Tuesday, June 15, 2010

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ခ်ဥ္ဖတ္ (သို႕မဟုတ္) အခ်ဥ္တည္နည္း

ျမန္မာလုိ အရပ္သံုးစကား ခ်ဥ္ဖတ္တည္တယ္လိုိ႕ဆုိလုိက္ရင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အလြယ္ကူဆံုးနည္းအေနနဲ႕ မိမိအသံုးျပဳလုိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (ဥပမာ - ကန္စြန္း၊ မုန္လာ၊ ပဲပင္ေပါက္ အစရွိသျဖင့္) ကုိ ဆန္ေဆးရည္ ဒါမွမဟုတ္ ထမင္းရည္နဲ႕ ဆားတုိ႕နဲ႕ ေရာျပီး ဖန္ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္ဗူးသန္႕သန္႕၊ ေျမအုိး၊ စဥ့္အုိးသန္႕သန္႕တုိ႕ထဲ ထည့္ျပီး စိမ္တာကုိ ေျပးျမင္ၾကပါတယ္။

တကယ္တမ္း အခ်ဥ္တည္တဲ့အခါမွာ ရာသီဥတုပူရင္ ဒီေန႕တည္ရင္ မနက္ျဖန္သဘက္ စားလုိ႕ရတာမ်ဳိးရွိသလုိ အခ်ဥ္ကုိ ႏွစ္ေပါက္ထားႏုိင္ေအာင္ တည္တဲ့ အလြယ္နည္းလည္း ရွိသလုိ ေရရွည္ထားႏုိင္သေလာက္ အထားခံႏုိင္ေအာင္တည္ႏုိင္တဲ့ နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတာမုိ႕ ကၽြန္မတုိ႕ မိသားစုမွာ အသံုးမ်ားတဲ့ နည္းလမ္းေတြကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။

ကၽြန္မတုိ႕မိသားစုရဲ႕ အေမၾကီးလုိ႕ ကၽြန္မတုိ႕ေခၚတဲ့ ကၽြန္မအတယ္ (အေဖ) ဘက္က အဘြားရဲ႕ အမၾကီးက ကၽြန္မတုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ခ်ဥ္ဖတ္တည္ျပီး ေက်ာင္းထားေပးခဲ့တာပါ။ ကၽြန္မရဲ႕အတယ္က ကၽြန္မေလးႏွစ္သမီးကတည္းက ကြယ္လြန္သြားေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ေမာင္ႏွမ ေတြကုိ ကၽြန္မတုိ႕အေဖဘက္က အဘြား၊ အေမၾကီးနဲ႕ ၾကီးေတာ္ေတြက ထိန္းေက်ာင္း သြန္သင္အုပ္ထိန္းခဲ့တာပါ။ အဲ့ဒီေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ဟာ အေမၾကီးရဲ႕ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းျဖစ္တဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္တည္ေရာင္းတာကုိ ကၽြန္မတုိ႕ ၀ုိင္း၀န္းလုပ္ကုိင္ရပါတယ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာင္ႏွမမွာ အေမၾကီးနဲ႕အတူ အဲ့ဒီအလုပ္ေတြကုိ တတ္ႏုိင္သေလာက္ ၀ုိင္း၀န္းလုပ္ကုိင္ေပးရတာေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီလုိ ၀ုိင္း၀န္းလုပ္ကုိင္ရင္း တတ္သိခဲ့သမွ်ကုိ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ျပန္လည္မွ်ေ၀ေပးပါ့ မယ္ေနာ္။

အခ်ဥ္တည္ႏုိင္တဲ့ နည္းေလးေတြကုိလည္း မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ အသံုးျပဳလုိ႕ရေအာင္လုိ႕ပါေနာ္။
(၁) ဆန္ေဆးရည္ + ဆား + အခ်ဥ္တည္လုိသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
(၂) ထမင္းရည္ + ဆန္ေဆးရည္ + ဆား + အခ်ဥ္တည္လုိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
(၃) ဆားရည္ခ်က္ + ထမင္းၾကမ္းေခ်ထည့္ + အခ်ဥ္တည္လုိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
(၄) ဆားရည္ခ်က္ + ေက်ာက္ခ်ဥ္အနည္းငယ္ + အခ်ဥ္တည္လုိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
(၅) ဆန္ကုိ ဆန္ျပဳတ္လုိ မပ်စ္မက်ဲက်ဳိ + ဆား + အခ်ဥ္တည္လုိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္

