Sunday, September 9, 2007

ၾကာဇံျပားေၾကာ္





ဒီေန႕ေတာ့ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ၾကာဇံျပားေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ ၾကာဇံအျပားဆုိတာက ပဲၾကာဇံအျပားကုိ ေျပာတာပါ။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ပဲၾကာဇံကုိ လူအမ်ားသိတာကေတာ့ ဂ်ံဳၾကာဇံရယ္လုိ႕ သိၾကတာပါ။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ ေျပာပါရေစေနာ္။ ပဲၾကာဇံျပား၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ဘဲဥ (ၾကက္ဥလည္း ရတယ္ေနာ္)။ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥနီ၊ မႈိ (မႈိျဖဴျဖဴရွည္ရွည္ေလးနဲ႕ ရွီမဲဂ်ိမႈိ)၊ ပဲေတာင့္ရွည္္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ စတာေတြပါ။ အသားရယ္၊ အသီးအရြက္ရယ္က ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။

ၾကာဇံကုိ ၁၅ မိနစ္ခန္႕ ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိလည္း ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သားအသည္းအျမစ္တုိ႕႕ုိကုိ လုိသလုိလွီးျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ နယ္ျပီးႏွပ္ထား။ ျပီးေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးကုိလည္း သန္႕ရွင္းေအာင္လုပ္ျပီး ဆားသၾကားအခ်ဳိမႈန္႕ နည္းနည္းနဲ႕ ႏွပ္ထားေနာ္။ အသီးအရြက္ေတြကုိ လွီးခၽြတ္ ေဆးေၾကာျပီး ေရစစ္ထားေနာ္။ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ ေရစစ္ထားလုိက္ေနာ္။ အဲ့ဒါေတြ လုပ္ျပီးတဲ့ အခ်ိန္ေလာက္က်ရင္ ၾကာဇံကုိေရေတြသြန္ျပီး ေရစစ္ထား၊ ျပီးေတာ့မွ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ နဲ႕နယ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ၀က္အူေခ်ာင္းၾကိဳက္တတ္ရင္လည္း ထည့္လုိ႕ရတယ္ေနာ္။ ဘဲဥႏွစ္လံုးကုိလည္း ေသခ်ာ ေခါက္ထားေပးလုိက္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရုိက္ထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ အတံုးေလးေတြ လီွးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ဘဲဥအရင္ထည္႔ေႀကာ္၊ က်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ သပ္သပ္ဖယ္ထားလုိက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ထည့္ျပီး ဆီေမႊးသတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ အနံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ အသားထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ အသားေလးေတြ တင္းလာျပီး အေရာင္ရဲရဲေလး ျဖစ္လာျပီဆုိရင္္ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ထည့္၊ ျမန္ျမန္ေလးေမႊ၊ ျပီးတာနဲ႕ လီွးထားတဲ႔ အသီးအရြက္ေတြထဲက အႏူးၾကာမယ့္ ရွိမဲဂ်ိမႈိထည္႔၊ ျပီးေတာ့ မုန္လာဥနီထည့္၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိထည့္၊ ေဂၚဖီထည့္၊ ျပီးေတာ့ ပဲေတာင့္ထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ ေနာက္ဆံုးက်ေတာ့မွ မႈိအျဖဴမွ်င္မွ်င္ေလးေတြထည့္ေမႊ၊ ေနာက္ဆံုးမွာ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည္႔ေမႊ၊ ခဏေလးအဖံုးအုပ္ထား၊ ျပီးရင္ေတာ့ အဲ့ဒီအသီးအရြက္ေတြကုိ တျခားပန္းကန္ တစ္ခ်ပ္ထဲ ဖယ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးနည္းနည္းေလး ထပ္ထည့္ျပီး ၾကာဇံျပားကုိထည့္၊ ၾကာဇံျပားထည့္ျပီးတာနဲ႕ ခုနက အသီးအရြက္ေၾကာ္ထဲက အရည္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ခပ္ျမန္ျမန္ သြက္သြက္ေလး ေၾကာ္ေပး၊ ၾကာဇံျပားေလး ႏူးေလာက္ျပီဆုိတာနဲ႕တျပိဳင္နက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေတြကုိ ကမန္းကတမ္းထည့္ျပီးေတာ့ ၾကာဇံျပားနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွံ႕ေအာင္ ေသခ်ာေမႊေပးပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ မီးကို ေလ်ာ့ထားလုိ႕ရျပီေနာ္။ ေသခ်ာႏွံ႕သြားျပီဆုိတာနဲ႕ အေပါ့အငံျမည္း၊ အရသာက အေနေတာ္ေလးပဲ ဆုိရင္ေတာ့ မီးပိတ္လုိက္လုိ႕ရျပီ။ ဘဲဥေၾကာ္ကုိ မထူမပါး ခပ္ျမန္ျမန္ေလးလွီးျပီးေတာ့ အေပၚကေနျဖဴးလုိက္ေနာ္။ အခ်ဥ္အတြက္ သခြါးသီးကုိ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကုိ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ပါးပါးလွီး၊ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ သံပုရာရည္ေလးညွစ္ထည့္လုိက္ျပီး ေမႊလုိက္ပါေနာ္။
စားဖုိ႕အတြက္ ၾကာဇံျပားေၾကာ္ေလးကုိ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္၊ အသီးအရြက္အသားအကုန္အခ်ဳိးညီေအာင္ ထည့္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါေတာ့မွ အေရာင္လည္းစံုမယ္၊ အာဟာရဓါတ္လဲ အစံုရမယ္ေလ။ အခ်ဥ္ေလးနဲ႕ တဲြျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ဟင္းရည္ကုိ ေတာ့ ဟုိေန႕က ခ်က္ထားတဲ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေလးနဲ႕ပဲ စားလုိက္ေတာ့ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ဟိ ႕ ႕႕႕ ႕ ႕

0 comments:

Post a Comment