Saturday, January 10, 2009

ျပိဳင္ပြဲ၀င္ေရႊရင္ေအး





ေရႊရင္ေအးမွာ ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႕လက္ေဆာင္း၊ ေပါင္မုန္႕၊ သာကူ၊ ေကာက္ညွင္းဆန္၊ အုန္းသီးအရင့္၊ အုန္းစိမ္း၊ သၾကား၊ ပင္ပြား၊ ေျပာင္းဖူး၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ဒူးရင္းယုိ၊ ၾကက္ဥ၊ ႏုိ႕စိမ္း၊ အာဂါးေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕ အစိမ္းထုပ္၊ ဆြမ္းေမႊးရြက္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

  • မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္နဲ႕ ေပါင္မုန္႕ကုိေတာ့ အျပင္ကပဲ ၀ယ္လုိက္ပါတယ္။
  • သာကူျပင္လုပ္မွာမုိ႕လုိ႕ ျမန္မာသာကူကုိပဲ ေရြး၀ယ္လုိက္ပါတယ္။
  • ကာက္ညွင္းဆန္ကုိေတာ့ ၀ယ္ျပီးေတာ့မွ ဆန္ၾကမ္းေတြကုိ ဖယ္ပစ္ပါတယ္။
  • အုန္းသီးအရင့္ကေတာ့ အုန္းႏုိ႕ရည္အတြက္ပါ။
  • အုန္းစိမ္းကေတာ့ အုန္းစိမ္းရည္ကုိ အုန္းႏုိ႕နဲ႕ ေရာစပ္ဖုိ႕ရယ္နဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာထုိးတဲ့အခါ သံုးဖုိ႕ပါ။ အုန္းစိမ္းအဖတ္ကုိေတာ့ ခပ္ရွည္ရွည္သြယ္သြယ္ေလးရေအာင္ လက္ျခစ္နဲ႕ ျခစ္ယူျပီး ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းအစား သံုးဖုိ႕ပါ။
  • ၾကက္ဥနဲ႕ ႏုိ႕စိမ္းကုိေတာ့ ၾကက္ဥေပါင္းေလးလုိလုပ္ျပီး ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းအစားသံုးဖုိ႕ပါ။ မာမာေလး ျဖစ္ေန ရေအာင္လုိ႕ ၾကက္ဥေပါင္းေလး လုပ္တဲ့အထဲမွာ သာကူမႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး ေပါင္းပါတယ္။
  • ေျပာင္းဖူး၊ ႏုိ႕စိမ္းနဲ႕ စပ်စ္ေျခာက္ကုိ အာဂါးေက်ာက္ေက်ာ အစိမ္းေရာင္အထုပ္နဲ႕ေပါင္းျပီး ေျပာင္းဖူးႏို႕စိမ္း စပ်စ္ေျခာက္ ေက်ာက္ေက်ာအတြက္ သံုးဖုိ႕ပါ။
  • အုန္းစိမ္းရည္၊ ပင္ပြား၊ ဒူးရင္းယုိကုိ အာဂါးေက်ာက္ေက်ာအစိမ္းေရာင္အထုပ္နဲ႕ေပါင္းျပီး အုန္းစိမ္းပင္ပြား ဒူးရင္းယို ေက်ာက္ေက်ာအတြက္ သံုးဖုိ႕ပါ။
  • အုန္းႏုိ႕ရည္နဲ႕ ဆြမ္းေမႊးရြက္အရည္ကုိေတာ့ အုန္းႏုိ႕ဆြမ္းေမႊးေက်ာက္ေက်ာအတြက္ သံုးဖုိ႕ပါ။

