Wednesday, November 28, 2007

မုန္႕ပ်စ္သလက္

ညီမေလးေရႊျငိမ္းေမးထားတဲ့ မုန္႕ပ်စ္သလက္လုပ္နည္းကုိေျပာျပပါမယ္ေနာ္။ ကြၽန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္ကေတာ့ မုန္႕ပ်စ္သလက္ကုိ မုန္႕ပ်စ္စလက္လုိ႕ ေခၚၾကပါတယ္။ တျခားအရပ္ေဒသက အေခၚအေ၀ၚနဲ႕ေတာ့ ကြဲမယ္လုိ႕ ထင္တယ္ေနာ္။ မုန္႕ပ်စ္သလက္ကုိေတာ့ ကြၽန္မတုိ႕ငယ္ငယ္တုန္းက ေန႕လည္အဆာေျပအတြက္ မုန္႕ပ်စ္သလက္ေလးနဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္းေလးကုိ စားေသာက္ခဲ့ၾကတာပါ။ အခုလည္း အမွတ္တရအေနနဲ႕ေရာ ညီမေလးေရႊျငိမ္းအတြက္ေရာ မုန္႕ပ်စ္သလက္လုပ္နည္းေလးကုိ ေျပာျပပါဦးမယ္ေနာ္။

မုန္႕ပ်စ္သလက္လုပ္ဖုိ႕လုိအပ္တာေတြက ဆန္၊ ထန္းလ်က္သန္႕သန္႕၊ အုန္းသီး၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ ဆန္ကုိ ေရစိမ္၊ ၾကိတ္ျပီးေတာ့ စားေဆာ္ဒါေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊထားေပးပါေနာ္။ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနတဲ့ သူေတြကေတာ့ ဆန္ႏွစ္အခဲေလးေတြကုိ အရည္ေဖ်ာ္ေပးရံုပါပဲေနာ္။ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ေဖ်ာ္တဲ့အခါ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္စရာမလုိပါဘူး။ မပ်စ္မက်ဲေလး ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။ ထန္းညက္ကုိလည္း အရည္က်ဳိထားပါ။ ခပ္က်ဲက်ဲပါပဲေနာ္။ အုန္းသီးကုိ ခပ္ဖြဖြေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ျခစ္ေလးနဲ႕ ျခစ္ထားေပးပါေနာ္။
မုန္႕ပ်စ္သလက္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ဒယ္အုိးအျပားမဟုတ္ဘဲ ေဇာက္နည္းနည္းနက္ျပီး ၀ုိင္းတဲ့ ဒယ္အုိးမ်ဳိးလုိပါတယ္။ မ်က္စိထဲေပၚေအာင္ေျပာရရင္ အာပံုလုပ္တဲ့ ဒယ္အုိးမ်ဳိးပါ။ မီးဖုိေပၚကုိ ဒယ္အုိးေလးတင္၊ ျပီးေတာ့မွ မုန္႕ႏွစ္ေလးကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းနဲ႕ တုိရွည္အ၀ုိင္း၀ုိင္းသလုိ ညီညီညာညာေလး ျဖန္႕ေပးပါေနာ္။ ျပီးတာနဲ႕ တဆက္တည္း ထန္းလ်က္ရည္ျဖန္႕ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပၚကေန ျခစ္ထားတဲ့ အုန္းသီးေလးေတြကုိ ျဖန္႔ျပီးျဖဴးေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေျမအုိးအဖံုးေလးနဲ႕ ခဏေလးအုပ္ထားေပးလုိက္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ မုန္႕သားနဲ႕ ထန္းလ်က္ရဲ႕ အနံ႕ေလးက ေမႊးၾကိဳင္သင္းျပီးထြက္လာျပီဆုိိတာနဲ႕ အဖံုးကုိဖြင့္ျပီး မုန္႕ကေလာ္တဲ့ ထိပ္ကအျပားရွိတဲ့အတံေလးနဲ႕ မုန္႕ပတ္ပတ္လည္ကုိ ကေလာ္ေပးလုိက္ပါ။ ဒယ္အုိးကေန မုန္႕လြတ္လြတ္ကြၽတ္ကြၽတ္ထြက္လာျပီဆုိတာနဲ႕ မုန္႕ကုိ ခလယ္ကေန ေခါက္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ပ်စ္သလက္ခ်ဳိခ်ဳိပူပူေလးရပါျပီေနာ္။ ေနာက္တစ္ခုလုပ္ဖုိ႕ ျပင္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးကုိ ေျပာင္ေနေအာင္ အ၀တ္ေလးနဲ႕ ေသခ်ာသုတ္ျပီးေတာ့မွ ေနာက္တစ္ခု ထပ္လုပ္ပါေနာ္။
ပံုမရွိေသးလုိ႕ ဒီအတုိင္းပဲ တင္ေပးလုိက္တယ္ေနာ္။ ေနာက္အဆင္ေျပတဲ့အခါ ပံုပါတင္ေပးပါ့မယ္ေနာ္။

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. ရန္ကုန္မွာေတာ့ ေခါက္မုန္ ့လို ့ေခၚတယ္

    ReplyDelete
  3. ရန္ကုန္က မုန္ ့ပစ္စလက္ဆုိတာကို အညာက
    မုန္ ့ပ်ားသလက္လို ့ ေခၚတယ္

    ReplyDelete