
မုန္ညင္းခ်ဥ္ (ရွမ္းခ်ဥ္)ကုိ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ၊ တုိဟူးေႏြး၊ ျမီးရွည္ တုိ႕နဲ႕ တဲြဘက္သံုးေဆာင္ၾကသလုိ အသားမ်ားနဲ႕လည္း ခ်က္စားတတ္ၾကပါတယ္။
မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ ့ မုန္ညင္းစိမ္း ႏွစ္ပိသာ၊ မုန္လာဥနီ ၁၅ က်ပ္သား၊ ဂ်ဴးျမစ္ ၁၅ က်ပ္သား၊ ပဲပုိးတီ ၂၅ က်ပ္သား၊ ခ်င္း ၅ က်ပ္သား၊ မုန္ညင္းေစ့ ၁ က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး အေရာင္မႈန္႕ ၅ က်ပ္သား၊ နံနံေစ့ ၁ က်ပ္သား၊ ဆား၊ ၾကံသကာ ၅ က်ပ္သား၊ ဆန္အရက္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတုိ႕ပါေနာ္။
မုန္ညင္းစိမ္းကုိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ပထမ ႏွစ္ေရေလာက္ကုိ သြန္ပစ္ပါ။ တတိယတစ္ၾကိမ္က်ရင္ေတာ့ ေရပံုးၾကီးၾကီးထဲမွာ ေရထည့္၊ ဆားကုိ ထည့္ျပီး ဆားရည္ျဖင့္ အနည္းဆံုး တစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ မုန္ညင္းစိမ္းေတြကုိ ေရထဲကေန ဆယ္ယူ၊ ေရစစ္ျပီး တစ္ေနလွန္းေပးပါ။ တစ္ေနလွန္းလုိက္တဲ့အခါ မုန္ညင္းေတြ ႏြမ္းသြားျပီး အခ်ဥ္တည္ဖုိ႕ အေကာင္းဆံုးအေနအထားကုိ ျဖစ္ေစပါတယ္။ မုန္ညင္းစိမ္းကုိေတာ့ ႏွစ္လက္မအရြယ္အစား ေလာက္ေလးေတြ ရေအာင္ ျဖတ္ေတာက္ပါတယ္။ ျပီးရင္ မုန္လာဥနီ၊ ဂ်ဴးျမစ္နဲ႕ ပဲပုိးတီတုိ႕ကုိလည္း သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ဂ်ဴးျမစ္ကုိ ေရေဆးျပီးတဲ့အခါ အျမစ္ေလးတစ္ေခ်ာင္းခ်င္းစီကုိ ႏႈတ္ယူျပီးေတာ့ တစ္လက္ခဲြအရွည္ရေအာင္ ျဖတ္ေတာက္ေပးထားပါ။ မုန္လာဥနီကုိလည္း ပန္းပြင့္ေလးေတြ ေဖာ္ႏုိင္သလုိ အရွည္လုိက္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အတံုးေလးေတြပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိ တံုးေပးထားပါ။ ပဲပုိးတီကုိေတာ့ အလံုးလုိက္ေလးေတြ ထည့္လုိက္ လုိ႕ ရတာမုိ႕ ဒီအတုိင္းပဲ ေရစစ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ (ၾကက္သြန္ဥေလးေတြပါထည့္ခ်င္ရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္ဥေလးေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆး၊ ထိပ္ပုိင္းေလးေတြျဖတ္ေတာက္ထားျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။)
ျပီးရင္ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြအတြက္ လုိအပ္တာေလးေတြ ျပင္ဆင္ရေအာင္ေနာ္။ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ခပ္လႊာလႊာေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ နံနံေစ့နဲ႕ မုန္ညင္းေစ့တုိ႕ကုိ ဒယ္အုိးထဲ ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလွာ္ေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိေလွာ္လုိက္ရင္းနဲ႕ အနံ႕ေတြသင္းလာတဲ့အခါက်ရင္ ဒယ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚကေနခ်ျပီး အထဲက အေမႊးအၾကိဳင္အေလွာ္ေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး မညက္တညက္ေလးေထာင္းေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခ်င္းတ၀က္ကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းလုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕အတြက္ကုိေတာ့ ငရုတ္သီး အပုပြေတာင့္ကုိ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ၾကိတ္ႏုိင္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ၾကံသကာကုိလည္း ေခ်ျပီးထည့္ေပးပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပလတ္စတစ္ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီးကုိယူ၊ ျပီးရင္ ခုနက အသီးအရြက္ေတြထည့္၊ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြထည့္၊ ၾကံသကာ၊ ဆားနဲ႕ ဆန္အရက္အနည္းငယ္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပုလင္းသန္႕သန္႕ ဒါမွမဟုတ္ စဥ့္အုိးသန္႕သန္႕ထဲ ဖိသိပ္ျပီး ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပၚကေန ပလတ္စတစ္ေလးခံျပီးေတာ့မွ အဖံုးကုိ လံုေအာင္ပိတ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီလုိသိပ္ထားျပီး ပူတဲ့ရာသီဆုိ ၃ ရက္မွ ၅ ရက္အတြင္း၊ ေအးတဲ့ရာသီဆုိရင္ တစ္ပတ္မွ ၁၀ ရက္အတြင္းဆုိရင္ေတာ့ အရသာရွိလွတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
(PS: အခု ရွမ္းခ်ဥ္လုပ္နည္းကေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ညီမေလး မုိင္းဆတ္မွာ ပညာေရး၀န္ထမ္းအျဖစ္ ၅ ႏွစ္တာ တာ၀န္ထမ္းေဆာင္ရင္းနဲ႕ တတ္ခဲ့တဲ့ နည္းေလးပါေနာ္။ အခုျမင္ရတဲ့ပံုကေတာ့ သူ႕လက္ရာပါေနာ္။)
လည္ပင္းေညာင္ေရအုိးျဖစ္ေအာင္ ေစာင့္ေနရတဲ့ ညီမေလးမြန္း ေက်နပ္မယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။
ေ၀း....
