အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ဥပုသ္ေန႕လည္းျဖစ္တဲ့အတြက္ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာ ဆြမ္းခ်ဳိင့္အတြက္ ျပင္ဆင္ရတယ္၊ ဥပုသ္ေစာင့္မယ့္အေမ့လည္း စားလုိ႕အဆင္ေျပေအာင္၊ အကုိနဲ႕ေမာင္ေလးကလည္း ဆန္းေဒးပိတ္ရက္မုိ႕ အိမ္လာမယ္ဆုိေတာ့ လူစံုတုန္းေလး မာလာဟင္းလုပ္ျဖစ္ခဲ့တာပါေနာ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ တစ္ဆက္တည္း မာလာဟင္းခ်က္နည္းေမးထားတဲ့ ကူးကူး၊ ျမတ္ေလးပန္းတုိ႕နဲ႕ ေမာင္ႏွမအားလံုးတုိ႕အတြက္ ကၽြန္မ မာလာဟင္းလုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။
မာလာဟင္းလုိ႕ ဆုိေပမယ့္ အသီးအရြက္ေတြကုိ ေရေႏြးေဖ်ာျပီး မာလာဟင္းအႏွစ္နဲ႕သုပ္ရတာပါ။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ အမယ္မ်ားေပမယ့္ ကုိယ္၀ယ္လုိ႕လြယ္မယ္၊ ေစ်းႏႈန္းလည္း သက္သာတဲ့အမယ္မ်ဳိးကုိသာ ေရြး၀ယ္ျပီး ထည့္လုိ႕ရပါတယ္။ ကၽြန္မ လုိအပ္တဲ့အမယ္ေတြအားလံုးကုိေတာ့ ခ်ေရးေပးပါ့မယ္။ ဒါေပမယ့္ အကုန္မထည့္လည္း ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး။ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္ အရြက္အမယ္အစံု ၀ယ္မရလုိ႕ မထည့္ပါဘူး။ (ကၽြန္မတုိ႕မိသားစု ဒီေန႕လူစံုေတာ့ ၁၅ ေယာက္ရွိတယ္။ အိမ္မွာ ၁၅ ေယာက္စာ ခ်က္တယ္ဆုိေပမယ့္ အခု လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိေျပာတဲ့အခါမွာ အတိအက်မေျပာေတာ့ဘူး၊ အသီးအရြက္နဲ႕ အျခားအေျခာက္အျခမ္းကို စိတ္ၾကိဳက္ လုိသေလာက္ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ အႏွစ္လုပ္တဲ့ေနရာမွာေတာ့ ကၽြန္မ ၅ ေယာက္စာ ျပင္ဆင္တဲ့ ႏႈန္းနဲ႕ ေျပာျပပါမယ္။ ဒါေပမယ့္ ကုိယ္ႏွစ္သက္ရင္ ႏွစ္သက္သလုိ အဆာပလာ၊ အရသာ၊ အေမႊးနံ႕သာတုိ႕ကုိ ကဲျပီးထည့္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ဥပမာ အခ်ဳိမႈန္႕မစားတဲ့သူအတြက္ဆုိရင္ ခေနာၾကက္သားမႈန္႕ကုိ ေျပာင္းသံုးလုိ႕ရပါတယ္)
(က) ပါ၀င္တဲ့အသီးအရြက္အမယ္ေတြကေတာ့
မုန္ညင္းျဖဴ၊
ကိုက္လန္၊
ကန္စြန္းရြက္၊
ၾကာစြယ္၊
ပဲပင္ေပါက္၊
မုန္လာဥနီ၊
အာလူး၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ (မၾကိဳက္ရင္မထည့္လည္းရပါတယ္)
ပန္းမုန္လာထုပ္ (ဘရုိကုိလီဆုိရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္)တုိ႕ပါေနာ္။
(ခ) အျခားလုိအပ္တာေတြကေတာ့
ပဲျပားေျခာက္ေခါက္ဆဲြအမွ်င္
ပဲျပားေျခာက္အလိပ္
၀ဥေခါက္ဆဲြအၾကည္ (အညိဳေရာင္၊ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ရွိပါတယ္။ ၾကိဳက္တာသံုးပါ)
ေက်ာက္ပြင့္ အျဖဴ (ေရခဲမႈိလုိ႕လည္း ေခၚၾကပါတယ္)
ၾကြက္နားရြက္မႈိ
ခတၱာပန္းေျခာက္ (မၾကိဳက္တတ္ရင္ မထည့္ပါနဲ႕) တုိ႕ပါေနာ္။
(ဂ) ဟင္းအႏွစ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ (၅) ဦးစာအတြက္ ျပင္ဆင္ျခင္း
ၾကက္သား အသားေကာင္းေကာင္း (၂၅) က်ပ္သား
ပဲျပား (၂) တံုး
ငရုတ္သီးခဲြၾကမ္းမႈန္႕(ငါးက်ပ္သား)
ေျမပဲ (ငါးက်ပ္သား)
