Wednesday, September 24, 2008

သေဘၤာသီးသုပ္


ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ သေဘၤာသီးသုပ္ေလး သုပ္ေကၽြးပါဦးမယ္။ မေန႕က အလုပ္ကေန အိမ္အျပန္ ထမင္းလည္း မစားခ်င္ေတာ့ အိမ္မွာ ရွိတာေလးေတြနဲ႕ အသုပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါကုိပဲ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြကုိ ျပန္ျပီး ေ၀ငွပါဦးမယ္ေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
သေဘၤာသီး
ပဲၾကာဇံ
အာလူး
ပဲျပား
ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္
မန္က်ည္းသီးအႏွစ္
ငရုတ္သီးဆီခ်က္
ငံျပာရည္
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕
ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

အာလူးကုိ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရေလး နည္းနည္းထည့္ျပီးေတာ့ အာလူးျပဳတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ပဲၾကာဇံကုိ ေရစိမ္ေပးထားပါေနာ္။ အာလူးျပဳတ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ သေဘၤာသီးကို အခံြႏႊာ၊ ထက္ျခမ္းခဲြျပီး အထဲက အေစ့ေတြကုိ ထုတ္ပစ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ သေဘၤာျခစ္နဲ႕ ျခစ္ယူျပီးေတာ့ သေဘၤာသီးအသားေတြကုိ အထဲက အေစးေရေတြ ကုန္သြားေအာင္ ညွစ္ပစ္ျပီးေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးထားပါေနာ္။ သေဘၤာသီးကိစၥျပီးတဲ့အခ်ိန္ေလာက္မွာ အာလူးလည္း ႏူးေလာက္ပါျပီ။ မီးဖုိေပၚက အုိးထဲကေန အာလူးကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့မွ ပဲၾကာဇံေတြကုိထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ပဲၾကာဇံႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇကာနဲ႕ စစ္ယူ၊ ေရေအးနဲ႕ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါဦးေနာ္။ ပဲျပားကုိလည္း လွီးျပီးေတာ့ ဆားေလးနဲ႕ နယ္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ပဲျပားေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ပဲျပားေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ အက်က္ညီေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ပဲျပားတအားၾကြပ္သြားရင္ မာသြားမွာ စုိးတာမုိ႕ အရမ္းမၾကြပ္ေအာင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ပဲ ေၾကာ္ပါတယ္။ ေၾကာ္ျပီးသားပဲျပားေတြကုိ ဆယ္ယူ၊ ဆီစစ္ျပီးေတာ့ အေအးခံထားေပးလုိက္ပါ။ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ကုိ ေရေဆးေပးျပီးေတာ့မွ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ေပးထားပါ။
အာလူးကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးပါ။ ပဲျပားကုိလည္း ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးပါ။
က်န္တာ့ေတြျဖစ္တဲ့ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕နဲ႕ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕တုိ႕က အိမ္မွာ အသင့္ရွိျပီးသားမုိ႕ အဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါျပီေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ သေဘၤာသီး၊ ပဲျပား၊ အာလူးတုိ႕ကုိထည့္၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ မန္က်ည္းႏွစ္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ ပဲမႈန္႕ေစးေစးေလးနဲ႕ သေဘၤာသီးသုပ္ေလးေပါ့ေနာ္။ အေပါ့အငံအရသာကုိ ျမည္းျပီး ကုိယ္လုိသလုိ အရသာကုိကဲထည့္ျပီးရင္ေတာ့ သေဘၤာသီးသုပ္ေစးေစးေလးရပါျပီေနာ္။ ဗူးသီးဟင္းခါးေလးနဲ႕ ျဖစ္ျဖစ္၊ ေကာက္ညွင္းေမႊးလက္ဘက္ေျခာက္ ခပ္ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။
ထမင္းမစားခ်င္တဲ့ ကၽြန္မ သေဘၤာသီးသုပ္ေတာ့ ႏွစ္ပန္းကန္ကုန္ေအာင္ စားလုိက္ျဖစ္တယ္။ အစာမေၾကမွာစုိးတာမုိ႕ ေရွာက္ရြက္ေလးလည္း ထည့္လုိက္ေသးတယ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴခပ္မ်ားမ်ားနဲ႕ တဲြစားလုိက္တယ္။ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း တစ္ခါတေလ ထမင္းမစားခ်င္ရင္ သေဘၤာသီးသုပ္ေလး သုပ္စားၾကည့္လုိက္ဦးေနာ္။

2 comments:

  1. လုပ္စားဦးမယ္..ခုေတာင္ ဗိုက္ဆာလာျပီ.. မမလုလုေက်းဇူး

    ReplyDelete
  2. မမလုဆီမွာ ပညာလာလာယူရတာလဲအေမာပဲ...
    ျပီးရင္ခ်က္လိုက္ရင္တစ္ခုမွ အဆင္မေျပဘူး.. အဟင္႔..
    ေတာ္ျပီ၀ယ္ပဲစားေတာ႔မယ္... :D

    ReplyDelete