ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ လက္ဖက္သုပ္ေလး လုပ္ေကၽြး ပါမယ္ေနာ္။ ျပည္ပမွာရွိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြက လက္ဖက္ကုိ အျမဲတမ္းရဖုိ႕ ခဲယဥ္းတတ္ပါတယ္။ မမလုက ေတာ့ တုိ႕အျမဲတမ္းမရႏုိင္တဲ့ လက္ဖက္နဲ႕ ႏွိပ္စက္ေလျခင္းလုိ႕ အျပစ္မေျပာရေလေအာင္ လက္ဖက္လုပ္ နည္းေလးကုိလည္း မွ်ေ၀ေပးဦးမွာေနာ္။
လက္ဖက္ေျခာက္ (ဂရင္းတီးေတာ့မဟုတ္ဘူးေပါ့ေနာ္) လက္တစ္ ဆုပ္ကုိ ယူျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးခြဲကုိ ေလာင္း ထည့္ျပီး စိမ္လုိက္ရင္ ပြတက္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ၿပီးတဲ့အခါက်ရင္ အဲ့ဒီ ပြလာတဲ့လက္ဖက္ဇလံုကုိ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ နာရီ၀က္ေလာက္ ေပါင္းလုိက္ပါေနာ္။ နာရီ၀က္ၾကာရင္ ေအာက္က အပူေပးတာကုိ ရပ္လုိက္ ျပီးေတာ့ အဖံုးမဖြင့္ေသးဘဲ အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။ ေအးၿပီဆုိေတာ့မွ အုိးအဖံုးကုိ ဖြင့္လုိက္ျပီး လက္ဖက္ ထဲက အရည္ကုိ နည္းနည္းညွစ္ထုတ္ပစ္လုိက္ပါေနာ္။ ၿပီးရင္ ရုိးရုိးလက္ဖက္ႏွပ္သလုိပဲ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ပုစြန္ေျခာက္တုိ႔နဲ႕ျပန္ႏွပ္လုိက္ေပါ့ေနာ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ပဲႏွပ္ႏွပ္၊ ရုိးရုိးအဆိမ့္ပဲႏွပ္ႏွပ္၊ ႏွပ္ခ်င္သလုိသာ ႏွပ္ေပေတာ့ေနာ္။
အခုျပထားတဲ့ လက္ဖက္သုပ္ေလးကေတာ့ 18 x 2 ေမြးေန႕ပဲြတုန္းက ဧည့္ခံခဲ့တာ အဲ့ဒီပံုစံအတုိင္းပါပဲေနာ္။ ဒါကေတာ့ အေၾကာ္စံု (ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္)ကုိ မၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြ၊ ပဲမၾကိဳက္တဲ့သူေတြ၊ သြားမွာ အေပါက္ ေတြပါလုိ႕ အေၾကာ္ဆုိရင္ ၀ါးလုိ႕မရဘူးဆုိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ရည္ရြယ္ပါတယ္ေနာ္။
ကၽြန္မက လက္ဖက္ဆုိရင္ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္နဲ႕ စားရတာကုိ သိပ္မၾကိဳက္လုိ႕ ဒီနည္းေလးနဲ႕ လက္ဖက္သုပ္ စားၾကည့္ရင္း ေကာင္းတယ္လုိ႕ အိမ္သားေတြနဲ႕ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္ေတြက ေျပာလုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ မွ်ေ၀လုိက္ရတာပါရွင္။
လက္ဖက္ႏွပ္ေတာ့မယ္ဆုိရင္ လက္ဖက္ညြန္႕ေလးေတြကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ ဆူေလာင္းထည့္ထားျပီး အဖံုးအုပ္ထားျပီး အနည္းဆံုး ၁၅မိနစ္ကေန နာရီ၀က္ေလာက္ထိ ထားလုိ႕ ရပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီအရည္ေတြ သြန္ပစ္ျပီး လက္ဖက္ထဲက အရည္ေတြကုိ ညွစ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ လက္ဖက္ကုိ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ မညက္တညက္ေလးေထာင္း၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕တို႕နဲ႕ နာနာနယ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ႏွမ္းဆီေလးဆမ္းျပီး ခပ္ၾကာၾကာေလး စိမ္ေပးထားပါေနာ္။ ဒါကေတာ့ အဆိမ့္ႏွပ္ ေပါ့ေနာ္။ ဒါကေတာ့ လူၾကီးေတြအၾကိဳက္မ်ားၾကတယ္ေလ။
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