ReplyDeleteဝက္သား သံုးထပ္သားကို ပါးပါးလွီး..
ReplyDeleteဝက္မစားက ၾကက္သား အ႐ိုးေလးေတြ ပါတာကို အတံုးေလးေတြညီေအာင္ လွီး..
ၿပီးရင္ ပဲငံျပာရည္၊ ဆားနည္းနည္း အခ်ိဳမႈန္႔နည္းနည္းနဲ႔ သမေအာင္ေရာနယ္..
ၾကက္သြန္နီကို ေျခာက္စိပ္အတံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီး..
င႐ုပ္သီးကို ေစာင္းေစာင္းေလးေတြလွီး..
မံုညင္းခ်ဥ္ (မလုလုေျပာတဲ႔ ႐ွမ္းခ်ဥ္) ကို ခပ္ပါးပါး လွီး..
ဝက္သားကို အရင္ေၾကာ္.. နူးရင္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ေၾကာ္.. င႐ုပ္သီးပါ ထည့္ေၾကာ္.. ဂ်င္းႀကိဳက္ရင္ ဂ်င္းပါးပါးပါ ထည့္ေၾကာ္.. ဝက္သားက်က္ေလာက္ရင္.. မုန္႔ညင္းခ်ဥ္ထည့္ေၾကာ္..
ဆားျမည္း.. အခ်ိဳမႈန္႔ႀကိဳက္ရင္ထည့္.. နည္းနည္းခ်ဥ္တယ္ထင္ရင္ သၾကားထည့္..
ေမြးလာၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ရၿပီ.. စားေပေတာ႔...
အဲ႔ဒါ ဝက္သားမံုညင္းခ်ဥ္ေၾကာ္.. ဟီးးး
အဲလိုမွ မေက်နပ္ေသးရင္ ေၾကာ္ထားတာကို ေရထည့္ ပြက္လာရင္ ေကာ္မႈန္႔ေဖ်ာ္ထားတာေလး ထည့္.. ဟီးးး ေကာ္ရည္ေလးနဲ႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဝက္မံုညင္းခ်ဥ္ခ်က္..
ေကာင္းမွေကာင္း...
မလုလုေရ.. က်ေနာ္ေတာ႔ အဲ႔လိုေလး လုပ္စားတယ္.. ပဲဟင္းေလးနဲ႔ ဆို ဂြတ္မွဂြတ္ ႐ွလြတ္..!!!
ဗိုက္ေတာင္ ဆာလာၿပီ.. ဂြီ..!!
း)
ခင္တဲ႔
ကိုရင္ေနာ္
မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္နည္းအတြက္ ေက်းဇူးပါ မမ လုေရ..
ReplyDeleteမလုဆီက ရွမ္းေခါက္ဆြဲ အသုပ္ခ်က္နညး္ရယ္ လက္ေဆာင္ရထားတဲ့ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ေတြနဲ႔ အခုတေလာ ဇိမ္က်ေနတယ္.. မုန္႔ညင္းခ်ဥ္ေတာ့ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္.. ေက်းဇူး မလုေရ.. :)
ReplyDeleteမလု နံနံေစ့နဲ႕ မုန္ညွင္းေစ့ကုိ အဂၤလိပ္လုိ ဘယ္လုိေခၚလဲ သိလားဟင္.. ဒီမွာရွာၾကည့္မလားလုိ႔.. :)
ကုိရင္ေနာ္ေရ ႕ ႕ ႕ ကၽြန္မလည္း မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိဆုိ အရမ္းၾကိဳက္တာ။ ၀က္သားနဲ႕ ျပန္ခ်က္တာဆုိပုိေကာင္းေသးတယ္ေနာ္။ ကုိရင္ေနာ္ေပးတဲ့နည္းေလးနဲ႕ လုပ္စားဦးမယ္ေနာ္။
ReplyDeleteညီမေလး စုဗူးအိမ္ေရ ႕ ႕ ႕အလည္လာသြားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။
ႏုစံေရ ႕ ႕ ႕
အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ နံနံေစ့နဲ႕ မုန္ညင္းေစ့ကုိ အင္ဒုိနီးရွားဆုိင္နဲ႕ အိႏၵိယဆုိင္ေတြမွာ ၀ယ္လုိ႕ရေလာက္ပါတယ္ေနာ္။
နံနံေစ့ကုိ အဂၤလိပ္လုိ coriander seed လုိ႕ ေခၚျပီး မုန္ညင္းေစ့ကုိေတာ့ mustard seed လုိ႕ ေခၚပါတယ္ေနာ္။ ရွာ၀ယ္ၾကည့္ပါေနာ္ ရွိႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
ဟြန္႔...စားခ်င္လိုက္တာ...လုလုနွိပ္စက္တယ္..