ႏွစ္ေပါက္ထားႏုိင္တဲ့သရက္သီး၊ မရမ္းသီး၊ သစ္တုိသီး၊ တညင္းသီး၊ ၾကက္ေပါင္သီး အစရွိတဲ့အသီးေတြကုိ ႏွစ္ပတ္လည္ အထားခံေအာင္ အခ်ဥ္တည္ျပီး ထားပါတယ္။ အနံ႕လံု ေအာင္၊ ခ်ဥ္ဖတ္ပ်က္မသြားေအာင္လည္း စဥ္႕အုိးၾကီးေတြကုိ ေအးျပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာမွာ ထားရပါတယ္။

သရက္သီးကင္းေလးေတြကုိ သပ္သပ္၊ အလံုးၾကီးသရက္သီးေတြကုိ သပ္သပ္ ခဲြျပီးေတာ့ ဆားရည္မစိမ္ခင္မွာ ရုိးရုိးေရနဲ႕ အနည္းဆံုး ၃ ရက္ကေန တစ္ပတ္ထိ စိမ္ေပးရပါ မယ္ေနာ္။ အသီးေတြစိမ္ထားတဲ့ေရကုိ ေန႕တုိင္း မနက္တစ္ၾကိမ္ ညေနတစ္ၾကိမ္ ေရလဲေပးရပါမယ္။ အဲ့ဒီလုိလုပ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ သရက္သီးထဲမွာရွိတဲ့ အေစးဓာတ္ေတြ ထြက္သြားေစတယ္လုိ႕ အေမၾကီးက ေျပာပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ သရက္သီးဆားရည္စိမ္ဖုိ႕ အတြက္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္၊ ဆားေတြထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီဆားရည္ကုိ အေအးခံျပီးေတာ့မွ သရက္သီးေတြကုိ ထည့္စိမ္ပါတယ္၊ အဲ့ဒီလုိ စိမ္တဲ့နည္းက ႏွစ္ေပါက္ထား လည္း သရက္သီးေတြ ေပ်ာ့သြားတာမ်ဳိး မျဖစ္ဘဲ မာမာေလးနဲ႕ အနံ႕အရသာလည္း မေျပာင္းလဲဘဲ ေကာင္းေစပါတယ္ေနာ္။ တညင္းသီးကုိ ဆားရည္စိမ္မယ္ဆုိရင္လည္း သရက္သီးကုိ စိမ္တဲ့နည္းအတုိင္းပဲ ဆားရည္မစိမ္ခင္ ေရနဲ႕ သံုးရက္ကေန တစ္ပတ္ေလာက္ ထိ စိိမ္ျပီးမွ အခ်ဥ္တည္ပါေနာ္။ ဒီနည္းကုိေတာ့ သရက္သီး၊ မရမ္းသီး၊ သစ္တုိသီး၊ ၾကက္ေပါင္သီး စတဲ့ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့အသီးေတြ ႏွစ္ေပါက္အခ်ဥ္တည္တဲ့အခါ အသီးေတြ မေပ်ာ့သြားဘဲ မာမာေလးအတုိင္းပဲ ျဖစ္ေနမယ့္ နည္းလမ္းပါေနာ္။

