ငရုတ္သီးေထာင္းနဲ႕ တုိ႕စရာအစံု
ငရုတ္သီးေထာင္းထမင္း
ငရုတ္ဆံုမ်ဳိးစံု (ဒီမွာသံုးတာကေတာ့ က်ည္ေပြ႕အေကာက္ေလးနဲ႕ဟာမ်ဳိးေနာ္)
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ Sambal လုိ႕ေခၚတဲ့ အင္ဒုိနီးရွားငရုတ္သီးေထာင္းလုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။
Sambal လုပ္တဲ့အခါ ဒီမွာေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ အစုိေတြခ်ည္းသံုးၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ငရုတ္သီးအေျခာက္ကုိ သံုးေလ့မရွိၾကပါဘူးေနာ္။ Sambal အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ အနီေရာင္ ငရုတ္သီးအစုိအပြ ေတာင့္ (အေရာင္လွေစဖုိ႕) လက္တစ္ဆုပ္၊ စပ္တဲ့ငရုတ္သီးအစုိ (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္ထည့္ေနာ္)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ၊ စပါးလင္း ၁ ပင္၊ ငပိစိမ္းစား ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုး၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခပ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ ေရွာက္ရြက္ လည္း ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္)
ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြကုိ အညွာေျခြေရေဆးျပီး တစ္လက္မအရွည္၀န္းက်င္ ျဖတ္ေတာက္ေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း အခြံႏႊာေပး ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ေဆးေၾကာသန္႕စင္ျပီးေနာက္ တစ္လက္မအရွည္ေလာက္ ျဖတ္ေတာက္ေပး ထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဒယ္အုိးထဲကုိ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စပါးလင္၊ ငပိစိမ္းစား၊ ဆား၊ ဟင္းခပ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ႏြမ္းေအာင္အထိ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေတာ့ အဲ့ဒီေၾကာ္ထား တာေတြထဲက စပါးလင္ဖတ္ကုိ ဖယ္ျပီးေတာ့ က်န္တာကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါေနာ္။ သူတုိ႕ဆီမွာသံုးတဲ့ ငရုတ္ဆံုကေတာ့ ခပ္ပက္ပက္ငရုတ္ဆံုျဖစ္ျပီး က်ည္ေပြ႕က ေကာက္ေကာက္ကေလးပါေနာ္။ ငရုတ္ဆံုေပၚ အဆာပလာထည့္ျပီးတဲ့အခါ က်ည္ေပြ႕ေကာက္ ေလးနဲ႕ ၾကိတ္ေခ်ယူတာပါေနာ္။ အရသာ အေပါ့အငံကုိျမည္း၊ လုိအပ္တာကုိ ထပ္ျဖည့္ျပီး ပန္းကန္လံုးေလး ထဲ ထည့္လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ စပါးလင္နံ႕သင္းသင္းနဲ႕ အေရာင္နီရဲရဲ sambal ေခၚ အင္ဒုိနီးရွားငရုတ္သီးေထာင္းေလး ရပါျပီေနာ္။ (ငရုတ္သီးေထာင္းထဲကုိ မရမ္းသီး၊ သရက္သီးစိမ္းတုိ႕ နဲ႕လည္း ထည့္ေထာင္းတတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မအထင္ကုိ ေျပာရရင္ သူတုိ႕ငရုတ္သီးေထာင္းက ကၽြန္မတုိ႕ ငါးပိေထာင္းလုိပါပဲေနာ္၊ သူတုိ႕က ငါးပိပါတာနည္းျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါသြားတာရယ္၊ စပါးလင္ထည့္တာရယ္၊ ဆီနဲ႕ေၾကာ္ျပီးမွ ေထာင္းတာရယ္ကြာတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ဆီနဲ႕ ေၾကာ္တာမၾကိဳက္လုိ႕ ကၽြန္မေထာင္းတဲ့ ငရုတ္သီးေထာင္းမွာ ဆီဘယ္ေတာ့မွ ပါေလ့မရွိဘူး။)
ဒီမွာေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းက ကၽြန္မတုိ႕ျမန္မာေတြ ငပိမပါရင္ မစားတတ္သလုိပဲ သူတုိ႕ကလည္း sambal မပါရင္ မစားတတ္ၾကပါဘူးေနာ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ သူတုိ႕ဆီမွာ (ကၽြန္မ ေရာက္ေနတဲ့ ၈်ာဗာကၽြန္းမွာေတာ့ sambal လုပ္တဲ့အထဲ သၾကားထည့္ပါတယ္၊ ကံေကာင္း လွစြာပဲ အခ်ဳိမၾကိဳက္သူကၽြန္မအတြက္ ကၽြန္မေနရတဲ့ အေမကလည္း အခ်ဳိမၾကိဳက္ေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္)။ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့လည္း ငရုတ္သီးေတြေၾကာ္ ေနတဲ့အထဲကုိ မန္က်ည္းႏွစ္ ထည့္တတ္ပါေသးတယ္။
sambal ငရုတ္သီးေထာင္းကုိ စားခါနီးမွာ သံပရာရည္ေလးညွစ္၊ အသီးအရြက္မ်ဳိးစံုနဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးနုိင္သလုိ တုိဟူးပဲျပားေၾကာ္၊ tempae လုိ႕ေခၚတဲ့ အင္ဒုိနီးရွားပဲပုပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ ငါးကင္ အစရွိတာေတြနဲ႕ တြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္ေနာ္။
ငရုတ္သီးေထာင္း ေထာင္းျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုမွာရွိေနတဲ့ ငရုတ္သီးေတြကုိ ထမင္းနဲ႕လူးျပီး စားရတာကုိလည္း ကၽြန္မက သိပ္ၾကိဳက္ပါတယ္ေနာ္။
ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း တစ္ခါတေလ အေျပာင္းအလဲေလးအျဖစ္ အင္ဒုိနီးရွား ငရုတ္သီးေထာင္းေလး လုပ္စား ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
မလု...တခါမွ ကိုယ္တိုင္မလုပ္ဖူးဘူး။ စမ္းလုပ္ၾကည့္မယ္။
ReplyDeleteTempae ကို ေၾကာ္တာအျပင္ ဘာလုပ္စားလို ့ရေသးလဲဟင္။
ေက်းဇူးပါ။
မလုေရ..ၾကိဳက္တယ္..
ReplyDeleteငရုတ္သီးေထာင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္..
ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ေထာင္းစားၾကည့္အံုးမယ္။
လုလုငရုတ္သီးေထာင္းက စားေကာင္းမယ့္ပံုေလးေနာ္။
ReplyDeleteလုလုကိုၾကည့္ရတာလဲ ဟင္းခ်က္ရာမွာ စိတ္ရွည္မယ့္ပံုပဲေနာ္။
စကားေျပာလဲ ေကာင္းမယ့္ပံုပဲေနာ္။
စိစိစစ္စစ္လဲ သံုးစြဲတတ္မယ္ထင္တယ္ေနာ္။
အလွအပလဲ ႀကိဳက္တတ္မယ္လို႔ ယူဆပါတယ္ေနာ္။
ခုလို အစားအေသာက္ေတြတင္ေပးတာ ေက်းဇူးတင္တယ္ေနာ္။
ေနာ္ ... ေနာ္ ... ေနာ္ ... ။
လုလုစာကိုဖတ္ျပီး ေနာ္တဲ့အက်င့္ ကူးသြားျပီေနာ္။
ေနာက္မွလာလည္ေတာ့မယ္ေနာ္။
ခုေတာ့ ငရုတ္သီးစပ္လို႔ေျပးျပီေနာ္။
တာ့တာေနာ္။ :D
sambal ကို ၀ယ္ပဲ၀ယ္စားျဖစ္တယ္...ဒီကပုလင္းေတြထဲမွာေတာ႔ င႐ုတ္သီး၊ ဆားနဲ႔ အက္စစ္ပဲ ပါတယ္ မလုေရ...မလုေရးသလို အင္ဒိုနီး႐ွား sambal စစ္စစ္က ပိုစားေကာင္းမွာပဲ.. ပါတဲ႔အဆာပလာေတြလည္း ဗမာပါးစပ္အႀကိဳက္ပဲေနာ္..
