Monday, December 10, 2007

ဗူးသီးေၾကာ္ ေၾကာ္စားၾကရေအာင္

ဒီပုိ႕စ္ေလးကုိေတာ့ ကြၽန္မကုိ ဗူးသီးေၾကာ္စားခ်င္တယ္လုိ႕ ေျပာထားတဲ့ မဂ်ဴ၀ယ္နဲ႕ မုန္႕ႏွစ္စပ္နည္း (ျမန္မာနည္း) ကုိ ေမးထားတဲ့ ေဂ်နဲ႕အတူ ကြၽန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမအားလံုးအတြက္ ရည္ရြယ္လုိက္တာပါေနာ္။
အေၾကာ္ေတြေၾကာ္တဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္က အေရးၾကီးပါတယ္။ မုန္႕ႏွစ္အစပ္အဟပ္ေကာင္းမွ အေၾကာ္က ၾကြပ္ရြျပီး စားလုိ႕ေကာင္းမွာမဟုတ္လား။ အခုကြၽန္မေရးမယ့္ မုန္႕ႏွစ္စပ္နည္းကေတာ့ ကြၽန္မရဲ႕အဘြားအေၾကာ္ေၾကာ္တဲ့အခါ သူစပ္ေနက် အခ်ဳိးေလးပါေနာ္။
မုန္႕ႏွစ္စပ္ဖုိ႕အတြက္ကေတာ့ ဆန္ၾကမ္း၊ ေကာက္ညွင္း၊ ေရႊခ်ီ၊ စားေဆာ္ဒါအနည္းငယ္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အေရာင္အတြက္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

မုန္႕ႏွစ္စပ္နည္း
ဆန္ၾကမ္းတစ္ဗူးဆုိရင္၊ ေကာက္ညွင္းက ဗူး၀က္ထည့္၊ ႏွစ္ခုကုိ ေရာျပီး တစ္ညသိပ္ ေရစိမ္ထားျပီး မနက္က်ရင္ မုန္႔ၾကိတ္ဆံုမွာ မုန္႔ၾကိတ္ပါေနာ္။ ေကာက္ညွင္းနည္းရင္ အေၾကာ္က မၾကြတ္ဘဲ မာသြားတတ္တယ္ေနာ္။ မုန္႕ရည္ရလာျပီဆုိရင္ အဲ့ဒီမုန္႕ရည္ထဲကုိ ဆားအနည္းငယ္၊ စားေဆာ္ဒါ အနည္းငယ္နဲ႕ ေရႊခ်ီမႈန္႕အနည္းငယ္ တုိ႕ကုိပါ ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့ အေရာင္အတြက္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္နည္းနည္းထည့္ေပးပါ။

အေၾကာ္ေၾကာ္နည္း
ဗူးသီးကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္မယ့္အရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အေခ်ာင္းေလးေတြ လီွးထားပါ။ ကြၽန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္ကေတာ့ ဗူးသီးကုိ လက္သန္းေလာက္ေလးေတြ လွီးျပီးေတာ့မွ ေၾကာ္တာပါ။ ရန္ကုန္ေရာက္မွ ဗူးသီးေၾကာ္ၾကီးေတြက တစ္ေခ်ာင္းတစ္ေခ်ာင္းကို အၾကီးၾကီးေတြ၊ စစခ်င္းတုန္းက မစားတတ္ဘူး။ ေနာက္ပုိင္းက်ေတာ့လည္း အထာက်သြားပါတယ္။ အဲ့ဒီဗူးသီးအေခ်ာင္းေလးေတြကိုမွ မုန္႕ရည္ထဲမွာ ႏွစ္ျပီးေတာ့ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ေၾကာ္တဲ့အခါမွ ဆီပူ မပူ ကုိ ဆီထဲကုိ မုန္႕ႏွစ္ေလး နည္းနည္းထည့္ၾကည့္ပါ။ မုန္႕ႏွစ္ေလး ပြတက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီပူပါျပီ။ မီးကုိလည္း မျပင္းမေလ်ာ့ဘဲ အသင့္အတင့္ထားပါ။ ဒါမွ အက်က္ညီ အၾကြတ္ညီျပီး ျမင္ရတာ အေရာင္လည္းလွ စားရတာလည္း ၾကြတ္ၾကြတ္ရြရြေလး ျဖစ္ေနမွာေလ။ ေဂ်ေျပာတဲ့့ ၾကာရင္ေပ်ာ့သြားတာမ်ဳိးလည္း မျဖစ္ေတာ့ဘူးေလေနာ္။
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ မုန္႕ႏွစ္ထဲကုိ ငါးျပဳတ္ (အရုိးႏႊင္ျပီးသား) နည္းနည္း၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ စပါးလင္ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတာေလးရယ္၊ ဗူူးသီးေတြကုိ ပါးပါးေလးလွီးထားတာေလးေတြရယ္ကုိ ဆားေလး၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္နယ္ျပီး လက္ဘက္ရည္ေအာက္ခံပန္းကန္ျပားေလးထဲ ဗူးသီးနဲ႕မုန္႕ႏွစ္အေရာကုိ ခပ္၀ုိင္း၀ိုင္းေလးျဖစ္ေအာင္ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆီအုိးထဲ ထည့္ျပီးေၾကာ္ပါ။ အဲ့ဒါကေတာ့ ဗူးသီးငါးေပါင္းေၾကာ္လုိ႕ ေခၚၾကပါတယ္။ မနက္စာ အဆာေျပ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ အဲ့ဒီအေၾကာ္ေလးနဲ႕ တဲြဖက္ျပီး စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္။