မုန္လာဥခ်ဥ္၊ မုန္လာရြက္ခ်ဥ္၊ မုန္လာေခါင္းခ်ဥ္၊ ကန္စြန္းရုိးနီခ်ဥ္၊ ပဲတီခ်ဥ္၊ ဟင္းဂလာခ်ဥ္၊ ဥာဏ္ပြင့္ခ်ဥ္၊ ေၾကာင္လွ်ာသီးခ်ဥ္၊ ေရသရက္ကင္းခ်ဥ္၊ ေရသဖန္းသီး၊ ပန္းမံုလာရုိးတံခ်ဥ္၊ ပန္းမံုလာပြင့္ခ်ဥ္ စတာေတြက်ေတာ့ စဥ္႕ရည္သုပ္လိမ္းထားတဲ့ အင္တံုၾကီး ေတြထဲမွာ ထည့္ျပီး အခ်ဥ္တည္ပါတယ္။ ေန႕တုိင္းေရာင္းကုန္ေနတာမုိ႕ တစ္ရက္နဲ႕တစ္ရက္ ေဖာက္သည္ေတြ အ၀ယ္လာရင္ မ်က္ႏွာမပ်က္ရေအာင္ ေန႕စဥ္တစ္အုိးျပီးတစ္အုိး တည္ရပါတယ္။

မုန္လာဥ၊ မုန္လာရြက္နဲ႕ မုန္လာေခါင္း (မုန္လာရြက္နဲ႕ မုန္လာဥၾကားက အဆစ္ေလးကုိ ေခၚတာပါေနာ္) တုိ႕ကုိ အခ်ဥ္တည္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ မုန္လာဥေတြကုိ အျပင္လႊာေတြ ျခစ္ပစ္၊ မုန္လာေခါင္းၾကားထဲမွာရွိတဲ့ သဲေတြကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္၊ ျပီးရင္ ေရနဲ႕စင္ေအာင္ေဆး၊ ျပီးေတာ့မွ ဇကာေလးထဲ ထည့္ျပီး ေရလည္းစစ္ေအာင္၊ အရြက္ေလးေတြလည္း နည္းနည္းႏြမ္းသြားေအာင္ တစ္ေနလွန္းေပးပါေနာ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ေတာ့ မုန္လာ၊ ကန္စြန္း၊ ပဲတီ၊ ဟင္းဂလာ၊ ဥာဏ္ပြင့္၊ ေၾကာင္လွ်ာသီး၊ ေရသရက္ကင္း၊ ေရသဖန္းသီး၊ ပန္းမံုလာရုိးတံ၊ ပန္းမံုလာပြင့္ စတာေတြကုိ အခ်ဥ္တည္တဲ့အခါမွာ ကၽြန္မတုိ႕ မိသားစုကေတာ့ နံပါတ္ (၃) နည္းကုိ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ တစ္ခါခ်ဥ္ျပီးတဲ့ အသီးအရြက္ ကုန္သြားခဲ့ျပီး ေနာက္ထပ္ အသီးအရြက္ထပ္ခ်ဥ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ အဲ့ဒီအခ်ဥ္ေဖာက္ျပီးသား ျဖစ္ေနတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ထဲကုိ အသီးအရြက္ေတြ ထပ္ထည့္လုိက္ရံုနဲ႕ ရပါတယ္ေနာ္။

ကတက္ခ်ဥ္၊ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္၊ တမာခ်ဥ္၊ ကင္းပံုသီးခ်ဥ္စတာေတြက်ေတာ့ တစ္နည္း ေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီအသီးအရြက္ေတြကုိ အခ်ဥ္တည္တဲ့နည္းကေတာ့ တျခားအသီးအရြက္ေတြကုိ အခ်ဥ္တည္တဲ့နည္းနဲ႕မတူပါဘူးေနာ္။ ကတက္ရြက္ကုိ အခ်ဥ္ တည္မယ္ ဆုိရင္ ကတက္ရြက္ကုိ ေရေႏြးေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ႏြမ္းသြားေအာင္ ထည့္ျပဳတ္ျပီး ဆယ္ယူ အေအးခံထား၊ ျပီးေတာ့ ေရေအးနဲ႕ စိမ္ထားေပးပါ။ အရြက္ေတြကုိ အနည္းဆံုး ၅ ရက္ကေန တစ္ပတ္ထိ ေန႕တုိင္း ေရစိမ္ျပီး မနက္တစ္ခါ ညတစ္ခါ ေရလဲေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ နံပါတ္ တစ္ကေန ငါးအထိ ၾကိဳက္တဲ့ နည္းကုိ အသံုးျပဳျပီး အခ်ဥ္တည္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

