အားလံုးေသာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕
ေမာင္နွမေတြထဲက ျပည္ပေရာက္ ေမာင္ေလးရန္ႏုိင္က အသားဟင္းေတြခ်က္တဲ့အခါ ႏူးအိအိေလး
ျဖစ္ခ်င္လုိ႕ ေမးလာတဲ့ ေမးခြန္းေလးနဲ႕ ကၽြန္မ ျပန္ေျဖထားတဲ့အေမးအေျဖေလးကုိ
အျခားေသာ ေမာင္ႏွမေတြအားလံုးအတြက္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ရပါတယ္ရွင္ ႕ ႕
ကုိရန္ႏုိင္က ကၽြန္မတုိ့မီးဖုိေဆာင္ကုိ ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္ကေန ဒီလုိေလး မက္ေဆ့ခ်္ပုိ႕လာပါတယ္ေနာ္
႕ ႕ ႕
မဂၤလာပါခင္ဗ်ာ။ က်ေနာ္ ျပည္ပ ေရာက္ကတည္းက အစ္မရဲ႕ blog ေလးကေန ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ
ၾကည့္ၿပီး အၿမဲ ခ်က္စားခဲ့ပါတယ္။ က်ေနာ္တို႕လို အေ၀းေရာက္ ျမန္မာေတြအတြက္ အလြန္
အဖိုးတန္တဲ့ blog ေလးပါ။ အစ္မကို ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။
ၿပီးေတာ့ အစ္မကို ေမးစရာေလးတစ္ခုရွိလို႕ပါခင္ဗ်။ က်ေနာ္ အသားဟင္း (အမဲ၊
၀က္) ဆိုရင္ ႏူးအိေနမွ ႀကိဳက္တတ္ပါတယ္။ စိတ္ထဲမွာ ေယဘုယ် နားလည္ထားတာေတာ့ ၾကာၾကာ
ခ်က္ေလႏူးေလေပါ့ေလ။ အဲဒါနဲ႕ ႏူးအိေနေအာင္ဆိုၿပီး ဟင္းအိုးကို
အၾကာႀကီးတည္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေရခမ္းခါနီးရင္ေရထပ္ထပ္ထည့္ၿပီးေတာ့။ ဒါေပမယ့္ေလ။
အခ်ိန္တန္လုိ႕ ဟင္းအိုးခ်တဲ့အခါ အသားေတြက ႏူးေတာ့ ႏူးပါရဲ႕။ မအိဘူးအစ္မ။ ဖြယ္တယ္တယ္ႀကီးေတြျဖစ္ကုန္တယ္။
ဇြန္းနဲ႕ထိုးလိုက္ရင္ အိက်မသြားပဲ ေၾကမြကုန္တယ္အစ္မ။ အထဲမွာ
အဆီအႏွစ္မပါေတာ့သလိုပဲ။ တကယ္ဆို အသားေလးက ဂ်ယ္လီဆန္ဆန္ေလး အိသြားရမယ့္ဟာကို ခုဟာက
ျခ ေတာင္ပို႕ကို ေျခလိုက္ရသလို ဖြယ္ကနဲ ေၾကသြားတာ။ အဲဒါဘာျဖစ္လို႕လဲခင္ဗ်ာ။
ၿပီးေတာ့ ႏူးႏူးအိအိေလးျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လို ခ်က္ရမလဲ အခ်ိန္ရရင္
ေျဖေပးေစလိုပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ အစ္မ အားမွပါ။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်
ကၽြန္မတုိ႕ မီးဖုိေဆာင္က ေမာင္ေလး ရန္ႏုိင္ရဲ႕ ေမးခြန္းကုိ အခုလုိပဲ
ျပန္ေျဖေပးခဲ့ပါတယ္ရွင္ ႕ ႕ ႕
ေမာင္ေလး ရန္ႏုိင္ေရ ႕ ႕ ႕ ဒီလုိေနာ္ ႕႕ ႕ အသားေတြ ႏူးႏူးအိအိျဖစ္ေအာင္
ခ်က္တာ ေမာင္ေလးခ်က္တဲ့အဆင့္ေတြ မွန္တယ္ေနာ္။
အမက နည္းနည္းေလး ေမးခ်င္တာက အသားက အခဲလုပ္ထားတဲ့ အသားကုိ ခ်က္တာလား၊
ခ်က္ခ်င္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားကုိ ခ်က္တာလား သိခ်င္ပါတယ္။