ႏွမ္း (ႏွစ္က်ပ္ခဲြသား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဥတစ္လံုးမ်ဳိး ၁၀ ဥ)
ၾကက္သြန္နီ (အရြယ္ေတာ္အလံုး ၃ လံုး)
ခ်င္း
ဆား
သၾကား
အခ်ဳိမႈန္႕
ေကာ္မႈန္႕ (မၾကိဳက္ရင္ မသံုးပါနဲ႕ေနာ္)
ခေနာၾကက္သားမႈန္႕
နႏြင္းမႈန္႕
ဆီ (ပဲဆီ ၁၅ က်ပ္သား+ ႏွမ္းဆီေမႊး လက္ဘက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုးတစ္လံုး)
ရယ္ဒီမိတ္မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ (၁) ထုပ္တုိ႕ပါေနာ္။
(ဃ) ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း
ညက ေမာင္ႏွမတေတြ တီဗီၾကည့္ၾက၊ စကားေျပာၾက၊ မီးပူတုိက္ၾကနဲ႕ ကုိယ္စီအလုပ္လုပ္ၾကရင္း အကုိက ဒီေန႕မနက္ပုိင္းကုိ ဆြမ္းဟင္းခ်ဳိင့္ပုိ႕ရမွာကုိ သတိရျပီး မနက္ေစာေစာမွ ၀ဥေခါက္ဆဲြကုိ ေရစိမ္ရင္ အႏူးၾကာမွာစုိးလုိ႕ တပ္လွန္႕ပါတယ္။ နင္တုိ႕ေခါက္ဆဲြေရစိမ္ထားၾကဦးေနာ္တဲ့။ ဟုတ္ကဲ့ဆုိျပီး ကၽြန္မညီမ အလတ္မက ေခါက္ဆဲြကုိ ေရထစိမ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ မနက္က်ရင္ ေရစိမ္ရမယ့္ အေျခာက္အျခမ္းေတြျဖစ္တဲ့ ေက်ာက္ပြင့္အျဖဴ၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားေျခာက္္ေခါက္ဆဲြနဲ႕ ပဲျပားလိပ္တုိ႕ကုိ ေမာင္ႏွမတေတြ တစ္ေယာက္တစ္လက္ ၀ုိင္းကူရင္း အဆင့္သင့္ျပင္ထားပါတယ္။ အေမက အိပ္ရာ၀င္ခါနီး ေခါက္ဆဲြကို ၾကည့္လုိက္ေတာ့ ေခါက္ဆဲြက ေတာ္ေတာ္မာေသးတာမုိ႕ ဒီအတုိင္းပဲ ေရစိမ္ထားျပီး အိပ္ရာ၀င္ၾကလုိ႕ မွာျပီး အေမအိပ္ရာ၀င္သြားပါတယ္။ အေမလည္းအိပ္ရာ၀င္သြားျပီဆုိျပီး ေမာင္ႏွမေတြ တီးတုိးတီးတုိးနဲ႕ တြတ္ထုိးေနတာ အေမက အိပ္ရာထဲကေန ကေလးေတြ မအိပ္ၾကေသးဘူးလား၊ မအိပ္ေသးရင္လည္း ပတ္၀န္းက်င္ကုိအားနာဦးတဲ့ သတိေပးေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြ ဇက္ကေလးပုသြားျပီး အိပ္ရာ၀င္ဖုိ႕ အသီးသီးျပင္ၾကပါတယ္။ ေမာင္ေလးကေတာ့ မမၾကီး မနက္က် ႏႈိးဦးတဲ့။
မနက္က်ေတာ့ အိပ္ယာႏုိးႏုိးခ်င္း ရင္တမမနဲ႕ ေခါက္ဆဲြဇလံုကုိသြားၾကည့္မိတယ္၊ ေတာ္ပါေသးရဲ႕ ေခါက္ဆဲြေတြ ဘာမွမျဖစ္ေသးဘူး (ေပ်ာ့ျပဲတာေတြျဖစ္မသြားတာမုိ႕ အသက္ရွဴေခ်ာင္သြားပါတယ္)။ ျပီးေတာ့မွ မ်က္ႏွာသစ္၊ သြားတုိက္ျပီး ေခါက္ဆဲြေတြကုိ ဆယ္ယူထားျပီး တျခားအေျခာက္အျခမ္းေတြကို တစ္မ်ဳိးစီကုိ ဇလံုတစ္လံုးစီမွာထည့္ျပီး ေရနဲ႕တစ္ရည္ ေဆးျပီးေတာ့ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးနဲ႕ စိမ္ပါတယ္။ ပန္းေျခာက္က အပြလြယ္တာမုိ႕ ပန္းေျခာက္ပြလာတာနဲ႕ တျပိဳင္နက္ ေရထပ္ေဆး၊ ပန္းေျခာက္ထဲက ၀တ္ဆံတုိင္ေတြကုိ ဖယ္ရွားျပီးျပီး ပန္းေျခာက္ေတြကုိ ထံုးခ်ည္လုိက္ပါတယ္။ ၾကြက္နားရြက္မႈိေျခာက္၊ ေက်ာက္ပြင့္တုိ႕ကုိ တစ္ကုိက္စာအရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ထားပါတယ္။ ပဲျပားလိပ္နဲ႕ ပဲျပားေျခာက္ေခါက္ဆဲြကလည္း ေရစိမ္တာနဲ႕ ပြလာတာမုိ႕ ျပီးတာနဲ႕ ေရသြန္ျပီး ပဲျပားေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကုိ ေျခာက္လက္မအရွည္ေလာက္ရေအာင္ ကပ္ေၾကးနဲ႕ ညွပ္ပါတယ္။
