Saturday, January 26, 2008

မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္စားရေအာင္


ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြနဲ႕ ဒီပိတ္ရက္မွာ အလြန္အင္မတန္လက္၀င္တဲ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္းကုိ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္လည္း မုန္႕ပဲသေရစာထဲမွာ ျမန္မာမုန္႕ေတြကုိ အေနာက္တုိင္းမုန္႕ေတြထက္ ပုိျပီး ႏွစ္သက္ပါတယ္။ ျမန္မာမုန္႕ေတြက အဓိကအားျဖင့္ ဆန္ကုိအေျခခံျပီးလုပ္တာမုိ႕ ဂ်ံဳနဲ႕လုပ္တဲ့မုန္႕ထက္ ပုိျပီးေတာ့ ႏွစ္သက္ပါတယ္။
မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္၊ ပဲလြန္း၊ ထန္းလ်က္၊ အုန္းသီး၊ ဆား၊ ႏွမ္းတုိ႕ပါေနာ္။
ဆန္ၾကမ္း ႏုိ႕ဆီဗူး (၂)လံုးကုိ၊ ထန္းလ်က္ (၂၀) က်ပ္သား၊ ပဲလြန္း ႏုိ႕ဆီဗူးတစ္၀က္နဲ႕ အုန္းသီးတစ္လံုးတုိ႕ လုိအပ္ပါတယ္ေနာ္။

