အေမၾကီးကန္က ႏွမေတာ္ရဲ႕ ကုိကိုက အာလူးငါးေျခာက္ဆီျပန္ဟင္းေလးစားခ်င္တယ္ဆုိလုိ႕ ခ်က္နည္းေလး ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ႏွစ္ကုိယ္တူတုိင္းျပည္ထဲက ေမာင္မယ္ႏွစ္ေယာက္အတြက္ဆုိေတာ့ လုိတဲ့ ပစၥည္းေလးေတြကို ေျပာျပမယ္ေနာ္။ အာလူးကုိ ဘယ္အရြယ္ရွိလဲလုိ႕ ေမးလုိက္ေတာ့ တစ္ထြာတဲ့။ ၾကီးေတာ္မူလုိက္တာေတာ္။ ေတာ္တုိ႕ အေမၾကီးကန္က လူေကာင္ေတြၾကီးရံုတင္မကဘူး အသီးအႏွံေတြလဲ ၾကီးလွခ်ည္လားေအရဲ႕လုိ႕ ေျပာမိပါတယ္။
သူ႕ဆီက အာလူးက တစ္ထြာဆုိေတာ့ ႏွစ္ေယာက္စာကုိ အာလူး တစ္လံုးေလာက္နဲ႕ပဲေတာ္မွပါေလ။ အာလူးကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆး ျပီးေတာ့ အစိတ္ေလးစိတ္၊ ဆားေလးနဲ႕နယ္ျပီး ေရေဆးလုိက္ျပီးေတာ့ စကာထဲမွာ ေရျပန္စစ္ထားလုိက္ေနာ္။ ငါးေျခာက္ကလဲ ေပါ့လုိက္တာအရမ္းပဲတဲ့။ အဲ့ဒီေတာ့ ေရေလးေဆးျပီးေတာ့သာ စကာထဲ ေရစစ္ထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ မန္က်ည္းသီးေလးကုိလဲ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ပါဦး။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီႏႊာ၊ ပါးပါးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လုပ္ထားေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးၾကိဳက္တတ္ရင္ တစ္လံုးေလာက္ ပါးပါးေလးလွီးထားလုိက္ေနာ္။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးေလးတင္၊ ဆီထည့္ (ကုိယ္ႏွစ္သက္သေလာက္)၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ နည္းနည္းႏြမ္းလာရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕ေလး ထည့္လုိက္ျပီး ဆက္ေမႊေပးေနာ္။ ငံျပာရည္ေလး နည္းနည္းထည့္လုိက္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားတာေလးေတြ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အဖတ္ေလးေတြ လိမ္သြားတဲ့အထိ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ေပးေနာ္။ ျပီးေတာ့ အာလူးေတြထည့္ျပီး ေမႊေပးပါေနာ္။ တဆက္တည္း ငါးေျခာက္ကုိ ဆက္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ တဆက္တည္းထည့္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ေရနည္းနည္းေလာက္ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ဟင္းအုိးကုိ ေျဖးေျဖးခ်င္း ေပးဆူပါ။ အာလူးထဲ ငါးေျခာက္ရဲ႕ အနံ႕အရသာလည္း၀င္ အႏူးလည္းညီေအာင္ေပါ့။ ေရခမ္းလာျပီဆုိရင္ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးအုပ္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးဦး။ ျပီးေတာ့မွ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးခမ္းေအာင္တည္။ မန္က်ည္းႏွစ္ထည့္လုိက္ရင္ အာလူးထဲ စိမ့္၀င္ေနတဲ့ ဆီေတြ အေပၚကုိ ျပန္ေ၀့တက္လာပါလိမ့္မယ္ (ဆီျပန္ေခၚတယ္လုိ႕ အေမတုိ႕က ေျပာၾကတာပဲ)။ အာလူးထဲကုိလဲ မန္က်ည္းသီးထဲက အခ်ဥ္အရသာေလးပါ စိမ့္၀င္လာပါလိမ့္မယ္။ ေရခမ္းလုိ႕ ဆီျပန္လာျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံကုိ စိတ္ၾကိဳက္ျမည္းျပီးေတာ့ မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးေလးခ်ထားလုိက္ရံုပါပဲ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖစ္ျဖစ္၊ နံနံပင္ေလးျဖစ္ျဖစ္ အေပၚကေန အုပ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ အနံ႕အရသာေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ အာလူးငါးေျခာက္ဆီျပန္ဟင္း ရပါျပီရွင္။ လုိက္ဖက္တဲ့အစားအစာေတြက ဟင္းခါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိး (ဗူးသီးၾကာဇံ၊ ၾကက္ရုိးေဂြးေတာက္ရြက္ဟင္းခါး၊ ေဂၚဖီၾကာဇံ)၊ ဟင္းရြက္သုပ္တမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ပဲေတာင့္ရွည္ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ပန္းမုန္လာေၾကာ္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး၊ ၾကက္ဥ ဆူးပုတ္ရြက္ေၾကာ္၊ သခြါးသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီဖတ္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ကန္ဇြန္းရုိးနီမန္က်ည္းသီးနဲ႕ျပဳတ္ တုိ႕စရာတုိ႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွမေတာ္ေရ ႕ ႕႕ လက္စြမ္းျပလုိက္ေနာ္ ႕႕ ႕ ႕
0 comments:
Post a Comment