Thursday, December 27, 2007

ငါးေျခာက္ရုိး သီးစံု ခ်ဥ္ရည္ဟင္း



ဥတုေဘာဇနက်မ္းရဲ႕ အလုိအရ အခုလုိ ေအးတဲ့ေဆာင္းရာသီမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္စားရင္ ေကာင္းပါတယ္တဲ့။ အသီးအရြက္အစံုအလင္နဲ႕ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးနဲ႕ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္တဲ့အတြက္လည္း ၀မ္းအတြက္လည္း ေကာင္းေစပါတယ္။


ဒီတစ္ခါေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ငါးေျခာက္ရုိးသီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ေပးပါမယ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါမယ္။ ငါးေျခာက္ရုိး၊ ဒန္႕သလြန္သီး၊ ဘူးသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ အာလူး၊ ရံုးပတီသီး၊ နံနံပင္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ငံျပာရယ္အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆီအနည္းငယ္၊ နံနံပင္အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ (ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကုိ ကုိယ္ႏွစ္သက္ရာေတြကုိလည္း ထည့္လုိ႕ရပါတယ္)
ငါးေျခာက္ရုိးက သိပ္ေျခာက္ေနရင္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ေရစိမ္ထားျပီးေတာ့မွ ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ဒန္႕သလြန္သီးကုိ အခြံႏႊာ၊ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ျဖတ္ျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ဘူးသီးကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီးေတာ့ အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုးထားေပးပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး တစ္လက္မခဲြအရွည္ေလာက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ထားေပးပါ။ အာလူးကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ဆားနဲ႕နယ္ထားေပးပါ။ အာလူးကုိ အဲ့ဒီလုိ ဆားနဲ႕နယ္ေပးလုိက္ရင္ ပအာတာေတြ ေပ်ာက္သြားျပီး အရသာေကာင္းေစပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အျမီးနဲ႕ေခါင္းကုိျဖတ္ျပီး သံုးပုိင္းေလာက္စီ ပုိင္းေပးပါ။ နံနံပင္ကုိ အျမစ္ျဖတ္ျပီး ေရေဆးထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နဲ႕ ေရာေထာင္းထားေပးပါ။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း ေရေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ေပးထားပါ။ မန္က်ည္းသီးကုိ အႏွစ္ရလြယ္ေအာင္ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္၊ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ငါးေျခာက္ကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ငါးေျခာက္ရုိးက နည္းနည္းမာရင္ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး အုိးအဖံုးေလးခဏအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ ငါးပိစိမ္းစားအရည္ေဖ်ာ္ကုိထည့္၊ တစ္လက္စတည္း ႏူးဖုိ႕ အခ်ိန္နည္းနည္းပုိယူရမယ့္ အာလူး၊ ဒန္႕သလြန္သီး၊ ဗူးသီးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ၃ မိနစ္ေလာက္ေနျပီဆုိရင္ အဖံုးျပန္ဖြင့္ျပီး က်န္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႕ ရံုးပတီသီးထည့္ျပီး ဆား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးပါထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ အဖံုးအုပ္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ မန္က်ည္းရည္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးပြက္ေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး ကုိယ္ႏွစ္သက္မယ့္ အရသာျဖစ္ေအာင္ လုိတဲ့အရသာကုိ ထည့္၊ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီးေတာ့ ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးေျခာက္နဲ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးရပါျပီ။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. ေက်းဇူးတင္လိုက္တာဗ်ာ။
    ဒါနဲ႔ “ပအာတယ္” ဆိုတာ ဘာလဲ။

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္လာျပီ။ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ေလးနဲ႕ဆိုလိုက္မွလိုက္ပဲ။

    ReplyDelete