Wednesday, September 26, 2007

မုန္လာဥပုိးတီသုပ္

ဘေလာ့ဂ္ကုိ ပစ္ထားသလုိျဖစ္ခဲ့ရင္ ခြင့္လႊတ္ေပးၾကပါေနာ္။ ကၽြန္မ မအားလုိ႕ ပုိ႕စ္အသစ္မတင္ႏုိင္ေပမယ့္ ကၽြန္မဘေလာ့ဂ္ေလးထဲကုိ အျမဲတမ္းအလည္လာၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
ဒီေန႕ ေတာ့ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ေရာ၊ မုန္လာဥပုိးတီဘယ္လုိလုပ္ရမလဲလုိ႕ ေမးလာတဲ့ ညီမငယ္တစ္ေယာက္ အတြက္ေရာ မုန္လာဥပုိးတီလုပ္နည္းေလးေျပာျပပါရေစေနာ္။





ျမန္မာျပည္က မုန္လာဥကေတာ့ မုန္လာဥပုိးတီျဖစ္ေအာင္လွီးရတာ လြယ္ပါတယ္။ အနံ႕ေရာ အရသာေရာ ေကာင္းပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ မုန္လာဥ အၾကီးၾကီးေတြပဲ ရွိတာဆုိေတာ့ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ျဖစ္ေအာင္ လွီးျပီး မုန္လာဥပုိးတီ ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ရတာေပါ့ေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္လာဥျဖဴတစ္လံုး၊ ရွာလကာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္၊ ငါးပိစိမ္းစာကင္/ဆီသတ္၊ ႏွမ္းအနက္ေလွာ္၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါ။
မုန္လာဥကုိ အခံြႏႊာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ မုန္လာဥက ၾကီးတဲ့အတြက္ လွီးတဲ့အခါမွာ တစ္လံုးလံုးကုိ ပုိးတီျဖစ္ေအာင္ ပတ္ပတ္လည္လွီးရဖုိ႕ ခက္ခဲပါတယ္။ ပုိးတီလွီးတဲ့အခါ ပထမတစ္ဖက္ကုိ ဓါးနဲ႕ အရင္ပါးပါးလွီးပါတယ္။ ဓါးကုိ မုန္လာဥထဲကုိ ၄၅ ဒီဂရီထားျပီး တစ္ဘက္ကုိလွီးပါ။ ျပီးေတာ့မွ က်န္တဲ့တစ္ဘက္ကုိ ဒီဘက္က လွီးထားတဲ့အလုိက္အတုိင္းမဟုတ္ဘဲ တျခားတစ္ဘက္ကေန ခုနက ေျပာတဲ့အတုိင္းလွီးပါေနာ္။ မုန္လာဥအေသးဆုိရင္ ႏွစ္ဘက္ကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွီးလုိက္ရင္ ပုိးတီျဖစ္သြားျပီ ဆုိေပမယ့္ မုန္လာဥက ၾကီးတဲ့အတြက္ သံုးဘက္ျဖစ္ေအာင္ လွီးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္လာဥကုိ ဆားနဲ႕နယ္ျပီး ေရေဆးလုိက္ပါ။ ျပီးမွ ေရညွစ္လုိက္ျပီး ရွာလကာရည္နဲ႕ ေသခ်ာနယ္ျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္ပါ။ ဆီခ်က္ရျပီဆုိရင္ ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲ ခပ္ထားျပီး က်န္တဲ့ ဆီေလး နည္းနည္းနဲ႕ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကုိ ေၾကာ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ငါးပိစိမ္းစားေလးကုိ အျမန္လွိမ့္လုိက္ပါ။ ႏွမ္းအနက္ကုိ ေလွာ္လုိက္ပါ။
စားခါနီးက်မွ မုန္လာဥထဲက ရွာလကာရည္ေတြကုိ ညွစ္ထုတ္ပစ္ျပီး ဆီခ်က္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ငရုတ္သီးေတာင့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ဆားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းတုိ႕႕ုိကုိ ထည့္ျပီး ေသခ်ာနွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ေလးကို ျဖဴးေပးလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မုန္လာဥပုိးတီသုပ္ေလး ရပါျပီ။

0 comments:

Post a Comment