လံုမပ်ဳိေတြအၾကိဳက္ကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ရွယ္ေပါ့ေလးေပါ့။ အဲ့ဒါက်ေတာ့ လက္ဖက္ႏွပ္ တဲ့အခါ ခုနကလုိပဲ အညြန္႕ေလးေတြကုိ ေရေႏြးနဲ႕စိမ္၊ အရည္ေတြညွစ္ထုပ္ျပီး ေတာ့မွ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ေလးကုိ မညက္တညက္ေလးေထာင္း၊ ေရွာက္ရည္/သံပရာရည္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း မညက္တညက္ေထာင္းေလး တုိ႕နဲ႕နယ္ေပး၊ ျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးရယ္၊ နံနံပင္ေလးရယ္ တုိ႕ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္နယ္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ႏွမ္းဆီေလး ဆမ္းျပီး စိမ္ေပးထား။ စားခါနီး ၁ နာရီေလာက္ အလုိမွာ ႏွပ္ရင္ ရျပီေနာ္။ အဲ့ဒီလက္ဖက္ေလးကုိေတာ့ တစ္ဇြန္းေလာက္စားလုိက္ရင္ လွ်ာကုိ လည္ထြက္သြားမွာေနာ္။
ေျမပဲဆန္ကုိ ျပဳတ္တဲ့အခါ ေျမပဲဆန္အေျခာက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေတာ့ ေျမပဲဆန္ျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး rice cooker နဲ႕ပဲ ျပဳတ္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ ကုန္သြားတဲ့ အခါက်ရင္ ပဲေတြကုိ အေပၚေအာက္ေလး ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊျပီးေတာ့ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္၊ ျပီးရင္ေနာက္ တစ္ခါ ပဲျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး ထပ္ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ပဲက လတ္ဆတ္တယ္၊ ဓာတုေဆးေတြလည္း မသံုးထားဘူးဆုိရင္ ႏွစ္ရည္ခမ္းတာနဲ႕ ႏူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေရခမ္းလုိ႕ ခလုပ္တက္သြားတာနဲ႕ အဖံုးကုိ မဖြင့္ဘဲ အေငြ႕လံုေအာင္ ဒီအတုိင္းထားျပီး ေအးေတာ့မွပဲ ဖြင့္ပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕ေျမပဲဆန္ ေတြက ပုိးထုိးမွာ စုိးလုိ႕ ေလွာင္လက္ သမားေတြက ေဆးသံုးထားရင္ ေတာ္ရံုနဲ႕ မႏူးတတ္ပါဘူး။ ပဲက ဆတ္ေတာက္ၾကီး ျဖစ္ေနတတ္တာမုိ႕ သတိထားပါေနာ္။
ျပလုိ႕ေျပာင္းဖူးကုိလည္း ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံျပီး ေခၽြေပး ထားပါေနာ္။
တညင္းသီး အေစးသီးကုိလည္း ျပဳတ္တဲ့အခါ ပထမတစ္ၾကိမ္ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီးရင္ ေရေတြကုိ သြန္ပစ္လုိက္ပါေနာ္။ ေနာက္ တစ္ၾကိမ္ ေရထပ္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ အဲ့ဒီအတုိင္း ၃ ၾကိမ္တုိင္တုိင္ျပဳတ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အခါ ေရေတြ သြန္ပစ္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ တညင္းသီးကုိ အခြံႏႊာျပီး အလယ္မွာရွိတဲ့ အညွာေလး ကုိ ဖဲ့ပစ္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ တညင္းသီးေတြကုိ အုိးထဲထည့္၊ ေရျမဳပ္ ေအာင္ထည့္၊ ဆားေလးနည္းနည္း၊ ထန္းညက္ခဲေလး ၃ လံုးေလာက္ ပစ္ထည့္၊ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး rice cooker နဲ႕ ျပဳတ္လုိက္ပါေနာ္။ ေရခမ္းသြားလုိ႕ ခလုပ္တက္သြားရင္ ထံုးစံအတုိင္း မဖြင့္လုိက္ဘဲ အေအးခံထားလုိက္ျပီး ေအးေတာ့မွ ပါးပါးလွီးထားလုိက္ပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ေတာ့ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ေလး ျပင္စားၾကတာေပါ့ေနာ္။ ျပလုိ႕ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္၊ ေျမပဲျပဳတ္၊ တညင္းသီးျပဳတ္ တုိ႕ ရွိသလုိ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွမ္းေၾကာ္ေလးနဲ႕ သီဟုိဠ္ဆန္ေၾကာ္တုိ႕လည္း ရွိတာမုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြ စိတ္ၾကိဳက္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
တညင္းသီးျပဳတ္နဲ႔ ျပလို႔ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ အေစ့ေလးေတြခ်ည္း ျမင္ေနတယ္..... စားခ်င္ထွာ....