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္


ေကာက္ညွင္းခ်က္ျခင္းအဆင့္
မုန္႕လက္ေဆာင္းနဲ႕ ေပါင္မုန္႕က အျပင္ကေန ၀ယ္ထားတာမုိ႕ သူတုိ႕အတြက္ မစဥ္းစားေသးဘဲ ေကာက္ညွင္းကို အရင္ခ်က္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းခ်က္ကုိ ေရနဲ႕သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။ ေရဆူလာျပီဆုိမွ ေကာက္ညွင္းကုိ ထည့္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းေတြ ကပ္မေနေအာင္လုိ႕ အုိးကုိလည္း မၾကာခဏ ေမႊေပးရင္း ေကာက္ညွင္းအထဲက ဆန္သားေလးကုိ ၾကည့္ျပီး ဆန္သားအျဖဴေလး နည္းနည္းေလးက်န္တဲ့အခ်ိန္မွာ ေရငွဲ႕လုိက္ပါတယ္။ ေရကုိကုန္ေအာင္ ေသခ်ာငွဲ႕ျပီးေတာ့မွ ေကာက္ညွင္းကုိ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ သစ္သားေယာင္းမေလးနဲ႕ အသာအယာလွန္၊ လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေလး သံုးရြက္ေလာက္ထည့္ျပီး ေကာက္ညွင္းကုိ မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ အခ်ိန္ယူျပီး ႏွပ္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းနပ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ အေအးခံ၊ ေကာက္ညွင္းအပူကုိ လက္နဲ႕ ကုိင္ႏုိင္တဲ့အခ်ိန္ေလာက္မွာ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ အ၀ုိင္းေလးေတြရေအာင္ ၀ုိင္းပါတယ္။

(၂) သာကူျပင္ျပဳလုပ္ျခင္းအဆင့္
သာကူျပင္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ စစခ်င္းမွာ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရ (တစ္လီတာခြဲ) ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါတယ္။ ေရဆူလာတဲ့အခါမွာ သၾကားနည္းနည္း (၂က်ပ္ခဲြသား)နဲ႕ ဆား (လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း) ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ သာကူ (ႏုိ႕ဆီဗူး ၁ ဗူး) ကုိ ေရေဆးျပီး ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ သာကူေတြကုိ က်ဳိပါတယ္။ သာကူအထဲမွာအျဖဴဆန္ေလးေတြ ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ က်န္တဲ့အဆန္ေလးေတြဟာ သာကူထဲမွာရွိတဲ့အပူနဲ႕တင္ နပ္ႏုိင္တာမုိ႕ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ သာကူေတြကုိ ခဲေအာင္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ဗန္းထဲေလာင္းထည့္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါတယ္။ ေအးတဲ့အခါက်ရင္ သာကူျပင္ ရပါျပီေနာ္။

(၃) ၾကက္ဥေပါင္းျပဳလုပ္ျခင္းအဆင့္
ၾကက္ဥ (၁၀) လံုး၊ ႏုိ႕စိမ္း (၁) ဗူး၊ သၾကား လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၁) လံုး၊ သာကူမႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဆား လက္ဘက္စားဇြန္း (၁) ဇြန္းတုိ႕လုိပါတယ္။ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲကုိ ၾကက္ဥကုိ ပြလာေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာေခါက္ျပီးႏုိ႕စိမ္းေရာထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ သာကူမႈန္႕၊ သၾကားနဲ႕ ဆားတုိ႕ကုိထည့္ျပီး သမေအာင္ ထပ္ေခါက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အုိးၾကီးၾကီးတစ္လံုးကုိ ယူ၊ ေရတ၀က္ေလာက္ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္ဥေပါင္းလုပ္မယ့္ ဇလံုကုိထည့္ျပီး ၾကက္ဥကုိ ေပါင္းပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ၄၅ မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ထားျပီး ေပါင္းပါတယ္။ ျပီးရင္မီးခလုတ္ကုိ ပိတ္ျပီး ၾကက္ဥေပါင္းဇလံုကုိ ေရေႏြးအုိးထဲကေန ဆယ္ယူျပီးေတာ့ လွ်ပ္စစ္မီးဖုိရဲ႕ အပူရွိန္နဲ႕ပဲ ၾကက္ဥေပါင္းအုိးကုိ တင္ထားပါတယ္။ မီးဖုိကုိ အျခားကိစၥေတြအတြက္ သံုးျပီးရင္လည္း က်န္တဲ့ အပူရွိန္နဲ႕ ၾကက္ဥေပါင္းအုိးကုိ တင္ထားေပးပါတယ္။ အဲ့ဒီလုိ လုပ္လုိက္ျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္ဥေပါင္းေလးက ေရစစ္သြားတယ္၊ ပုိျပီး က်စ္သြားျပီး လွီးရတဲ့အခါ လြယ္ကူေစပါတယ္။ ၾကက္ဥေပါင္းကုိ အေအးခံထားျပီးေတာ့မွ ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးယူပါတယ္၊ ပံုစံေလးလည္း ေပၚေအာင္လုိ႕ ေက်ာက္ေက်ာလွီးဓားအတြန္႕နဲ႕ လွီးျပီး ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းအစား ၾကက္ဥေပါင္းကုိ ထည့္သံုးပါတယ္။

