Friday, November 23, 2007

ဘဲဥငါးေျခာက္ဟင္း

ဒီေန႕ေတာ့ ကြၽန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ဘဲဥငါးေျခာက္ခ်က္ေလး ခ်က္ေပးပါမယ္ေနာ္။ ဘဲဥကုလားဟင္းလုိ႕လည္း ေခၚလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ဘဲဥမရွိရင္လည္း ၾကက္ဥနဲ႕ ခ်က္ရင္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးေျခာက္ကုိလည္း ငါးရံ႕ေျခာက္ ဒါမွမဟုတ္ တျခားႏွစ္သက္ရာ ငါးေျခာက္အေကာင္ၾကီးသားဆုိရင္ ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူး ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းၾကြပ္သီးေလးေတြပါ ထည့္ပါတယ္။


ဘဲဥ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥ၊ ငါးေျခာက္၊ ခရမ္းၾကြပ္သီးအျပင္ တျခားလုိအပ္တာေတြကေတာ့ ငရုတ္သီးအေျခာက္ အပုေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ဆီ၊ မန္က်ည္းမွည့္နဲ႕ မာဆလာတုိ႕ပါေနာ္။
ဘဲဥကုိက်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ျပီးရင္ ေရေႏြးေတြသြန္ျပီး အေအးခံျပီး အခြံႏႊာထားပါေနာ္။ ငါးေျခာက္ကုိလည္း ဆားအေပါ့အငန္ကုိျမည္းျပီး ေရေဆးျပီး ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့အရြယ္ေလးျဖစ္ေအာင္ တံုးပါေနာ္။ ခရမ္းၾကြပ္သီးကုိလည္း ေရေဆး၊ အညွာေျခြျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးပါေနာ္။ မန္က်ည္းမွည့္ကုိလည္း ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးအေျခာက္အပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရစိမ္၊ ျပီးေတာ့မွ ေရစစ္ျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီးေတာ့ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျပင္ျပီးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕နည္းနည္းထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးရင္ ငါးေျခာက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ငါးေျခာက္ႏူးရေအာင္ ေရနည္းနည္းထည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီးတည္ပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ အဖံုးဖြင့္ ခရမ္းသီးထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ ျပီးရင္အဖံုးအုပ္ထားေပးပါေနာ္။ ခရမ္းသီးႏူးခါနီးေလာက္မွာ ဘဲဥထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးထည့္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းရည္ကုိ ဆမ္းစားလုိ႕ရေအာင္ ခ်က္မွာမုိ႕ ေရကုိခပ္မ်ားမ်ားေလးထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ခပ္ၾကာၾကာေလး တည္ေပးလုိက္ရင္ ဘဲဥေလးထဲလည္း အရသာေလး၀င္ျပီး ခပ္မာမာထုပ္ထုပ္ေလးနဲ႕ စားလုိ႕ ပုိေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ဟင္းရည္အနည္းအမ်ားကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အေနအထားေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မာဆလာေလးအုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးေျခာက္ဘဲဥခရမ္းသီးခ်ဥ္ရည္ဟင္း ရပါျပီေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

0 comments:

Post a Comment