အဲ့ဒါေတြကုိ တစ္ေယာက္ကလုပ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ညီမအငယ္မက မုန္ညင္း၊ ကန္စြန္း၊ ကိုက္လန္စတာေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ သံုးလက္မအရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ေတာက္ျပီး ေရစိမ္ထားေပးပါတယ္။ မုန္လာဥနီနဲ႕ အာလူးကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အတြန္႕ေလးေတြရေအာင္ ေက်ာက္ေက်ာလွီးတဲ့ဓားေလးနဲ႕ အရွည္လုိက္ေရာ အ၀ုိင္းေလးပါရေအာင္ လွီးပါတယ္။
အကုိကေတာ့ ၾကက္သားေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ အေရခြံႏႊာျပီး ေတာက္ေတာက္စင္းပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဥေတြကုိလည္း အခံြႏႊာေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားပါတယ္။ ပဲျပားကုိေလး ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ႏုပ္ႏုပ္စင္းျပီးဆား၊ သၾကားနဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။
ေမာင္ေလးကေတာ့ ေျမပဲကုိ ၾကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး ၾကိတ္ပါတယ္။ ႏွမ္းကုိ သန္႕စင္ေပးပါတယ္။ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ကုိလည္း တစ္ခါၾကိတ္လုိက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုးတစ္ခုစီထဲ ထည့္ေပးထားပါတယ္။
အားလံုးျပင္ဆင္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ကၽြန္မက အုိးခပ္ၾကီးၾကီးတစ္လံုးကုိ ယူ၊ ေရတစ္၀က္ေလာက္ထည့္ျပီး မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ေရေႏြးတည္ဖုိ႕ မီးဖုိေပၚတင္ပါတယ္။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါက်ရင္ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြကုိ ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြ ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါ အေပၚေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊ၊ အဖံုးအုပ္ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ ငါးမိနစ္ေလာက္ထပ္တည္ေပးပါ။ ေနာက္တစ္ေခါက္ ထပ္ျပီး ဆူလာတဲ့အခါ ေခါက္ဆြဲ အိ၊ မအိျမည္းၾကည့္ပါ။ ေခါက္ဆဲြအိျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး အဲ့ဒီက်န္တဲ့ ေရေႏြးထဲမွာပဲ ေက်ာက္ပြင့္၊ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားလိပ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္လုိက္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ခုနက ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကုိ ေရေအးနဲ႕ေဆးျပီး စကာနဲ႕ စစ္ေပးထားပါ။ ျပဳတ္အုိးဆူရင္ေတာ့ အထဲက အဖတ္ေတြကုိ ဇကာနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားေပးပါ။
