ကြၽန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ပုစြန္သုပ္ေလး သုပ္ေကြၽးပါဦးမယ္ေနာ္။
အခုရာသီမွာ ပုစြန္ေတြ အရမ္းကုိလတ္ဆတ္ျပီး ေစ်းႏႈန္းလည္း သင့္တင့္ပါတယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပုစြန္ ၅၀ သား၊ ေငြႏွင္းမႈိ ၃၀ က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး (၂) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) မႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္)၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ေရွာက္ရြက္အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပုစြန္ေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးေၾကာ၊ ျပီးရင္ ေခါင္းေတြျဖဳတ္၊ အခြံႏႊာေပးပါ။ အဲ့ဒီအခြံေတြ ေခါင္းေတြကုိလည္း မပစ္ဘဲ ဖယ္ေပးထားပါေနာ္။ ပုစြန္အသားေတြကုိလည္း ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ေပးထားပါ။ (ပုစြန္အခြံကုိ ဒီအတုိင္း ပစ္လုိက္ရင္ အနံ႕ဆုိး ေတြထြက္လာတတ္တယ္ေလ၊ အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ အနံ႕ဆုိးလည္း မထြက္ဘဲ ဟင္းတစ္မယ္လည္းရေအာင္မုိ႕ ဟင္းခ်ဳိရည္ေလးခ်က္ဖုိ႕ ျပင္တာပါေနာ္။)
ေငြႏွင္းမိႈကုိ ေရေဆး၊ သန္႕စင္ျပီးေတာ့ မႈိအေပၚပုိင္းအသားဖတ္ေလးေတြကုိ သပ္သပ္ ဖဲ့ယူျပီးပါ။ မႈိရုိးတံေလးေတြ ကုိေတာ့ ေလးျခမ္းခဲြထားေပးလုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ ေရေဆး၊ အညွာေျခြျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ မႊန္တာ သက္သာေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးျပီးေတာ့ စစ္ေပးထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ေလးေတြကုိလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာျပီဆုိရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေလွာ္ေပးပါေနာ္။ ပုစြန္အေကြးဆုိတဲ့အတုိင္း ပုစြန္ေလးေတြက အပူနဲ႕ထိတာနဲ႕ အေရာင္ေလးေတြ ရဲျပီးေတာ့ ေကြးလာပါမယ္။ အနံ႕လည္း အရမ္းကုိ ေမႊးပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ပုစြန္ေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ထည့္ေပးထားပါ။ ပုစြန္ေလွာ္ထားတဲ့ ဒယ္အုိးထဲကုိေတာ့ ေရလက္ဘက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထည့္၊ ခုနက ႏႊာထားတဲ့ ပုစြန္ေခါင္းေတြ အခြံေတြကုိ ထည့္ျပီး ျပဳတ္လုိက္ပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီပုစြန္ေထာင္းေတြထဲကုိ ေရ လက္ဘက္ရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၇ လံုးေလာက္ထည့္ျပီး ပုစြန္ခြံေတြကုိ စစ္ယူဖယ္ပစ္ျပီး အဲ့ဒီေရေတြကုိ ယူပါ။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီ ပုစြန္ျပဳတ္ရည္ေတြကုိ အုိးေလးတစ္လံုးထဲ ထည့္၊ ဆားေလး၊ ငံျပာရည္ေလး၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ေလးထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။
အဲ့ဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ ေလွာ္ထားတဲ့ပုစြန္ေတြကုိ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ ရေအာင္လွီးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေတြထည့္ပါတယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြထည့္၊ အေရာင္လွေအာင္ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးထည့္၊ ဆားးေလးနည္းနည္း၊ ငံျပာရည္နည္းနည္း၊ သံပုရာ ရည္ေလးညွစ္ျပီးေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ပုစြန္သုပ္ ရပါျပီေနာ္။ ပုစြန္ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္မယ္ေနာ္။
ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိလာျပီဆုိရင္ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ မႈိေတြထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ တစ္ခါ ဟင္းရည္အုိးထပ္ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာျမည္းျပီး ဟင္းရည္ေတြကုိ ဇလံုထဲထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္စိမ္းရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္တုိ႕ကုိထည့္ေပးပါ။ ေရွာက္ရြက္ေလးေတြပါ ခပ္လုိက္ဦးေနာ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ မႈိပုစြန္ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။
မုိးေအးေအးမွာ ပုစြန္သုပ္ေလးနဲ႕ မႈိပုစြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေသာက္ေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ၾကည့္ပါဦး ေနာ္။ ခံတြင္းပ်က္ေနတဲ့သူေတြအတြက္လည္း ခံတြင္းလုိက္ေစမယ့္အျပင္ ေခြၽးေလးပါ စုိ႕လာမွာ အေသအခ်ာပါေနာ္္။
