Thursday, January 21, 2010

စြန္တန္အလြမ္း

ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ မလင္းစႏၵာက စြန္တန္ဟင္းရည္ခ်က္နည္းေလးကုိ စီေဘာက္စ္ထဲမွာ ေမးထားတဲ့အတြက္ အားလံုး သိရေအာင္လုိ႕ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။

စြန္တန္ကုိ ကၽြန္မ တကၠသုိလ္စတက္ရေတာ့မွ သိခဲ့ရတာေနာ္။ ကၽြန္မတက္ခဲ့ရတဲ့တကၠသုိလ္က ေရဆင္းမွာရွိတဲ့ စုိက္ပ်ဳိးေရးတကၠသုိလ္ပါ။ တစ္ႏုိင္ငံလံုးအႏွံ႕က တုိင္းရင္းသားေပါင္းစံု၊ ေတာင္ေပၚေတာင္ေအာက္၊ ေျမလတ္ မက်န္ေဒသေပါင္းစံုက ေမာင္ႏွမေတြ စုေပါင္းဆံုဆည္းခြင့္ရတဲ့ ေနရာေလးတစ္ခုေပါ့။ ကၽြန္မရဲ႕ ဒုတိယအိမ္လုိ႕ပဲ တင္စားေခၚေ၀ၚပါရေစေနာ္။ ေရဆင္းမွာ ေက်ာင္းတက္ခဲ့ရတဲ့ ကၽြန္မဘ၀ေလးကုိေတာ့ ဘယ္ေတာ့မွ ေမ့ႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ခ်စ္ခင္ေလးစားျမတ္ႏုိးရတဲ့ ဆရာၾကီး၊ ဆရာမၾကီးေတြက ကၽြန္မတုိ႕ကုိ သားသမီးအရင္းသဖြယ္ အစားစာတာကအစ ဂရုတစုိက္နဲ႕ ထိန္းေက်ာင္းေပးခဲ့ၾကတာပါ။ ဆံုဆည္းခဲ့ရတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြကေရာ အုိ ႕ ႕ ႕ ေနရာအႏွံ႕ကပဲ ႕ ႕ ႕ ကခ်င္၊ ကယား၊ ကရင္၊ ခ်င္း၊ မြန္၊ ရခုိင္၊ ရွမ္း စတဲ့ တုိင္းရင္းသားေတြအျပင္ ေျမလတ္ပုိင္းက သူငယ္ခ်င္း၊ ကမ္းရုိးတန္းဘက္က သူငယ္ခ်င္း စံုေနတာပဲေနာ္။

ကၽြန္မ ပထမႏွစ္ေက်ာင္းသူဘ၀မွာ ေနခြင့္ရတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ အခမ္းေဖာ္က နန္းခမ္းလင္းတဲ့။ ေတာင္ၾကီးက ရွမ္းမေလး။ ေခ်ာလုိက္တာမွ ေျပာမေနနဲ႕။ သီခ်င္းဆုိကလည္း ေကာင္း၊ ရုပ္ကလည္း ေခ်ာ၊ စိတ္ထားက အရမ္းႏူးညံ့ျပီး ကုိယ္ခ်င္းစာတရား အျပည့္ပဲ။ သူနဲ႕က်မွ စြန္ထန္အပါအ၀င္ ရွမ္းအစားအစာေတြကုိ စသိခဲ့ရတာပါေနာ္။ ကၽြန္မက ေမာ္လျမိဳင္သူ၊ သူက ရွမ္းမေလး ႏွစ္ေယာက္ေပါင္းျပီး ေတြ႕တဲ့အခါက်မွ ရုိးရာ အစားအစာေတြ ဖလွယ္ျပီး စားသံုးခဲ့ၾကတာေလ။ လြမ္းလုိက္တာ ႕ ႕ ႕ အဲ့ဒီအခ်ိန္ေလးေတြကုိ ႕ ႕ ႕

