Wednesday, September 10, 2008

ပုန္းရည္ၾကီး

Reactions: 

အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ပုန္းရည္ၾကီးသုပ္ လုပ္ေကၽြးပါရေစ။
ပုန္းရည္ၾကီးမွာ အခ်ဥ္နဲ႕ အဆိမ့္ဆုိျပီး အရသာႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ပုန္းရည္ၾကီးမွာ အႏွစ္နဲ႕ အမႈန္႕ ဆုိျပီးလည္း ခဲြျခားထားပါေသးတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးအႏွစ္ကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရႏုိင္ ေပမယ့္ တစ္တုိင္းတစ္ျပည္ေရာက္ေနတဲ့သူေတြအတြက္ကေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ကုိသာ ေရရွည္အထားခံ ေအာင္ ၀ယ္ယူစားသံုးၾကရပါတယ္။ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕မွာလည္း အဆိမ့္ရယ္၊ အခ်ဥ္ရယ္ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ထုပ္ေတြဟာ မ်ားေသာအားျဖင့္ အဆိမ့္ေတြ ျဖစ္ေနတတ္ၾကပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ပုန္းရည္ၾကီး အမႈန္႕ကုိပဲ အာသာေျပေအာင္ စားရတဲ့သူေတြကေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးအႏွစ္ကုိသာ သုပ္စားခ်င္တဲ့ အာသိသ ရွိတတ္ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ကုိ အႏွစ္အရသာေလးလည္း ျဖစ္ရေအာင္၊ ကုိယ္စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွာ အလြယ္တကူ စားလုိ႕လည္း ရေအာင္ ဘယ္လုိေတြ လုပ္ရမလဲဆုိတာေလး ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
မ်ားေသာအားျဖင့္ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ထုပ္ကုိ အႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္တဲ့အခါမွာ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ထည့္ျပီး ပ်စ္ေနေအာင္ ေဖ်ာ္ျပီး သုပ္စားဖုိ႕ ျပင္တတ္ၾကပါတယ္။ တစ္ခါတေလမွာ ၾကံဳေတြ႕ရ တာက ပဲမႈန္႕ေတြကုိ ဒီအတုိင္းစားရသလုိျဖစ္ျပီး ပဲမႈန္႕ေတြ မနပ္ဘဲ ျဗဳပ္စိေလးေတြ ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလုိမ်ဳိးမျဖစ္ရေလေအာင္ ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ကုိ အႏွစ္လုပ္ျပီး ေရရွည္လည္း အထားခံေအာင္၊ ကုိယ္ၾကိဳက္တဲ့အခ်ိန္မွာ အလြယ္ တကူ သုပ္စားလုိ႕ရေအာင္ လုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၅) ဇြန္း
ေရေႏြး လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၂) လံုး
နႏြင္းမႈန္႕၊
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ (မၾကိဳက္ရင္ မသံုးပါနဲ႕)
ဆား သၾကား
ဟင္းခတ္မႈန္႕
ေျမပဲဆီ တစ္ဆယ္သားတုိ႕ပါေနာ္။


(က) ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ကုိ အႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း
ပုန္းရည္ၾကီးအမႈန္႕ကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူနဲ႕ ေရာက်ဳိျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕နည္းနည္းခပ္ထည့္၊ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလး ထည့္ျပီး ေမႊ၊ ျပီးတာနဲ႕ တစ္လက္စႏွပ္ထားတဲ့ ပုန္းရည္ၾကီးေတြကုိ ထည့္ပါ။ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးရင္ ေရ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တစ္၀က္ေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ပုန္းရည္ၾကီးကုိ က်ဳိေပးပါ။ ေရခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးက်ဳိအုိးကုိ မီးဖုိေပၚက ခ်ျပီး အေအးခံထား လုိက္ပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ပုန္းရည္ၾကီးမႈန္႕ကလည္း က်က္သြားျပီ၊ အဲ့ဒီပုန္းရည္ၾကီး အႏွစ္ကေလးကုိ အေအးခံျပီး ေအးသြားတဲ့အခါ ပုလင္းသန္႕သန္႕၊ ဒါမွမဟုတ္ ေၾကြပန္းကန္လံုးသန္႕သန္႕ထဲ ထည့္ထားရင္ ေရရွည္လည္း အထားခံသလုိ ကုိယ္စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္မွာ အလြယ္တကူ သုပ္စားႏုိင္တာေပါ့ေနာ္။ တကယ္လုိ႕ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တယ္ ဆုိရင္လည္း မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေလးထည့္ျပီး က်ဳိလုိ႕ရသလုိ၊ စားခါနီး အသုပ္သုပ္ေတာ့မွ သံပုရာရည္၊ ေရွာက္ရည္ညွစ္စားလုိ႕လည္း ရပါတယ္ေနာ္။

