Saturday, November 22, 2008

ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္


အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ေလး သုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ငွက္ေပ်ာဖူး၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုပ္သီးမႈန္႕၊ ေျမပဲဆန္ေလွာ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ အျပင္ဘက္က အခြံအရင့္ေတြနဲ႕ အသီးမျဖစ္ခဲ့တဲ့ အဖူးအရင့္ေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ငွက္ေပ်ာဖူးႏုႏုေလးကုိ အလ်ားလုိက္ ေလးစိပ္စိပ္ျပီး မန္က်ည္းသီးနည္းနည္းထည့္ထားတဲ့ ေရထဲ စိမ္ျပီးမွ ေဆးေပးပါ။ (မန္က်ည္းသီးေရထဲ ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ ထည့္စိမ္လုိက္ျခင္းေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြအေရာင္မဲ မသြားေတာ့ဘူးေပါ့)။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိေတာ ့ေရေအးထဲ ထည့္ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိေတာ့ ဆီခ်က္ခ်က္ဖုိ႕ ျပင္ေပးပါ။ ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔ ေျမပဲေလွာ္တုိ႕ကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ေရေဆးအညွာေခၽြျပီး ေတာ့ ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း အသင့္စိပ္ထားေပးပါ။
ငွက္ေပ်ာဖူးျပဳတ္ဖုိ႕အတြက္ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရဆူလာတဲ့အခါ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြထည့္ျပီး အုိးအဖံုးအုပ္၊ႏူးေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ ျပဳတ္လုိက္တဲ့အတြက္ အဖန္ဓာတ္ေတြေလ်ာ့နည္းသြားေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖူးအႏူးညီေအာင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြ ႏူးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေနခ်၊ ေရပူေတြ သြန္ပစ္ျပီး ငွက္ေပ်ာဖူးေတြကုိ ေရေအးေအးနဲ႕ေဆးပစ္ျပီး ဇကာနဲ႕ စစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဆီခ်က္ေၾကာ္ပါေနာ္။ ဆီခ်က္ေၾကာ္လည္း ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖူးေလးတြကုိ ေရစင္ေအာင္ညွစ္၊ မထူမပါးေလးေတြလွီးေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ဇလံုတစ္လံုးယူ၊ လွီးထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္စိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ေျမပဲမႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္နယ္ေပးပါ။ အေပါ့အငံအရသာကုိ ျမည္းျပီး ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ပံုအတုိင္းသုပ္ပါ။ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ အဆာေျပသံုးေဆာင္ႏုိင္မယ့္ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဘက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

3 comments:

  1. ငွက္ေပ်ာဖူးကိုခ်က္ပဲစားဖူးတာ....
    အသုပ္ဆိုပိုၾကိဳက္မွာေသခ်ာတယ္...

    ReplyDelete
  2. မမလုလုေရ
    ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ တျခားခ်က္နည္းေလးလည္း ေရးေပးပါဦးေနာ္။
    ေက်းဇူးပါ မမလုလု

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္တယ္..၀ါးးးးးးးးးးးး..
    ငွက္ေပ်ာဖူးကို ပါးပါးလွီး.. ႏွမ္းနက္ေလးနဲ႔ ေၾကာ္စားရတာ အရမ္းၾကိဳက္တာာာာာာာ..အသုပ္ေတာ႔မစားဘူးေသးဘူး. လုပ္စားၾကည္႔ဦးမယ္... ေက်းဇူးးးး မမလုလု

    ReplyDelete