Saturday, June 5, 2010
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ရခုိင္သုပ္
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ရခုိင္သုပ္
အားလံုးေသာ ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ အင္တာနက္ကြန္နက္ရွင္က မေကာင္း၊ မီးကလည္း ခဏခဏပ်က္၊ ေက်ာ္ခြရတာလည္း အဆင္မေျပေတာ့့ မီးဖုိေဆာင္ေလးထဲကုိ မေရာက္ျဖစ္ဘဲ ပစ္ထားရသလုိ ျဖစ္ေနတာ ၾကာျပီေပါ့ေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္သုပ္ေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ ျပည္ၾကီးငါး ခ်က္နည္းနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး နည္းမ်ဳိးစံုကုိလည္း ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ မွ်ေ၀ျပီးျဖစ္သလုိ ဒီတစ္ခါ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ လုပ္နည္းနဲ႕ အသံုးကုိလည္း မွ်ေ၀ခြင့္ျပဳပါဦးေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္လုပ္နည္း
ျပည္ၾကီးငါးကုိ ၀ယ္ျပီးတဲ့အခါ အေပၚက ခရမ္းေရာင္စက္ေလးေတြပါတဲ့အလႊာကုိ ခြာထုတ္ပစ္၊ ျပီးေတာ့ အထဲက အညစ္အေၾကးေတြနဲ႕ အရုိးေပ်ာ့လုိဟာေလး ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ ေနာ္။ ျပီးရင္ ျပီးၾကီးငါးကုိ မန္က်ည္းႏွစ္ရယ္၊ ဆားရယ္နဲ႕ နယ္ေဆးပစ္ျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ဆားရယ္၊ သံပရာ(သုိ႕) ေရွာက္ရည္နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ျပီးေတာ့ စကာတစ္ခုထဲ စကၠဴေတြ ခံျပီးေတာ့ ေနပူပူထဲမွာ လွန္းေပးပါေနာ္။ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္ လွန္းေပးရင္ ေကာင္းေကာင္းေျခာက္တဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ရႏုိင္ပါ တယ္ေနာ္။ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ သိမ္းတဲ့အခါမွာ သတင္းစာစကၠဴလုိမ်ဳိးနဲ႕ ထုပ္ပုိးျပီးေတာ့မွ ပလတ္စတစ္ဗူး၊ ပလစ္စတစ္အဖံုးပါတဲ့ ပုလင္းသန္႕သန္႕တုိ႕မွာ ထည့္သိမ္းေပးထားရင္ ေရရွည္အထားခံပါတယ္ေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္အသံုး
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ ဘယ္လုိမ်ဳိးမ်ား ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾက သလဲဆုိတာကုိ မွ်ေ၀ပါရေစရွင္။ ကၽြန္မတုိ႕မိသားစုမွာေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္၊ ၀က္နံရုိးျပဳတ္ေတြ လုပ္တဲ့အခါမွာ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ထည့္ျပဳတ္တတ္ၾကသလုိ၊ ဆုိက္ေပါ့ လုိ႕ေခၚတဲ့ မုန္လာဥေျခာက္၊ မုန္လာဥျဖဴအစုိတုိ႕နဲ႕လည္း ျပဳတ္ျပီး ဟင္းခ်ဳိလုပ္ေသာက္ၾကပါ တယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ေတြကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ ငါးပိခ်က္လုိလည္း ခ်က္တတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ရခုိင္သုပ္ေလး သုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ရခုိင္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊ သံပရာရည္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးနဲ႕ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ကုိ ငါးေျခာက္ဖုတ္သလုိ မီးဖုတ္ေပးပါေနာ္။ မီးဖုတ္တဲ့အခါ အက်က္ညီေအာင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္ ႏွစ္ဖက္လံုး လွန္ျပီး ဖုတ္ေပးပါ။ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ေလး ေတြ ေဖာင္းတက္တာလာကုိ ေတြ႕ရမွာပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ေလးေတြကုိ မွ်င္မွ်င္ေလးေတြရေအာင္ မွ်င္ေပးပါေနာ္။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း ေယာက္မမွာ ကပ္ျပီး မီးကင္ ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိလည္း အညႇာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေလး ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတဲ့အခါ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ေထာင္းေပးရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ မည္းမသြားေတာ့ဘူးေနာ္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္္ျဖဴရယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ ရယ္ကုိထည့္ျပီး တဆက္တည္း ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။ သံပရာသီးကုိလည္း အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ေပးထားပါေနာ္။ ေရွာက္ရြက္ကုိလည္း ပါးပါးလွီးေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ အေပၚက အဆာပလာေတြထည့္၊ သံပရာရည္ရႊဲရႊဲေလးဆမ္းျပီးေတာ့ သမေအာင္နယ္ေပးပါေနာ္။ အရသာကုိ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ရေအာင္ သုပ္ပါေနာ္။ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္က ထုတ္ထုတ္ေလးရယ္၊ ရခုိင္သုပ္ေလးမုိ႕ အရသာက ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးမုိ႕ စားရတာ ခံတြင္းျမိန္လွပါတယ္ေနာ္။
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္မ်ား လက္ေဆာင္ရထားတာ တုိ႕၊ ကုိယ္တုိင္အေျခာက္လွန္းျပီး လုပ္စားခ်င္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ တစ္ခါေလာက္ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ သုပ္ေလးကုိ လုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။ တျခားခ်က္နည္းေတြနဲ႕လည္း စမ္းသပ္ခ်က္ျပဳတ္ ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မဂၤလာပါ လုလု..
ReplyDeleteထမင္းဆီစမ္း နဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးေျခာက္ ရခုိင္သုပ္... စားခ်င္စိတ္ ေပါက္သြားတယ္။
ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ)
မလုေရ
ReplyDeleteက်ေနာ္ လည္း ကိုမ်ဳိးလိုဘဲ စားခ်င္တာ ဂလု ဂလု
ဒီတခါ အဆင္သင္႔ အဲလိုေလး သုပ္စားၾကည္႕မယ္ ေခ်ာင္းသာ သြားတုန္းက ေတြ႔တယ္ လုပ္မစားတတ္လို႕ မဝယ္ခဲ႔တာပါ
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
ငါး႐ံ့ေျခာက္ ဖုတ္နည္းေလး ေျပာျပၾကပါလား...microwave နဲ့ဖုတ္တာ အဆင္မေျပ..နည္းနည္း ေအးသြား၇င္ မာေတာင္ေနတာပဲ
ReplyDeleteျပည္ၾကီးငါးေျခာက္က အစိုထက္ စားရတာ ပိုေကာင္းသြားသလိုပဲ မညီွလည္း မညွီေတာ့ဘူး..။ လုလုကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္
ReplyDeleteအားပါးအရသာရွိလိုက္တာ
ReplyDeleteအမေ၇ အသစ္မတင္တာၾကာလို့ေမွ်ာ္ေနတာေမွ်ာ္ရက်ိဳးနပ္သြားျပီ။
ReplyDelete