Tuesday, October 23, 2007

နန္းၾကီးသုပ္

Reactions: 

ဒီေန႕ပိတ္ရက္ တနဂၤေႏြေန႕မုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြအကုန္လံုး စုစုရံုးရံုးလည္းျဖစ္ေနျပန္ေေတာ့ မနက္ခင္းစာကုိ အလြယ္တကူနဲ႕ စုိစုိေျပေျပေလးျဖစ္သြားရေအာင္ နန္းၾကီးသုပ္ေလးလုပ္စားမယ္လုိ႕ တုိင္ပင္ၾကျပီး လုပ္စားျဖစ္တာေလးကုိ လက္ဆင့္ကမ္းလုိက္ပါရေစဦးေနာ္။

နန္းၾကီးသုပ္အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ နန္းၾကီးဖတ္၊ အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္သားဟင္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲသီး၊ သံပုရာသီး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္တုိ႕ပါ။ ၾကိဳက္တတ္မယ္၊ အလြယ္တကူအဆင္သင့္လည္း ရွိေနမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ နံနံပင္တုိ႕ပါ ထည့္ပါေနာ္။


ၾကက္သားဟင္းအတြက္ ၾကက္သားကုိ ေရေဆး၊ အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုး၊ ျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ေသခ်ာနယ္ထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးနဲ႕ေရာေထာင္းပါေနာ္။ ဟင္းအႏွစ္မ်ားမ်ားရေအာင္ ၾကက္သြန္နီကုိ ပုိျပီး ထည့္ေပးပါေနာ္။

ဆီခ်က္ခ်က္ဖုိ႕အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြလွီးထားပါ။

ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲသီးနဲ႕၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ကုိလည္း ေရေသခ်ာေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ပါးပါးလွီးပါေနာ္။ ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ပဲသီးနဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ပါးပါးလွီးထားပါေနာ္။ သံပုရာသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ထားပါေနာ္။ နန္းၾကီးဖတ္ကုိေတာ့ ေစ်းကေနပဲ အလြယ္တကူ၀ယ္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလး ခပ္ေထြးေထြးေလး ျဖစ္လာျပီ၊ အေရာင္ေလးကလည္း ေရႊအုိေရာင္ေလး ေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီပူထဲကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးေတြကုိ ဆီနဲ႕တူတူဆယ္ျပီး ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္ထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီခ်က္ေၾကာ္ရျပီ။

ျပီးရင္ ၾကက္သားဟင္းခ်က္ဖုိ႕အတြက္ တလက္စတည္း ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာတာနဲ႕ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာရင္ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးမွ နယ္ျပီးႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ဟုိဘက္ဒီဘက္ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္လည္း ေမႊေပးပါေနာ္။ လံုးေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီျပန္တဲ့အခါ ၾကက္သားႏူးမႏူးၾကည့္ျပီး ႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအႏွစ္ေလး ခပ္မ်ားမ်ားနဲ႕ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္သားဟင္းေလးရတဲ့အထိ တည္ေပးပါေနာ္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ဇလံုတစ္ခုထဲကုိ နန္းၾကီးဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီဖတ္ထည့္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲသီးေတြထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္စိမ္းေလးလွီးထားတာေလးလည္းထည့္ဦးေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သားဟင္း၊ သံပုရာရည္ေလးထည့္ျပီး ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါေနာ္။ အားလံုးႏွံ႕သြားျပီးဆုိရင္ေတာ့ အရသာ အေပါ့အငံကုိျမည္း၊ ကုိယ္ၾကိဳက္တတ္တဲ့အရသာေလးကုိ ကဲထည့္ျပီး အေပၚကေန ပန္းကန္ျပားေလးထဲကုိ အသုပ္ေတြေျပာင္းထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ၾကက္သားဟင္းေလးနည္းနည္းထပ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ ပဲသီးလွီးထားတာေလးေတြ ျဖဴးလုိက္ရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာရွိလွတဲ့ နန္းၾကီးသုပ္ရပါျပီေနာ္။ ဟင္းခါးေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

3 comments:

  1. ဒီမွာေတာ့ ရတဲ့ "အူဒြန္"နဲ႕ လုပ္ပလိုက္တယ္။ :p

    ReplyDelete
  2. ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရွမ္းျပည္ဖက္မွာေတာ့....ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ဆီခ်က္၊ ၿမီးရွည္ပဲစားက်တာမ်ားလု႔ိ..နန္းႀကီးသုပ္ေရာင္းတဲ့ ဆုိင္နည္းပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့..ခရီးထြက္တုိင္း..ရွမ္းျပည္ေက်ာ္သြားတာနဲ႔.ဘယ္ၿမိဳ႕ေရာက္ေရာက္ နန္းႀကီးသုပ္နဲ႔မုန္းဟင္းခါးအၿမဲတမ္းစားျဖစ္တယ္... လက္သန္းလံုးနီးပါးေလာက္ မုန္႔တီဖတ္နဲ႔သုပ္တာကုိလဲႀကိဳက္ သလုိ၊ နန္းေသးသုပ္လုိ႔ေခၚတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္သုပ္တာကုိလဲ..ေဖးဘရိတ္ပါပဲဗ်ာ....

    ReplyDelete