အခုရာသီမွာ ပုစြန္ေတြ အရမ္းကုိလတ္ဆတ္ျပီး ေစ်းႏႈန္းလည္း သင့္တင့္ပါတယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပုစြန္ ၅၀ သား၊ ေငြႏွင္းမႈိ ၃၀ က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး (၂) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) မႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္)၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ေရွာက္ရြက္အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပုစြန္ေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးေၾကာ၊ ျပီးရင္ ေခါင္းေတြျဖဳတ္၊ အခြံႏႊာေပးပါ။ အဲ့ဒီအခြံေတြ ေခါင္းေတြကုိလည္း မပစ္ဘဲ ဖယ္ေပးထားပါေနာ္။ ပုစြန္အသားေတြကုိလည္း ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ေပးထားပါ။ (ပုစြန္အခြံကုိ ဒီအတုိင္း ပစ္လုိက္ရင္ အနံ႕ဆုိး ေတြထြက္လာတတ္တယ္ေလ၊ အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ အနံ႕ဆုိးလည္း မထြက္ဘဲ ဟင္းတစ္မယ္လည္းရေအာင္မုိ႕ ဟင္းခ်ဳိရည္ေလးခ်က္ဖုိ႕ ျပင္တာပါေနာ္။)
ေငြႏွင္းမိႈကုိ ေရေဆး၊ သန္႕စင္ျပီးေတာ့ မႈိအေပၚပုိင္းအသားဖတ္ေလးေတြကုိ သပ္သပ္ ဖဲ့ယူျပီးပါ။ မႈိရုိးတံေလးေတြ ကုိေတာ့ ေလးျခမ္းခဲြထားေပးလုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ ေရေဆး၊ အညွာေျခြျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ မႊန္တာ သက္သာေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးျပီးေတာ့ စစ္ေပးထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ေလးေတြကုိလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာျပီဆုိရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေလွာ္ေပးပါေနာ္။ ပုစြန္အေကြးဆုိတဲ့အတုိင္း ပုစြန္ေလးေတြက အပူနဲ႕ထိတာနဲ႕ အေရာင္ေလးေတြ ရဲျပီးေတာ့ ေကြးလာပါမယ္။ အနံ႕လည္း အရမ္းကုိ ေမႊးပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ပုစြန္ေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ထည့္ေပးထားပါ။ ပုစြန္ေလွာ္ထားတဲ့ ဒယ္အုိးထဲကုိေတာ့ ေရလက္ဘက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထည့္၊ ခုနက ႏႊာထားတဲ့ ပုစြန္ေခါင္းေတြ အခြံေတြကုိ ထည့္ျပီး ျပဳတ္လုိက္ပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီပုစြန္ေထာင္းေတြထဲကုိ ေရ လက္ဘက္ရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၇ လံုးေလာက္ထည့္ျပီး ပုစြန္ခြံေတြကုိ စစ္ယူဖယ္ပစ္ျပီး အဲ့ဒီေရေတြကုိ ယူပါ။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီ ပုစြန္ျပဳတ္ရည္ေတြကုိ အုိးေလးတစ္လံုးထဲ ထည့္၊ ဆားေလး၊ ငံျပာရည္ေလး၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ေလးထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။
အဲ့ဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ ေလွာ္ထားတဲ့ပုစြန္ေတြကုိ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ ရေအာင္လွီးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေတြထည့္ပါတယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြထည့္၊ အေရာင္လွေအာင္ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးထည့္၊ ဆားးေလးနည္းနည္း၊ ငံျပာရည္နည္းနည္း၊ သံပုရာ ရည္ေလးညွစ္ျပီးေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ပုစြန္သုပ္ ရပါျပီေနာ္။ ပုစြန္ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္မယ္ေနာ္။
ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိလာျပီဆုိရင္ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ မႈိေတြထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ တစ္ခါ ဟင္းရည္အုိးထပ္ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာျမည္းျပီး ဟင္းရည္ေတြကုိ ဇလံုထဲထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္စိမ္းရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္တုိ႕ကုိထည့္ေပးပါ။ ေရွာက္ရြက္ေလးေတြပါ ခပ္လုိက္ဦးေနာ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ မႈိပုစြန္ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။
မုိးေအးေအးမွာ ပုစြန္သုပ္ေလးနဲ႕ မႈိပုစြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေသာက္ေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ၾကည့္ပါဦး ေနာ္။ ခံတြင္းပ်က္ေနတဲ့သူေတြအတြက္လည္း ခံတြင္းလုိက္ေစမယ့္အျပင္ ေခြၽးေလးပါ စုိ႕လာမွာ အေသအခ်ာပါေနာ္္။
မလုရယ္... ပုဇြန္သုပ္စားခ်င္လိုက္တာ.. ဓာတ္ပုံကုိ အနီးကပ္ၾကည့္ျပီး သြားရည္ေတြ မ်ိဳခ်ေနရတယ္.. ဒုကၡ.. :D
ReplyDeleteမလုေရလာၿမီးသြားပါတယ္။ အခုေတာ့ ထမင္းအိုးထဲ
ReplyDeleteၾကက္ဥထဲ့ျပဳတ္ထားတယ္။
ႊtake care, yours shinlay
ဟယ္အေတာ္ဘဲ... ပုဇြန္ရွိတယ္... သုပ္စားေတာ႔မယ္
ReplyDeleteေဟာေတာ့
ReplyDeleteခုဘဲေမာေမာနဲ ့ျပန္လာတာ။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးေတာ့။
း)
ေတာ္လိုက္တာေနာ္။ စားခ်င္စရာေလး။
အျပင္မွာေတြ ့ရင္ ဧည့္သည္လာလုပ္မယ္ေနာ္။
ခင္တဲ့
အရမ္းေကာင္းတာဘဲ။ ပုစြန္သုတ္ကေတာ့ အၾကိဳက္ဆံုးဘဲ
ReplyDeleteမေရ.....ဒီလို blog မ်ိဳးရိွတဲ့အတြက္..အရမ္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္..