ဆန္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ပိတ္စနဲ႕ ပြတ္တုိက္ေပးျပီး ဆန္မႈန္႕ရေအာင့္ ၾကိတ္ပါ။ အုန္းသီးကုိျခစ္ျပီး အုန္းႏုိ႔ညွစ္ထားေပးပါ။ အုိးတစ္လံုးကုိ ထန္းလ်က္ထည့္၊ ေရေလးထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါ။ ထန္းလ်က္ေပ်ာ္သြားတဲ့အခါ အမႈိက္သရုိက္နဲ႕ သဲေတြမပါရေအာင္ စကာနဲ႕ ထန္းလ်က္ရည္ကုိ စစ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ထန္းလ်က္ကုိ ေညာင္ေစးမက်တက်ျဖစ္ေအာင္ က်ဳိေပးပါေနာ္။ ပဲလြန္းကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရခမ္းျပဳတ္ထားေပးပါေနာ္။
မုန္႕စိမ္းေပါင္းကုိ သံုးထပ္လုပ္မွာမုိ႕ ဆန္မႈန္႕နည္းနည္းကုိ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္၊ ျပီးေတာ့ အုန္းႏုိ႕ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ သမေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္ထပ္ဆန္မႈန္႕နည္းနည္းကုိေတာ့ ျပဳတ္ထားျပီးသား ပဲလြန္းနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးေပါေနာ္။ (တခ်ဳိ႕က ပဲကုိ အလံုးမပ်က္စားခ်င္ၾကတာမုိ႕ ဒီအဆင့္မွာ ပဲလြန္းကုိ ထည့္မနယ္ၾကဘူး။) က်န္တဲ့ဆန္မႈန္႕ေတြကုိေတာ့ က်ဳိထားတဲ့ ထန္းလ်က္ရည္ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕စပ္ေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။
အဲ့ဒီနယ္ျပီးသားမုန္႕ေတြကုိ ပထမအဆင့္အေနနဲ႕ တစ္ခုခ်င္းကို ပိတ္စိမ္းပါးေလးေတြနဲ႕ ထုပ္ျပီး ေပါင္းၾကရေအာင္ေနာ္။ ေပါင္းတဲ့အခါ ေကာက္ညွင္းေပါင္း ေပါင္းတဲ့ ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႕ေပါင္းလုိ႕ရသလုိ၊ ေဇာက္နက္တဲ့အုိးထဲမွာ ေရထည့္ျပီး အလယ္ကေန ေဇာက္နက္နက္ ဇလံု ဒါမွမဟုတ္ ခ်ဳိင့္ကုိ ထည့္၊ အဖံုးပိတ္ျပီး ေရေႏြးကုိဆူေအာင္လုပ္ျပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာေပါင္းယူလုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္။ ဒါမွမဟုတ္ ထမင္းေပါင္းအုိးမွာ စကာပါတဲ့အဆင့္ေလး ပါပါတယ္။ အဲ့ဒီထမင္းေပါင္းအုိးကုိ ေအာက္ကေန ေရထည့္၊ အေပၚက စကာပါတဲ့အဆင့္ေလးကုိ ပိတ္စိမ္းပါးေလးခင္းျပီး ပိတ္စိမ္းပါးေလးအေပၚကေနမွ မုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ေရေႏြးဆူေအာင္လုပ္ျပီး ေပါင္းလုိ႕လည္း ရပါတယ္ေနာ္။
ေပါင္းျပီးတဲ့ မုန္႕ေတြကုိမွ တစ္ခါျပန္နယ္ျပီး စကာနဲ႕ တုိက္ခ်ေပးပါ။ မုန္႕ေလးေတြ မြမြေလးေတြျဖစ္ရေအာင္ စကာနဲ႕ တုိက္ခ်ရတာေနာ္။ စကာနဲ႕တုိက္ခ်ျပီးသားမုန္႕ေတြကုိလည္း တစ္မ်ဳိးတစ္ပံုစီ သီးသန္႕ထားေပးပါေနာ္။
ေနာက္ဆံုးအဆင့္ မုန္႕ေပါင္းဖုိ႕ ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕ ျမန္မာမွာေတာ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္း ေပါင္းတဲ့အုိးဆုိျပီး သီးသန္႕ရွိပါတယ္ေနာ္။ မုန္႕စိမ္းေပါင္းဆုိရင္ ေရပံုးေလးကုိ ေမွာက္ထားတဲ့ ပံုစံမ်ဳိးေလးပဲ ျမင္ဖူးၾကတယ္ဆုိေတာ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္းကုိ အဲ့ဒီလုိေပါင္းရမယ္လုိ႕ပဲ မွတ္ယူၾကတယ္ေလ။ ကုိယ္က ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနလုိ႕ မုန္႕စိမ္းေပါင္း ေပါင္းဖုိ႕ အုိးကုိ ၀ယ္ဖုိ႕ ဘယ္လုိလိမ့္မလဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပံုစံမလွေပမယ့္ အလံုးေလးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေလးေထာင့္ပံုစံေလးပဲျဖစ္ျဖစ္ ရေအာင္ မုန္႕ကုိထပ္တင္ျပီးေပါင္းႏုိင္ပါတယ္။
မုန္႕စိမ္းေပါင္းေပါင္းတဲ့ အုိးမွာ ကတ္ျပားေလးခံလုိက္ျပီးေတာ့ ပိတ္စိမ္းပါးေလး ခင္းေပးပါေနာ္။ ေအာက္ဆံုးအဆင့္ကေန ထန္းလ်က္နဲ႕နယ္ထားတဲ့ မုန္႕သားကုိထည့္ပါေနာ္။ ဒုတိယအဆင့္ကုိေတာ့ ပဲနဲ႕နယ္ထားတဲ့ မုန္႕ကုိထည့္ျပီး အေပၚဆံုးအဆင့္မွာေတာ့ အုန္းႏုိ႕ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ နယ္ထားတဲ့ မုန္႕အျဖဴကုိ ထည့္ပါေနာ္။ အဲ့ဒီမုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ေပါင္းေပးရမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေအာက္ကေန ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ေပါင္းပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ သရီးကာလာ သံုးေရာင္ခ်ယ္ ခ်ဳိဆိမ့္ေမႊးလွတဲ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္းပူပူေႏြးေႏြးေလးရပါျပီေနာ္။ အေပၚကေန ျခစ္ထားတဲ့ အုန္းသီးေလးျဖဴးျပီး ႏွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးျပီး မုန္႕ပြဲေလးျပင္လုိက္ပါေနာ္။ ေဆာင္းတြင္းခ်မ္းေအးေအးမွာ အနံ႕အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ ပူပူေႏြးေႏြး မုန္႕စိမ္းေပါင္းေလးကုိ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ၾကပါေနာ္။
(မွတ္ခ်က္။ ။မုန္႕စိမ္းေပါင္းေပါင္းတဲ့ မုန္႕ဖုိမွာ သြားေရာက္ေလ့လာျပီး ေရးေပးထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။)

