Friday, May 8, 2009

သတ္သတ္လြတ္ခ၀ဲသီးေၾကာ္ခ်က္



ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ အင္တာနက္ကြန္နက္ရွင္မေကာင္းတာေရာ၊ အလုပ္မ်ားတာေရာ၊ ေနသိပ္မေကာင္းတာေရာ အားလံုးေပါင္းျပီး ဘေလာ့ဂ္ေလးကုိ ပစ္ထားရသလုိ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြကုိလည္း ႏႈတ္ခြန္းမသီရတာၾကာပါျပီေနာ္။ တစ္လေက်ာ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ပစ္ထားသလုိ ျဖစ္ခဲ့တာကုိ လည္း ကြၽန္မကုိ နားလည္ခြင့္လႊတ္ေပးဖုိ႕ အရင္ဦးဆံုး ေတာင္းပန္ပါရေစေနာ္။
ဘေလာ့ဂ္ကုိ ကြၽန္မ ၀င္တာ ၀င္လုိ႕ကုိ မရေသးဘူးေနာ္။ Freedom နဲ႕ ေက်ာ္ၾကတယ္ေျပာတယ္၊ ကြၽန္မက ေက်ာ္လုိ႕မရဘူးျဖစ္ေနတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားရဲ႕ ေက်းဇူးေၾကာင့္ ကြၽန္မဘေလာ့ဂ္မွာ ဘယ္ညီမေလး၊ ဘယ္အမ၊ ဘယ္သူ၊ ဘယ္၀ါ လာေအာ္သြားတယ္ဆုိတာကုိေတာ့ သိခြင့္ရပါတယ္။ ဒီေန႕က စျပီး အားလပ္တုိင္း၊ အခ်ိန္ရတုိင္း ယခင္အတုိင္းပဲ (မႏွစ္တုန္းကအတုိင္း) ကြၽန္မ ဟင္းအသစ္ေလးေတြကုိ ခ်က္ေကြၽး ပါဦးမယ္ေနာ္။ အေၾကြးလည္း ေတာ္ေတာ္ထူေနပါျပီ။ ကတိေတြလည္း ပ်က္ေနပါျပီ။ ခြင့္လႊတ္ၾကပါေနာ္။
ဒီေန႕မွာေတာ့ ကြၽန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ သၾကၤန္တုန္းက အိမ္မွာ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြ အတြက္ ခ်က္ေပးခဲ့တဲ့ ခ၀ဲသီးေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ခ၀ဲသီး၊ ၾကာဇံ၊ ၾကက္နားရြက္မႈိ၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဆီအနည္းငယ္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ခ၀ဲသီး၀ယ္ရင္ ခ၀ဲသီးအႏုအရင့္ကုိ ဘယ္လုိခြဲရမယ္ဆုိတာေလးကုိလည္း ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။ ခ၀ဲသီးမွာ ပါတဲ့ အေျမွာင္းေလးေတြရဲ႕ အက်ဥ္းအက်ယ္နဲ႕ ေဇာက္အတိမ္အနက္၊ ခ၀ဲသီးရဲ႕အေရာင္တုိ႕ကုိ ၾကည့္ျပီး ေရြးရပါ မယ္ေနာ္။ ခ၀ဲသီးရဲ႕အေရာင္က စိမ္းစုိေနျပီး အေျမွာင္းက်ဥ္းမယ္၊ ေဇာက္နက္မယ္ဆုိရင္ ခ၀ဲသီး ႏုပါတယ္ေနာ္။ အေရာင္အစိမ္းေျခာက္ေျခာက္၊ ေျမွာင္းက်ယ္ျပီး ေဇာက္တိမ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ခ၀ဲသီး ရင့္ပါတယ္။ ရင့္တဲ့ ခ၀ဲသီးက ပြျပီး အခ်ဳိဓာတ္ေပါ့ပါတယ္ေနာ္။