(၄) အုန္းသီးျခစ္သည္/ညွစ္သည္
အုန္းသီးအရင့္ (၇) လံုးနဲ႕ အုန္းစိမ္း (၅) လံုးကုိ ခဲြပါတယ္။ အထဲက အုန္းရည္ေတြကုိ ယူပါတယ္။ (အုန္းစိမ္းရည္ကုိ သီးသန္႔ ဖယ္ထားပါတယ္)။ ျပီးေတာ့မွ အုန္းသီးအရင့္ကုိ ျခစ္ျပီး အုန္းႏုိ႕ရည္ ညွစ္ယူပါတယ္။ အုန္းႏုိ႕ရည္ေတြကုိ သီးသန္႕ထားပါတယ္။ အုန္းစိမ္းကုိေတာ့ အရည္ယူထားျပီးေတာ့ အုန္းစိမ္းက အသားဖတ္ ေလးေတြ (ျမင္ေအာင္ေျပာရရင္ ျပည္ၾကီးငါးကုိ ကုိင္သလုိျဖစ္ေနတဲ့ အေနအထားေလးရွိ တဲ့အုန္းစိမ္းဖတ္ေလး ေတြ) ကုိ အုန္းသီးလက္ျခစ္နဲ႕ ရွည္ရွည္ေလးေတြ ရေအာင္ ျခစ္ယူပါတယ္။ အုန္းသီးႏုဖတ္ေလးေတြကုိ ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းအစား အသံုးျပဳခ်င္တာျဖစ္တဲ့အတြက္ပါ။

(၅) သၾကားရည္က်ဳိျခင္း
သၾကားထဲမွာ အမႈိက္ေတြ သဲေတြ မပါရေအာင္လုိ႕ သၾကားရည္က်ဳိ၊ အေအးခံျပီး ေရစစ္နဲ႕ ျပန္စစ္ယူထားပါတယ္။ သၾကားရည္ကုိေတာ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ေဖ်ာ္စပ္ဖုိ႕ရယ္၊ ေက်ာက္ေက်ာထဲ ထည့္က်ဳိဖုိ႕ရယ္ အတြက္ပါ။

(၆) ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျခင္း
ေရႊရင္ေအးထဲကုိ ထည့္ဖုိ႕အတြက္ ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိတဲ့အခါ ထူးထူးဆန္းဆန္းေလးလည္းျဖစ္ရေအာင္၊ ေရႊရင္ေအးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့အမယ္ေတြထဲကေနလည္း ေခ်ာ္ထြက္မသြားေအာင္ ဘယ္လုိေက်ာက္ေက်ာမ်ဳိး က်ဳိမယ္ဆုိတာကုိ ေတာ္ေတာ္ေလး တုိင္ပင္စဥ္းစားၾကရပါတယ္။ သူမ်ားနဲ႕လည္း မတူခ်င္ဘူး၊ အရသာကလည္း ေရႊရင္ေအးနဲ႕ တဲြစားရင္ လုိက္ဖက္ညီရမယ္၊ တီထြင္ဆန္းသစ္မႈလည္း ရွိရမယ္၊ (အမွတ္ေပးစည္းမ်ဥ္းထဲမွာကုိက တီထြင္ဆန္းသစ္မႈအတြက္ အမွတ္ - ၂၀ ေပးထားတယ္ေလ) အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ ကၽြန္မ အြန္လုိင္းက ေမာင္ႏွမ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိ တုိင္ပင္ခဲ့ပါတယ္၊ အၾကံဥာဏ္ေတြလည္း ေတာင္းခဲ့ပါတယ္။ ေမာင္ႏွမေတြ၊ ၀ုိင္းေတာ္သား ေတြရဲ႕ အၾကံေကာင္းေတြ ေပါင္းစုလုိက္တဲ့အခါမွာ ေက်ာက္ေက်ာ (၃) မ်ဳိးကုိ စဥ္းစားလုိ႕ ရခဲ့ပါတယ္။