ဒုတိယအေနနဲ႕ ဟင္းအႏွစ္ျပင္ဆင္ပါ့မယ္။ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာတဲ့အခါ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္လုိက္ျပီးေတာ့ ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကုိ အရင္ထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းတာနဲ႕ ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သားေတြနဲ႕ ပဲျပားေတြကုိထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါတယ္။ ၃ မိနစ္ေလာက္ ၾကာရင္ ၾကိတ္ထားတဲ့ ေျမပဲေတြကုိပါထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ဆီမ်ားတဲ့အတြက္ ေၾကာ္ရတာအဆင္ေျပပါတယ္။ က်က္ခါနီးရင္ ေမႊရတာ ပုိျပီး သြက္လာသလုိ အေရာင္ကလည္း တျဖည္းျဖည္းေရႊအုိေရာင္ဘက္ကုိ ေျပာင္းလာပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကိတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေတြကုိပါ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ (တခ်ဳိ႕က ငရုတ္သီးကုိ ဒီအခ်ိန္မွ ထည့္ရင္ က်က္ပါ့မလား၊ အေစာၾကီးကတည္းက ဘာလုိ႕မထည့္တာလဲလုိ႕ ေမးႏုိင္ပါတယ္။ အေစာၾကီးကတည္းက ထည့္ရင္ ငရုတ္သီးေညွာ္နံ႕ပုိျပင္းသလုိ ငရုတ္သီးကၽြမ္းသြားမွာလည္း စုိးရပါတယ္။ အခုေနမွ ထည့္လည္း ငရုတ္သီးက က်က္ပါတယ္ေနာ္။) ျပီးရင္ မာလာဟင္းရယ္ဒီမိတ္အႏွစ္ထုပ္ကုိထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပး၊ ေနာက္ဆံုးကေတာ့မွ ႏွမ္းကုိထည့္၊ အေပါ့အငံအတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ကုိ ထည့္ေပး၊ ျပီးေတာ့ရင္ ႏွမ္းဆီေမႊးေလးအုပ္ျပီး မီးဖုိေပၚကေန ဟင္းအႏွစ္အုိး ခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဆီရႊဲရႊဲ၊ အေရာင္ရဲရဲ၊ အနံ႕ကေတာ့ ေမႊးၾကိဳင္ေနျပီး စပ္စပ္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ရပါျပီ။
ေကာ္မႈန္႕ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းကုိ ေရလီတာ၀က္ရယ္၊ ဆားေလး၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး က်ဳိေပးထားပါ။ ေကာ္ရည္ခပ္က်ဲက်ဲအတြက္ေပါ့ေနာ္။ (တခ်ဳိ႕ကေတာ့ မၾကိဳက္တတ္ပါဘူး။ မၾကိဳက္ရင္ မထည့္ပါနဲ႕ေနာ္)
အသီးအရြက္ေတြျပဳတ္ဖုိ႕ပဲ က်န္ပါေတာ့တယ္။ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရတ၀က္ေလာက္ထည့္၊ အဖံုးအုပ္၊ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ေရေႏြးအုိးဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရေႏြးအုိးဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ အႏူးၾကာမယ့္ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ တုိ႕ကုိ အရင္ထည့္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ျပီးတည္ထားပါတယ္။ ခဏေနလုိ႕ ပြက္ျပီဆုိရင္ မုန္ညင္းအရုိးပုိင္းေတြ၊ ၾကာစြယ္ေတြထည့္ျပဳတ္၊ ျပီးရင္ ကန္ဇြန္းရြက္၊ မုန္ညင္းရြက္စတာေတြကုိ ထည့္ျပဳတ္ျပီး အရမ္းမႏူးသြားခင္၊ အရြက္အေရာင္ ခပ္စိမ္းစိမ္းေလးေတြအခ်ိန္မွာ ဇကာနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး၊ ေရခဲေရနဲ႕ စိမ္ေပးျပီးေတာ့မွ ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ေရခဲေရနဲ႕ စိမ္လုိက္တဲ့အတြက္ အရြက္အေရာင္လည္း