Thursday, August 13, 2009

ဘာခ်က္စားၾကရင္ေကာင္းမလဲ





ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါေနာ္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြ ပိတ္ရက္မွာ မိသားစုေတြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြ ဆံုျပီး ထမင္းဟင္းစုခ်က္စားရဖုိ႕ ဟင္းစပ္ေလးတစ္မ်ဳိးေပးပါဦးမယ္ေနာ္။
ကဏန္းခ်ဥ္စပ္၊ ဆူးပုတ္ဘဲဥေၾကာ္၊ ပင္စိမ္းဟင္းခါးေလးနဲ႕ ငါးပိတုိ႕စရာေလးေပါ့ေနာ္။

ကဏန္းဟင္းအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကဏန္း အေကာင္ 25၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး 15 လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ အလံုးလတ္ 10 လံုး၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္၊ ငရုတ္စိမ္း၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္၊ မာဆလာ၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ကဏန္း၀ယ္တာ အေကာင္ၾကီးမရဘူး၊ အေကာင္အရြယ္လတ္ကေလးေတြပဲ၊ ဒါေပမယ့္ အဆီေတြနဲ႕ ဥေတြနဲ႕ ဆုိေတာ့လည္း၀ယ္လုိက္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကဏန္းက အရွင္ပဲေရာင္းတာဆုိေတာ့ ပါဏာတိပါတာဒဏ္ ကုိယ္ မခံရေလေအာင္ ေစ်းသယ္ကုိ ကုိယ္၀ယ္မယ့္အေကာင္ေလးေတြကုိ ေရြးခုိင္းျပီး တစ္ခါတည္း ကုိင္ခုိင္းခဲ့ ပါတယ္။ ေနာက္မဟုတ္ရင္ အိမ္ကအေမက ကဏန္းဆုိအရွင္၀ယ္ရတာမုိ႕ သူမ်ားအသက္သတ္တယ္ဆုိျပီး ၀ယ္မခ်က္ခုိင္းပါဘူး။

ကဏန္းကုိ ေသခ်ာသန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ဆားေလးနဲ႕ နယ္ထားပါတယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ႏႊာထားျပီး ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္နဲ႕ ေရာျပီးေထာင္းပါတယ္ေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးရယ္၊ နံနံပင္ေလးရယ္ အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ေပးထားပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ ဂဏန္းေတြကုိ ထည့္ျပီး ငရုတ္သီးၾကက္သြန္အႏွစ္ေတြနဲ႕ သမေအာင္ ေမႊပါတယ္။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးဖံုးခဏေလာက္အုပ္ျပီး ထားေပးပါေနာ္။ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ဒယ္အုိးဖံုးဖြင့္ျပီး ငံျပာရည္အနည္းငယ္ရယ္၊ သၾကားေလးအနည္း ငယ္ရယ္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ေတြရယ္၊ ျပီးေတာ့ ေရေႏြးေတြကုိ ကဏန္းျမဳပ္တဲ့အထိ ထည့္ျပီး ဟင္းအုိး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးဆူျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္၊ မာဆလာေလး နည္းနည္းအုပ္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့ ဟင္းအုိးကုိ အရည္နည္းနည္းက်ေအာင္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္၊ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ နံနံပင္ေလးအုပ္လုိက္ပါေနာ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ ကဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလး ရပါျပီေနာ္။ (အခ်ဥ္၊ အငံ၊ အစပ္ အရသာမ်ားကုိ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ထည့္ျပီး ခ်က္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္)။