(က) ေျပာင္းဖူးႏုိ႕စိမ္းစပ်စ္ေျခာက္ ေက်ာက္ေက်ာ
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ အုန္းႏုိ႕ေက်ာက္ေက်ာအစိမ္းထုပ္ (၁) ထုပ္၊ သၾကားေျပာင္းဖူး (၅) ဖူး၊ ႏုိ႕စိမ္း (၁) ဗူး၊ စပ်စ္ေျခာက္ (၂.၅) က်ပ္သား၊ သၾကား (၂၀) က်ပ္သား၊ ဆား အနည္းငယ္တုိ႕ပါ။

ေျပာင္းဖူးေတြကုိ အျပင္က အခြံေတြကုိ ဓားထက္ထက္နဲ႕ လွီးထုတ္လုိက္ျပီးေတာ့ ေျပာင္းဖူး အသားေတြကုိ ျခစ္ယူပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ေျပာင္းဖူးအသားေတြကုိ ပိတ္ပါးစနဲ႕ထုပ္ျပီး ေျပာင္းဖူးႏုိ႕ရည္ေတြကုိ ညွစ္ယူပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ေျပာင္းဖူးေတြကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ နယ္နယ္ျပီးေတာ့ ေျပာင္းဖူးႏုိ႕ရည္ကုိ ညွစ္ယူပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးႏုိ႕ရည္ဟာ ေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္အတြက္ တစ္လီတာလုိအပ္ပါတယ္။

ျပီးရင္ေတာ့ သၾကားကုိ ေရလီတာ၀က္နဲ႕ က်ဳိျပီး အမႈိက္ေတြ မပါေအာင္ စစ္ယူပါတယ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ေျပာင္းဖူးႏုိ႕ရည္၊ နုိ႕စိမ္းတစ္ဗူး၊ သၾကားရည္၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာတုိ႕ကုိ ထည့္၊ သမေအာင္ ေမႊျပီး မီးဖုိေပၚ တင္ေပးပါ။ ေက်ာက္ေက်ာအုိး အဆူျမန္ေအာင္ အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး တည္ေပးပါတယ္။ အခ်ိန္ (၁၀) မိနစ္ေလာက္ၾကာတဲ့အခါ အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိး ကပ္မသြားေအာင္ ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ အုိးအဖံုးျပန္ပိတ္ျပီး (၅) မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ ထပ္တည္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ေက်ာက္ေက်ာထည့္မယ့္ ပံုစံခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဗန္းထဲကုိ စပ်စ္ေျခာက္ေလးေတြ ထည့္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးအဖံုးကုိ ဖြင့္ထားျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိးကုိ (၁၅) မိနစ္ေလာက္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာကုိ ပန္းကန္ျပားေလးတစ္ခုထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံၾကည့္ျပီး ခဲ၊ မခဲ စမ္းသပ္ပါ။ ခဲျပီဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာေတြကုိ ကုိယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ ပံုစံခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဗန္းထဲကုိ ေလာင္းထည့္လုိက္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရသာလည္း ရွိ၊ အေရာင္အဆင္းလည္း လွတဲ့ ေျပာင္းဖူးႏုိ႕စိမ္းစပ်စ္ေျခာက္ေက်ာက္ေက်ာေလး ရပါျပီေနာ္။

