
ခရမ္းသီးမွာ ေထာပတ္ခရမ္း (လံုးလံုး၀ိုင္း၀ိုင္းေလးေတြ)၊ ခရမ္းရွည္သီးဆုိျပီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာေတာ့ ေထာပတ္ခရမ္းသီးမ်ဳိးအျဖစ္မ်ားျပီး လူၾကိဳက္လည္း ပိုမ်ားပါတယ္္။ ေထာပတ္ခရမ္းကုိေတာ့ မီးဖုတ္ျပီးသုပ္စားတာရင္ ခရမ္းရွည္သီးထက္ ပုိေစးျပီး အရသာ ပုိရွိေပမယ့္ မီးဖုတ္တဲ့အခါ အသားထူလြန္းတဲ့အတြက္ အက်က္ညီေအာင္မီးဖုတ္ရခက္တဲ့ အားနည္းခ်က္ေလးရွိပါတယ္။ ရန္ကုန္စားသံုးသူေတြကေတာ့ ခရမ္းရွည္သီးကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္မႈမ်ားပါတယ္။ ခရမ္းရွည္သီးမွာလည္း အစိမ္းသီးနဲ႕ ခရမ္းေရာင္အသီးဆုိျပီး ရွိပါေသးတယ္။ အစိမ္းသီးကေတာ့ ခရမ္းေရာင္အသီးနဲ႕ယွဥ္ရင္ အခြံနည္းနည္းထူပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ အရွည္သီးကေတာ့ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ား၀ယ္လုိ႕ရပါတယ္။
ဒီေန႕ ကၽြန္မခရမ္းသီးႏွပ္ဖုိ႕အတြက္ ေရြးခ်ယ္လုိက္တဲ့ အသီးကေတာ့ ခရမ္းေရာင္အရွည္သီးပါ။
ခရမ္းသီးႏွပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ခရမ္းသီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ဆီ၊ ငံျပာရည္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းတို႕ပါေနာ္။
ခရမ္းသီးေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထိပ္ကေန ေလးစိပ္ထုိးျပီး သံုးလက္မအရွည္ေလာက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိလည္း ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အုိးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ခရမ္းသီးေတြရယ္၊ ေထာင္းထားတဲ့ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ အတူသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးျပီး လံုးေရေလး နည္းနည္းေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆီထည့္ျပီး ဟင္းအုိးျပင္ပါ။ (ခရမ္းသီးႏွပ္မွာမုိ႕ ဆီနည္းနည္းပုိထည့္ေပးပါ)
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးကုိ မီးဖုိေပၚတင္ျပီးတည္ေပးပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ ပထမလံုးေရေလး ခမ္းေလာက္ပါျပီ၊ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ ခရမ္းသီးေတြကုိဟုိဘက္ဒီဘက္ အသာလွန္ေပးျပီး ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္ထပ္ သံုးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးရင္ေတာ့ ေရလည္းခမ္း ခရမ္းသီးလည္း နပ္ေလာက္ပါျပီ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးမကပ္ရေလေအာင္ နည္းနည္းလႈပ္ေပးလုိက္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိျမည္းပါ၊ ကုိယ္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာရျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။
(သတ္သတ္လြတ္စားသူမ်ား ခရမ္းသီးႏွပ္ခ်က္လုိရင္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္အစား ေျမပဲ၊ ငံျပာရည္အစား ပဲငံျပာရည္ကုိ အစားထုိးျပီး ခ်က္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။)
ခရမ္းသီးႏွပ္ဆိုရင္ သိပ္ႀကိဳက္၊ ခရမ္းသီးႏွပ္ကို ထမင္းနဲ႕ ငါးပိရည္နဲ႕ ငရုပ္သီးမႈန္႕ နယ္စားရင္ ေကာင္းမွ ေကာင္းပဲ၊ ငယ္ငယ္က ခရမ္းသီးႏွပ္ဟင္းေၾကာင့္ ဥပုပ္ က်ဳိးဖူးတယ္၊ အခုေတာင္ သေရေတြက်လာၿပီ၊ ရွလြတ္
ReplyDelete