ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕ ထုိင္းဟင္းလ်ာျဖစ္တဲ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ခ်က္နည္းေလး လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစ။ တကယ္ေတာ့ တံုယမ္းဟင္းဆုိတာ ထုိင္းႏုိင္ငံမွာ နာမည္ၾကီးတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္မရဲ႕ သူငယ္ခ်င္း ထုိင္းမေလးရဲ႕ အကူအညီနဲ႕ ခ်က္တတ္ခဲ့တဲ့ ဟင္းေလးပါ။ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါရေစေနာ္။ ပုဇြန္္၊ မႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တံုယမ္းအႏွစ္ (တံုယမ္းအႏွစ္ကုိေတာ့ ၀ယ္ရတာ လြယ္ပါတယ္)၊ သံပုရာသီး၊ ငံျပာရည္၊ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ နံနံပင္ စတာေတြပါ။
ပထမဦးဆံုး ပုဇြန္ကုိင္ရပါတယ္။ အခြံႏႊာ၊ အျမီးေလးခ်န္ထား၊ ျပီးေတာ့ ေက်ာဘက္ကေန ခဲြျပီးေတာ့ ေနာက္ေခ်းထုတ္ သန္႕စင္ျပီးေတာ့ ေရစစ္ထားပါ။ မႈိေတြကုိ ေရေဆးျပီး လုိခ်င္တဲ့ ပံုစံေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ သံပုရာရည္ညွစ္ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့ အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ထားေပးပါ။ နံနံပင္ေလးကုိ ေရေဆးထားျပီး မထူမပါး လွီးထားေပးပါေနာ္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ေရထည့္ျပီး တည္ပါ။ ေရေႏြးဆူျပီ ဆုိတာနဲ႕ တံုယမ္းအႏွစ္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ အႏွစ္ပမာဏကေတာ့ ကုိယ္စားႏုိင္သေလာက္ အစပ္ႏႈန္းကုိ ၾကည့္ျပီး ထည့္ေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ဌာနမွာေတာ့ ဂ်ပန္ေတြေရာ စားလုိ႕ရေအာင္ ခ်က္တာမုိ႕ အစပ္ေလ်ာ့ထည့္ရပါတယ္။ စပါးလင္ထည့္၊ ျပီးရင္ ပုဇြန္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္ေစာင့္ပါေနာ္။ ဟင္းအုိးဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ မႈိထည့္ပါ။ မႈိထည့္ျပီးရင္လည္း ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္တည္ထား၊ ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားတာေတြထည့္၊ ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္ေစာင့္၊ ဆူလာျပီဆုိရင္ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္ထည့္၊ အေပါ့အငံျမည္း၊ ကုိယ္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာေတြ႕ ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပၚကေန ေရွာက္ရြက္ထည့္၊ နံနံပင္ေလးအုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ ဒါက ဟင္းရည္ေသာက္ခ်က္နည္းပါေနာ္။ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ရင္းနဲ႕ ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးရယ္၊ ပုဇြန္က ခ်ဳိတာရယ္၊ မႈိရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္နဲ႕ ဆုိေတာ့ အရသာစံုက လွ်ာဖ်ားကုိ ထိမိေနတာပဲ။ ေခၽြးေတြလည္း ထြက္လုိက္တာ။ ဂ်ပန္ေတြကေတာ့ ေသာက္ရင္းနဲ႕ စပ္လုိ႕ဆုိျပီး ေခၽြးေတြ တအားထြက္၊ မ်က္ႏွာေတြ၊ နားရြက္ေတြဆုိ ရဲေနတာပဲ။ ဒါေပမယ့္ ၾကိဳးစားျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ေနမေကာင္းလုိ႕ ခံတြင္းမလုိက္ဘူးဆုိရင္ေတာ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ေလး ခ်က္ေသာက္ၾကည့္ေလေနာ္ ႕ ႕ ႕
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါရေစေနာ္။ ပုဇြန္္၊ မႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တံုယမ္းအႏွစ္ (တံုယမ္းအႏွစ္ကုိေတာ့ ၀ယ္ရတာ လြယ္ပါတယ္)၊ သံပုရာသီး၊ ငံျပာရည္၊ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ နံနံပင္ စတာေတြပါ။
ပထမဦးဆံုး ပုဇြန္ကုိင္ရပါတယ္။ အခြံႏႊာ၊ အျမီးေလးခ်န္ထား၊ ျပီးေတာ့ ေက်ာဘက္ကေန ခဲြျပီးေတာ့ ေနာက္ေခ်းထုတ္ သန္႕စင္ျပီးေတာ့ ေရစစ္ထားပါ။ မႈိေတြကုိ ေရေဆးျပီး လုိခ်င္တဲ့ ပံုစံေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ သံပုရာရည္ညွစ္ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့ အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ထားေပးပါ။ နံနံပင္ေလးကုိ ေရေဆးထားျပီး မထူမပါး လွီးထားေပးပါေနာ္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ေရထည့္ျပီး တည္ပါ။ ေရေႏြးဆူျပီ ဆုိတာနဲ႕ တံုယမ္းအႏွစ္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ အႏွစ္ပမာဏကေတာ့ ကုိယ္စားႏုိင္သေလာက္ အစပ္ႏႈန္းကုိ ၾကည့္ျပီး ထည့္ေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ဌာနမွာေတာ့ ဂ်ပန္ေတြေရာ စားလုိ႕ရေအာင္ ခ်က္တာမုိ႕ အစပ္ေလ်ာ့ထည့္ရပါတယ္။ စပါးလင္ထည့္၊ ျပီးရင္ ပုဇြန္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္ေစာင့္ပါေနာ္။ ဟင္းအုိးဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ မႈိထည့္ပါ။ မႈိထည့္ျပီးရင္လည္း ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္တည္ထား၊ ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားတာေတြထည့္၊ ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ဆက္ေစာင့္၊ ဆူလာျပီဆုိရင္ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္ထည့္၊ အေပါ့အငံျမည္း၊ ကုိယ္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာေတြ႕ ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပၚကေန ေရွာက္ရြက္ထည့္၊ နံနံပင္ေလးအုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ ဒါက ဟင္းရည္ေသာက္ခ်က္နည္းပါေနာ္။ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ရင္းနဲ႕ ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးရယ္၊ ပုဇြန္က ခ်ဳိတာရယ္၊ မႈိရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္နဲ႕ ဆုိေတာ့ အရသာစံုက လွ်ာဖ်ားကုိ ထိမိေနတာပဲ။ ေခၽြးေတြလည္း ထြက္လုိက္တာ။ ဂ်ပန္ေတြကေတာ့ ေသာက္ရင္းနဲ႕ စပ္လုိ႕ဆုိျပီး ေခၽြးေတြ တအားထြက္၊ မ်က္ႏွာေတြ၊ နားရြက္ေတြဆုိ ရဲေနတာပဲ။ ဒါေပမယ့္ ၾကိဳးစားျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ေနမေကာင္းလုိ႕ ခံတြင္းမလုိက္ဘူးဆုိရင္ေတာ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ေလး ခ်က္ေသာက္ၾကည့္ေလေနာ္ ႕ ႕ ႕
မမလုေရတုန္ရန္ဟင္းခ်ိဳေလးေသာက္သြားတယ္သိလား
ReplyDeleteအၿပင္မွအခုအရမ္းေအးေနေတာ႕တုန္ရန္ေလးကရင္ထဲကိုေႏြးသြားတာပဲသိလားကိုယ္႕ဖာ႕ကိုခ်က္ေသာက္ဦးမယ္ဟိဟိ