တမာခ်ဥ္က်ေတာ့ တမာရြက္ေတြကုိႏြမ္းသြားရေအာင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏ ထည့္ျပဳတ္ျပီး ဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ မန္က်ည္းသီး ဒါမွမဟုတ္ ဆီးသီးရယ္ ဆားရယ္ ေရရယ္ကုိ ဆူေအာင္တည္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီအခ်ဥ္ရည္အုိးထဲကုိ တမာရြက္ေလးေတြ ဆယ္ယူထည့္၊ အေပၚေအာက္ႏွံ႕ေအာင္နယ္သိပ္ ေပးထားပါေနာ္။ တစ္ပတ္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ တမာခ်ဥ္ေကာင္းေကာင္းေလး စားလုိ႕ရ ပါျပီေနာ္။

မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္က်ေတာ့ မန္က်ည္းရြက္ေတြကုိ စကာတစ္ခုထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေတြ ေလာင္းခ်ေပး၊ ျပီးရင္ အေအးခံထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ မန္က်ည္းရြက္ေတြကုိ ဆားေလးနဲ႕နယ္ေပး၊ ျပီးရင္ စဥ္႕အုိး၊ ပုလင္း စတာေတြထဲ ထည့္သိပ္ျပီး ေလလံုေအာင္ ပိတ္ထားေပးပါေနာ္။ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္က အၾကာၾကီးထားစား လုိ႕ရတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မ ေရဆင္းစုိက္ပ်ဳိးေရးတကၠသုိလ္တက္တုန္းက ေျမလတ္ေဒသဘက္က သူငယ္ခ်င္းေတြဆုိရင္ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ေတြ ပုလင္းလုိက္ သယ္လာတာကုိ စားဖူးတယ္။ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္နယ္ျပီး မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕ စားခဲ့တာ သိပ္ျမိန္တာပဲ။

အထက္မွာ ေျပာခဲ့တဲ့နည္းေတြအတုိင္း ခ်ဥ္ဖတ္တည္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ခ်ဥ္ဖတ္အုိးကုိ ခပ္တဲ့အခါ ဇြန္းသန္႕သန္႕နဲ႕ ခပ္ပါ၊ ျပီးရင္ ခ်ဥ္ဖတ္ကုိ မစားခင္ ေရနဲ႕ေဆးျပီးမွ စားရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ပုိျပီးသင့္ေတာ္ေစပါတယ္ေနာ္။

ခ်ဥ္ဖတ္ကုိ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္၊ ငံျပာရည္ေၾကာ္၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ စတာေတြနဲ႕ တဲြစားေလ့ ရွိသလုိပဲ ၾကက္သြန္စိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးလွီးျပီး သုပ္စားၾကတာလည္း ရွိပါတယ္ေနာ္။ ပဲတီခ်ဥ္ကုိေတာ့ ဟင္းခ်က္တဲ့အထဲမွာလည္း ထည့္ခ်က္တတ္ၾကပါေသး တယ္ေနာ္။

ခ်ဥ္ဖတ္တည္တဲ့အခါ အသံုးျပဳမယ့္ ပစၥည္းေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ အားလံုးဟာ သန္႕စင္ေနဖုိ႕ကုိ သတိျပဳဖုိ႕ လုိပါတယ္။ ဟင္းထဲက ဆီေတြဘာေတြ ေပေနလုိ႕ မျဖစ္ပါဘူးေနာ္။ လက္လည္း သန္႕ရပါမယ္ေနာ္။ လူၾကီးေတြေျပာတာေတာ့ရွိတယ္၊ တခ်ဳိ႕က လက္ပူလုိ႕ ခ်ဥ္ဖတ္္တည္ရင္ ပ်က္တတ္တယ္လုိ႕ ေျပာဖူးတယ္၊ လက္ဆိပ္ရွိတဲ့သူ (လက္တည့္တဲ့သူ) က်ေတာ့ သူတည္တဲ့ခ်ဥ္ဖတ္ဆုိရင္ သူမ်ားေတြထက္ ပုိျပီး စားေကာင္းျပီး အရသာရွိတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္ေနာ္။

