Tuesday, March 4, 2008

ေမတၱာေရလႈိင္း

Reactions: 
လႈိင္းေတြလည္း ေျပးေဆာ့ေနဆဲ ႕႕႕ ဘယ္ေသာင္ျပင္ ဘယ္ကမ္းပါးဆီကုိရြယ္ ႕ ႕ ႕နားခုိစရာ သူရွာလုိ႕ရယ္ ႕ ႕ ႕အေျပးေလးလွမ္းခဲ့တယ္ ႕ ႕႕ ေသာင္ခံုျပင္၀ယ္ ႕ ႕႕ ဟုိသည္မွာကြယ္ ႕ ႕႕ ၀င္ကာရယ္ ႕ ႕ ႕ငုိလြမ္းၾကရတယ္ ႕ ႕ ႕

ဒီေန႕ ကြၽန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ေမတၱာေရလႈိင္းေက်ာက္ေက်ာလုပ္နည္းေလး ေ၀မွ်ပါရေစ ႕ ႕ ႕ ဒီေက်ာက္ေက်ာေလးကုိ မတ္လ (၂) ရက္ေန႕ ေတာင္သူလယ္သမားေန႕ဂုဏ္ျပဳအစီအစဥ္အေနနဲ႕ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ေက်ာက္ေက်ာထုိးျပိဳင္ပြဲမွာ ၀င္ေရာက္ယွဥ္ျပိဳင္ခဲ့တဲ့ ေက်ာက္ေက်ာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။

အဲ့ဒီအထဲက ဒုတိယတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ေမတၱာေရလႈိင္းေက်ာက္ေက်ာလုပ္နည္းေလးကုိ ေ၀မွ်လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
လုိအပ္တာေတြကေတာ့ အုန္းႏုိ႕၊ ပင္ပြား၊ အုန္းစိမ္း၊ သၾကား၊ အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ္ရည္အနည္းငယ္၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာတုိ႕ပါေနာ္။

လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ 25 ဂရမ္ေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္ဆုိရင္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းနဲ႕ ညီမွ်ပါတယ္။ အဲ့ဒီေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္ဆုိရင္ သၾကား ၂၅ က်ပ္သားနဲ႕ ေရတစ္လီတာခဲြသံုးရပါမယ္။
ဒီေက်ာက္ေက်ာေလးက သံုးလႊာလုပ္မွာမုိ႕ေက်ာက္ေက်ာကုိ သံုးထုပ္သံုးပါမယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္တည္းကုိ သံုးမယ္ဆုိရင္လည္း ေက်ာက္ေက်ာကုိ သံုးပံုပံုပါ။ သၾကားကုိေတာ့ အထက္မွာ ေဖၚျပထားတဲ့အတုိင္း အခ်ဳိးညီေအာင္ထည့္ပါ။

ပထမတစ္လႊာကုိ အုန္းႏုိ႕ေက်ာက္ေက်ာျဖစ္ေအာင္က်ဳိမယ္၊ ဒုတိယတစ္လႊာကုိ ေက်ာက္ေက်ာအၾကည္မွာ အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ္ရည္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပင္ပြားေလးေတြထည့္ျပီးက်ဳိမယ္။ ျပီးရင္ အုန္းသီးစိမ္းေလးေတြကုိ လႈိင္းတြန္႕ပံုေဖာ္ျပီး စီစီရီရီေလးေတြျဖစ္ေအာင္စီထားမယ္။ ေနာက္ဆံုးတစ္လႊာကုိေတာ့ အုန္းစိမ္းေရနဲ႕ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျပီး အေပၚဆံုးကေန အုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။

ပထမအလႊာလုပ္နည္း
သၾကားကုိ ေရသန္႕တစ္ဗူးနဲ႕ေဖ်ာ္ျပီး ဖုန္ေတြအမႈန္ေတြမပါေအာင္ ေရစစ္နဲ႕ စစ္ထားေပးျပီး ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕နဲ႕ ေရာေဖ်ာ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့အုန္းႏုိ႕ရည္လီတာ၀က္ကုိထည့္ျပီး အားလံုးေရာေမႊျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး က်ဳိေပးပါေနာ္။ 10 မိနစ္ေက်ာ္၊ 15 မိနစ္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာအုိးခ်ျပီး ဗန္းထဲမွာ ပထမတစ္လႊာခင္းလုိက္ပါေနာ္။

ဒုတိယအလႊာလုပ္နည္း
ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ေရရယ္ကုိ က်ဳိျပီး အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ္ရည္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး အေရာင္နည္းနည္းယူျပီး ထည့္က်ဳိပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပင္ပြားေတြကုိထည့္က်ဳိျပီး ဗန္းထဲကုိ ဒုတိယအလႊာအျဖစ္ ေလာင္းထည့္ေပးပါေနာ္။

တတိယအလႊာလုပ္နည္း
အုန္းသီးစိမ္းဇြန္းျခစ္ကုိ ဇြန္းနဲ႕အသာျခစ္ယူျပီး ဓားနဲ႕ လႈိင္းတြန္႕ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေက်ာက္ေက်ာဗန္းထဲက ဒုတိယအလႊာေပၚမွာ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြကုိ တန္းစီေပးထားပါ။ အုန္းစိမ္းအရည္ တစ္လီတာခြဲ၊ သၾကားနဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာတုိ႕ကုိ ေရာသမျပီး ေက်ာက္ေက်ာတစ္အုိးထပ္ထုိးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ဆံုးအလႊာအေနနဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာေတြကုိ ဗန္းေပၚ အသာခင္းေပးပါ။ အုန္းသီးေတြ ေရြ႕မသြားေအာင္ သတိထားျပီး ေက်ာက္ေက်ာကုိ ဇြန္းနဲ႕ ေလာင္းခ်ေပးပါေနာ္။
ခဲသြားျပီးဆုိရင္ေတာ့ အသင့္စားသံုးႏုိင္တဲ့ အုန္းပင္ပြားေက်ာက္ေက်ာ (ေမတၱာေရလိႈင္း) ရပါျပီေနာ္။

0 comments:

Post a Comment