ညီမေလးသိမ့္က အဆာေျပစားစရာေလးေတြ ေရးေပးပါဦးဆုိလုိ႕ ေကာက္ညွင္းထုပ္လုပ္နည္းေလးကုိ တင္ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ ေကာက္ညွင္းထုပ္ကုိ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႕ ထုပ္ၾကသလုိ ပဲနဲ႕လည္း ထုပ္ၾကပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းထုပ္ကုိ ငွက္ေပ်ာဖက္၊ အင္ဖက္၊ ထန္းရြက္၊ ေပရြက္၊ ဆလူရြက္တုိ႕နဲ႕လည္း ထုပ္ၾကပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းထုပ္ထုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္း၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပဲလြန္းအနည္းငယ္၊ အုန္းသီး၊ ႏွမ္းေလွာ္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႕ ခ်ည္ေႏွာင္ဖုိ႕အတြက္ ႏွီးၾကိဳးလုိပါတယ္။ (အဲ ႕ ႕႕ ေျပာရင္းနဲ႕ ေကာင္မေလးေတြ အ၀တ္အစား ကုိယ္က်ပ္ေတြ ၀တ္ထားရင္ ေကာက္ညွင္းထုပ္လုိပဲလုိ႕ ေျပာၾကတာကုိ သတိရသြားတယ္ ႕ ႕ ႕
ေကာက္ညွင္းကုိ ေရနဲ႕ ေသခ်ာစင္ေအာင္ေဆးထားျပီးေတာ့ အနည္းဆံုး (၄) နာရီေလာက္ေရစိမ္ထားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးကုိလည္း အခြံႏႊာထားျပီး အလယ္ကေန ထက္ျခမ္းခဲြထားေပးပါေနာ္။ ပဲလြန္းကုိလည္း ေရစိမ္ထားပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကုိ သံုးျပီး ထုပ္မယ္လုိ႕ ရည္ရြယ္ထားရင္လည္း ငွက္ေပ်ာဖတ္ေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္သုပ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ လက္ကုိင္ပု၀ါအရြယ္ေလာက္ျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲမွာ ေကာက္ညွင္းကုိ ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ခြဲထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကုိ အလယ္မွာထည့့္ျပီး ေသခ်ာလံုေအာင္ ဖက္ကုိ ထုပ္ေပးပါ။ ခပ္ၾကပ္ၾကပ္ ခပ္တင္းတင္းေလးျဖစ္ေအာင္ ထုပ္ျပီး ႏွီးၾကိဳးနဲ႕ စည္းေပးပါေနာ္။ ပဲလြန္းနဲ႕ ထုပ္မယ့္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ဆုိရင္ေတာ့ ပဲနဲ႕ ေကာက္ညွင္းကုိ ေရာသမေမႊျပီးေတာ့မွ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲထည့္ျပီး က်စ္က်စ္လ်စ္လ်စ္ေလး ထုပ္၊ ၾကိဳးနဲ႕စည္းေပးပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကုိ အုိးတစ္လံုးထဲ တန္းစီထည့္၊ ေရထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ကာ ျပဳတ္ပါ။ ပထမ တစ္ေရ ပြက္ပြက္ဆူရင္ အဲ့ဒီေရေတြကုိ သြန္ျပီး ေရအသစ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိနဲ႕ သံုးၾကိမ္ထက္မနည္း ပြက္ေရ သြန္လုိက္၊ ေရအသစ္နဲ႕ေပးဆူရင္းနဲ႕ ေလးၾကိမ္ေျမာက္မွာေတာ့ မီးေလ်ာ့ျပီး ေကာက္ညွင္းထုပ္အုိးကုိ တည္ေပးပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ေလးၾကိမ္ေျမာက္ ဆူျပီးတာနဲ႕ ေရေႏြးအုိးထဲက ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ေပါင္းေခ်ာင္ထဲထည့္ျပီး ေအာက္က ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ထပ္ျပီး ႏွပ္ထားတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းသား ပုိႏူးနပ္ျပီး ငွက္ေပ်ာသီးကလည္းခ်ဳိခ်ဳိအိအိေလးနဲ႕မုိ႕ ပုိျပီး စားေကာင္းပါတယ္။ ပဲေကာက္ညွင္းထုပ္လည္း ပုိျပီး ႏူးအိျပီး စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္နံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေကာက္ညွင္းထုပ္ခ်ဳိခ်ဳိအိအိဆိမ့္ဆိမ့္ေလးပါေနာ္။
ႏွမ္းေလွာ္ကုိ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး မညက္တညက္ေထာင္းေပးပါ။ အုန္းသီးျခစ္ထားေပးပါေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းထုပ္ ပူပူေႏြးေႏြးေလးကုိ ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြႏႊာျပီး အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီး၊ အေပၚကေန ျခစ္ထားတဲ့အုန္းသီးေလးနဲ႕ ႏွမ္းေလးကုိ ျဖဴးလုိက္ပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးေကာက္ညွင္းထုပ္နဲ႕ ပဲေကာက္ညွင္းထုပ္ရပါျပီေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။
0 comments:
Post a Comment