Tuesday, August 3, 2010

၀က္သားနာနတ္သီးခ်က္

Reactions: 
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမတုိ႕ကုိ ၀က္သား နာနတ္သီးခ်က္ေလး မွ်ေ၀ေပးပါရ ေစဦးရွင္။ ဒီဟင္းအမယ္ေလးကေတာ့ ေမာင္ေလး blogger ေလးက ေမးလုိ႕လည္း ေျပာျပခဲ့ဖူးသလုိ မမ Guiness ရဲ႕
၀ါဆုိ အလွဴအတြက္ေပးခဲ့တဲ့ မီႏူးေလးထဲ တစ္ပြဲအပါအ၀င္ပါ။ ေမာင္ႏွမေတြလည္း တစ္ခါတေလ ခ်က္စားလုိ႕ရႏုိင္ေအာင္လုိ႕ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။

၀က္သားနာနတ္သီးခ်က္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္သား သံုးထပ္သား ကီလုိ၀က္ကုိ နာနတ္သီး အလံုး ေသး တစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ နာနတ္ပြင့္ (Star Anise) အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

၀က္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီးရင္ အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြရေအာင္တံုးပါ။ ျပီးရင္ ၀က္သားကုိ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ တုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိ အေခ်ာင္းေလးေတြ ရေအာင္လွီးေပးထားပါေနာ္။ နာနတ္ပြင့္ မွာက ပြင့္ဖတ္ေလး
ရွစ္ဖတ္ေလာက္ပါတတ္ပါတယ္။ ဟင္းအုိးထဲထည့္တဲ့အခါ ၀က္သား တစ္ကီလုိအတြက္ နာနတ္ပြင့္ဖတ္ ၃ ဖတ္ေလာက္ ထည့္ရင္ ရပါျပီေနာ္။ နာနတ္သီးကုိေတာ့ အခံြႏႊာ၊ အူတုိင္ထုတ္၊ မ်က္စိေတြ လွီးထုတ္၊ ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပး ထားပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာျပီဆုိရင္ နယ္ထားတဲ့ ၀က္သားေတြကုိ ေလွာ္ေပးပါ။ ၀က္သားေတြကုိ မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ေလွာ္လုိက္ရင္ (၀က္သုိးနံ႕)လုိ နံတဲ့အနံ႕ေတြ ေပ်ာက္သြားပါတယ္။ ေလွာ္တဲ့အထဲကုိနာနတ္ပြင့္ ေတြ ထည့္ေလွာ္လုိက္ပါ။ ၀က္သားေတြ ေရေျခာက္သြားျပီး နာနတ္ပြင့္နံ႕ေလးလည္း သင္းလာျပီဆုိရင္ ၀က္သားေတြကုိ ခဏ ဆယ္ယူလုိက္ပါ၊ ျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီကုိ ေတာ္ေတာ္ႏြမ္းသြားေအာင္အထိ ဆီသတ္ေပးျပီး ေတာ့ ၀က္သားေတြကုိ ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၀က္သားျမဳပ္ရံု ေရထည့္ အဖံုးဖံုးျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ တည္ေပးပါ။ ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ေတာ့ တစ္ခါထပ္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ေရထပ္ထည့္၊ (၂) ေရ ေလာက္ခမ္းျပီဆုိရင္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ေလးထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့မွ နာနတ္သီးစိတ္ေလးေတြ ထည့္ျပီး ၀က္သား ေတြနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊ နာနတ္သီးထဲက ထြက္လာ မယ့္ ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာေလးေတြက ၀က္သားထဲ ၀င္ေအာင္၊ ၀က္သားထဲကအဆီ အႏွစ္ေတြ ကလည္း နာနတ္သီးထဲ ၀င္ေအာင္မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႕ ဆီျပန္တဲ့အထိ တည္ေပးပါေနာ္။ ဆီျပန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံ အရသာျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ အနံ႕လည္းေမႊး အအီလည္းေျပအရသာ လည္း ရွိတဲ့ ၀က္သားသံုးထပ္သား နာနတ္သီး ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။

မွတ္ခ်က္။ ဓာတ္ပံုက မမGuiness ရဲ႕ အလွဴမွာ တည္ခင္းထားတဲ့ ဟင္းပြဲပံုပါေနာ္။

3 comments:

  1. အေတာ္ဘဲလုေရ... ဝက္သားဆိုအရမ္းၾကိဳက္လို႔ ဘယ္လိုအဆန္းထြင္စားရမလဲ ေတြးေတြးေနရတာ...

    ReplyDelete
  2. လုလုေရ
    ဖတ္ရင္းနဲ႕ ဂလုဆို သြားေရေတြ ျမိဳခ်လိုက္ရေသးတယ္
    တို႕က ဟုိေန႕ကေတာ႕ နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္စားလိုက္ေသးတယ္
    အင္း ခုေတာ႕ ၀က္သားနဲ႕ နာနတ္သီး ခ်က္စားၾကည္႕ဦးမွ
    ငယ္တုန္းက တစ္ခါ စားဖူးတယ္သိလား
    မစားရတာၾကာျပီ .. ခု လုလုေျပာျပမွျပန္သတိရသြားျပီ
    ခ်က္စားဦးမွ.. ဒီရာသီက နာနတ္သီးေပါတယ္ေလ..
    ေက်းဇူးေနာ္.. လုေရ

    ReplyDelete
  3. လုလုေရ..
    ဒါဆို အရသာေလးက ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ခ်ိဳခ်ိဳေလး ျဖစ္ေနမွာေပါ့...
    အဟင့္..စားခ်င္တယ္ း- ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ း))

    လသာည

    ReplyDelete