ဆူးပုပ္ဘဲဥေၾကာ္အတြက္ကေတာ့ ဆူးပုပ္ရြက္ႏုေလးေတြကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့မွ အရြက္ေလးေတြ သင္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးဥေလာက္ ဓားျပားရုိက္၊ ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသး တစ္လံုးေလာက္ အခြံႏႊာ ေလးစိတ္ထုိးထား၊ ဘဲဥေလး ႏွစ္လံုးေလာက္ အသင့္ျပင္ထားပါ။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆူးပုပ္ရြက္ေလးထည့္၊ ျပီးရင္ ဆားနဲ႕ ၾကက္သားမႈန္႕ေလးထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊ၊ ဆူးပုပ္ရြက္ေလး အိအိေလးျဖစ္ရေအာင္ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းပက္လုိက္၊ ျပီးေတာ့ ခဏေလး အဖံုးအုပ္ထား၊ အရြက္အိေလာက္ျပီျဖစ္ရင္ေတာ့ အဖံုးဖြင့္ ဘဲဥကုိ ခြပ္ဆုိ ခလယ္ကခြဲျပီး ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး အရြက္ေတြနဲ႕ ထည့္ေမႊ၊ အေပါ့အငံအရသာကုိျမည္းျပီး စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးပိတ္၊ မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးကုိ ခ်လုိက္ရံုပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဆူးပုပ္ဘဲဥေၾကာ္ ေလး ရျပီေနာ္။ (ဆူးပုပ္ရြက္ကုိ အနံ႕မၾကိဳက္တဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအေနနဲ႕ တျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ တစ္ပြဲ ထည့္ေၾကာ္ပါေနာ္)

ငါးပိရည္ကုိေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးကုိ မီးသင္းထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမီးအံုးေလးရယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ေလးရယ္ ေထာင္းျပီး ေရာေဖ်ာ္ထားတယ္။ တုိ႕စရာကေတာ့ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ကုိ မန္က်ည္းသီးမွည့္နဲ႕ ျပဳတ္ထားတာရယ္၊ ခရမ္းၾကြတ္သီးရယ္၊ တညင္းသီးဆားရည္စိမ္ရယ္ေပါ့ေနာ္။

အရည္ေသာက္ကေတာ့ ကမန္းကတန္းဟင္းခါးပဲ။ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရေႏြးထည့္တည္၊ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ပုစြန္ေျခာက္ေလး မညက္တညက္ေထာင္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရုိက္ေလးထည့္ျပီး အရည္က်ေအာင္ တည္ထား၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ေလးရယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႕ေလးရယ္ထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ ျခံစည္းရုိးမွာစုိက္ထားတဲ့ ပင္စိမ္းရြက္ေလးေတြ ခူးလုိက္၊ ေရေလးစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္လုိက္တာပဲ။ ပင္စိမ္းနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ကမန္းကတန္းဟင္းခါးေလးပါေနာ္။

ဒါဆုိရင္ေတာ့ လာမယ့္ပိတ္ရက္မွာ ေမာင္ႏွမေတြ သူငယ္ခ်င္းေတြအစံုအလင္နဲ႕ အရသာေပါင္းစံုလင္စြာနဲ႕ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကပါဦးေနာ္။

12 comments:

  1. ရက္စက္ပ မမလု ဂလုဂလု

    ReplyDelete
  2. လုလု ေနာ္ လုလု ..သူက စကားေတြမ်ားျပီး ဟင္းခ်က္
    ေနတာကို.. ဂဏန္းအရမ္းၾကိဳက္တယ္.
    ငပိရည္လည္းစားခ်င္တယ္.

    ေရခဲသုတ္ရျပီေနာ္. လာစားေတာ႔. အဟီး

    ခ်စ္တဲ႔

    ၀ါ

    ReplyDelete
  3. မလုေရ

    ေမတၱာရပ္ဝန္း မီးဖုိေဆာင္မွာ ေစတနာေလးေတြကုိ ျမင္ေနရပါတယ္။ ခ်ိဳသာႏူးည့ံတဲ့ စကားေလးေတြနဲ႔ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းကုိ ေသခ်ာ ေရးျပေပးတာ အားက်စရာပါ။