တစ္လက္စတည္း မပန္းႏြယ္ေမးထားတဲ့ ခ်င္း (ဂ်င္း) အခ်ဥ္လုပ္တဲ့နည္းေလးကုိပါ ဒီေခါင္းစဥ္ေအာက္ထဲမွာ ေပါင္းျပီး ေရးေပးပါမယ္ေနာ္။ ခ်င္းသုပ္အတြက္လုပ္မယ့္ခ်င္းက ခ်င္းႏုေလးဆုိရင္ ပုိျပီး ျခစ္ရတာ အဆင္ေျပပါတယ္၊ ခ်င္းႏုေလးေတြကုိ စိန္ခလုပ္နဲ႕ပဲ ျခစ္ျခစ္၊ ဓားထက္ထက္နဲ႕ ပါးပါးပဲ လွီးလွီး ကုိယ္အားသန္သလုိလုပ္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ခ်င္းေတြကုိ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႕နယ္ျပီး အရည္ညွစ္ထုတ္ပစ္လုိက္ပါေနာ္။ ရလာတဲ့ခ်င္းေလးေတြကုိမွ ေရွာက္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာရည္ေလးညွစ္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ တစ္ညသိပ္ထားျပီး ေနာက္ေန႕ဆုိ သုပ္စားလုိ႕ေကာင္းတဲ့ ခ်င္းခ်ဥ္ေလး ရႏုိင္ပါျပီေနာ္။ ခ်င္းခ်ဥ္ကုိ အေၾကာ္စံုနဲ႕ သုပ္စားႏုိင္သလုိ ေခ်ာင္းဆုိးတာ ရက္ရွည္ေနတဲ့ေမာင္ႏွမေတြ အေနနဲ႕ အဲ့ဒီခ်င္းခ်ဥ္ေလးကုိ ျမံဳ႕ျပီးစားေပးရင္ ၂ ရက္ ၃ ရက္နဲ႕ ေခ်ာင္းဆုိးသက္သာေစပါ တယ္။ ကုိယ္လက္ကုိက္ခဲတာမ်ဳိး ခံစားခဲ့ရရင္လည္း ခ်င္းထန္းလ်က္ျပဳတ္ရည္ပူပူေလး ေသာက္ေပးရင္ သက္သာပါတယ္ေနာ္။ အခုေနာက္ျပီး SPA ေတြမွာေတာင္မွ ခ်င္းထန္းလ်က္ ျပဳတ္ရည္တုိက္တာက ေခတ္စားေနတာပါ။ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ေတာ့ လစဥ္ဓမၼတာလာစဥ္ ကုိက္ခဲတတ္တဲ့ညီအမမ်ားအတြက္ ခ်င္းျခစ္ထားတာေလးကုိ ထန္းလ်က္ေလးနဲ႕ျပဳတ္ေသာက္ တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ ခ်င္းျခစ္ထားတာေလးကုိ သံပရာရည္ေလးညွစ္ျပီး စားေပးတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အေကာင္းဆံုးေသာ ေဆးနည္းတစ္လက္ပါလုိ႕ လက္ဆင့္ကမ္းမွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ ေနာ္။

ဘေလာ့ဂ္မွာ အခ်ဥ္တည္နည္းခဏခဏေမးထားတဲ့ ညီမေလး စုစပယ္လည္း ေက်နပ္ေလာက္မယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ေနာက္ထပ္ သိခ်င္တာမ်ားရွိခဲ့ရင္လည္း mee.pho.saung@gmail.com ကုိ ေမးလ္ပုိ႕ျပီး ေမးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ျမန္မာကေနက်ေတာ့ ဘေလာ့ဂ္က မျမင္ရဘူးေလ။ ေက်ာ္ခြရင္ေတာင္ မနည္းတက္ရတာမုိ႕ တခ်ဳိ႕ေသာ ေမာင္ႏွမ ေတြ ေမးထားတာေတြကုိ အသိေနာက္က်ရပါတယ္ေနာ္။ အေတာ္ၾကာမုိ႕ ပုိ႕စ္တစ္ခု တက္လာတာကုိ သည္းခံျပီး အျမဲလာအားေပးေနၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ေမတၱာရပ္၀န္း မီးဖုိေဆာင္က ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ေက်းဇူးအထူးတင္ရွိပါတယ္ေနာ္။

အျခားေမာင္ႏွမေတြေမးထားတာေတြကုိလည္း တတ္ႏုိင္သေလာက္ အျမန္ဆံုးနဲ႕ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ ေျဖေပးသြားပါမယ္ေနာ္။

13 comments:

  1. မဂၤလာပါ..