7 comments:

  1. ဟိုက္ ရွားလပတ္... ခ်ာလည္သြားျပီး ၂ထပ္တုိက္မုန္ ့စိမ္းေပါင္းဘဲျမင္ဘူးတာ ဒုေတာ့ ၃ထပ္တုိက္မုန့္စိမ္းေပါင္း နဲ ့ အရမ္းျကုိက္တာ ဂေလာက္မလုပ္နုိင္ဘူး အေတာ္ လက္၀င္တာဘဲ. ေတာ္ရုိက္ဒါ . . ေတာ္ရုိက္ဒါ . .

    ReplyDelete
  2. ေကာင္းလိုက္တဲ့ မုန္႔စိမ္းေပါင္း၊ ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းမွာပဲေနာ္၊ စားခ်င္လိုက္တာ၊ မုန္႔စိမ္းေပါင္း ဆို သိပ္ႀကိဳက္တာ၊ ရန္ကုန္ျပန္ရင္ေတာ့ အၿမဲ စေကာ့ေစ်းထဲက စိန္းသံုးလံုး မုန္႔စိမ္းေပါင္းကို ၀ယ္စားေနက်၊ ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ေတာ့ လုပ္စားျဖစ္ဖို႕ မလြယ္ဘူး ထင္တယ္ေနာ္၊ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဗဟုသုတ အျဖစ္ မွတ္သား သြားပါတယ္၊ ႀကံဳတဲ့ အခါလုပ္စားႏိုင္ေအာင္ ေပါ့၊ ေက်းဇူးပါေနာ္၊

    ReplyDelete
  3. I am wondering whether you can give me more details about the ratio of the contents.
    Also is there any way we can use rice flour in making this snack?
    Thanks

    ReplyDelete
  4. thank u so much for ur trying ! now i know what i want to know the way how to make it.

    ReplyDelete
  5. ႊ့သီတာJune 22, 2010 at 7:19 PM

    လုလုေရ ... အုန္းႏို႕တို႕၊ ထန္းညက္ရည္တို႕နဲ႕ နယ္တဲ့အခါ ေစးပ်စ္တဲ့ထိ နယ္ရမွာလား... စိုထိုင္းထုိင္းျဖစ္ရံုပဲ နယ္ရမွာလား... ေျပာျပပါဦး။ ၿပီးေတာ့ အဲဒါေတြကို ေပါင္းလိုက္ရင္ စီးလံုးႀကီးျဖစ္သြားေတာ့ စကာခ်လို႕ရပါဦးမလား။ တို႕လုပ္တာ ေနာက္ဆံုးေတာ့ ဆန္မံႈလံုးႀကီးပဲ ျဖစ္သြားတယ္.... လုပ္ပါဦး.. မံုစိမ္းေပါင္းက တအားႀကိဳက္ေတာ့ လုပ္စားခ်င္တယ္....ေက်းဇူးပဲေနာ္

    ReplyDelete
  6. မလုလုေရ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ မုန္႕လုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္ကို ဓါတ္ပံုေလးနဲ႕ပါတြဲျပရင္ပိုရွင္းႏိုင္တယ္ တစ္ခါတစ္ေလက်ေတာ့ ရွင္းထားတာကို မ်က္စိထဲသိပ္မျမင္ဘူးျဖစ္ေနတယ္

    ReplyDelete
  7. yes ma lu lu, could you please attached photos from each step? Otherwise, we cannot imagine how to do :P

    ReplyDelete