Tuesday, November 20, 2007
စမူဆာ
စမူဆာကုိ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ လက္ဘက္ရည္ဆုိင္တုိင္းမွာလုိလုိ အလြယ္တကူ၀ယ္စားလုိ႕ရပါတယ္။ စမူဆာကုိ ဒီအတုိင္း ငရုတ္ဆီနဲ႕ တုိ႕စားသလုိ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႕နဲ႕ စမူဆာသုပ္ေလးသုပ္ျပီး ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ ေသာက္လုိက္ရရင္လည္း အရမ္းကုိ စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္။
စမူဆာလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ အာလူး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ နံနံေစ့၊ စမံုေစ့၊ မာဆလာ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္း၊ စမူဆာလုပ္ဖုိ႕ အျပင္က ထုပ္ရတဲ့့အဖတ္တုိ႕ ပါေနာ္။ ေနာက္ျပီးေတာ့ စမူဆာထုပ္တဲ့အခါ လုိတဲ့ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ဖုိ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕နဲ႕ေကာ္မႈန္႕နည္းနည္းလုိပါတယ္ေနာ္။
စမူဆာထုပ္တဲ့အဖတ္ကုိေတာ့ အရင္ကဆုိဂ်ဳံေတြနယ္ျပီး လုပ္ရေပမယ့္ အခုေနာက္ပုိင္း ျမန္မာျပည္မွာေတာင္မွ စမူဆာထုပ္မယ့္အဖတ္ကုိ လြယ္လြယ္ကူကူ၀ယ္လုိ႕ရေနပါျပီေနာ္။
အာလူးကုိအခြံႏႊာျပီး ေရေဆးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အတံုးခပ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ကန္႕လန္႔ျဖတ္အရင္လွီးျပီးမွ ေနာက္ထပ္ အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးပါေနာ္။ ခ်င္းအနည္းငယ္၊ နံနံေစ့အနည္းငယ္၊ စမံုေစ့အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ လွီးထားတဲ့ အာလူးရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ အေမႊးနံ႕သာအစံုအလင္ရယ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ခုနကနယ္ထားတဲ့ ေရာသမေမႊေတြကုိ ထည့္ျပီးၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီး အာလူးေလးေတြ ႏူးလာတဲ့အထိေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေအးခံထားေပးပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ စမူဆာအရြက္ကုိ ယူျပီး အဲ့ဒီအရြက္ထဲ အဆာသြပ္ရပါမယ္။ စမူဆာရြက္က ေလးေထာင့္ရွည္ရွည္ေလးဆုိေတာ့ အဲ့ဒီအရြက္ေလးကုိျပီး ကေတာ့ပံုသ႑ာန္ေခါက္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့ အနားေတြကုိ ေကာ္နဲ႕လုိက္သုပ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အဆာထည့္ေပးပါ။ အဆာထည့္ျပီးရင္ အေပၚကေန ပုိေနတဲ့အပိုင္းေလးကုိ ေအာက္ကုိဆြဲခ်ျပီးအုပ္ေပးလုိက္ပါ။ အရြက္မေျပသြားရေအာင္ ေကာ္ကပ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ သံုးေျမွာင့္ပံုသ႑ာန္အဆာသြပ္ထားတဲ့ စမူဆာအဆာသြပ္ျပီးသား ျဖစ္သြားပါျပီေနာ္။ အခုေနာက္ပုိင္း စမူဆာကုိ ေကာ္ျပန္႕လိပ္သလုိ လိပ္တာကုိလည္း ေတြ႕လာရပါတယ္ေနာ္။ သံုးေျမွာင့္ပံုအဆာသြပ္ဖုိ႕ မလြယ္ကူခဲ့ရင္ေတာ့ ေကာ္ျပန္႕လုိ အလိပ္ေလးေတြလည္း လိပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီပူလာတဲ့အခါ မီးအသင့္အတင့္ထားျပီး အဆာသြပ္ျပီးသား စမူဆာေတြကို ဟုိဘက္ဒီဘက္အက်က္ညီေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အေရာင္ေလးက ေရႊညိဳေရာင္ေလး သန္းလာျပီး ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေလးျဖစ္မယ့္အခ်ိန္ေလးဆုိရင္ေတာ့ ဆီပူထဲကေနဆယ္ျပီး ပန္းကန္ျပားၾကီးတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ဆီစုပ္တစ္ရွဴးေလးေအာက္ခံျပီး စမူဆာကို ထည့္လုိက္ပါ။ ဆီစစ္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားေသးေလးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး အခ်ဥ္ရည္နဲဲ႕ တုိ႕စားလုိ႕ရပါျပီေနာ္။ အခ်ဥ္ရည္ကုိေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္ေဖ်ာ္ေနာ္။ ကြၽန္မတုိ႕ကေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္နဲ႕ေဖ်ာ္တာကုိ ပုိႏွစ္သက္ပါတယ္ေနာ္။
ၾကိဳက္္တတ္ရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေလးညွပ္ထည့္ျပီး၊ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားလုိ႕လည္း ရပါေသးတယ္ရွင္။ စမူဆာသုပ္တစ္ဇြန္းယူ၊ ဆတ္လတ္ရြက္ေလးထဲ ထည့္ျပီးအုပ္ျပီး တစ္လုပ္စာေလးလုပ္ျပီး ပါးစပ္ထဲထည့္လုိက္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကိုက္လုိက္၊ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးနဲ႕ဆုိ ေကာင္းမွေကာင္းေနာ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း အဆင္ေျပရင္ စမူဆာေၾကာ္နဲ႕ စမူဆာသုပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။
ႏုစံကုိ အေၾကြးဆပ္တာပါေနာ္။ ေမးထားတာ ၃ လေလာက္ရွိျပီထင္ပါတယ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မလုလုေရ စမူဆာလုပ္နည္းအတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ သိခ်င္ေနတာ။ အမဘေလာ့ကေတာ့ တကယ့္ကို "ရသာစုံဟင္းေလးအိုးၾကီး"ဘဲ။ လာတိုင္း သြားရည္က်ရတယ္ ရွလြတ္-- ရွလြတ္။ အမကို link ခ်င္ပါတယ္။ ခြင့္ျပဳပါေနာ္။
ReplyDeleteခြင့္ျပဳျပီးသားပါျမရြက္ေ၀ရယ္။
ReplyDeleteခြင့္ေတာင္းစရာ မလုိပါဘူးေနာ္။
အျမဲတမ္းအလည္လာတဲ့အတြက္ကုိပဲ ေက်းဇူးတင္ေနတာပါေနာ္။
အလိုေလး..
ReplyDeleteေတာ္လိုက္တာ မမလုရယ္..ေတာ္တီးတီးေတာ္
ေ၀း.. ဒါမွ တုိ႔မမလု.. စမူဆာလုပ္နည္းေျပာျပျပီး တကူးတက ေရးေပးတာ ေက်းဇူး x Infinity ။ အေၾကြးလုိ႔ မယူဆပါဘူး မလုရ.. :)
ReplyDeleteမလု မီးဖုိေခ်ာင္ကေတာ့ တကယ့္ ရွယ္ပဲ.. သိခ်င္တာ စားခ်င္တာ၊ ဆုိရင္ မလု ရဲ႕ blog ကုိ ေျပးလာၾကည့္လုိက္တာပဲ.. အဆင္ေျပတယ္ အမရ.. :-)