Friday, August 17, 2007

ေခါက္ဆဲြေၾကာ္



ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး ေခါက္ဆြဲကိုအရင္ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေဆး၊ေရစစ္ၿပီးဆယ္ထားပါ။ ေရစစ္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္ျပီး နယ္ထားေပးလုိက္ပါ။ ၾကက္သား သုိ႕မဟုတ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသား၊ အသဲ၊ အျမစ္တုိ႕ကုိ ခပ္ေသးေသးလွီးကာ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဂ်ံဳမႈန္႕သုိ႕မဟုတ္ေကာ္မႈန္႕အနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ကာ ႏွပ္ထားေပးပါ။ ၀က္အူေခ်ာင္း ၾကက္အူေခ်ာင္း ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေခါက္ဆြဲေႀကာ္ထဲထည္႔မယ္႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ရွီမဲဂ်ိမႈိ၊ ေေဂၚဖီ၊ ပဲပင္ေပါက္ စတာေတြကိုလွီးခၽြတ္ေဆးေၾကာျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ၾကက္ဥကုိ ေသခ်ာေခါက္ထားပါ။
မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ဆီကိုအေနေတာ္မွန္းၿပီး ဆီပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္ဥအရင္ထည္႔ေႀကာ္ပါ။ ျပီးရင္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲသုိ႕ သီးသန္႕ဖယ္ထားလုိက္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ထည့္ျပီး ဆီေမႊးသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ
အနံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ အသားထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ အသားေလးေတြ တင္းလာျပီး
အေရာင္ရဲရဲေလး ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ ခုနကလီွးထားတဲ႔ အသီးအရြက္ေတြထည္႔ (အႏူးခက္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြအရင္ထည့္၊ ျပီးမွ ပဲပင္ေပါက္လုိ အႏူးလြယ္တာကုိ ထည့္ပါ)
ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည္႔ ၿပီးရင္ ခဏေလးအဖံုးအုပ္ထားပါ။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ေခါက္ဆြဲထည္႔ၿပီး အသားအသီးအရြက္ေတြနဲ႕ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ အရသာ အေပါ့အငံကိုၿမည္းၿပီး တရုတ္နံနံေလးအုပ္ျပီး မီးပိတ္လုိ႕ ရပါျပီ။ ခုနက
ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကုိ လက္တစ္လံုး အထူေလာက္ေလးေတြ လွီးျပီး အေပၚက ျဖဴးလုိက္ပါ။
ကဲ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ကေတာ့ အုိးထဲက ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေတြကုိ ပန္းကန္ျပားေလးထဲ
ထည့္ျပီးေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးျဖဴးလုိက္ေနာ္။ အခ်ဥ္သုပ္ကုိေတာ့
ၾကက္သြန္နီနဲ႕ သခြါးသီးကုိ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးအုပ္၊ ဆား၊
သၾကားေလးထည့္၊ သံပုရာရည္ေလးဆမ္းျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္ ႕ ႕ ႕

1 comment:

  1. မဂၤလာပါ အစ္မလု /
    အစ္မလု ေခါက္ဆြဲေၾကာ္နည္း ႏွင့္ တရုတ္စားေသာက္ ဆိုင္မ်ားမွ ေၾကာ္နည္းမည္သို႔ကြဲျပားပါသနည္း။ တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္မွ ေၾကာ္နည္းကုိ သိလုိေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။ ကူညီႏုိိင္ပါက ကူညီေပးေစလုိ ပါသည္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အစ္မလု။
    ( ET ေလး )

    ReplyDelete