(ခ) ပုန္းရည္ၾကီးသုပ္
ပုန္းရည္ၾကီးသုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပုန္းရည္ၾကီးအႏွစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးစိမ္း
ဆား
ဟင္းခတ္မႈန္႕
ဆီ တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေရဇလံုထဲထည့္၊ ေရေဆးျပီး ဇကာနဲ႕ ဆယ္ယူစစ္ထားေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲကုိ ပုန္းရည္ၾကီးအႏွစ္ရယ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆီတုိ႕ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အေပါ့အငံ အရသာကုိ ျမည္း၊ ကုိယ္စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အလြယ္တကူ သံုးေဆာင္လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္လည္း လြယ္ကူျပီး အရသာေတြ႕ေစမယ့္ အသုပ္တစ္ပြဲပါေနာ္။

(ဂ) ပုန္းရည္ထမင္းသုပ္
ငယ္ငယ္တုန္းက ၾကီးေမက ကၽြန္မကုိ အျမဲတမ္း ပုန္းရည္ၾကီးထမင္းသုပ္ေကၽြးေလ့ရွိပါတယ္။ ထမင္း ပူပူေလးေပၚမွာ ပုန္းရည္ၾကီးဆီစိမ္ေလးကိုထည့္၊ ၾကက္သြန္နီေလးပါးပါးလွီးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ညွပ္ထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးနည္းနည္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလး ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ေလးထည့္၊ သံပုရာရည္ ေး ညွစ္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္၊ ၾကက္ဥ မက်က္တက်က္ေၾကာ္ေလးနဲ႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႕ စားၾကည့္ပါေနာ္။ အရမ္းကုိ စားလုိ႕ေကာင္းတဲ့ ပုန္းရည္ထမင္းသုပ္ေလး ရပါမယ္ေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္း ပူပူေလးနဲ႕ စားၾကည့္၊ သိပ္ေကာင္းတာ။ ဟင္းစား ၀ယ္ထားတာလည္းမရွိဘူး၊ ဟင္းခ်က္ဖုိ႕ အခ်ိန္လည္း မေလာက္ဘူးဆုိရင္ အလြယ္တကူနဲ႕ အရသာရွိရွိျဖစ္ေစမယ့္ ပုန္းရည္ထမင္းသုပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ၾကဦးေနာ္။

3 comments:

  1. ပုုန္းရည္ႀကီးဟာ ကိုုယ္ရဲ့ အနွစ္သက္ဆုုံး စားစရာပါ။

    အမႈန္ ့ ထုုပ္ ကိုု သိပ္ အားမရဘူး။

    ဒါေပမဲ့အဆင္ေျပေတာ့လည္းဝယ္စားရတာေပါ့။

    ReplyDelete
  2. မလုေရ.. ပုန္းရည္ၾကီးကုိ အရမ္းၾကိဳက္တာ.. ပုန္းရည္ၾကီးသုပ္ျပီး ထမင္းနဲ႔ နယ္စားတာ။ မလုေျပာသလုိ ပုန္းရည္ၾကီးထမင္းေတာ့ မစားဖူးဘူး.. လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္.. :)

    ReplyDelete
  3. မေမဗမာေရ ႕ ႕ ႕
    ကၽြန္လည္း ပုန္းရည္ၾကီး အႏွစ္ကုိ ပုိၾကိဳက္တာ။ ေနာက္ဆံုး ၾကံရာမရေတာ့လည္း အမႈန္႕ကုိ အႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ျပီး စားတာေပါ့။ :D
    မရွက္သံုးပါးထဲမွာ ငတ္မရွက္က ပုိဆုိးတယ္ ထင္တယ္ေနာ္။ :)

    မ ႏုစံေရ ႕ ႕ ပုန္းရည္ၾကီး ထမင္းသုပ္ အဆင္ေျပတဲ့အခါ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္။ အားတဲ့အခါ ပို႕စ္အသစ္တင္ပါဦးေနာ္ :)

    ReplyDelete