အခ်ဥ္ရည္စပ္နည္း
ကြၽန္မကေတာ့ ပုိတယ္ပဲေျပာေျပာ ကုိယ္ၾကီးျပင္းခဲ့တဲ့ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က အခ်ဥ္ရည္စပ္နည္းကုိပဲ ပုိၾကိဳက္တယ္။ မန္က်ည္းသီးေတြကုိ အႏွစ္ေလးေတြျဖစ္လာရေအာင္ ေရေႏြးပူပူနဲ႕ စိမ္ထားျပီးေတာ့မွ အႏွစ္ေတြခ်ည္း ယူပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရေႏြးေလးနဲ႕ ထပ္ထည့္ျပီး ငံျပာရည္နဲ႕ ေရာေဖ်ာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီမန္က်ည္းငံျပာရည္ထဲကုိ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕နဲ႕ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။

ျပီးေတာ့မွ ဗူးသီးေၾကာ္ကုိ ဆတ္လတ္ရြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္အနည္းငယ္၊ ဆတ္လတ္ရြက္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းအနည္းငယ္၊ နံနံပင္တုိ႕ထည့္ျပီးေတာ့လည္း ဗူးသီးေၾကာ္သုပ္ သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
အဆင္ေျပတဲ့အခါ ဓါတ္ပံုတင္ေပးပါ့မယ္ေနာ္။

5 comments:

  1. ေက်းဇူးကမ္ဘာပါဘဲလုလုရယ္ ဂလုဂလုျမည္ျပီး ျပန္သြားတယ္

    ReplyDelete
  2. မမေရ ... သမီး နည္းနည္းေလး ေမးခ်င္လို႔ပါ ... ဘူးသီးေၾကာ္ ကို ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ ေၾကာ္စားတတ္ခ်င္ပါတယ္ .. မမေပးတဲ့ နည္းအတိုင္းဆို ေတာ္ေတာ္ေကာင္းမွာပါ ... ဒါေပမယ့္ သမီး ဆီမွာက မုန္႔ႏွစ္စပ္ဖို႔ အခက္အခဲေလးေတြ ရွိေနလို႔ေလ .. အဲဒါ တခ်ိဳ႕က ယိုးဒယားမယ္ လား ေရႊလိပ္ျပာလား အဲလို အမွုန္႔ေတြ သံုးလို႔ရတယ္ ေျပာၾကပါတယ္ ... အဲဒါ ဟုတ္လားရင္ .. အဲဒါ သံုးရင္ေရာ ဘယ္လို အစပ္အဟပ္ေတြ ထပ္တည့္ရေသးလဲ ဆိုတာ သမီးသိခ်င္ပါတယ္ရွင္ ..

    ReplyDelete
  3. ညီမေလးေရ ႕ ႕ ႕
    မမလုက ဘေလာ့ဂ္ကုိ ေက်ာ္ခြ၀င္ရသူမုိ႕ ေကာ္မန္႕ကုိ မေတြ႕လုိ႕ပါေနာ္။ စိတ္မဆုိးပါနဲ႕ေနာ္။ ေတာင္းပန္ပါတယ္ေနာ္။
    မမေျပာထားတဲ့နည္းအတုိင္း မုန္႕ႏွစ္စပ္ေၾကာ္ဖုိ႕ ခဲယဥ္းတယ္ ဆုိရင္ ယုိးဒယားမယ္ျဖစ္ျဖစ္ ေရႊလိပ္ျပာျဖစ္ျဖစ္ သံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ မမကေတာ့ အဲ့ဒီအေၾကာ္မႈန္႕သံုးတဲ့အခါ ေကာက္ညင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္း ထပ္စပ္ျပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ယုိးဒယားမယ္ အေၾကာ္မႈန္႕တစ္ထုပ္ကုိ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေရာပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းျခစ္ျပီး ေရာပါတယ္။ ေရကုိ ခပ္က်ဲက်ဲေလးေဖ်ာ္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီလုိ ေၾကာ္စားတာလည္း အရသာရွိပါတယ္ေနာ္။ စမ္းသံုးၾကည့္ပါဦးေနာ္။
    ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
    မမလု

    ReplyDelete
  4. မမေရ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ .. ဘယ္တုန္းက မမ ေပးလိုက္မွန္းေတာင္ မသိလိုက္ဘူး ဒီေန႔မွပဲ ေတြ႔ျဖစ္ေတာ့တယ္ .. အဲလို ေၾကာ္စားၾကည့္ဦးမယ္ .. တစ္ခါမွ မစမ္းသပ္ရေသးပါဘူး .. အစ္မရဲ႕ blog ေလးက အရမ္းကို အေထာက္အကူျဖစ္တယ္ .. အထူးသျဖင့္ သမီးတို႔လို ဘာမွ မခ်က္တက္ မျပဳတ္တက္ပဲ ႏိုင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနတဲ့ သမီးလိုလူမ်ိဳးအတြက္ေပါ့ .. :) .. ေက်းဇူးပဲေနာ္ .. ေနာက္လည္း အဆင္ေျပရင္ မမ ပို႔စ္ေလးေတြ တင္ပါဦးေနာ္ ...
    အားေပးလ်က္ ..
    ညီမငယ္

    ReplyDelete
  5. မမလုေရ....
    ပဲေႀကာ္ ေႀကာ္နည္းေလးမ်ားရွိရင္ ေပးပါအံုးေနာ္၊ ေရေျမျခားေနေတာ့ ငတ္လြန္းလို႔ပါ၊ မမေရ... မုန္႔နွစ္ကို အမႈန္႔နဲ႔စပ္နည္းပဲေပးပါေနာ္။
    ေက်းဇူးတင္လွ်က္...

    ReplyDelete