Sunday, March 22, 2009

ကၽြန္မႏွင့္ ဒုတ္ဟင္း

ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕လည္း ကၽြန္မႏွင့္ ဒုတ္အေၾကာင္းကုိ လွ်ာရွည္ပါဦးမယ္ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က ေရေျမအေနအထားက ေျမေဆြးထည့္စရာမလုိဘဲ ေျမၾသဇာ သိပ္ေကာင္း ပါတယ္။ အိမ္ရဲ ႕အေနာက္ဘက္ျခံ၀င္းထဲမွာ ငွက္ေပ်ာပင္၊ ပိႏၷဲပင္၊ သရက္ပင္၊ ဒန္႕သလြန္ပင္၊ ကြမ္းပင္၊ ငရုတ္ ပင္၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ မာလကာ၊ သေဘၤာ အစရွိတဲ့ သီးပင္ေတြ ရွိသလုိ ကန္ဇြန္းခင္းၾကီးကလည္း သန္လုိက္တာမွ ထြက္လာတဲ့ ကန္ဇြန္းႏြယ္ေတြကုိ ခူးဆြတ္လုိ႕ပင္ မကုန္ႏုိင္။ ခူးေလ အညြန္႕အတက္ထြက္ေလ ျဖစ္တာမုိ႕ ေနာက္ဆံုး အိမ္နီးနားခ်င္းေတြကုိပါ ၾကိဳက္သေလာက္ လာခူးႏုိင္ပါတယ္လုိ႕ ခြင့္ေပးခဲ့ရတာ ႕ ႕ ႕ ဒါတင္မကေသးဘူးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ပန္းပင္ေလးေတြကလည္း ရွိေသးတယ္။
အဲ့ဒီလုိ အပင္ေတြကေန ရလာတဲ့ အပြင့္၊ အရြက္၊ အသီး အကုန္လံုးက အိမ္က မိသားစုအတြက္ လုိအပ္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္အတြက္ အမာခံပါပဲေနာ္။ ေသြးတုိးတတ္တဲ့ ၾကီးေမအတြက္ ဒန္႕သလြန္ပင္ၾကီးက အမာခံအေနနဲ႕ ရပ္တည္ေပးထားသလုိ မၾကာခဏ ရင္ၾကပ္တတ္တဲ့ အၾကီးေအးအတြက္ေတာ့ ကြမ္းရြက္ပင္က အသင့္ေစာင့္ေနတာေပါ့။
အဲ့ဒီရွိတဲ့အပင္ေတြထဲက ကၽြန္မ မၾကိဳက္တဲ့အသီးရွိတယ္။ ဒုတ္လုိ႕ ကၽြန္မေခၚတဲ့ ဒန္႕သလြန္သီးေပါ့။
ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က ေရေျမေကာင္းေတာ့ ဒန္႕သလြန္သီးၾကီးေတြမ်ား စိမ္းစိုႏုဖတ္ျပီး သြယ္လ်ရွည္လ်ားေနတာ ပဲ။ ျပီးေတာ့ အခြံပါး၊ အတြင္းသားထူထူနဲ႕ ဒန္႕သလြန္ေစ့ေလးေတြကလည္း ႏုဖတ္ဖတ္ေလးနဲ႕ အရမ္းကုိ ေကာင္းတာေနာ္။ ဘယ္ေလာက္ပဲ ရင့္မွည့္လာလာ အေရာင္မဲြေျခာက္ေျခာက္နဲ႕ ျဖစ္မသြားဘူး။ ဒါေပမယ့္ေလ ဒန္႕သလြန္ပင္တစ္ပင္က သီးလာတဲ့အသီးေတြက စားလုိ႕မကုန္ႏုိင္ဘူး။ အိမ္မွာ ဒန္႕သလြန္သီး ေပါတဲ့အခ်ိန္ က်ရင္ ေန႕တုိင္း အဲ့ဒီဒုတ္ဟင္းက ပါေနေရာ။ ကၽြန္မက ေန႕တုိင္းဆုိေတာ့ အဲ့ဒီဟင္းကုိ မစားခ်င္ေတာ့ဘူးေလ။ အဲ့ဒီေတာ့ အဲ့ဒီဟင္းခ်က္တဲ့ေန႕ဆုိ ကလန္ကဆန္လုပ္ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ အဘြားက ဒန္႕သလြန္သီးနဲ႕ ကၽြန္မကုိ ေဆာ္ပေလာ္တီးေတာ့တာေပါ့။ အဲ့ဒီကေန႕ကစျပီး ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြက ဒန္႕သလြန္သီးဟင္းခ်က္တုိင္း ကၽြန္မကုိ ဒုတ္ဟင္းစားရေတာ့မယ္ ေဟ့ ႕ ႕ ႕ ေဟ့ ႕ ႕ ႕ ဒုတ္ဟင္းမစားရင္ေတာ့ ဒုတ္စာမိေတာ့မယ္ ႕ ႕ ႕ ဆုိျပီး က်ီစယ္ၾကေတာ့တာ ယေန႕ထိပါပဲ။
ဒါေပမယ့္ေလ အဘြားရဲ႕ ဒုတ္စာမိျပီးတဲ့အခ်ိန္က စျပီး ကၽြန္မက အဲ့ဒီဒန္႕သလြန္သီးဟင္းကုိ မျဖစ္ မေန စားရင္းနဲ႕ ၾကိဳက္သြားေတာ့တာ ကေန႕ထိ ဒန္႕သလြန္သီးေတြ႕ျပီဆုိရင္ ခ်က္ျပီးသားပဲ။ ဒါေပမယ့္ေလ အခု ရန္ကုန္ျမိဳ႕ရဲ႕ ျမိဳ႕သစ္ေလးတစ္ခုမွာ ေနေနရတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ အိမ္မွာ ဒန္႕သလြန္ပင္ စုိက္လုိ႕ သီးေပ မယ့္ ေမာ္လျမိဳင္နဲ႕ ေရေျမမတူေတာ့ေလ သီးတဲ့အသီးကလည္း စိမ္းစိမ္းစုိစုိမရွိဘဲ ညိဳတုိတုိျဖစ္ေနတာမုိ႕ ကၽြန္မက အေမ့ကုိ ေျပာပါတယ္။ အေမ ႕ ႕ ႕ ဒီက ဒန္႕သလြန္သီးေတြက ေမာ္လျမိဳင္က ဒန္႕သလြန္သီးေတြနဲ႕ ယွဥ္လုိက္ရင္ ဇရာအုိနဲ႕ ကညာပ်ဳိလုိပဲေနာ္လုိ႕ ေျပာေတာ့ အေမကေလ ရီလုိက္တာ ႕ ႕ ႕ေမာ္လျမိဳင္က ဒန္႕သလြန္သီးေတြမ်ား ႏုဖတ္ေနတာပဲ ႕ ႕ ႕ ဒီက ဒန္႕သလြန္ေတြက အဘုိးအုိက်ေနတာပဲလုိ႕ ေျပာလုိ႕ေလ ႕ ႕
