားတုတ္ထုိးလုပ္ဖုိ႕အတြက္ ၀က္ကလီစာ အစံု နားရြက္၊ အူခ်ဳိ၊ အူမၾကီး၊ အခ်င္း၊ အသည္း၊ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ၀က္ေခါင္း စသျဖင့္ ကုိယ္ၾကိဳက္သက္တဲ့ အသားမ်ဳိးစံုကုိေရြးျပီး ၀ယ္ပါ။ ကြၽန္မေစ်းသြား၀ယ္ေတာ့ ေစ်းသည္မွာ ကလီစာအစံုမရခဲ့တာနဲ႕ပဲ ရတဲ့ကလီစာကုိပဲ ၀ယ္ခဲ့ရတယ္။ ျပီးေတာ့ နာနတ္ပြင့္၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္၊ သၾကား၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕လုိအပ္ပါတယ္။
အသားနဲ႕ ကလီစာေတြကုိ ေရေသခ်ာေဆးပါေနာ္။အထူးသျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ကုိ ေဆးတဲ့အခါမွာ သံပုရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ထားျပီးမွ ေရေဆးပစ္ပါ။ ေရေဆးျပီးသား အသားေတြကုိမွ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္း၊ ဂ်င္းေထာင္းရည္တုိ႕နဲ႕ ေသခ်ာနယ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးထဲကုိ ဆီမ်ားမ်ားေလးထည့္ေပးပါ။ အသားျမဳပ္သည္အထိ ဆီထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးရမွာမုိ႕ပါ။ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ သၾကားကုိ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ သၾကားပူျပီး အနီေရာင္ေျပာင္းလာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ မတူးေအာင္သတိထားပါေနာ္။ ဆားေလးကုိလည္း နည္းနည္းေလာက္ထပ္ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အူခ်ဳိ၊ အူမၾကီး၊ အခ်င္းတုိင္ တုိ႕ကုိ အရင္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ အဲ့ဒီအသားေတြမွာ အေရာင္ရဲလာျပီဆုိရင္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေရာင္နီညိဳေရာင္ေလးေျပာင္းျပီဆုိရင္ အသားေတြကုိ ဆယ္ျပီးေတာ့ တျခားဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ သၾကား၊ ဆားနည္းနည္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ထည့္ျပီး အသည္း၊ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႕ တျခားႏူးလြယ္တဲ့ အသားေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။
အားလံုးေၾကာ္ျပီးသြားရင္ေတာ့ ေပါင္းအုိးထဲကုိ နာနတ္ပြင့္၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားေလးနည္းနည္း၊ တရုတ္မာဆာလာနည္းနည္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ့အသားေတြနဲ႕ ေသခ်ာနယ္ျပီး ေရျမဳပ္ရံုေလးထည့္ျပီး ေပါင္းအုိးနဲ႕ ေပါင္းေပးပါ။ အရသာနဲ႕ အနံ႕အတြက္ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလုိ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ pressure cooker ဒါမွမဟုတ္ ေပါင္းအုိးနဲ႕ ထည့္ေပါင္းပါ။ pressure cooker နဲ႕ ေပါင္းတဲ့အခါ ၁၅ မိနစ္ေလာက္မွာ မီးပိတ္ျပီး အေငြ႕ထြက္တာ ရပ္တဲ့အထိ ခဏေစာင့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေပါင္းအုိးကုိဖြင့္ျပီး ႏုတဲ့အသား ဥပမာ နားရြက္၊ ေခါင္း၊ အဲ့ဒါမ်ဳိးေတြ ႏူးမႏူး ၾကည့္ပါေနာ္။ ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ အဲ့ဒီအသားေတြဖယ္ထား၊ အႏူးခက္တဲ့ အူမၾကီးနဲ႕ က်န္တဲ့ကလီစာေတြကို ႏူးလာေအာင္ နည္းနည္းထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ အားလံုးႏူးျပီ၊ အရသာအေပါ့အငံကုိလည္း ၾကိဳက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အသားသပ္သပ္၊ အရည္သပ္သပ္ျဖစ္ေအာင္ အသားေတြကုိ ဆယ္ျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ဆည္ျပီးထည့္ထားပါေနာ္။ စားခါနီးမွ နည္းနည္းေလး ျပန္ေႏႊးျပီး စားေပါ့ေနာ္။
အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ မညက္တညက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ေထာင္းျပီးေတာ့ ငရုတ္ဆီေလးနဲ႕ စပ္လုိက္ပါေနာ္။ ကြၽန္မအိမ္က တူမေလးေတြက အစပ္မစားႏုိင္လုိ႕ ငရုတ္ဆီထဲ ငရုတ္သီးစိမ္း ထည့္ျပီး မေထာင္းျဖစ္ဘူးေနာ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိလည္း ကုိက္စားလုိ႕ လြယ္ေအာင္ ျပင္ဆင္ေပးထားပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္တဲ့ ၀က္သားတုတ္ထုိးကုိ အသင့္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။
ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ အဲ့ဒီ၀က္သားေတြ ကလီစာေတြကုိ မထူမပါးေလးေတြလွီး၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ သခြါးသီးေလးလွီးထည့္၊ ငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္၊ ရွာလကာရည္ေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္ေထာင္းထည့္၊ ငရုတ္ဆီထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၀က္သားသုပ္ သုပ္စားလုိ႕လည္း ရပါတယ္။ အဲ့ဒါက ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က ၀က္သားသုပ္နည္းပါေနာ္။ တျခားေဒသနဲ႕ ကြဲလဲြေကာင္း ကြဲလြဲပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ၀က္သားသုပ္ကုိလည္း အားေပးၾကပါဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ဝိုး!! စားမယ္။ စားမယ္။ တစ္ပန္းကန္ ယူသြားမယ္။ သိုင္းက်ဴး ခ်စ္မမလု :))
ReplyDeleteလုလုနည္းေလး က ဒီက အသားေတြအတြက္ ေကာင္းတယ္။ က်ေနာ္တုိ ့နည္းက မေျကာ္ေတာ့ ဒီဘက္က အသားေတြက ညီွေစာ္နံ ့တာနဲ ့ လုပ္မစားျဖစ္ဘူး။ ေျကာ္ရင္ ညီွနံ ့ေပ်ာက္မွာဘဲ။ အာရွမွာ က အသဲဆုိရင္ ေျကာ္ခ်က္ဖို ့ေတာင္မလို ေရေႏြးဆူဆူ ထဲတာနဲ ့တင္ေမႊးေနတာ။ ဒီမွာ အသဲစားေတာင္ မစားခ်င္ဘူး ညီွလို ့။ နည္းေလးအတြက္ ေက်းဇူးပါ
ReplyDeleteဒါေၾကာင့္ မလုကုိ ခ်စ္တာ.. .. တကူးတက ၀က္သားတုတ္ထုိးလုပ္နည္းတင္ေပးထားတာ ေက်းဇူး.. ပိတ္ရက္မွာ လုပ္စားၾကည့္ရမယ္.. ကံေကာင္းေထာက္မလုိ႔ ၀က္ကလီစာ ေရာင္းတဲ့ဆုိင္တစ္ခုေတြ႕ထားတယ္.. ပုံမွန္ဆုိရင္ ဒီက လူေတြ ၀က္ကလီဇာ မစားေတာ့ supermarket မွာ ၀ယ္မရဘူး.. ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ မလုရဲ႕ ၀က္သားတုတ္ထုိးကုိ ၾကည့္ရင္း သြားရည္ယုိလိုက္ရျပီ.. :)
ReplyDeleteေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္ေလးက တကယ္ကုိ ေမတၱာနဲ႔ ျပည့္စုံပါေပတယ္ မလုေရ.. ပုိ႔စ္ ၁၀၀ ျပည့္မွသည္ ေနာင္လည္း ဆက္လက္ ဟင္းခ်က္နည္းေတြ ေရးသားႏုိင္ပါေစ...
hi ma ma lu
ReplyDeletei tried your recipe with pig-tongue and like it very much... thanks so much for the recipe.. next time, i'll try to make dote-htoe with all other organs..
su su
ဒီေန႔၀က္သားဒုတ္ထိုး ခ်က္စားတယ္ အမေရ....မမလု ေျပာသလိုေလးခ်က္တာေပါ႔ အူခ်ိဳေတာ႔ မပါဖူး ဆိုင္မွာကုန္ေနလို႔တဲ႔
ReplyDeleteအရမ္းေကာင္းတယ္ အရမ္းေကာင္းပဲ
....ေက်းဇူးပါေနာ္ အမ
ma lu, "ေရေဆးျပီးသား အသားေတြကုိမွ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္း၊ ဂ်င္းေထာင္းရည္တုိ႕နဲ႕ ေသခ်ာနယ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။" where shall I put crushed garlic in?
ReplyDeleteမမေ၇
ReplyDeleteေက်းဇူးေနာ္
မ်ားဂ်ီးခ်စ္တယ္
ဟိဟိ
လုပ္စားေတာ့မယ္
စားပါဦးးေနာ္..။