ReplyDeleteဒါနဲ႔ အင္ဒိုနီး႐ွားပဲပုပ္က ဘယ္လိုလဲဟင္ မလု...မျမင္ဖူးလို႔
အင္း မလု ေရ
ReplyDeleteထမင္းစား မေကာင္းတာၾကာသြားၿပီ ငရုပ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔ စားလိုက္ခ်င္ပါေသးတယ္
စားခ်င္လိုက္တာ.. ေတာ္ေတာ္စပ္မွာဘဲေနာ္... မိုက္တယ္
ReplyDeleteေထာင္းေတာ့မယ္ ဒီတစ္ပတ္ ပိတ္ရက္ :)
ReplyDeleteမမ.. အေတာ္စပ္မယ္ထင္တယ္။ စားလုိ႔ျဖစ္ပါ႔မလားမသိ။
ReplyDeleteမြန္
အၾကင္ ထိုအမိသည္.. အလြန္တရာမွ မိန္းမဆန္ေသာ မိန္းမေပတည္း...
ReplyDeleteမမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ tempeh ကုိ ဒီမွာေတာ့ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီးေတာ့မွ မုန္႕ႏွစ္နဲ႕ အခ်ပ္လုိက္ေလး ေၾကာ္စားတတ္ၾကသလုိ 0.3 cm အထူေလာက္လွီးျပီးေတာ့လည္း ေၾကာ္တတ္ပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလက်ရင္ေတာ့ တန္ေပကုိ ပဲျပားလုိ အတံုးေသးေလးေတြ တံုးျပီးေတာ့ အသီးအရြက္နဲ႕လည္း ေၾကာ္တတ္သလုိ ဒီအတုိင္း ပဲငံျပာရည္မ်ားမ်ားနဲ႕ (အမဲအသည္း၊ ၀က္အသည္းေၾကာ္သလုိ) အခ်ဳိလည္း ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါတယ္ေနာ္။
ReplyDeleteကူးကူးေရ ႕ ႕ ႕ ငရုတ္သီးေထာင္းစမ္းေထာင္းၾကည့္ဦးေနာ္။
စူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ အင္ဒုိနီးရွားပဲပုပ္ tempeh ကုိ http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh အဲ့ဒီမွာ ၾကည့္ၾကည့္ေနာ္။
ေရႊစင္ဦးေရ ႕ ႕ ႕ အညာငရုတ္သီးေထာင္းေလာက္ေတာ့ ေကာင္းမယ္မထင္ဘူးေနာ္။ အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေအာင္ေတာ့ စမ္းျပီး ေထာင္းစားၾကည့္ေနာ္။
မရွရြန္ေရ ႕ ႕ ႕
စပ္တာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးစပ္တယ္ ႕ ႕ ႕ အစပ္စားႏုိင္သေလာက္ထည့္ျပီး ေထာင္းစားပါေနာ္။
စူဘူးေရ ႕ ႕ ႕
ဂ်င္းေထာင္းျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းေပါ့ေနာ္ ႕ ႕ ႕ :D
မြန္ေရ ႕ ႕ စပ္တဲ့ငရုတ္သီးေလ်ာ့ထည့္ျပီးေထာင္းေနာ္။
အမည္မသိနဲ႕ ေရးသြားတဲ့ ေမာင္ႏွမႏွစ္ေယာက္ကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ း) ေရးထားတာေလးေတြ ဖတ္ျပီး သေဘာက်မိတာေတာ့ အမွန္ပဲေနာ္။ ေနာက္လည္း အလည္လာပါဦးေနာ္။