အဲ့ဒီဒုတ္ကုိ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ငါးရံ႕ေလးနဲ႕ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ေကၽြးပါဦးမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဒုတ္ (၁၀) ေခ်ာင္း၊ ငါးရံ႕ အေကာင္ၾကီး တစ္ေကာင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ ဆီ၊ ငံျပာရည္၊ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ေစ်းထဲမွာ ဒန္႕သလြန္၀ယ္ရင္ ႏုလား၊ ရင့္လား ဘယ္လုိခဲြျခားမလဲဆုိတာကုိလည္း ေမာင္ႏွမေတြကုိ လက္တုိ႕လုိက္ပါရေစေနာ္။ ၀ယ္မယ့္ ဒန္႕သလြန္သီးရဲ႕ ထိပ္ႏွစ္ဘက္ကုိ ကုိင္လုိက္ျပီး အသာလိမ္လုိက္ပါ။ ဒန္႕သလြန္သီးေလးမွာရွိတဲ့ အေမွ်ာင္းေလးေတြၾကားထဲကေန အက္ကြဲထြက္မလာဘဲ လိမ္လုိက္တဲ့ ေနာက္က ေန အလုိက္သင့္ေလးပါလာတယ္ဆုိရင္ ဒန္႕သလြန္သီးက ႏုပါတယ္။ မဟုတ္ဘဲ ကြဲထြက္သြားတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဒန္႕သလြန္သီးရင့္ပါတယ္ေနာ္။
ငါးရံ႕ကုိ အေၾကးမထုိးခင္ မန္က်ည္းႏွစ္နဲ႕ လူးျပီး ေဆးေၾကာပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ အေၾကးထုိး၊ ေဘးဆူးေတာင္ခုတ္၊ ဗုိက္ခဲြ၊ မလုိအပ္တာေတြ ဖယ္ထုတ္၊ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ျပီးရင္ ငါးရံ႕ကုိ ေခါင္းျဖတ္၊ ကုိယ္ထည္ပုိင္းကုိ အကြင္းလုိက္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျပီး ဆား၊ ငံျပာရည္ အနည္း ငယ္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ထည့္နယ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဒုတ္(၁၀) ေခ်ာင္းကုိ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ပါမယ္ ေနာ္။ ဒုတ္ရဲ႕ ထိပ္ႏွစ္ဘက္ကုိ အရင္ ဓားေလးနဲ႕ ျဖတ္လုိက္ပါ၊ ျပီးေတာ့မွ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အရွည္ေလာက္ေလး ေတြ ဓားရာေပးျပီး အသာဖိခ်လုိက္ပါ။ တစ္ဖက္က ျပတ္ထြက္သြားျပီး ေနာက္တစ္ဘက္ကုိ အခြံမွ်င္ေလးေတြပါ ပါေအာင္ ဆဲြခ်လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေဘးႏွစ္ဘက္က အခြံ အစိမ္းေရာင္ေတြ ကုန္ေအာင္ ဓားေလးနဲ႕ ဆဲြခြာခ်ေပး ပါ။ ျပီးရင္ ဒန္႕သလြန္သီးေတြကုိ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။
ငရုတ္သီး အပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရစိမ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ အရင္ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေထာင္း၊ ညက္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ေထာင္းေပးထားပါ။ မန္က်ည္းသီးကုိလည္း တစ္ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေႏြးနဲ႕ နယ္ျပီး အႏွစ္တုိက္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ ေတာ့ ငပိစိမ္းစားေလးကုိပါထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီးရင္ ငါးေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ငါးေတြေၾကမသြားရ ေအာင္ ငါးေတြဆီသတ္ျပီးထားနဲ႕ အသာေလးဆယ္ယူျပီးေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဒန္႕သလြန္သီးေတြကုိ ထည့္ျပီး ဒန္႕သလြန္သီးျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ေရခမ္းေလာက္ ျပီဆုိရင္ ဒန္႕သလြန္သီးလည္း ႏူးခါနီးျဖစ္တဲ့အခ်ိန္နဲ႕ အေနေတာ္ပါ။ ျပီးရင္ ဟင္းအုိးထဲကုိ ငါးေတြထည့္ျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ေတြကုိထည့္၊ ေရလုိသေလာက္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္လာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိတာထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဒန္႕သလြန္သီး ငါးရံ႕ဟင္းေလး ရပါျပီေနာ္။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ (သုိ႕မဟုတ္) ငါးပိရည္ေဖ်ာ္၊ တုိ႕စရာအစံုအလင္ေလးနဲ႕ဆုိ လုိက္ဖက္ပါတယ္ ေနာ္။ စကားမစပ္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕လည္း ဒုတ္နဲ႕ ငါးေခါင္းခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ျပီး သရက္ကင္း (စုိင္သီး) ေလးရယ္၊ ပုတက္စာရယ္က တုိ႕စရာေပါ့ေနာ္။ လာစားလွည့္ပါဦးေနာ္။