ကၽြန္မ သိသေလာက္ စြန္တန္မွာ ၂ မ်ဳိးရွိတယ္ေနာ္။ ေစ်းေတြမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ရတဲ့ စြန္တန္ေလးေတြက မုန္ညင္းအပင္ ေသးေသးေလးေတြကုိ လုပ္ထားတာ အေခြလိုက္ေလးေတြ။ အညိဳေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေလးေတြေပါ့။ အဲ့ဒါက ကၽြန္မအခန္းေဖာ္ဆီက စြန္တန္မ်ဳိးနဲ႕ တူတူပဲ။ ကခ်င္ျပည္နယ္က ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း မေအးၾကည္အိမ္ က ပါလာတဲ့ စြန္တန္ကေတာ့ တကယ့္ကုိ အၾကီးၾကီးပဲ။ အရွည္ၾကီးပဲ၊ ျပီးေတာ့ ေကာက္ညွင္းအႏွစ္ေတြနဲ႕ နယ္ျပီး အခ်ဥ္ လုပ္ထားတယ္ေျပာတယ္၊ အဲ့ဒီအႏွစ္ေတြကလည္း အမ်ား ၾကီးပဲ၊ မုန္ညင္းပင္အၾကီးၾကီးကုိ လုပ္ထားတာတဲ့။ အဲ့ဒီစြန္တန္ရဲ႕အေရာင္က ညိဳရင့္ေရာင္ ခပ္စုိစုိေလးေပါ့။ အနံ႕ကလည္း ေမႊးသလားမေမးနဲ႕။ အရမ္းၾကိဳက္။

စြန္တန္နံ႔ကုိ ခံႏုိင္တဲ့သူရွိသလုိ မခံႏုိင္တဲ့သူလည္းရွိတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ စြန္တန္နံ႕ဆုိ သိပ္ၾကိဳက္တယ္။ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က လူေတြ ေရွာက္သီးေဆးျပားနံ႕ကုိ ၾကိဳက္သလုိမ်ဳိးေပါ့။ စြန္တန္အနံ႕ရရံုနဲ႕တင္ သြားရည္ေတာင္ က်တယ္။

အေဆာင္မွာ ထမင္းစားလုိ႕ အရည္ေသာက္မပါတဲ့အခါ ဟင္းရည္ခ်က္ေတာ့မယ္ဆုိရင္ အခန္းေဖာ္နား၊ ဒါမွ မဟုတ္ စြန္တန္ပါတတ္တဲ့ ရွမ္း၊ ကခ်င္ သူငယ္ခ်င္းေတြကေန စြန္တန္သြားေတာင္းရ တယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ အေဆာင္ထဲက စားဖုိေဆာင္က စားဖိုမွဴး ဦးျပန္ေအးဆီက ဓားမ ငွားျပီးေတာ့ စြန္တန္ကုိ ဓားမနဲ႕ ခုတ္ရတယ္။ တစ္လက္မအရွည္ေလာက္ေလးေတြေပါ့ေနာ္။ ျပီးေတာ့ အေဆာင္မွာက မီးဖုိမသံုးရဘူးေလ၊ စားဖုိေဆာင္ထဲက မုိးျပဲဒယ္ထဲမွာ ေရေႏြးေတြ ပြက္ပြက္ကုိဆူေနတာ၊ အဲ့ဒီက ေရေႏြးေတြ ေၾကြရည္သုတ္မတ္ခြက္ထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး စြန္တန္ဟင္းရည္ခ်က္ေသာက္ခဲ့ၾကတာ။ မေမ့ဘူး၊ ဘယ္ေတာ့မွ မေမ့ဘူး။ အဲ့ဒီအခ်ိန္ေလးေတြကုိေလ။ အခု ေရးရင္းနဲ႕ကုိ သူငယ္ခ်င္းေတြကုိ လြမ္းမိလုိ႕ မ်က္ရည္လည္မိတယ္။

ေလေပါတာလည္း မ်ားသြားျပီ (သည္းခံၾကပါကုန္)။ အခု စြန္တန္ဟင္းရည္ခ်က္ဖုိ႕ နည္းေလးေတြ မွ်ေ၀ပါမယ္ေနာ္။