ReplyDeletesdl
အေပၚက လက္ဖက္ေလးကစားခ်င္စရာေလး...
ReplyDeleteမမလုေရ..အဲလိုမသုပ္စားဖူးေသးဘူး..နည္းအသစ္ေက်းဇူးးးး
ReplyDeleteစားခ်င္တာ....:)
ReplyDeleteမလုေရ
ReplyDeleteG talk ကေန mee.pho.saung@gmail.com ကို invite လုပ္ထားတယ္ေနာ္။
accept လုပ္ေပးပါေနာ္။
ဟုတ္တယ္၊ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္ေနတာ ၅ခါေလာက္ရွိျပီ။ အဆင္ကိုမေျပဘူးျဖစ္ေနတယ္။ မမိုးေကာင္းသူဘေလာ.ဂ္ထဲမွာေရးဖူးတာ၊ “အခ်ဥ္တည္ရင္ လက္ပူ၊လက္ေအး”ရွိတယ္၊ “လက္ပူ”နဲ.နယ္ရင္ အခ်ဥ္က ပုတ္သြားတတ္တယ္လို.ဖတ္ဖူးလို. လက္အိတ္နဲ. နယ္တာလဲမရပါဘူး။
ငံတဲ.အရသာဘဲရေနတယ္။ပုဇြန္ကေတာ.က်က္တယ္၊ပထမတေခါက္ကေတာ. အမ်ဳိးသားကအရမ္းစားခ်င္ေနလို.၊ျပီးေတာ.သူကအငန္လဲၾကိဳက္ေတာ. ပုဇြန္ကိုမသုတ္ဘဲေၾကာ္ေပးလိုက္တယ္။
ေၾကာ္လိုက္ေတာ. ေတာ.အရသာကသိပ္မဆိုးပါဘူး။ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ.နံနံပင္လဲအုပ္လိုက္ေတာ. အနံ.ေကာင္းသြားတယ္။
ဒီအတိုင္းသုတ္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ. အနံ.အရမ္းစူးလို.မခံႏိုင္ဘူး။
မလုလုနဲ.ေျပာျဖစ္ၾကရင္ ရန္ကုန္လိပ္စာေျပာျပေနာ္။ ရန္ကုန္လာရင္ လာလည္မလို.။
ခ်ဥ္စပ္ေလးက စားခ်င္စရာပဲ.. သီဟိုေစ႔ေၾကာ္ေတာ႔ မထည္႔ေတာ႔ဘူး.. စားရင္ေခါင္းမူးတတ္လို႔.. ေၿပာင္းဖူးေလးနဲ႔ ေၿမပဲၿပဳတ္ေလးနဲ႔ သုပ္စားရမယ္.. သြားရည္ေတာင္က်လာၿပီေနာ္..
ReplyDeleteဟုတ္တယ္ လဘက္ကို ေျပာင္းဖူးေလးနဲ႕ သုပ္စားတာ သိပ္ၾကိဳက္တာဘဲ
ReplyDeleteပဲေတြမထည္႕ေတာ႕ဘဲ ေျပာင္းဖူးနဲ႕ဘဲ ပိုၾကိဳက္တယ္ ပဲထည္႕ရင္ မာတယ္ေလ.. ေျပာင္းဖူးနဲ႕က် အိအိေလးမို႕ ပိုၾကိဳက္တယ္
ဒီနည္းက ႏိုင္ငံျခားေရာက္ေနတဲ႕ လဘက္ေ၀းေနသူေတြအတြက္ အရမ္းအသံုး၀င္မွာဘဲ
ေက်းဇူးတင္စရာ
ညီမ မလုေရ
ReplyDeleteဟင္းေၾကြး ေတြ အကုန္ဆပ္သြားတယ္ ငါးဖယ္လံုးေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ဂဏန္း လက္မေၾကာ္ခ်က္ နဲ႕ ဘလက္သုတ္ေလးဝါးၿပီး ေျပးၿပီဗ်ာ ထမင္းဝိုင္းကို
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
ရက္စက္လိုက္တာ မယ္လုေရ ဒါကေတာ့ တကယ့္ အရွိဳက္ထိတာပါ့။ ဂ်ီးေတာ္ တရားနဲ႔ ေျဖပါမယ္ကြယ္။
ReplyDeleteဂ်ီးေတာ္အယ္
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
ReplyDeleteလက္ဖက္သုတ္တအားၾကိဳက္တာ
ေကာင္းေကာငး္ေတာ့သူတ္မတတ္ဘူး
ခုလိုတင္ထားေပးေတာ့စမး္ၾကည္႕လို႕ရတာေပါ့