Wednesday, September 5, 2007

တကုိရကိ (Takoyaki) ဂ်ပန္မုန္႕လင္မယား

Reactions: 
ဟုိေန႕က မီးပန္းလႊတ္ပြဲမွာ အဲ့ဒီမုန္႕လင္မယားဆုိင္ေတြအမ်ားၾကီးပဲ။ ကေလးေတြေရာ၊ ကာလသား၊ ကာလသမီး ေတြေရာ အဲ့ဒီမုန္႕လင္မယားကုိ စားေနလုိက္ၾကတာ ႕ ႕ ႕ အဲ့ဒါနဲ႕ ပဲ ဌာနက ဂ်ပန္သူငယ္ခ်င္းေတြဆီကေန အဲ့ဒီမုန္႕ လုပ္နည္းေလးကုိ စပ္စုစိန္လုပ္ခဲ့သမွ်ကုိ ေဖါက္သည္ ျပန္ခ်ပါရေစဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕




ဒီမွာေတာ့ ဘာပဲလုပ္စားခ်င္ခ်င္ လုိအပ္တဲ့အမယ္ေတြက ရယ္ဒီမိတ္ေတြ ရွိျပီးသားဆုိေတာ့ လုပ္ရကုိင္ရတာ သိပ္အဆင္ေျပတယ္ေလ။ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ မုန္႕ႏွစ္အတြက္ အမႈန္႕ထုပ္၊ ၾကက္ဥ၊ ေရဘ၀ဲ၊ ကြန္းညခု (konyaku) (ျမန္မာလုိ ၀ဥနဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္ တုန္တုန္တုန္တုန္ အတံုးေလးေတြ)၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂ်င္းကုိ အခ်ဥ္စိမ္ထားျပီးသား၊ Dashi လုိ႕ေခၚတဲ့ ငါးအမႈန္႕တစ္မ်ဳိး၊ ျပီးေတာ့ takoyaki sauce၊ ျပီးေတာ့ mayonnaise၊ ျပီးေတာ့ ေရညွိမႈန္႕အထုပ္ စတာေတြပါ။

မုန္႕ႏွစ္အတြက္ အမႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕အရင္ေဖ်ာ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥေခါက္ထည့္ရပါမယ္။ မုန္႕ႏွစ္ေတြ ေသခ်ာေၾကေအာင္ ေခါက္ေပးပါ။ ေရဘ၀ဲကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ျပဳတ္၊ ျပီးေတာ့ မထူမပါးေလးေတြ လွီးလုိက္ပါေနာ္။ ကြန္းညခုကုိ လည္း ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြကုိ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ အျမစ္ေလးေတြ ပါတဲ့ဘက္ကုိ ညီေအာင္စီျပီးေတာ့ သားေရကြင္းနဲ႕ခ်ည္၊ ေရခါလုိက္၊ ျပီးေတာ့မွ ခပ္ပါးပါးေလးေတြလွီးထားလုိက္ပါ။ ဂ်င္းေတြကုိ ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လုပ္မယ့္အုိးေလးကုိ ပလပ္ထုိးလုိက္ျပီး အုိးပူလာတဲ့အထိေစာင့္၊ အုိးပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးကုိ ဆီေလးသုပ္၊ ျပီးေတာ့မွ အုိးထဲက အခြက္ေလးထဲကုိ မုန္႕ႏွစ္ေလးေတြ လုိက္ျဖည့္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေရဘ၀ဲထည့္၊ ကြန္းညခုထည့္၊ ဂ်င္းထည့္၊ ေဂၚဖီထုပ္ဖတ္ေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြ ျဖဴးေပးလုိက္ပါေနာ္။
၂ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ တုတ္ေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႕ ဟုိဘက္လွန္ေပးလုိက္၊ ခဏေလာက္ေနရင္ ဒီဘက္ျပန္လွန္လိုက္။ ဟိဟိ ႕ ႕ ႕ အလံုးေလး ျဖစ္သြားျပီ။ က်က္သြားျပီ။
အဲ့ဒါဆုိရင္ ပန္းကန္ထဲကုိ အဲ့ဒီမုန္႕လံုးေလးကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန Takoyaki sauce အခ်ဳိရည္ေလး ဆမ္း၊ Mayonnaise ေလးဆမ္း၊ ငါး Dashi ေလး ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚဆံုးကေန ေရညွိမႈန္႕ေလးျဖဴးလုိက္ရင္ေတာ့ အဆင္သင့္စားသံုးႏုိင္တဲ့ တာကုိရကိ ပူပူေမႊးေမႊးခ်ဳိခ်ဳိေလး ရပါျပီရွင္။

0 comments:

Post a Comment