Tuesday, October 16, 2007
တုိ႕ဟူးသုပ္
တုိ႕ဟူးသုပ္အေၾကာင္းေမးလာတဲ့ ခ်စ္ညီမေလးအတြက္ေရာ က်န္တဲ့ခ်စ္ေမာင္ႏွမအားလံုးအတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး လုပ္ေပးလုိက္တာပါေနာ္။ တုိ႕ဟူးကုိ ျမန္မာျပည္မွာ အလြယ္တကူ၀ယ္လုိ႕ရေပမယ့္ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ တုိဟူးက်ဳိနည္းေလးကုိပါ ေျပာျပပါရေစေနာ္။
တုိဟူးက်ဳိဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကုလားပဲအစိမ္းမႈန္႕ရယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕စစ္စစ္အနည္းငယ္ရယ္ အဓိကပါေနာ္။ ကုလားပဲအစိမ္းမႈန္႕ကုိ ေရေဖ်ာ္ရပါမယ္။ ေရေဖ်ာ္တဲ့အခါမွာ သတိထားရမွာက ကုလားပဲအမႈန္႕ေလးေတြကုိ ေသခ်ာေၾကျပီး ေပ်ာ္သြားရေအာင္ ေမႊေပးပါေနာ္။ ကုလားပဲအမႈန္႕ေလးေတြ ေရနဲ႕ထိျပီး ပြစိစိအလံုးေလးေတြနဲ႕ မေၾကဘဲျဖစ္ေနမွာစုိးရင္ေတာ့ လက္ေသခ်ာစင္ေအာင္ေဆးျပီး လက္နဲ႕ ေဖ်ာ္ေပးလုိ႕လည္း ရပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါေနာ္။ ေရထည့္တဲ့အခါမွာ ေရမ်ားမွာကုိ မစုိးရိမ္ရပါဘူး။ ေရနည္းရင္သာ တုိဟူးအသားအက်ဳိမညက္ဘဲ စားမေကာင္းျဖစ္တတ္တာမုိ႕ ေရကုိ မနည္းေစပါနဲ႕ေနာ္။ တုိဟူးအရည္ေဖ်ာ္ျပီးသြားျပီဆုိရင္ က်ဳိျပီးရင္ထည့္မယ့္ ဗန္း၊ ဒါမွမဟုတ္ ဗူး၊ ဇလံု စတာေတြကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္၊ ျပီးရင္ အေျခာက္ခံထားျပီး အသင့္ျပင္ထားပါေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ အုိးထဲ တုိဟူးအရည္ေဖ်ာ္ကုိထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ပါ။ မီးကုိ စစခ်င္းမွာ ျပင္းလုိ႕ရေပမယ့္ တုိဟူးနည္းနည္းပ်စ္လာတဲ့အခါမွာ မီးကုိေလ်ာ့ေပးဖုိ႕လုိပါတယ္။ တုိဟူးတျဖည္းျဖည္းပ်စ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ေယာင္းမေလးနဲ႕ ေကာ္ျပီး ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္ၾကည့္ပါ။ ခဏေနလုိ႕ ခဲသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ခ်လုိ႕ရပါျပီ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန တုိဟူးက်ဳိအုိးကုိခ်၊ ျပီးေတာ့ တုိဟူးခဲရမယ့္ ဗန္းထဲထည့္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။
တုိဟူးသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ တုိဟူး၊ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ နံနံပင္၊ မန္က်ည္းသီးႏွစ္၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕တုိ႕ ပါေနာ္။
တုိဟူးကုိ ကုိယ္ၾကိဳက္တဲ့အထူအပါးအတုိင္းလွီးပါ။ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးပါ။ ေရွာက္ရြက္နဲ႕ နံနံပင္တုိ႕ကုိလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ။ မန္က်ည္းသီးႏွစ္ေလးရေအာင္ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားပါ။ တျခားလုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိလည္း အသင့္ျပင္ထားပါေနာ္။ ေဂၚဖီထုပ္ထည့္ခ်င္ရင္လည္း ခပ္ပါးပါးေလးလွီးျပီး ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ တုိဟူး၊ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ျပီးေတာ့ ပဲမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းသီးႏွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္နယ္ပါ။ အရသာကုိေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးနယ္ရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။ တုိဟူးက ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္မုိ႕ အရသာ ျပင္းျပင္းေလးနယ္ထားရင္ လုိက္ဖက္ပါတယ္ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္ပဲၾကိဳက္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ အရသာကုိေလ်ာ့နယ္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ကုိယ္လုိတဲ့အရသာကုိျမည္း၊ ပန္းကန္ျပားေလးထဲထည့္အေပၚကေန ေရွာက္ရြက္ေလးနဲ႕ နံနံပင္ေလးျဖဴးလုိက္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးကုိက္ျပီး တုိဟူးသုပ္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ ဟင္းခါးေလးနဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မလုလုရွင့္
ReplyDeleteမိုး တို႕ပာူး ျကိုတာ မခဲဘူး အစ္မေရ။ အစ္မေရးထားတ့ဲအတိုင္းလုပ္တာ ဒါေပမ့ဲ ေရထည္႕တာ နည္းလို႕လား ပဲမႈန္႕ ေတြမ်ားသြားလို႕လား...မသိ..
အစ္မ အျကံုေပးပါအုံးေနာ္...မိုး တို႕ပာူးသုပ္ အရမ္းျကိုက္တာ ဒီမွာ တို႕ပာူးက မရွိဘူးေလ..
ညီမေလး မုိးယံေရ
ReplyDeleteမမလု တုိဟူးက်ဳိနည္းေရးတုန္းက ပဲမႈန္႕နဲ႕ ေရ အခ်ဳိးကုိ ထည့္မေရးျဖစ္ဘူး။
ပဲမႈန္႕ (၁) ဆကုိ ေရ (၃) ဆနဲ႕ ေရာက်ဳိရမွာပါ။
စမ္းၾကည့္ပါဦးေနာ္။
ပုိေသခ်ာခ်င္ရင္ ပဲမႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕ ခပ္ၾကာၾကာစိမ္ေပးထားျပီးမွ က်ဳိရင္ ပုိအဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္။
မမေရ တို႔ဟူးေႏႊး ဘယ္လို လုပ္တယ္ဆုိတာေလး သိႏိုင္မလားရွင့္ ..
ReplyDelete