ReplyDeleteအိမ္မွာေတာ႔ ေမေမတို႔လာတုန္းက ရွမ္းခ်ဥ္အျဖဴ
ထည္တည္ထားေပးတယ္ေလ..ကုန္ေတာ႔မယ္..
ဒီလို နီနီရဲရဲေလးစားခ်င္လိုက္တာေနာ္.... း) ဂြီးးးးး
ခ်စ္တဲ႔
၀ါ၀ါ
မမလုေရ..........
ReplyDeleteေက်းဇူးပါ...ဒီနည္းရွာေနတာၾကာျပီ..
အခုေတာ့လုပ္စားလို ့ရျပီေပါ့.........မမလုက,ကခ်င္လားဟင္?လုလုဆိုတဲ့နာမည္ရယ္၊
မမလုရုပ္ေလးရယ္ေပါင္းၾကည့္ေတာ့ဟုတ္ေန
မလားလို ့ပါ။မဟုတ္ရင္လဲSORRYပါ :D
၀ါေလးေရ ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteလုလုက ရွမ္းခ်ဥ္အျဖဴကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။ ျမီးရွည္နဲ႕ စားရင္ သိပ္ေကာင္း။
ညီမေလးျမဴးေရ ႕ ႕ ႕
မမလုက ကခ်င္မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက မမလုကုိ ကခ်င္လုိ႕ ထင္ၾကတယ္။ ေဆာရီးေျပာစရာမလုိပါပဘူးေနာ္။ အခ်င္းခ်င္းေတြပဲကုိ
မလုလုေရ
ReplyDeleteသြားရည္ေတြလဲ က်ေနၿပီ။ ဒီမွာ၀ယ္စားရတာ အရမ္းမေကာင္းဘူးရယ္။ လုပ္နည္းပါယူသြားရုံမကဘူး မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ယူသြားၿပီ။ ရွမ္းေခါက္ဆဲြနဲ႔စားလုိက္ရရင္ျဖင္႔။
ေက်းဇူးတင္လိုက္တာ.....မုန္ညင္းခ်ဥ္ သန္႔သန္႔ေလး လုပ္စားခ်င္ေနတာ ၾကာလွၿပီ။
ReplyDeleteမမလုလုေရ...မမနည္းနဲ စမ္းလုပ္ၾကည့္ၾကတယ္ေလ။
ReplyDeleteၿဖစ္မွၿဖစ္ပါ့မလားဆိုၿပီး ရင္တထိတ္ထိတ္နဲ ့ေစာင့္လိုက္တာ အဆင္ေၿပသြားေတာ့ ေပ်ာ္လိုက္တာမမရယ္။
ေက်းဇူးပါေနာ္။မမေၾကာင့္ အလြမ္းေၿပရံုတင္မကဘူး ပညာလည္းရ ဗိုက္လဲ၀။
ေစတနာေကာင္းတဲ့မမ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစေနာ္။
Ma lu lu, can you show me the picture of mont nyin sein to make mont nyin chin. I am not sure which is called mont nyin sein? Thanks
ReplyDeleteဆန္အရက္မရရင္ အဲဒါအစား ဘာထည့္လို႔ရပါသလဲ..ေက်းဇူးပါ..
ReplyDeleteI live in the US and I need the ingredients in English, please translate them for me, thanks.
ReplyDeleteရွမ္းခ်ဥ္နည္းေလးေပးတာ အရမ္းေက်းဇူးပါ။
ReplyDeleteလုလု အဆင္ေျပရင္ ဘဲေသြး(ပဲေသြး)လုပ္နည္းေလး တင္ေပးပါလား။
တခ်ိဳ႕ေတြကေျပာတာ အဲဒါ ပဲနဲ႕လုပ္တာ ေသြး မပါဘူးၾကားလို႕..။
ျပည္ပ မွာ ပဲျပားရေပမဲ့ ဘဲေသြးကေတာ့ မရွိဘူး။
အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲခ်က္စားတိုင္း ဘဲေသြး သတိရတယ္..
ေက်းဇူးပဲဗ်ိဳ႔ ညကမွ ဆန္အရက္ တဗူးရထားတာရွိတယ္ ေက်းေက်း
ReplyDelete