Freeze လုပ္ထားတဲ့အသားကုိ ခ်က္မယ္ဆုိရင္ အရင္ဦးဆံုး Defrost လုပ္ဖုိ႕
လုိပါတယ္။ မနက္ခ်က္မယ္ဆုိရင္ ညအိပ္ယာမ၀င္ခင္ကတည္းက အသားကုိ အခဲကန္႕ကေန ထုတ္ျပီး
ျပင္ပအပူခ်ိန္မွာ ဇလံုေလးတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ လုပ္ဖုိ႕လုိပါတယ္။
လံုး၀ အခဲအာနိသင္ပ်က္ျပီးမွ ခ်က္ဖုိ႕ျပင္ရပါမယ္၊
အသားေတြကုိ အရသာ၀င္ေအာင္ မနယ္ခင္မွာ တတ္ႏုိင္သေလာက္ အသားမွာ ေရေတြ
စြတ္စုိမႈမရွိေအာင္ လုပ္ျပီးမွ အရသာနယ္ပါေနာ္၊
ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ ဟင္းအသားႏူးအိေလး ျဖစ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ ဟင္းအုိးကုိ
ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္ခါနီးက်ရင္ ေရမဟုတ္ဘဲ ေရေႏြးပူပူေလးကုိ ထည့္ေစခ်င္ပါတယ္၊
ေနာက္တစ္ခုက ဟင္းအုိးအဖံုးကုိ လံုေအာင္ပိတ္ပါ။ အေငြ႕ေတြ အျပင္မထြက္ေအာင္ေရာ၊
အသားႏူးလြယ္ေအာင္ေရာအတြက္ မီးကုိ အသင့္အတင့္ထားျပီး ဟင္းအုိးအဖံုးေပၚမွာ
တတ္ႏုိင္ရင္ ၀ိတ္ပါတဲ့ ငရုတ္ဆံုလုိဟာမ်ဳိး တင္ထားလုိက္ရင္ ဟင္းအုိးအေငြ႕လံုျပီး
အသားလည္း ႏူးလြယ္၊ အိလြယ္ပါတယ္၊
ေနာက္ဆံုး အေရးၾကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ့ ဟင္းအုိးကုိ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္
ႏူးအိေနေအာင္ ခ်က္သြားျပီးတာနဲ႕ ဟင္းအုိးကုိ အဂၤေတသမံတလင္းေပၚ၊ ေၾကြျပားေပၚ
ခ်က္ခ်င္း မခ်ပစ္ပါနဲ႕၊ အဲ့ဒီလုိ လုပ္တာ ဟင္းေတြလည္း ပ်က္တတ္တယ္၊ ဟင္းအုိးလည္း
သုိးတတ္တယ္ေနာ္။ ဟင္းႏူးနပ္မႈကုိလည္း ထိခုိက္ေစတယ္ေနာ္။ တတ္ႏုိင္သေလာက္ မီးဖုိေပၚ
တင္ထား၊ တကယ္လုိ႕မ်ား ေနာက္တစ္အုိး ထပ္ခ်က္မယ္ဆုိရင္ ဟင္းအုိးေလးေတြကုိ
သစ္သားခံုေလးေတြေပၚ တင္ေပးပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ ေနာက္ဟင္းတအုိးခ်က္ခဲ့ အုိးေပၚ
ဆင့္တင္လုိက္ရင္လည္း ေအာက္က ဟင္းအုိးအပူနဲ႕ အသားေလးေတြ ႏူးအိျပီး ပုိအရသာ ရွိေစမွာ
ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္၊
ေမာင္ေလး အမကုိ ေျပာတဲ့ ပံုစံေလး ျဖစ္ေနတယ္ဆုိတာေလး အခု အမေျပာသလုိ
နည္းနည္းေလး ျပဳျပင္လုိက္မယ္ဆုိရင္ ေမာင္ေလး စားခ်င္တဲ့ ႏူးအိျပီး အရသာရွိလွတဲ့
ဟင္းပြဲေလးေတြ ရရွိလာမွာ မလြဲမေသြပါပဲေနာ္။
ေမာင္ေလးရန္ႏုိင္ဆီက ကၽြန္မတုိ႕မီးဖုိေဆာင္ဆီ ထပ္ျပီး
မက္ေဆ့ခ်္ျပန္ရတာကေတာ့ ဒီလုိပါေနာ္