(၁) အလြယ္ဆံုးနည္း
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရေႏြးတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ခ်င္းအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ ေလာက္ကုိ အခြံႏြာေရးေဆးျပီး ဓားျပားနဲ႕ ထုေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္) အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းခဲြေပးထားပါ။ စြန္တန္ အနည္းငယ္ကုိ ေရနဲ႕ အသာအယာ ေဆးေၾကာေပးလုိက္ပါ။

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ျပီးမွ ေနာက္ဆံုး စြန္တန္ထည့္လုိက္ပါ။ အခ်ဥ္ ၾကိဳက္ရင္ နည္းနည္း အခ်ိန္ၾကာၾကာတည္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး တရုတ္နံနံေလး ျဖဴးေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါကေတာ့ အလြယ္ကူဆံုး စြန္တန္ဟင္းရည္ခ်က္နည္းပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့အခါ ဆီတုိဟူးရယ္၊ တုိဟူးခ်ဥ္၊ (ေတာင္ၾကီးက သူငယ္ခ်င္း မေရႊၾကည္ရဲ႕ တုိဟူးခ်ဥ္ကုိလည္း လြမ္းတယ္)၊ ပဲပုပ္ျပားေျခာက္ေၾကာ္ရယ္နဲ႕ က်ဳိက္ထီးရုိးဘက္က လာတဲ့ ကဒတ္ေျခာက္ ေၾကာ္နဲ႕တဲြစားေလ့ရွိတယ္ေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္မဟုတ္ဘူးဆုိရင္လည္း ဆတ္သားေျခာက္ဖုတ္ဆီဆမ္းေလးနဲ႕ တဲြစားၾကည့္ေနာ္။ ဒါမွမဟုတ္လည္း ဒန္ေပါက္၊ အုန္းထမင္း၊ ေထာပတ္ ထမင္း အစရွိတဲ့ အအီစာေလးေတြ ခ်က္တဲ့အခါ အအီေျပ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ခ်က္ႏုိင္တာေပ့ါေနာ္။

(၂) အသားမ်ားနဲ႕ တဲြဖက္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္ရုိး၊ ဘဲရုိး၊ ၀က္နံရုိး အစရွိတဲ့ အရုိးျပဳတ္မ်ားနဲ႕လည္း စြန္ထန္ကုိ ခ်က္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ အသားအရုိး အတြဲ လုိက္ေတြကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ဆား၊ သၾကားနယ္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရုိက္ထည့္ျပီး ခပ္ၾကာၾကာတည္ေပးပါေနာ္။ ၾကာၾကာျပဳတ္ေလ အရုိးထဲကေန အရသာေတြ ထြက္လာေစ တာမုိ႕ သိပ္ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ထမင္းပြဲ ျပင္ခါနီးမွ အရုိးျပဳတ္ထဲကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးကုိ ရွစ္စိတ္ပုိင္းျပီး ထည့္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ စြန္ထန္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ အရသာအေပါအငန္ျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ တရုတ္နံနံ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ခပ္စားပါေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပဲျပားပါ ထည့္ခ်က္ရင္ ရပါတယ္ေနာ္။ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ၾကာဇံေၾကာ္ အစရွိတာေတြနဲ႕ တဲြစားပါေနာ္။

ဒီေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ စြန္တန္လက္၀ယ္ရွိေနတဲ့သူေတြ ခ်က္စားလုိ႕ အဆင္ေျပမယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။
စမ္းခ်က္ၾကည့္ပါေနာ္။ ကၽြန္မမွာ စြန္တန္လည္း လက္၀ယ္မရွိ၊ ဟင္းပြဲဓာတ္ပံုကလည္း အသင့္မရွိတဲ့အတြက္ ပံု တင္မေပးလုိက္ႏုိင္ဘူး ျဖစ္ေနတာကုိ ခြင့္လႊတ္နားလည္ေပးပါေနာ္။