    လုလုေရ.. ဒီပုိ႕စ္ကို ဖတ္ရတာ သြားေတြၾကိမ္းလုိက္တာ ကြယ္... :) :) :)...

    ရြာျပန္တုန္းက.... ကတက္ခ်ဥ္၊ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္၊ တမာခ်ဥ္ နဲ႕ သရက္သီးကုလားတည္ ေတြ တစ္ဖူးဆီ ယူလာခဲ့တယ္။

    ခင္မင္စြာျဖင့္
    ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ)

    ReplyDelete
  2. မလုလုေရ.. ေက်းဇူး...
    အခ်ဥ္တည္တိုင္းပ်က္တယ္သိလား.. မုန္ညွင္းစိမ္းခ်ဥ္ တစ္ခုဘဲေအာင္ျမင္တယ္။ မုန္လာဥခ်ဥ္စားခ်င္လို႔ အရင္အပတ္ကလုပ္တာလဲ ပ်က္သြားတယ္မမရယ္.. လက္ဆိပ္ပါတယ္ထင္တယ္.. သူမ်ားလုပ္တာေတြမ်ားလြယ္လိုက္တာ.. အဆင္ကိုေျပလို႔.

    ReplyDelete
  3. မမလုေရ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။ ေစတနာအၿပည့္နဲ့မွ်ေဝေပးတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္ထည္တည္းေလးအတြက္ပါ။ :)

    ReplyDelete
  4. ေက်းဇူးလုလုေရ... အမတို႔က စားခ်င္တာရွိရင္ ကိုယ္႔ဟာကိုလုပ္မွစားရတာဆိုေတာ႔ ဒီလိုေလးေတြပို႔စ္တင္ေပးတာ အရမ္းတန္ဘိုးရွ္ိတယ္

    ReplyDelete
  5. ေကာင္းလိုက္တာ၊၊ နည္းေတြက စုံလို ့ေနာ္၊၊ အရမ္း အသုံးဝင္တာပဲ၊၊ ပို ့စ္ အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္၊၊

    ReplyDelete
  6. မလု ေရ

    အခ်ဥ္တည္နည္း ေတြ ဖတ္သြားရင္းနဲ႕ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ လို႕ ေအာ္သြားပါတယ္
    မလု ဘေလာ႔ဂ္ က်ေနာ္ လင္႔လုပ္ထားတာ မရဘူး ဘာေၾကာင္႔ လည္း မသိဘူး အဲဒါေၾကာင္႔ ဖတ္ရတာ ေနာက္က်သြားတယ္

    ReplyDelete
  7. က်ေနာ့္ဇနီးကို ခ်ဥ္ဖတ္တည္ဖို႔ အဲ ခ်ဥ္ဖတ္တည္နည္းေလးေတြ ေပးၿပနိဳင္ပါၿပီ။

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. sis လုလု သခြါးသီး အခ်ဥ္တည္နည္း ေလး ရမလား။ ေမွ်ာ္ေနမယ္ ေနာ္

    ReplyDelete
  10. မံု႔ညင္းခ်ဥ္ကုိ ေရခ်ဥ္တည္နည္းေလးသိရင္ေျပာပါအံုးေနာ္။ စိမ္းစိမ္းေလးေလ။

    ReplyDelete
  11. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ကၽြန္ေတာ္လုပ္မလိုနည္းမသိဘူးေလ။အခုရွာၾကည့္လို႔ေတြ႕တာပါ။ ေက်းဇူးပဲေနာ္

    ReplyDelete
  12. စာလုံး​ဖောင့်​လေး​ကွေ ဖတ်လို့ မတတ်ဘူးဖြစ်​နေပါတယ်။ ခံတက်ရွက် ချဥ်ဖတ်လုပ်တတ်ချင်လို့ပါ။ကူညီ​ပေးပါဦး​နော်

    ReplyDelete