Thursday, May 1, 2008

ၾကက္ပေတ

ဒီေန႕ ေမာ္လျမိဳင္အလြမ္းေျပ ၾကက္ပေတ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြအားလံုး က ေမာ္လျမိဳင္၊ အမွတ္ (၆) ယခင္ ေမာ္တလိန္းဂ်က္ဆင္ ေက်ာင္းထြက္ေတြပါ။ တစ္ေန႕မွာ ကၽြန္မက ဖုိရမ္တစ္ခု မွာ ေမာ္လျမိဳင္က ငယ္သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕ မထင္မွတ္ဘဲျပန္ဆံုရတဲ့အေၾကာင္းကုိ ေမာင္ႏွမေတြနဲ႕ ညစာစားတဲ့ အခ်ိန္မွာ ျပန္ေျပာျဖစ္ရင္းနဲ႕ အထက္တန္းေက်ာင္းသားဘ၀တုန္းက ေန႕ခင္းမုန္႕စားေက်ာင္းလႊတ္တဲ့အခါ ခဏခဏသြားစားျဖစ္ၾကတဲ့ ၾကက္ပေတအေၾကာင္းေျပာရင္း အလြမ္းေျပ အိမ္မွာ ျပန္ခ်က္စားခဲ့ၾကတာေလးကုိ ေမာင္ႏွမေတြကုိ တင္ေပးတာပါေနာ္။ အဲ ႕ ႕ ႕ တစ္ခုေျပာခ်င္တာက ၾကက္ပေတလုိ႕ ေခၚတာ ဟိႏၵဴဘာသာစကားနဲ႕လားမသိဘူးေနာ္။ ကၽြန္မလည္း ေသခ်ာမသိဘူး။ သိတဲ့လူရွိရင္လည္း ေျပာျပၾကပါဦးေနာ္။

ၾကက္ပေတလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကုလားပဲလံုးအျဖဴ ႏုိ႕ဆီဗူး ၁ ဗူး၊ အာလူး ၅၀ က်ပ္သား၊ ဘဲဥ ၁၀ လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ မာဆလာအေမႊး၊ မာဆလာအစပ္၊ ဖာလာေစ့၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊ ကရေ၀းရြက္၊ ဆီအနည္းငယ္၊ သခြါးသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕တုိ႕ပါ။

ကုလားပဲလံုးကုိ မခ်က္ခင္ အနည္းဆံုး ၈ နာရီေလာက္ ေရစိမ္ေပးပါ။ ေရေအးနဲ႕ စိမ္လုိ႕ရသလုိ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးေလးနဲ႕ဆုိ ပုိျပီး ေကာင္းပါတယ္။ ေရစိမ္ျပီးသား ကုလာပဲလံုးေတြေလးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ကုလားပဲႏူးတဲ့အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ ေပါင္းအုိးနဲ႕ ျပဳတ္ရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။ အာလူးကုိလည္း အလံုးလုိက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။

ကုလားပဲ ႏူးျပီဆုိရင္ ခဏအေအးခံျပီး ပဲလံုးေတြကုိ သပ္သပ္ဆယ္ယူျပီး ပဲျပဳတ္ရည္ကုိေတာ့ အုိးထဲ ဒီအတုိင္းထားေပးပါ။ အာလူးျပဳတ္ႏူးျပီဆုိရင္လည္း အေအးခံ၊ အခြံႏႊာျပီး အာလူးေတြကုိ အလံုးသိပ္ၾကီးရင္ ခြဲစိပ္ေပါ့၊ အလံုးသိပ္မၾကီးရင္ေတာ့ အလံုးလုိက္ပဲ ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဘဲဥေတြကုိ က်က္ေအာင္ျပဳတ္၊ အေအးခံျပီး အခြံႏႊာထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး ၁၅ ဥေလာက္ကုိ အေပၚယံက အခြံေတြေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ၇ ဥကုိလည္း အခြံႏႊာေပးထားပါ။ ခ်င္း လက္၃ ဆစ္ေလာက္ကုိလည္း အခြံသင္ေပးထားပါ။ ျပီိးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္းနဲ႕ ဖာလာေစ့တုိ႕ကုိ မညက္တညက္ေလး ျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ကရေ၀းရြက္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အရြက္ေလးေတြခ်ည္းရေအာင္ ေခၽြေပးထားပါ။ သခြါးသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ေရွာက္ရြက္အနည္းငယ္၊ သံပုရာသီး၊ ၾကက္သြန္စိမ္းတုိ႕ကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးပါေနာ္။ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးလီွးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္ေတြ ႏြမ္းသြားျပီဆုိရင္ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္နဲ႕ ကရေ၀းရြက္ထည့္၊ တစ္လက္စတည္း ကုလားပဲထည့္၊ အာလူးထည့္၊ ဆား၊ မာဆလာအေမႊးအစပ္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ပဲနဲ႕အာလူးထဲ အရသာ၀င္သြားရေအာင္ ဆီသတ္တဲ့အခါမွာ ေရေလးလက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးေလာက္ ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္၊ မီးေလ်ာ့ျပီး ေရခမ္းတဲ့အထိ တည္ေပးပါေနာ္။ ေရခမ္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ပဲအုိးခ်ထားလုိက္ပါ။
ပဲျပဳတ္ရည္အုိးကုိမီးဖုိေပၚ တင္ေပးျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာျပီဆုိတာနဲ႕ ခုနက ဆီသတ္ထားတဲ့ အာလူးပဲေတြကုိ ဟင္းရည္အုိးထဲထည့္ပါ။ ဘဲဥျပဳတ္ေတြလည္း ထည့္၊ ဟင္းအုိးအဖံုးအုပ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီးေတာ့ လုိတဲ့အရသာ ထပ္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ ပူေနေအာင္ တည္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲကုိ ပဲဟင္းရည္ခပ္ထည့္ပါ။ အာလူးတစ္လံုးနဲ႕ ဘဲဥတစ္လံုးကေတာ့ ကိုယ္တာနဲ႕ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ လီွးထားတဲ့ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၊ သံပုရာရည္ေလးခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ေလးထည့္၊ ေရွာက္ရြက္ေလးထည့္ပါေနာ္။ ျပီးမွ ကုိယ္ၾကိဳက္တတ္တဲ့အရသာ ခ်ဥ္ငံစပ္ကုိ လုိသေလာက္ထည့္ျပီး ပူပူေလး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ ကၽြန္မ အခုေရးေနရင္းနဲ႕ ေနာက္တစ္ပန္းကန္ေလာက္ စားခ်င္ေနေသးလုိ႕ တံေတြးျမိဳခ်ေနရတယ္ ႕ ႕ ႕ ႕ ငတ္ၾကီးက်လုိက္တဲ့ ငါေနာ္ ႕ ႕ ႕႕

4 comments:

  1. hi , u write not yet finished, pls try to write till finished.

    ReplyDelete
  2. ျပင္ျပီးပါျပီေနာ္
    အဆံုးထိ ဖတ္လုိ႕ရပါျပီေနာ္
    ၾကည့္လုိက္ပါဦးေနာ့္

    ReplyDelete
  3. မြန္ျပည္မှာ ကုလားပဲကို ဆင္ေခါင္းပဲ လို ့လဲ ေခါတယ္ေနာ၊

    ReplyDelete
  4. ေဘာလုံးပြဲ half time အခ်ိန္မှာ ျကပေတ စပ္စပ္ေလး ေလြးခဲ့တဲ့ ငယ္ဘဝကို လြမ္းတယ္၊ ေက်းဇူးဘဲ လုလုရယ္၊ လုပ္စားျကည့္မယ္

    ReplyDelete