ကၽြန္မတုိ႕ ေဒသရဲ႕ အဓိက စားကုန္မဟုတ္တဲ့အတြက္ ကၽြန္မရဲ႕ ေဖာ္ျပခ်က္ထဲမွာ အမွားမ်ားပါရွိခဲ့ရင္၊ လုိအပ္ခ်က္မ်ား ရွိခဲ့ရင္ ခြင့္လႊတ္နားလည္ေပးပါ။ ျပင္ေပးပါလုိ႕ ေတာင္းဆုိပါတယ္ေနာ္။

10 comments:

  1. မလု ေက်းဇူးသိပ္တင္ပါတယ္။
    မေန့က ရမ္းတုပ္ျပီးခ်က္ေသးတယ္။ မေကာင္းဘူး၊
    ေနာက္တစ္ရက္မွာ ထပ္ခ်က္မယ္
    ေက်းဇူးတကယ္တင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  2. စြန္တမ္ ဆိုကူးလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္... ဟင္းရည္ေသာက္ အျမန္လုပ္လို႔လဲရတယ္...
    တစ္ေခါက္ေတြ႔ဖူးတယ္သိလား တြံေတးကအေဒၚၾကီးတစ္ေယာက္ ေရေႏြးနဲ႔ ဟင္းရည္လုပ္ ေသာက္ထားတဲ့ စြန္တမ္ အဖတ္ေတြကို တို႔စရာအျဖစ္အကုန္၀ါးစားတာ.. း)

    ReplyDelete
  3. အခုည ခ်က္ေတာ့မလို့ ေနာက္တစ္ေခါက္လာျပန္ဖတ္တယ္။ နံပါတ္ ၂ နည္းနဲ့ ခ်က္မွာ :P

    ReplyDelete
  4. က်ေနာ္ တင္ထားတာရွိတယ္..မလု...
    ဟီးး
    ျဖစ္သလိုေပါ့..။
    အခုောတင္ အိမ္မွာရွိေနေသးတယ္..
    ခရီးထြက္မွာမို႔ သူငယ္ခ်င္းကို ေပးရေတာ့မွာ။။
    ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႔ ဂ်င္းနဲ႔..ျငဳပ္သီးစိမ္းနဲ႔ ဆားပဲပါတယ္။။
    အအီေျပတယ္..။။
    ေနာက္တစ္မ်ိဳးက ထမင္းဖိတ္ေကြ်းရင္ ခ်က္တဲ့
    ပံုစံ..။။
    မားတို႔ပဲခ်က္တတ္တယ္..က်ေနာ္ေတာ့ မခ်က္တတ္ဘူး။။
    အသားလံုးေတြ ငံုးဥေတြ ၾကက္သားေတြ
    ပင္လယ္ေမွ်ာ့ေတြ ထည့္ခ်က္ရတဲ့ပံုစံမ်ိဳးး။။
    http://1.bp.blogspot.com/_hR9v40MC3A8/SSQyjqQ4_8I/AAAAAAAAAVw/mlNXfsoLBAg/s1600-h/dan+pauk+006.jpg
    ဒါက ေရေႏြးနဲ႔ ခ်က္တာမ်ိဳးပါ..။

    ReplyDelete
  5. မလုေရ ဒီႏွစ္ေတာ့ မ၀ယ္လာျဖစ္ခဲ့ဘူး။
    ေနာက္ႏွစ္မွပဲ လုပ္စားေတာါမယ္။