ခ၀ဲသီးအခြံမႏႊာခင္ ၾကာဇံ၊ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္နဲ႕ ပဲျပားေျခာက္တုိ႕ကုိ တစ္မ်ဳိးကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲစီထည့္ျပီး ေရစိမ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးေပးထားပါ။ ခ၀ဲသီးကုိ အခြံႏႊာတဲ့အခါ ေျမာင္းေလးေတြကုိ ဓားနဲ႕ အရင္ဦးဆံုး သပ္ခ်လုိက္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ေျမာင္းေတြမရွိေတာ့ဘဲ အခြံသင္ရတာ လြယ္ကူသြားပါလိမ့္မယ္။ ျပီးရင္ အခြံႏႊာျပီးသား ခ၀ဲသီးကုိ ေရေဆးျပီး ဓားထက္ထက္ကေလးနဲ႔ ခပ္ေစြေစြေလး လွီးျဖတ္ေပးထားပါ။ အခု ၾကာဇံေတြကလည္း အနံ႕နည္းနည္းရွိတာမုိ႕ ေရနဲ႕ ႏွစ္ၾကိမ္၊ သံုးၾကိမ္ေလာက္ ပြတ္ျပီး ေဆးေပးပါ မႈိေျခာက္ကုိလည္း ပထမတစ္ေရစိမ္ျပီးရင္ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ေပးျပီး ပြလာတဲ့အခါက်မွ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ ပန္းေျခာက္ကုိလည္း ေရနဲ႕ အနည္းဆံုး ႏွစ္ၾကိမ္၊ သံုးၾကိမ္ေလာက္ေဆး၊ ျပီးရင္ အထဲက ၀တ္ဆံေတြကုိ ထုတ္ပစ္၊ အထံုးေလးေတြထံုးေပးပါ။ ပဲျပားေျခာက္ကုိလည္း ေရနဲ႕ ေသခ်ာေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိပ္စိပ္ေပးပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးရင္ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားေျခာက္တုိ႕ကုိ အရင္ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အနည္းငယ္တုိ႕ကုိထည့္၊ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး အုပ္ေပးထားပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ထားျပီးရင္ ၾကာဇံထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ၊ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ေပးထားပါ။ ေရလည္းခမ္းေလာက္ျပီ အထဲက အဆာပလာေတြလည္း ႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ ဒယ္အုိးအဖံုးကုိဖြင့္ျပီး ခ၀ဲသီးကုိထည့္၊ အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးျပီးေတာ့မွ ဒယ္အုိးအဖံုးကုိ ခဏေလာက္အုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ခ၀ဲသီးႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့အရသာကုိထပ္ျဖည့္၊ ေရစပ္စပ္ေလးနဲ႕ စားလုိ႕ရေအာင္ ေရေႏြး လက္ဘက္ရည္ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးသာသာေလာက္ျဖည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္၊ ဟင္းအုိးဆူရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး မီးဖုိေပၚကေန ဟင္းအုိးခ်ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရသာရွိလွတဲ့ သတ္သတ္လြတ္ ခ၀ဲသီးေၾကာ္ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ခ၀ဲသီးကုိ ဒီအတုိင္းေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္ရင္လည္း ရေပမယ့္ ပုိျပီးေတာ့ စားျမိန္သြားရေအာင္ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ေလးနဲ႕ ၾကာဇံဟင္းေလးလုိ ခ်က္ေပးလုိက္တာပါေနာ္။ ငရုတ္သီးဆားေထာင္း၊ သရက္ခ်ဥ္သုပ္၊ ဆီတုိဟူးေလးတုိ႕နဲ႕သာဆုိရင္ေတာ့ အရမ္းကုိ ျပည့္စံုတဲ့ ထမင္း၀ုိင္းေလး ျဖစ္သြားပါမယ္ေနာ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း တစ္ခါတေလ ဟင္းေျပာင္းအလဲေလးခ်က္ခ်င္ရင္ ခ၀ဲသီးေၾကာ္ခ်က္ေလး ခ်က္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။

6 comments:

  1. ထမင္းၿမိန္ေစမယ္႔ ဟင္းတခြက္ရၿပီ။ မမလု ေက်းဇူးပါရွင္။

    ReplyDelete
  2. လျပည့္ညမွာ သက္သတ္လြတ္ဟင္းစားရျပီ ။ မလုရဲ ့လက္ရာေလးေတြ လြမ္းေနတာ ။ ဂလု ။ ကိုယ္တိုင္ေတာ့ ခ်က္တတ္ဖူး ။ သူၾကီးကေတာ္ နည္းနဲ့ ျပန္ခ်က္စားမယ္ေလ ။ ေနေကာင္းပါေစ .ခ်မ္းေျမ့ပါေစ

    ReplyDelete
  3. ျမဴးသွ်ရီMay 9, 2009 at 2:45 AM

    မမလုေရ...............
    လြမ္းေနတာေနာ္
    ခ်ားမယ္ခ်ားမယ္
    အားလံုးသယ္သြားျပီ

    ReplyDelete
  4. ဆြမ္းကပ္ ဖို ့႐ွိတာနဲ ့အေတာ္ပဲ။
    ဟင္းတခြက္ရၿပီ။ ေက်းဇူးပါပဲ။

    ReplyDelete
  5. ေမာင္ႏွမေတြ အားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    မမလု အလုပ္မ်ားေနတာမုိ႕ အဆင္ေျပတုိင္း ဟင္းအသစ္ေလးေတြ တင္ေပးသြားပါမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တာရွိရင္လည္း ေျပာၾကပါေနာ္။
    မုိးေကာင္းသူ၊ kiki၊ ျမဴးသွ်ရီနဲ႕ ရွင္ေလးတုိ႕ကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ :*

    ReplyDelete
  6. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ReplyDelete