ခုလိုစိတ္႐ွည္လက္႐ွည္နဲ႕စာျပန္ေပးတာ အရမ္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။
၀မ္းလည္းသာမိပါတယ္။ က်ေနာ္ဟင္းခ်က္ရင္ မီးအၿမဲျပင္းတယ္ခင္ဗ်။ မီးျပင္းေတာ့
အေငြ႕ေတြက အဖံုးကို တြန္းထြက္တာနဲ႕ အဖံုးကို ဟဟ ထားတတ္ပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ေရေတြ
မီးဖိုေပၚစီးက်လို႕ပါ။ အစ္မေျပာသလိုဆို က်ေနာ္ခ်က္တဲ့ အသားေတြ မအိတာ
အဲဒါေၾကာင့္ထင္ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္ဆို မီးကိုနည္းနည္းေလွ်ာ့ၿပီး အစ္မေျပာတဲ့
က်န္တဲ့အပိုင္းေလးေတြလည္း ကိုက္ညီေအာင္ ခ်က္ၾကည့္ပါဦးမယ္။ အသားကေတာ့ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ပဲခ်က္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။
က်ေနာ္ဟင္းခ်က္တဲ့ေနရာမွာ လိုအပ္တာေတြအမ်ားႀကီး႐ွိေနတာ ခုမွပိုသိလာရပါတယ္။ အစ္မ
မအားတဲ့ၾကားက ေသခ်ာ႐ွင္းျပေပးတာ တကယ္ေက်းဇူးပါခင္ဗ်ာ။
အစ္မေျပာတဲ့နည္းအတိုင္း ခ်က္ၾကည့္တာ အားလံုးအဆင္ေျပသြားတယ္ခင္ဗ်ာ။
အသားေတြက ႏူးအိသြားတာပဲ။ ေက်းဇူးတင္လို႕မဆံုးပါဘူးခင္ဗ်ာ။ အသားဟင္း ခ်က္တိုင္း
အစ္မကို ေက်းဇူးတင္မိေနေတာမွာ
ေပ်ာ္႐ႊင္ခ်မ္းေျမ႕ပါေစခင္ဗ်
ေမာင္ေလးရန္ႏုိင္လုိပဲ
အသားဟင္းကုိ ႏူးႏူးအိအိေလး ခ်က္ခ်င္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ဗဟုသုတ တစ္ခုအေနနဲ႕
ျပန္လည္မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
အစ္မကေတာ့ အသားခ်က္ရင္ မီးေသးေသးနဲ႔ ေရကို နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ခ်က္တယ္.. ေရကို တစ္ခါတည္း အမ်ားႀကီးမထည့္ဘူး။
ReplyDeleteေရေႏြးေလးထည့္တာ လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။
က်န္တာေတြေတာ့ အေပၚမွာ အႀကံျပဳထားတဲ့အတိုင္း လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
အမေရ နတ္သုဒၵါ ထမင္း ခ်က္နည္းေလးသိခ်င္လို႔ ေျပာျပေပးပါဦး :-)
ReplyDeleteက်ေနာ္ကေတာ့ အမဲသား မတံုးခင္ ခရင္းနဲ႔ လိုက္ထိုးလိုက္ပါတယ္.. အဲနည္းက အမဲသား stake လုပ္တဲ့အခါမွာ အသံုး၀င္ပါတယ္.. stake လုပ္တဲ့အခါမွာ နူးညံတဲ့ အသားရေအာင္ ဆိုင္ေတြက နိုင္ငံျခားကလာတဲ့ အမဲသားကို သံုးၾကတယ္ ေစ်းလည္းၾကီးတာေပါ့ ျပည္တြင္းကအသားေတြ ဆို မာလို႔ .. ဒါေပမယ့္ ျပည္တြင္းက အမဲသားကို အဲဒီလို ခရင္းနဲ႔ လိုက္ထိုးရင္ တစ္ရႈးေလးေတြ ျပတ္သြားျပီး ခ်က္တဲ့အခါနူးညံသြားလို႔ ၾသဇီက လာတဲ့ အမဲသားေတာင္ ဆရာျပန္ေခၚသြားရမယ္..
ReplyDelete