    ReplyDelete
  6. SDL ေရ ႕ ႕ ႕ စြန္တန္ဟင္းခ်က္တာအဆင္ေျပရဲ႕လားမသိဘူးေနာ္။ အေၾကာင္းျပန္ပါဦးေနာ္။
    ကူးကူးေရ ႕ ႕ ႕ မမလုလည္း စြန္တန္ဟင္းရည္ သိပ္ၾကိဳက္တာ။ ကူးေျပာသလုိပဲ စြန္တန္အဖတ္ေတြကုိ စားလုိ႕ ရတယ္ဆုိျပီး သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ေျပာေတာ့ေလ မမလုလည္း စားဖူးတယ္။ စားလုိ႕ေကာင္းသားပဲ။ ဒါေပမယ့္ စြန္တန္အဖတ္ ႏူးညံ့ဖုိ႕ေတာ့ လုိတာေပါ့ေနာ္။
    ေပါက္ေရ ႕ ႕ ႕ ေပါက္တင္ထားတဲ့ စြန္တန္ကုိ ၾကည့္ျပီး သြားရည္က်ေနရတာေနာ္။ ဒီမွာ စြန္တန္ ပါမလားဘူးေလ။ ၀ယ္မလာမိခဲ့ဘူး။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္ပဲ ပါတယ္။ ေနာက္ရက္က်မွ ဟင္းရည္လုပ္ေသာက္ဦးမယ္။
    မမရွင္ေလး ႕ ႕ ႕ ေနာက္ႏွစ္က် ၀ယ္ၾကမယ္ေလေနာ္။ ဒီႏွစ္ေတာ့ ေအာင့္ခံထားဦး။
    လုလု ရန္ကုန္ျပန္ေရာက္ရင္ အခန္းေဖာ္ရွမ္းမေလးကုိ ေမးေပးမယ္ စြန္တန္လုပ္နည္းေပါ့။ အဲ့ဒီေတာ့က် ကုိယ့္ဟာကုိယ္ လက္တည့္စမ္းၾကတာေပါ့ေနာ္။ :P

    ReplyDelete
  7. မလု

    အဆင္ေျပတယ္.. မမေရ

    ဘုန္းႀကီးဆြမ္းပို့တဲ့ထဲပါ ထည့္ကပ္လိုက္တယ္။

    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္..။ ဂရုတစိုက္ျပန္ေျဖေပးတာကို။

    ReplyDelete
  8. အစ္မက . . ..
    မလုပန္ ပါလားခင္ဗ်ာ . . . .က်ေနာ္ ၁၀ တန္းတုန္း က သိတဲ့ တစ္ေယာက္မ်ားျဖစ္ေနမလားလို ့ပါ။ အကယ္၍. . .မလုပန္ဆိုရင္.အကူအညီတစ္ခုေတာင္းခ်င္လို့ ..က်ေနာ္ ဆက္သြယ္လို ့ ရေအာင္ . . .တစ္ခုခုေတာ့ . . .ေျပာျပေပးပါလား
    ခင္ဗ်ာ . . . .

    ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္
    လိွဳင္-၁

    ReplyDelete
  9. sdl ေရ ႕ ႕ ႕ အဆင္ေျပတယ္ဆုိလုိ႕ ၀မ္းသာတယ္။ မလုလည္း ကုသုိလ္ရတာေပါ့ေနာ္။ ေနာက္ထပ္ လုိခ်င္တာ၊ သိခ်င္တာရွိရင္လည္း ေမးပါေနာ္။
    lyu ေရ ႕ ႕ ကၽြန္မက မလုပန္ မဟုတ္ပါဘူးရွင္။ ဒါေပမယ့္ လုိအပ္တဲ့ အကူအညီကုိေတာ့ ေျပာပါေနာ္။ ကၽြန္မ ကူညီႏုိင္တာဆုိရင္ ကူညီပါ့မယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  10. အထက္ပိုင္းမွာေက်ာင္းတက္ခဲ့သူအားလံုးအထူးသျဖင့္အေဆာင္ေက်ာင္းသားေတြအတြက္အရင္းႏွီးဆံုးနဲ႕ အနွစ္သက္ဆံုးဟင္းရည္တစ္ခုပါ စြန္တန္ကိုျမင္လိုက္ရတာနဲ႕႕ ဟိုတခ်ိန္ေက်ာင္းသားဘ၀ ၊၀န္ထမ္းဘ၀ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕ေႏြးေထြးခင္မင္စြာစားခဲ့ရတဲ့ ထမင္းအနပ္ေပါင္းမ်ားစြာကိုသတိယတယ္......

    ReplyDelete