စိမ္းစိမ္းေလးေတြပဲ ျဖစ္ေနေစတဲ့အျပင္ အသီးအရြက္ေတြက ကၽြတ္ကၽြတ္ေလးနဲ႕ စားလုိ႕ပုိေကာင္းပါတယ္ေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းနယ္ဖုိ႕အတြက္ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုး (ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာေတာ့ လူမ်ားလြန္းလုိ႕ လင္ဗန္းၾကီးထဲ ထည့္နယ္ရတယ္ :P) ထဲကုိ အသီးအရြက္ေတြရယ္၊ ေခါက္ဆြဲနဲ႕ အျခား အဆာပလာေတြရယ္၊ ေကာ္ရည္ေလးရယ္၊ ျပီးေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ေတြထည့္ျပီး အားလံုးကုိ သမေအာင္ ေမႊပါတယ္။ နယ္တဲ့အခါ ဟင္းရြက္ေတြ ေၾကမသြားရေအာင္ ညွပ္နဲ႕ႏွံ႕ေအာင္လုပ္္ေပးပါေနာ္။ အရသာအေပါ့အငံကုိလည္း ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ပါေနာ္။ အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့ ကၽြန္မက သံပုရာရည္ထည့္ျပီး တစ္ခါတည္း နယ္လုိက္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလုိ မၾကိဳက္ၾကဘူးဆုိရင္ေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္အခ်ဥ္ ခပ္စပ္စပ္ေလးနဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မာလာဟင္းရပါျပီေနာ္။ ဆြမ္းခ်ဳိင့္ထဲလည္းလွဴလုိက္ရတယ္။ အေမလည္း ေပ်ာ္သလုိ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြလည္း အရမ္းေပ်ာ္ပါတယ္။
ခ်က္နည္း ကြဲလြဲေကာင္း ကြဲလြဲႏုိင္ပါတယ္။ ကၽြန္မတုိ႕ မိသားစုအၾကိဳက္ ခ်က္ထားတာမုိ႕ ဆုိင္က ခ်က္နည္းနဲ႕ တူမွာမဟုတ္ပါဘူး။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြအားလံုး အဆင္ေျပလိမ့္မယ္လုိ႕ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ေနာ္။
မာလာဟင္းဆိုုတာ ၇န္ကုုနုု္မွာၾကားဘူးတယ္။ ၇ွမ္းတရုုပ္ဆိုုင္ တခုုမွာေ၇ာင္းတာၾကားတယ္။ သိပ္မသိဘူး။ အခုုမွ အေသအခ်ာသိတယ္။ ေက်းဇူးဘဲ။
ReplyDeleteဘယ္သူကနာမည္ ေပးထားလဲမသိဘူး။
တရုတ္နာမည္ 'မလ'ဆုိတဲ. ဟင္း ကုိ ၿမန္မာ မူၿပဳလုိက္ၿခင္းၿဖစ္ပါတယ္။ မလ ကေတာ. တရုတ္လုိ စပ္ ရွိန္းရွိန္းလုိ အဓိတ္ပယ္ ရပါတယ္။ တရုတ္ၿပည္ စိခြ်မ္း ၿပည္နယ္ ရုိးရာ ဟင္းတခြတ္ၿဖစ္ၿပီး။ မႏၱေလးၿမိဳ.တြင္ လူၾကိဳက္ မ်ားလာရာမွ။ ယခုအခါ ရန္ကုန္ၿမိဳ.ထိ ပါ ကူးစက္ခဲ.ၿခင္း ၿဖစ္ပါသည္။
ReplyDeleteစုိင္းေရ ႕ ႕ ႕ မလာလာဟင္းသမုိင္းကို ရွင္းျပလုိ႕ ေက်းဇူးပါေနာ္။
ReplyDeleteမေမဗမာလည္း ေက်နပ္မယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။
Thanks !
ReplyDeleteLuLu
ReplyDeleteI can't continue reading when I hit more link. I really want to know how to cook Marlar curry.
Thanks Lu Lu for this Marlar hin recipe and also thank you very much Ko Sai Tun for the history of Marlarhin, I was always wondering how this name come from.
ReplyDeletethank u so much
ReplyDeleteMa Ma
ReplyDeleteI can't buy Marlar Hin paste(Ready made) in here. So, could you please tell me how to do .