ReplyDeleteမိဘနဲ႔ေ၀း..ဟင္းကလဲမခ်က္တတ္တဲ့..ညီမအတြက္ေတာ့အိုေကသြားျပီ...ေနာက္ေန႔ေတြကစျပီး
မေျပာတဲ့နည္းအတိုင္းခ်က္စားျပစ္အံုးမယ္..ရွလြတ္..ရွလြတ္...
*ညီမကဒီကိုသူငယ္ခ်င္းblogကေနတစ္ဆင့္ခုမွပထမဆံုးေရာက္ဖူးတာပါ*
မမလုလု.. ပဂၽြန္ စားခ်င္လိုက္တာ.. ေသခ်ာကုိရွင္းျပထားတာ အိမ္ေထာင္ရွင္မ ပီသ..အေလလြင့္ကိုမရွိဘူး.. ေကာင္းမွေကာင္း. း)
ReplyDeleteမေရ..
ReplyDelete၂ မ်ိုးလံုးခ်ားမယ္သိလားးးးးးးး
ခုပို ့ေပးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး
ခ်စ္တဲ့
ျမဴးေလး
တကယ္ေျပာတာပါလုလုေရ..ဒို့အတြက္ေတာ့ မရွိမျဖစ္
ReplyDelete"လုလု" လို့ ေျပာရမလုိျဖစ္ေနျပီ..ဒို့ကပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္စားခ်င္ေနတာ
ၾၾၾျကာျပီ..ဒီမွာကပုဇြန္ခ်ဥ္မရေတာ့ လုလုေျပာတဲ့ ပုဇြန္သုပ္
ပဲ လုပ္စားေတာ့မယ္..ေက်းဇူးအထူးတင္တယ္ေနာ္..
၂ မ်ဳိးစလုံးႀကိဳက္တယ္။ မိွဳပုဇြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေလး လုပ္ေသာက္ၾကည္႔အုံးမွ။ အခ်ဥ္ပဲ စားခ်င္ေနတယ္ဆို။ :)
ReplyDeleteႏုစံေရ ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteမေတြ႕တာၾကာျပီေနာ္။ ဂ်ပန္မွာ ရတဲ့ ပုစြန္ကုိလည္း အဲ့ဒီလုိ သုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ လာျမည္းတာ အဆင္ေျပရဲ႕လားေနာ္။
ေက်ာပုိးအိတ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
ခဏေလာက္ အေမာေျဖျပီးမွ စားပါလားေနာ္။
အျပင္ေတြ႕လည္း ဧည့္သည္လုပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕ မမလုလည္း ပုစြန္သုပ္ၾကိဳက္တယ္။
ညီမေလးခုိင္ေရ ႕ ႕ ႕ အျမဲတမ္း အလည္လာဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါရေစေနာ္။
ကူးကူးေလးေရ ႕ ႕ စားခ်င္သေလာက္သာ စားပါေနာ္။
indavao > thank you for ur visit.
ျမဴးေလးေရ စားခ်င္သေလာက္သာ စားေနာ္။ အ၀စား။
မေလးေရ ႕ ႕ ပုစြန္ခ်ဥ္သုပ္အစားထုိးေလး သုပ္စားၾကည့္ပါေနာ္၊ မေလး ေနာက္တစ္ခါလာရင္ လင့္ခ္ေလး ခ်န္ခဲ့ပါလားေနာ္။
မုိးေကာင္းသူေလးေရ ႕ ႕ ႕ အခ်ဥ္က နဂုိကတည္းကၾကိဳက္တယ္ဆုိတဲ့ ေခ်ာႏွမေလးေရ ႕ ႕႕ ၾကိဳက္သေလာက္သာစားပါေနာ္။