(ခ) အုန္းစိမ္းပင္ပြားဒူးရင္းယုိေက်ာက္ေက်ာ
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ အုန္းႏုိ႕ေက်ာက္ေက်ာအစိမ္းထုပ္ (၁) ထုပ္၊ အုန္းစိမ္းရည္ (၂) လီတာ၊ ပင္ပြားေစ့အေျခာက္ ထမင္းစားဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဒူးရင္းယုိ (၅) က်ပ္သား၊ သၾကား (၂၀) က်ပ္သား၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ပင္ပြားေစ့ေတြကုိ ေက်ာက္ေက်ာမက်ဳိခင္ ၃ နာရီေလာက္ကတည္းက ၾကိဳတင္ျပီး ေရစိမ္ေပး ထားပါ။ ပထမတစ္ေရစိမ္ျပီးတဲ့အခါ ပင္ပြားေတြ ပြလာတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ပင္ပြားေစ့ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ေနာက္တစ္ေရလဲေပးထားပါေနာ္။ ဒူးရင္းယုိေလးေတြကုိလည္း အ၀ုိင္းေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျပီးေတာ့မွ ငံုးဥအႏွစ္ေလးလုိျဖစ္ေအာင္ လံုးေပးထားပါ။ အုန္းစိမ္းရည္ကုိလည္း အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ သၾကားကုိ ေရလီတာ၀က္နဲ႕ က်ဳိျပီး အမႈိက္ေတြ မပါေအာင္ စစ္ယူပါတယ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီျဖစ္ရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ အုန္းစိမ္းရည္၊ သၾကားရည္၊ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕၊ ပင္ပြား၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႔ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊျပီး မီးဖုိေပၚ တင္ေပးပါ။ ေက်ာက္ေက်ာအုိး အဆူျမန္ေအာင္ အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး တည္ေပးပါတယ္။ အခ်ိန္ (၁၀) မိနစ္ေလာက္ၾကာတဲ့အခါ အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိး ကပ္မသြားေအာင္ ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ အုိးအဖံုးျပန္ပိတ္ျပီး (၅) မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ ထပ္တည္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ေက်ာက္ေက်ာထည့္မယ့္ ပံုစံခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဗန္းထဲကုိ ဒူးရင္းယုိေလးေတြ ထည့္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးအဖံုးကုိ ဖြင့္၊ ပင္ပြားေတြကုိ ထည့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိးကုိ (၁၅) မိနစ္ေလာက္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာကုိ ပန္းကန္ျပားေလးတစ္ခုထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံၾကည့္ျပီး ခဲ၊ မခဲ စမ္းသပ္ပါ။ ခဲျပီဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာေတြကုိ ကုိယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ ပံုစံခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဗန္းထဲကုိ ေလာင္းထည့္လုိက္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရသာလည္းရွိ အျမင္လည္း လွတဲ့ အုန္းစိမ္းပင္ပြားဒူးရင္းယုိေက်ာက္ေက်ာေလး ရပါျပီေနာ္။

(ဂ) အုန္းႏုိ႕ဆြမ္းေမႊးေက်ာက္ေက်ာ
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ အုန္းႏုိ႕ေက်ာက္ေက်ာအစိမ္းထုပ္ (၁) ထုပ္၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ (၂) လီတာ၊ ဆြမ္းေမႊးရြက္ကုိ ေထာင္းျပီး ညွစ္ထားတဲ့အရည္ ထမင္းစားဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ သၾကား (၂၀) က်ပ္သား၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

အုန္းသီးအရင့္တစ္လံုးကုိ ျခစ္ျပီး အဲ့ဒီအုန္းသီးကုိ အုန္းႏုိ႕ရည္ (၂) လီတာ ရေအာင္ ညွစ္ေပးပါ။ တကယ္လုိ႕ ရယ္ဒီမိတ္ အုန္းႏုိ႕ဗူးကုိ သံုးမယ္ဆုိရင္လည္း အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ သၾကားကုိ ေရလီတာ၀က္နဲ႕ က်ဳိျပီး အမႈိက္ေတြ မပါေအာင္ စစ္ယူပါတယ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီျဖစ္ရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ အုန္းႏုိ႕ရည္၊ သၾကားရည္၊ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊျပီး မီးဖုိေပၚ တင္ေပးပါ။ ေက်ာက္ေက်ာအုိး အဆူျမန္ေအာင္ အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး တည္ေပးပါတယ္။ အခ်ိန္ (၁၀) မိနစ္ေလာက္ၾကာတဲ့အခါ အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိး ကပ္မသြားေအာင္ ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ ဆြမ္းေမႊးရြက္အရည္ထည့္၊ အုိးအဖံုးျပန္ပိတ္ျပီး (၅) မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ ထပ္တည္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးအဖံုးကုိ ဖြင့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာအုိးကုိ (၁၅) မိနစ္ေလာက္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာကုိ ပန္းကန္ျပားေလးတစ္ခုထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံၾကည့္ျပီး ခဲ၊ မခဲ စမ္းသပ္ပါ။ ခဲျပီဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာေတြကုိ ကုိယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ ပံုစံခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဗန္းထဲကုိ ေလာင္းထည့္လုိက္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရသာလည္းရွိ အေရာင္ေလးစိမ္းဖန္႕ဖန္႕ေလးနဲ႕ ဆြမ္းေမႊးနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ အုန္းႏုိ႕ ဆြမ္းေမႊးေက်ာက္ေက်ာေလး ရပါျပီေနာ္။