    ဂဏန္းကုိ ပါဏာတိပါတကံ သင့္မွာစုိးလုိ႔ ေစ်းသည္ကုိ ၾကိဳက္ရာအေကာင္ ထုိးျပီး သတ္ခုိင္းလုိက္တယ္ဆုိတာေလး ေျပာခ်င္လုိ႔ေနာ္။ ပါဏာတိပါတကံ သင့္မွာ စုိးတာ ေကာင္းပါတယ္။ ဘယ္အေကာင္ကုိ သတ္ပါလုိ႔ ေစ်းသည္ကုိ ထုိးျပျပီး သတ္ခုိင္းတာလဲ ကံသင့္ပါတယ္ မလု။ စိတ္ဆင္းရဲေအာင္ ေျပာတာ မဟုတ္ဘူးေနာ္။ ေမ့လုိက္ပါ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ေနာက္ မလုပ္ေစခ်င္လုိ႔ပါ။ အဲဒီကံက အရမ္း ေၾကာက္ဖုိ႔ ေကာင္းတာေလ။ ေနာက္ဘဝ အသက္တုိတာအျပင္ ညွင္းဆဲႏွိပ္စက္ပါ ခံရႏုိင္ပါတယ္။ ဘာလုိ႔ဆုိ ဂဏန္းေတြဟာ ထုသတ္ရတာဆုိေတာ့ မေသခင္ ကုိယ္လက္ေၾကမြ နာက်င္ ေဝဒနာ ခံသြားရလုိ႔ပါ။

    ဘယ္အေကာင္ကုိ သတ္လုိ႔ ညႊန္ျပ ေစခုိင္းတာက ကုိယ္တုိင္ က်ဴးလြန္ရံုအျပင္ သူတစ္ပါးကုိပါ က်ဴးလြန္ုခုိင္းတာမုိ႔ အျပစ္ႏွစ္ခု မျဖစ္ေစခ်င္ဘူး။ ေစ်းသည္က သတ္ခုိင္းလုိ႔ သတ္ရရံုဆုိေတာ့ သူက တစ္ခုပဲ က်ဴးလြန္တာပါ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ဝဋ္လည္မယ့္ ကိစၥဆုိ ေရွာင္ပါေနာ္။ စိတ္ညစ္ေအာင္ လာေျပာတယ္ မထင္နဲ႔ေနာ္။ ခ်စ္တဲ့ မလု ဘဝမွာ အဆင္ေျပမႈေတြခ်ည္း ၾကံဳေတြ႔ႏုိင္ပါေစ။

    ReplyDelete
  4. ေကာင္းလိုက္တဲ႔ဟင္းစပ္ေလးေနာ္... ထမင္းၿမိန္မွာေသခ်ာတယ္

    ReplyDelete
  5. ဂဏန္းခ်က္စားခ်င္တယ္ဗ်ဴိ႕။ ငါးရည္က်ဳိလဲ လက္မေႏွးဘဲ အျမန္ဆုံးႏွိက္ထားမွ ေတာ္ေန ေနာက္က်လုိ႔ မရလုိက္မွာစုိးတယ္။ ဒီအပတ္ ဟင္းစပ္ေတာ႔ ရွယ္ပဲဗ်ဳိ႕။

