Friday, December 28, 2007

အစိမ္းေၾကာ္

ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္မွာရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေလးေတြနဲ႕ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႕ အခ်ိန္ကုန္သက္သာမယ့္ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး ေျပာျပပါဦးမယ္ေနာ္။ ေရခဲေသတၱာလက္က်န္ရွင္းတယ္လုိ႕ပဲ ဆုိပါေတာ့ေနာ္။ အစိမ္းေၾကာ္ဆုိေတာ့ ကိုယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ အသီးအရြက္ ၾကိဳက္တာသာ ပစ္ထည့္ေၾကာ္ျပီး အစိမ္းေၾကာ္လုိ႕ နာမည္ေပးလုိက္တာပဲေလ။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ကၽြန္မက လက္က်န္စာရင္းထဲက ပဲပင္ေပါက္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မႈိ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲသီးေတာင့္ရွည္၊ ပဲျပား၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္ေလးတုိ႕နဲ႕ ေၾကာ္ပါမယ္။
ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္တုိ႕ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႕နည္းနည္း၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕တုိ႕နဲ႕နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။ ပဲျပားက ေၾကာ္ျပီးသားမုိ႕ မထူမပါးေလး လွီးလုိက္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိလည္း ေရေသခ်ာေဆးျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါ။ မႈိကုိလည္း ေရေဆးျပီး စစ္ထားေပးပါ။ ပဲသီးေတာင့္ရွည္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ေစာင္းေစာင္းပါးပါးေလး လွီးထားေပးပါ။ မုန္လာဥနီကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာျပီး ဓါးျပားရုိက္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆးျပီး ေလးစိပ္ထုိးထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တာနဲ႕ မီးဖုိေပၚ ဆီအိုးတင္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားျပီး ႏြမ္းလာျပီဆုိတာနဲ႕ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္ကုိထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္ျမစ္က နည္းနည္းအႏူးခက္တာမုိ႕ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ေၾကာ္ရေအာင္ေနာ္။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီးအုိးထဲကုိ ပဲျပားေၾကာ္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မႈိကုိထည့္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႕ ပဲေတာင့္ရွည္တုိ႕႕ုိထည့္ျပီးေမႊြပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဆားနည္းနည္းနဲ႕ ၾကက္သားမႈန္႕ေလးပါထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ေနာက္ဆံုးက်မွ ပဲပင္ေပါက္ကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ အေပါ့အငံကုိျမည္းျပီးေတာ့မွ ကုိယ္ႏွစ္သက္ရာ အရသာအတုိင္းျဖစ္ေအာင္ ျပင္ျပီး အစိမ္းေၾကာ္အုိးခ်လုိ႕ရပါျပီ။ အျမန္ဆံုးေသာ ဟင္းရြက္ေၾကာ္နည္းတစ္မ်ဳိးပါေနာ္။

1 comment:

  1. Thank you so much for your recipes.
    Padre Islander, TX, U.S.A.

    ReplyDelete