(၇) ေပါင္မုန္႔
ပါင္မုန္႕ကုိ အျပင္က ၀ယ္ျပီးသံုးတာဆုိေပမယ့္ အလွအပေလးေတြျဖစ္သြားရေအာင္လုိ႕ ေပါင္မုန္႕ကုိ ေဘးသားေတြမပါေအာင္ အ၀ုိင္းပံုေလးေတြရေအာင္ ျဖတ္လုိက္ပါတယ္။

(၈) မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္
မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ကုိေတာ့ အျပင္က ၀ယ္တာပါ။ ေအးသြားရေအာင္လုိ႕ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ ေတြကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ေရခဲတံုးေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ပါတယ္။

(၉) အုန္းႏုိ႕ရည္ေဖ်ာ္စပ္ျခင္း
အုန္းသီး (၅) လံုးက ရတဲ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ (၄) လီတာကုိ အုန္းစိမ္း ရည္ (၂) လီတာခဲြ၊ သၾကားႏွစ္ပိသာက်ဳိရည္ (၁) လီတာ၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္စပ္ပါတယ္။ အခ်ဳိၾကိဳက္တဲ့သူေတြ အဆင္ေျပေစဖုိ႕ သၾကားက်ဳိရည္ကုိ သီးသန္႕ထားပါေသးတယ္။ အုန္းႏုိ႕ရည္နဲ႕ အုန္းစိမ္းရည္ကုိ ေရာျပီး ေဖ်ာ္စပ္ေပးတဲ့အတြက္ အုန္းႏုိ႕ရည္အနံ႕ေရာ အရသာပါ ပုိမုိေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အုန္းသီးရွာလပတ္ အနံ႕အရသာလုိမ်ဳိးရပါတယ္။

(၁၀) မုန္႕ပြဲျပင္ဆင္ျခင္း
ပန္းကန္ထဲမွာ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ေလးေတြကုိ အရင္ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ေကာက္ညွင္း၊ ေပါင္မုန္႕၊ သာကူျပင္၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ အုန္းစိမ္းဖတ္၊ ၾကက္ဥေပါင္း စတာေတြကုိ စီစီရီရီေလး ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိထည့္ပါတယ္။ ေရသန္႕ေရခဲတံုးေလး ၂ တံုးထည့္ပါတယ္။ အခ်ဳိၾကိဳက္သူေတြအတြက္ သၾကားက်ဳိရည္ နည္းနည္းထပ္ထည့္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕လည္း ျပည့္စံု၊ အေရာင္အဆင္း ေလးကလည္း စားခ်င္စဖြယ္္ေကာင္းတဲ့ ေရႊရင္ေအးေလး ရပါျပီေနာ္။

ဒီျပိဳင္ပြဲေလးအတြက္ အစစအရာရာ ကူညီေပး၊ အၾကံဥာဏ္ေပးၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမ်ားအားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

7 comments:

  1. ျပိဳင္ပြဲ၀င္ေရႊရင္ေအးကုိဖတ္ရတာ ေမာသြားတာပဲ
    လုပ္ရတဲ့လူေတာ့ ဘယ္ေလာက္ေမာမလဲမသိဘူး
    မမလု ဒုတိယဆုရတဲ့အတြက္ ဂုဏ္ယူပါတယ္ေနာ္
    ေနာက္ထပ္လည္း ဟင္းေတြခ်က္ေကၽြးပါဦး
    ညီမေလး

    ReplyDelete
  2. ညီမေလးေရ
    မမလုလုတုိ႕ ျပိဳင္ပြဲ၀င္မယ့္ေန႕က အေတာ္ေလး ပင္ပန္းၾကပါတယ္။ မမတုိ႕က ၀ါသနာရွင္အေနနဲ႕၀င္ျပိဳင္တာေလ။ တကယ္တမ္းလာျပိဳင္ၾကတာ ေရႊရင္ေအးဆုိင္ၾကီးေတြက လာျပိဳင္ၾကတာ။ ကုိယ့္ကုိယ္ကုိ အားငယ္မိခဲ့တယ္။ ဒါေပမယ့္ ဆုရေတာ့လည္း အရမ္းေပ်ာ္သြားတာ။ ပင္ပန္းတာေတြေတာင္ ဘယ္ေရာက္သြားလဲမသိေတာ့ဘူး။ အားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္ ညီမေလး။

    ReplyDelete
  3. ေရႊရင္ေအးကို အရမ္း အရမ္း ႀကိဳက္တာ။ ဒီေလာက္ႀကီးေတာင္ အဆင္႔ဆင္႔ လုပ္ရတာဆိုေတာ႔ စားရတာေတာင္ အားနာသြားၿပီ မမေရ..