    ReplyDelete
  6. Vista ေရ ႕ ႕
    အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။
    မ၀ါေရ ႕ ႕
    ကဏန္းၾကိဳက္တာခ်င္း တူေနျပီေနာ္။
    အမည္မသိေရ ႕ ႕ ႕
    အကုိလားအမလားေတာ့ မသိပါဘူးေနာ္။ အဲ့ဒီေန႕တုန္းက လုလုေစ်း၀ယ္တုန္းက ရိုးရိုး ၾကက္သားခ်က္္မယ္၊ ၀က္သား၀ယ္ခ်က္မယ္ဆိုတဲ႕ စိတ္မ်ိဳးထက္ ပိုျပီး မျဖစ္ခဲ႕မိပါဘူးေနာ္။
    မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ ကဏန္းသည္နဲ႕ေတြ႕ေတာ့ ၀ယ္ျဖစ္သြားခဲ့တာပါေနာ္။ အဲ့ဒီတုန္းက ၀ယ္တုန္းကလည္း စိတ္ထဲ ဘာမွ မရွိခဲ့ပါဘူးေလ။ လုလုလည္း ေစ်းသည္ကုိ ေကာင္းတဲ့အေကာင္းေလ ေတြပဲ ေပးေနာ္လုိ႕ ေျပာျပီး တျခားလုိအပ္တာေလးေတြ ေလွ်ာက္၀ယ္ေနခဲ့မိတာပါ။ ေစ်းသည္လုပ္ေနကုိင္ေန တာကုိလည္း မၾကည့္ေနမိခဲ့ပါဘူး။
    ဒါေပမယ့္ အခု အမည္မသိနဲ႕ စီေဘာက္စ္မွာ မုိးမုိးစံလာေျပာတာတုိ႕ကုိ ဖတ္မိျပီး စိတ္မေကာင္းျဖစ္ရပါတယ္။
    ေနာက္ကုိ ကဏန္း၀ယ္ခ်က္မယ္ဆုိတဲ့ စိတ္ကူးကုိ ဖ်က္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အခုလုိ ေထာက္ျပသတိေပးတာေလးကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္လည္း အျမဲအလည္လာဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။

    မႏွင္းဆီေရ ႕ ႕
    အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ထမင္းျမိန္တာကေတာ့ အေသအခ်ာပါပဲ မရယ္။

    မုိးေကာင္းသူေရ ႕ ႕ ႕
    မမလုလည္း ငါးပိရည္အရမ္းၾကိဳက္တယ္။
    ေဟာ ႕ ႕ ႕လက္ဆံုေနျပီေနာ္။ ဧည့္သည္လာမယ္ထင္တယ္ေနာ္။ တစ္ေနရာ ဖယ္ေပးထားရၾကမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  7. ကမန္းကတန္းဟင္းခါးကို အမူးရႈးထိုး ေသာက္လိုက္လို ့ လွ်ာပူသြားတယ္ မမေရ

    အဟင့္။

    ဒညင္းသီးျပဳတ္စားခ်င္တယ္။ သမီးက စားစိမ္ၾကိဳက္ဘူး။
    း)

    ReplyDelete
  8. ဂဏန္းဟင္းစားခ်င္ေနတာ :(( ဟင္းေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္ေနာ္မမလု။ ေသြးေတာ့တက္ေတာ့မယ္နဲ့တူတယ္

    ReplyDelete
  9. ဂဏန္းဟင္းစားခ်င္ေနတာ :(( ဟင္းေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္ေနာ္မမလု။ ေသြးေတာ့တက္ေတာ့မယ္နဲ့တူတယ္

    ReplyDelete
  10. ဒီက မေန႕ထဲက လာၾကည့္ျပီး ဂဏန္းဟင္းသေရယိုေနတာ..

    ReplyDelete
  11. အိတ္ကေလးရယ္
    ေျဖးေျဖးေသာက္ေပါ့ကြယ္။ အခု လွ်ာက်က္သြားျပီလား။ ျပပါဦး မမလုကုိ။
    စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ေသြးတက္မွာစုိးလုိ႕ ပင္စိမ္းေလးနဲ႕ ျပန္ထိန္းထားေပးတာ။ ေနာက္မဟုတ္လုိ႕ကေတာ့ မဆင္းရဲဘူး မဆင္းရဲဘူး၊ တုိးမွာပဲ တုိးမွာပဲ ျဖစ္ေနမွာ အေသအခ်ာ။
    sindanlar ေရ ႕ ႕ ႕
    ေပ်ာက္ေနတာၾကာျပီ ႕ ႕ ႕
    အထုမွာေပၚလာတယ္။ ဂဏန္းဟင္း သေရယုိေနလည္း အ၀သာ တီးေနာ္။

    ReplyDelete
  12. Dear ma lu lu,
    thank so much for your post.It's really helpful for me.thanks a million. By the way could u share me how to make Indonesia sate and sate sauce with kacang.(peanut)

    ReplyDelete