တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညမွာ ၾကယ္တာရာနက္ခတ္ေတြ စံုလင္တဲ့အတြက္ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ေတာင္မွ ေဆးဖက္၀င္တယ္လုိ႕ ဆုိၾကပါတယ္္။ အထူးသျဖင့္ မယ္ဇလီပင္က ပုိျပီး ေဆးဖက္၀င္တယ္လုိ႕ မွတ္ယူၾကျပီး တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညေတြမွာ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြက မယ္ဇလီဖူးသုပ္တုိ႕ မယ္ဇလီဖူးဟင္းခ်ဳိတုိ႕့ လုပ္စားေလ့ရွိျပီး အိမ္နီးနားခ်င္းေတြကုိလည္း အလွဴဒါေျမာက္ေအာင္ ေပးေ၀တဲ့ဓေလ့တစ္ခုရွိပါတယ္ေနာ္။ လာမယ့္စေနေန႕ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ ၾကယ္တာရာေတြစံုလင္လုိ႕ ေဆးေပါင္းခတဲ့အခ်ိန္မွာ စားဖုိ႕အတြက္ မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိ ခ်က္ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။
မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိခ်က္ဖုိ႕အတြက္ မယ္ဇလီရြက္၊ ငါးခူ၊ ခရမ္းသီး၊ ပဲျပား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဆီအနည္းငယ္နဲ႕ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
မယ္ဇလီရြက္ကုိေတာ့ အပင္ကေနခူးတာမုိ႕ အခါးဓါတ္သက္သာသြားေအာင္ ျပဳတ္ပစ္ရပါတယ္။ ဆူတဲ့့အခါမွာ အရြက္ေတြကုိ ေရေႏြးအုိးထဲကေနဆယ္ျပီးေတာ့ ေရေအးနဲ႕ေသခ်ာနယ္ေဆးပစ္ျပီးေတာ့ အခါးရည္ေတြထြက္သြားေအာင္ ညွစ္ထုတ္ပစ္ရပါတယ္။ သိပ္ခါးရင္လည္း ဟင္းရည္ေသာက္ရတာ အဆင္မေျပသလုိ အခါးဓါတ္မက်န္ခဲ့ရင္လည္း ေဆးဘက္၀င္တဲ့အာနိသင္ေလးေတြ ေပ်ာက္ပ်က္သြားမွာစုိးတာမုိ႕ အရြက္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ အရမ္းၾကီးႏူးအိေနေအာင္ မျပဳတ္ရပါဘူး။
ငါးခူကုိေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာေရနဲ႕ေဆး၊ အက်ိအခြၽဲေတြကုန္ေအာင္ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးနဲ႕ နယ္ေဆးေပး၊ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးေတြျဖတ္ေတာက္ျပီး သန္႕ရွင္းေအာင္ကုိင္ျပီးေတာ့ ဆား၊အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕နယ္ထားေပး၊ ျပီးရင္ေတာ့ အုိးတစ္အုိးထဲ နယ္ထားတဲ့ငါးေတြထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီးေတာ့ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ျပဳတ္လုိက္ပါေနာ္။ ငါးျပဳတ္တဲ့အခါက်ရင္လည္း အႏူးညီရေအာင္ ဟုိဘက္ဒီလက္လွန္ေပးဖုိ႕လည္း မေမ့နဲ႔ဦးေနာ္။ ငါးျပဳတ္ရျပီဆုိရင္ ငါးကုိပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထည့္ျပီးေတာ့မွ အေအးခံျပီး အရုိးႏႊင္ေပးပါေနာ္။ အရုိးေတြကုိလည္း ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ေထာင္း၊ ေရထည့္ျပီး ဇကာေလးနဲ႕ ေရစစ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရုိးထဲကေန အခ်ဳိရည္ေတြအမ်ားၾကီးရလာပါျပီေနာ္။
ခရမ္းသီးကုိ ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးေလာက္အရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးေလးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံသင္ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါေနာ္။ ပဲျပားကုိလည္း ေရေဆးျပီး အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္း နယ္ထားေပးပါ။
မီးဖုိေပၚကုိ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ခရမ္းသီးထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းရယ္၊ အရုိးႏႊင္ထားတဲ့ ငါးေတြထည့္ျပီးေမႊပါ။ ျပီးရင္ ပဲျပားေလးေတြကုိပါထည့္လုိက္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားေလးလည္းမာသြားျပီး ငါးလည္းဆီသတ္ျပီးသားျဖစ္သြားပါျပီ။
ဟင္းရည္တည္မယ့္အုိးကုိယူ၊ ေရသန္႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ မီးဖုိေပၚ တည္ေပးပါေနာ္။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ခုနက ဆီသတ္ထားတဲ့အႏွစ္ေတြထည့္ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္အနည္းငယ္လည္း ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မယ္ဇလီရြက္ျပဳတ္ေတြထည့္ပါေနာ္။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ အခ်ိန္ယူျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္၊ ဟင္းရည္က်ေအာင္ထိ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္္းရည္အုိးပြက္ပြက္ဆူျပီး အရည္က်ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာကုိျမည္းျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ ခါးဆိမ့္သက္အရသာေလးနဲ႕ ပူပူေႏြးေႏြး မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိေလးရပါျပီေနာ္။ ကြၽန္မအဘြားကေတာ့ မနက္ျဖန္ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ညမွာစားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ တစ္ရက္ၾကိဳျပီး အဖိတ္ေန႕မွာကတည္းက ခ်က္ရင္ ပုိျပီးစားေကာင္းတယ္လုိ႕ ေျပာပါတယ္။
တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညမွာ မယ္ဇလီဟင္းခ်ဳိနဲ႕ ေဆးေပါင္းချပီး က်န္းမာရႊင္လန္းႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။ အဲ ႕ ႕ ႕ ေမ့လုိ႕ ႕ ႕ ႕ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညရဲ႕ ၁၂ နာရီတိတိအခ်ိန္မွာ ေဆးေပါင္းခတဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္၊ ဟင္းခ်ဳိ စားျပီးေနာက္ ထိန္ထိန္သာတဲ့ လမင္းၾကီးကုိၾကည့္ျပီး ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ဆုကုိ ေတာင္းရင္ ျပည့္ႏုိင္တယ္လုိ႕ ေျပာၾကပါတယ္။ အကိုးအကားေတာ့ ကြၽန္မ မသိပါဘူး။ ကြၽန္မေတာ့ လာမယ့္လျပည့္ညက်ရင္ အလုိခ်င္ဆံုး ဆုတစ္ခုကုိေတာ့ လမင္းၾကီးကုိၾကည့္ျပီး ေတာင္းၾကည့္လုိက္မယ္ ႕ ႕ ႕ ႕ ျပည့္ မျပည့္ကုိေတာ့ ေငြေရာင္ပိတ္ကားေပၚမွာ ဆက္ၾကည့္ပါေနာ္ ႕ ႕ ႕႕
အခါးအရသာထဲမွာဆို မဲဇလီကလြဲျပီး ဘာမွမၾကိဳက္။ အိမ္မွာဆို ေမၾကီးကို မၾကာမၾကာ "မဲဇလီတာလေပါ့" ခ်က္ေပးဖို႕ ပူဆာတယ္။ အခုမစားရေတာ့ ပုံၾကည့္ျပီးဘဲ စိတ္ေျဖရတယ္။ ေနာက္စားခ်င္ရင္ ထပ္လာၾကည့္ဦးမယ္။ ေက်းဇူးေနာ္ အမလုလု :)
ReplyDelete