    မမက Belgium မွာ ေနတာပါလား။ Profile မွာ ေတြ႔လို႔ပါ။ ခ်ိဳသင္း အမေတြလဲ Belgium မွာ ေနတာမို႔ ရင္းႏွီးခ်င္လို႔ ေမးတာပါေနာ္။ စပ္စုတယ္ မထင္ပါနဲ႔ေနာ္။

    ReplyDelete
  4. မမုိးခ်ဳိေရ
    အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    ေရႊရင္ေအးက အဆင့္ဆင့္လုပ္ရတာဆုိေပမယ့္ စားလုိ႕ အရမ္းေကာင္းတာေလ။ စားခ်င္ေတာ့လည္း ေမာတယ္မထင္မိဘူးေပါ့။
    ကၽြန္မက Belgium မွာ ေနတာမဟုတ္ပါဘူးေနာ္။
    ရန္ကုန္မွာပဲ ေနတာပါေနာ္။

    ReplyDelete
  5. မလုေရ..ေရႊရင္ေအးအတြက္ ေရးထားတဲ့ပုိ႔စ္ဖတ္ရင္း စားလည္း စားခ်င္တယ္.. ေက်ာက္ေက်ာအစုံနဲ႔ ေကာက္ညွင္းမ်ားမ်ား ထည့္ျပီး စားခ်င္တာ.. မစားရတာ ၾကာျပီ.. မလု ဆုရတဲ့အတြက္လည္း ဂုဏ္ယူပါတယ္.. :)

    တကယ္လုိ႔ အဆင္ေျပမယ္ဆုိရင္သာကူဆႏြင္းမကင္းတုိ႔ ေကာက္ညွင္းဆႏြင္းမကင္းလုိ႔ လုပ္ေကၽြးပါလား..

    မလုရဲ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းကေတာ့ အမအတြက္ အေတာ္အသုံးက်တယ္.. စာရြက္ေလး ပရင့္ထုတ္ထားျပီး ခ်က္ခါနီး ၾကည့္ျပီး ခ်က္လုိက္ယုံပဲ.. ;)

    ReplyDelete
  6. မႏုစံေရ
    အျမဲတမ္းအလည္လာျပီး လက္ေတြ႕လည္း ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေနတဲ့ ၀ါသနာတူခ်င္းမုိ႕လုိ႕ မျမင္ဖူးေပမယ့္ စိတ္ထဲက ညီအမအရင္းလုိ ခင္မင္မိပါတယ္။
    မႏုစံေျပာတဲ့ဆႏြင္းမကင္းမုန္႕ေတြကုိလည္း လုပ္ျပီး တင္ေပးပါဦးမယ္ေနာ္။
    ဂ်ပန္မွာေတာ ့အခုအခ်ိန္ေအးေနေတာ့ ေရႊရင္ေအး စားႏုိင္မွာမဟုတ္ေလာက္ဘူး။ ေက်ာက္ေက်ာေလာက္ပဲ က်ဳိစားေပါ့ေနာ္။
    ရွမ္းေခါက္ဆဲြကုိ ဂ်ပန္ေတြလည္း အရမ္းၾကိဳက္တာေနာ္။ မလုေက်ာင္းတက္စဥ္က Lab က ဆရာေတြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြကုိ ခ်က္ေကၽြးဖူးတယ္။ သူတုိ႕ၾကိဳက္ၾကတယ္။ အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ Takana ကုိပဲ ျပန္သုပ္လုိက္တာေလ။
    မႏုစံကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  7. မလုေရ။ ကၽြန္မေမြးေန႕မွာ Blogလာလည္တဲ့ လူေတြကို မလုရဲ႕ ေရႊရင္ေအးနဲ႕ ဧည့္ခံခ်င္လို႔ပါ၊ ညႊန္လိုက္မယ္ေနာ္။ အၿမဲတမ္းေစာင့္ဖတ္ၿပီး တိတ္တိတ္ေလးပဲ ျပန္ျပန္သြားျဖစ္တာ မ်ားပါတယ္။ ခြင့္ျပဳပါေနာ္။ ေက်းဇူး အထူး

    ReplyDelete