Sunday, December 23, 2007

၀က္သားလိပ္ေၾကာ္စားရေအာင္ ႕ ႕ ႕ ႕ ႕

ဒီေန႕ေတာ့ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဟင္းခ်က္မေကြၽးျဖစ္တာၾကာျပီဆုိေတာ့ ၀က္သားလိပ္ေလးေၾကာ္ေကြၽးမယ္လုိ႕ ဆံုးျဖတ္လုိက္ပါတယ္။ ၀က္သားလိပ္မေၾကာ္ခင္ ကြၽန္မ ခုတေလာ မအားလုိ႕ ဟင္းခ်က္မေကြၽးျဖစ္တာကုိ ပထမဦးဆံုး ေတာင္းပန္ပါရေစေနာ္။ ကြၽန္မကုိ နားလည္ခြင့္လႊတ္ေပးၾကပါေနာ္။
၀က္သားလိပ္လိပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေလးေတြကေတာ့ ၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း၊ ၾကက္သြန္နီဥအၾကီး၊ တရုတ္နံနံ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ဘဲဥ၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ဆီ၊ ၀က္သားလိပ္လိပ္ဖုိ႕အတြက္ ေအာက္ခံဂ်ဳံအျပားတုိ႕ပါေနာ္။



၀က္သားလိပ္အဆာျပဳလုပ္နည္း
၀က္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆးျပီး လက္မအရြယ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုး၊ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္နည္းနည္း၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ံဳမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ကုိ ကန္႕လန္႕ျဖတ္ နည္းနည္းထူထူေလးျဖစ္ေအာင္လွီးပါ။ အဲ့ဒါကုိမွ ေနာက္တေခါက္ အရွည္လုိက္ေလး ဘေလာ့ဂ္တံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ ေရစိမ္ျပီးေတာ့ ခပ္ေသးေသးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ တရုတ္နံနံကုိလည္း ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလး လွီးထားေပးပါ။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္နီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းျပီး စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားျပီဆုိရင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၀က္သားကုိထည့္ျပီးေမႊပါ။ ျပီးရင္ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ၀က္သားအက်က္၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိအႏူးေလာက္မွာ အေပါ့အငံျမည္း၊ တရုတ္မဆလာေလးနည္းနည္းအုပ္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ တရုတ္နံနံအုပ္ျပီး ပန္းကန္လံုးအၾကီးၾကီးထဲ ခပ္ထည့္ထားေပးပါ။
၀က္သားလိပ္ေၾကာ္နည္း
မုန္႕ႏွစ္အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႕လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တစ္လံုးကုိ ဘဲဥႏွစ္လံုးနဲ႕ ေရာျပီးေခါက္ပါ။ ဂ်ဳံအျပားေပၚမွာ ၀က္သားလိပ္အဆာကုိ ထည့္ျပီး လံုေအာင္လိပ္ထားျပီး လင္ပန္းတစ္ခ်ပ္ထဲ တန္းစီထည့္ထားေပးပါ။ အေၾကာ္ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ဆီမ်ားမ်ားထည့္ေပးပါ။ ၀က္ဆီနဲ႕ဆုိရင္ ပုိဆိမ့္ျပီး အရသာပုိရွိပါတယ္။ ဆီပူလာတဲ့အခါက်ရင္ လိပ္ထားတဲ့အသားလိပ္ကုိ မုန္႕ရည္ထဲႏွစ္ျပီး ဆီအုိးထဲ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ အက်က္ညီေအာင္ မီးကိုအသင့္အတင့္ထားျပီး ေၾကာ္ပါ။ နီေရာင္သမ္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီအုိးထဲကေန ဆယ္၊ ဆီစစ္ထားျပီး အေအးခံထားေပးပါေနာ္။
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္နည္း
အခ်ဥ္အတြက္ ငရုတ္ဆီကုိ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ထန္းလ်က္ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေထာင္းထည့္၊ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ပါ။ ေဂၚဖီ၊ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာနဲ႕တဲြျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ ကြၽန္မတုိ႕ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာေတာ့ တစ္ခါတေလ မုန္လာဥကုိ ပုိးတီလွီးျပီး ရွာလကာရည္စိမ္ထားျပီး ငရုတ္ဆီနဲ႕အခ်ဥ္လုပ္တတ္တဲ့အေလ့ရွိပါတယ္။
အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

4 comments:

  1. Ma LuLu,Where can I find "ေအာက္ခံဂ်ဳံအျပား" in us? Thanks.KC

    ReplyDelete
  2. KC ေရ ႕ ႕ ေအာက္ခံဂ်ံဳျပားကေလ ျမန္မာျပည္မွာဆုိရင္ အာပံု ကုိ သံုးၾကပါတယ္ေနာ္။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ rice paper ကုိ သံုးလည္းရပါတယ္ေနာ္။ အာပံုကေတာ့ အဆင္ေျပဆံုးပါပဲေနာ္။

    ReplyDelete
  3. လုေရ
    အမတို႕ rice paper ကိုဘယ္မွာ၀ယ္ယလို႕ရမလဲ။ မတ္ပဲနဲ့ တိုေဆးလုပ္တာ ေတာင့္မေနဘဲ ေပ်ာ့ဖတ္ေနတယ္။ အဲဒါသိျခင္တယ္။ ေနေကာင္းပါေစ။ သားေကာင္းသမီးေကာင္း မိခင္ျဖစ္ပါေစ။

    ReplyDelete
  4. မုန္႔နွစ္ကဘယ္အခ်ိန္မွုထဲ့တာလဲဟင္....အဲ့တာကိုက်ေနာ္မရွင္းဘူးျဖစ္ေနလို႔ပါ....ေက်းဇူးပါ။

    ReplyDelete