10 comments:

  1. စားခ်င္လိုက္တာေနာ္.... သေရေလးေတြသိမ္းၿပီးၿပန္သြားပါတယ္ :(

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္တယ္ေနာ္... :D

    ReplyDelete
  3. ေႀသာ္ ဒန္႕သလြန္သီးကို အဲလိုေရြးရတာကိုး...

    ReplyDelete
  4. အားးးးးးးးးးးးးးး

    စားခ်င္လိုက္တာ ... ေနာက္ဆံုးေရာက္ေတာ့ ပိုဆိုးသြားတယ္။

    သရက္သီးစိုင္သီးေလးနဲ ့လဲဆိုေတာ့ မထင္မွတ္ဘဲ တံေထြးေထြးလိုက္တာ သီးသြားတယ္
    း)
    အဟီးးးးးးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete
  5. မွားလို ့ေနာ္

    တံေထြးေထြးတာဟုတ္ဘူး။
    တံေထြးမ်ိဳခ်လိုက္တာ သီးသြားတယ္
    း)

    ReplyDelete
  6. ဒုတ္ဟင္းလို ့ေခၚသလားဗ်။ အခုမွ ၾကားဖူးတယ္..။ ဒုတ္ဟင္းကို လြမ္းမိတယ္ဗ်ာ..။

    ReplyDelete
  7. ၀ါ၀ါေလးေရ ႕ ႕ ႕ စားဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္ေနာ္။
    ညီမေလး စုဗူးေရ ႕ ႕ ႕စားခ်င္သေလာက္သာ သြားပါေနာ္။
    ညီမေလးေႏြးေရ ႕ ႕ ႕
    ဒန္႕သလြန္သီးကုိ အဲ့ဒီလုိေရြးရတယ္လုိ႕ အဖြားတုိ႕ ေျပာခဲ့တာကုိ မွ်ေ၀တာပါေနာ္။
    မီးမီးငယ္ရဲ႕ ထည္၀ါခ်ဳိေရ ႕ ႕
    တံေတြးသီးသြားလုိ႕ ေနရခက္ေနမလား။ ေျဖးေျဖးစားပါေနာ္။
    ကုိေနညိဳေရ ႕ ႕ ႕
    ဒုတ္ဟင္းကုိ လြမ္းလားေနာ့္ စားပါေနာ္

    ReplyDelete
  8. မမလုေရ.....

    ေမာ္လျမိဳင္သူေတြဟင္းခ်က္ေကာင္းတယ္ဆိုတာ
    ခုမွတကယ္ကိုယံုသြားျပီ...ခုိင္လဲခ်က္တတ္ခ်င္လိုက္တာ..
    :(...မမblog ကိုပဲအားကိုးျပီးအခ်က္သင္ေတာ့မယ္..:)

    ReplyDelete
  9. ဟင္းခ်က္နည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ေလ႔လာသြားပါတယ္.. ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ မလု။

    ReplyDelete